Doniu - to jest lawenda wsadzona wiosną zeszłego roku, teraz ma średnicę 30 cm (prawie), a lawendę sadziłam co 45 cm między środkami. Oczywiście najpierw było gęściej, ale wiosną rozsadzałam. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/936635/original.JPG
Potem są jeżówki ze stipą, róża Berolina i siwa roślinka jednoroczna ( starzec srebrzysty - pięknie się rozrósł)
Za jeżówkami Verbena i Perovska (opóźniona w kwitnięciu, bo wiosną przesadzana ), a w plecach miskant Grosse Fontaine. Mam nadzieję, ze na drugi rok się wszystko ładnie rozrośnie
No właśnie, u nas też tylko pojedyncze są. Chciałam kupić białą, ale nie ma i nie będzie Kupiłam pomarańczową (już jedną mam) i biały rozwar. Potem cyknę fotki, bo zaraz wybywam z córką do laryngologa. Mi marzy się jeszcze jaką woda w ogrodzie, nawet wczoraj byliśmy na przejażdżce rowerowej i widzieliśmy fajne ciurkadełko. Bardzo nam się spodobało i będziemy coś takiego sobie kombinować.
Trochę energetycznie, zanim słońce wysuszy wszystko:
Zbyszek się pytał, dlaczego te jeżówki w trawę posadziłam, a nie obok? Nie czyta chyba ogrodowiska
No co ty? Przez sobotę i niedzielę prawie nie pisałam Za to w ogrodzie działałam
A w piątek było tak gorąco, ze ze Zbyszkiem do 1.00 w nocy siedzieliśmy na ławeczce w ogrodzie w poświacie księżyca. Szukaliśmy chłodu
Fajnie, ze już jesteś
Jeżówki wczoraj widziałam w różnych kolorach, ale tylko te pojedyncze. Muszę się już teraz pilnować z zakupami. Zamiast drzewek miałabym już pompkę do ścianki.
Nowe nabytki - chyba będą tu pasować ?
Liatra (jedną już mam, dokupiłam drugą) i dwie perovskie. Wreszcie z kartką:
"Blue Spire", wysokość 1,50 m.
Z przodu kiedyś dam hakone. Niech sobie zwisa.
edit: zapomniałam o zdjęciu
Ewa, to co Sebek pisał, znam na pamięć.
Dzięki za telefon. Umknęły mi wymiary twojej ścianki. Zapamiętałam jednak, by wylewkę zamontować 1m nad lustrem wody.
Fajnie, że już działacie
Zwykle Beatko drzewka są szczepione tak nisko. Nie wiem, dlaczego. Moje też tak nisko są szczepione. Średnio 140 -160, oglądałam w szkółce.
Faktycznie, koncepcja nasadzeń się zmieniła. Z racji tego, że tujki i tak są do wymiany, pomyślałam sobie, że posadzę po prawej stronie na tle zielonego żywopłotu klona, a z lewej strony 3 bordowe śliwy. Dopiero za śliwami będą szmaragdy.
No i koszta wzrosły, bo zamiast dwóch drzewek, kupiłam cztery.
Po lewej stronie:
Po prawej:
Po prawej stronie plan nasadzeń na drugi rok będę robić. Są tam dwa klony, trzy grusze, dwie śliwy, kompostowniki. Planuję rabatę warzywną. Muszę się poinspirować najpierw troszkę, aby coś planować dalej. I spokojnie przez zimę przemyśleć.
Początkowo chciałam tuje szmaragdy prowadzić na wysokość 1,80 wzdłuż całego ogrodzenia,a nad nimi aby wychodziły korony drzew. Jednak śliwy nie są szczepione tak wysoko, wystają jednak ładnie ponad płot. Szmaragdy będą więc obok. Na szerokość jest tam za mało miejsca, aby posadzić w dwóch rzędach szmaragdy i drzewa. Pod drzewami widzę jakieś trawy, aby zapełnić przestrzeń.
I nie wiem, co jeszcze. Będę szukała inspiracji z drzewami.
Te dwa, co rosną pod drzewami - jesienią przesadzę, a tam muszę inaczej zagospodarować przestrzeń.