Witaj
ALka bardzo mi miło

Masz bardzo duży wybór wśród "drzew małych przestrzeni" począwszy od klonów (bardzo duży wachlarz barw, kształtu liści, form koron) przez buki, graby, wiśnie, wiązy...
Jednym z moich ulubionych jest
Klon jesionolistny 'Aureum' i 'Odessanum'. W moim ogrodzie rośnie w formie krzaczastej, ale wygląda jak nieduże drzewo. Co roku usuwam wszystkie ubiegłoroczne przyrosty i zostawiam tylko rozgałęziony pień głowny. Wzrost ma silny, a dzięki intensywnemu cięciu system korzeniowy nie rozrasta się mocno.
Dodam, że nawet dorosłe, bardzo duże rozrośnięte drzewa redukują swój system korzeniowy gdy są nagle mocno cięte - ale to taka dygresja, bowiem zawuważamy coraz częściej nieumiejętne cięcie dzrewostanów na naszych ulicach - np. lipy, kasztanowce są w ten sposób traktowane nie wiadomo po co i na co...masa podziemna redukuje się, a masa nadziemna znów odrasta i mamy potem katastrofy w postaci nagle zawalanego się drzewa...przepraszam za to wtrącenie, ale szlak mnie trafia co się wyrabia w naszych polskich miastach...
Oczywiście drzewa cięte od samego początku nie będą miały rozrośniętego mocno systemu korzeniowego. Dlatego możemy sadzić szpalery drzew i robić z nich gęste, cięte ekrany: buki, lipy, graby, choina kanadyjska, świerki.
Wszystko zależy od tego jak bardzo rozłożystej korony szukasz. Potem możesz sterować wzrost takiej rośliny cięciem. Szybki wzrost uzyskasz u wszystkich
klonów (zwłaszcza jesionolistnych) oraz
grabu. Z jesionolistnych oprócz wspomnianych na początku polecam również ciekawą odm.
'Flamingo' i 'Variegatum'. Piękny jest również
Klon zwyczajny 'Drummondii' i czerwonolistny
'Faassen;s Black'. Mnie ostatnio urzekł również
Klon jawor 'Brilliantissinum' - ma co prawda bardzo kulistą koronę, ale liście mają niespotykany kolor bursztynu wiosną i przez cały sezon barwa sie zmienia...aż do miodowego złota.
Weź równiez pod uwagę
Brzozy, zwłaszcza te o białej korze:
Betula albosinensis 'Fascination', Betula papyrifera i Betula utilis 'Doorenbos'. Ich korony są niewielkie, delikatne i ażurowe.
Swietnym rozwiązaniem będzie
Catalpa bignonioides, zwłaszcza odmiana '
Aurea'.
Ostatnio wraca się również do gatunków mniej popularnych np.
Grujecznik japoński, pieknie wygląda zwłaszcza jesienią. i wogóle lubię to drzewo, wygląda jakby rosły na nim pieniążki

z racji okrągłych trzepocących listków, Ja lubię jeszcze
Jesiony, zwłaszcza te o niewielkich koronach
'Aucubifolia' - o pstrych pięknych liściach i '
Crispa' o pokręconych. Wart uwagi jest także
Tulipanowiec. Ja lubię go za kształt liści. Jest wielkim drzewem z piramidalną koroną. Oczywiście ceniony tez za piękne kwiaty, jednak długo trzeba na nie czekać, odmiana
'Aureomarginatum' z pięknym rysunkiem na liściu wynagrodzi nam jednak oczekiwanie na kwiaty...
Jeśli chcesz aby dzrewo rosło wolniej masz pełen wachlarz wyboru wśród
Magnolii...polecam zwłaszcza
gwieździste, a z wielkokwiatowych najpiękniejsze są mieszańce
soulangiana. Natomiast szybko rosnąca (ale wielopniowa) jest
Magnolia parasolowata. Ma wspaniałe duże i długie liście.
Z trochę wiekszych drzew polecam
Lipę europejską 'Wratislaviensis' - wiosną ma jasnożółte pędy i liście, później zielenieją, ale można ją formować, chyba że masz bardzo dużo miejsca, to jako jeden wielki soliter nadaje sie idealnie.
Uh, trochę się rozpisałam...