Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:37, 28 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenko, dziękuję za odopowiedź.
I znowu mam pytanie:
aktualnie na rabacie kwitna mi tulipany, posadzone w tamtym roku - jakieś 100 sztuk. Gdy one przekwitna czy coś sie robie z tymi zielonymi co po nich zostanie?? Wiem, że można wykopać cebule ale ja pozostawię w ziemi.
Powiedz mi prosze co posadzić teraz gdy one przekwitną?? Rabata zrobi sie pusta?? Czy coś się sadzi czy czeka aż zakwitną większe rośliny typu hortensje które mam bardziej z tyłu czy trawy bardziej z przodu??

Gdy tulipany przekwitną czekamy az liscie same zżółkna i zachna i wtedy:
- wykopujemy, suszymy i sadzimy ponownie jesienią
lub
- wycinamy liscie....ale co roku będa słabiej kwitnąc.... ja już nie wykopuję...
Ten orkes z zółtymi liscmi najtrudniej przertwać dlatego sadze tulipany za trawami, bergeniami
Ogród niby nowoczesny ale... 18:25, 28 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)

a ja popiół z kominka regularnie wyrzucam - taki skarb się marnuje....

A dolomitem to trzeba konicznie sypać czy tylko gdy wiadomo że ziemia kwaśna? (jak to stwierdzić?).

Ja nie mam popiołu...bo nie mam kominka.

Ale znajomi mają więc od nich będę brać

Dolomitem sypnąć tym co go lubią Dla zdrowotności...gdzieś mam sciągę bo Madżenka kiedyć pisala u siebie.
Poszukam...koniecznie.
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 14:45, 28 mar 2015

Do góry
wodzyn napisał(a)
Ale tu u mnie przestój...
Ale sama nie zglądałam i nie pisałam, bo u mnie na ugorze nie ma co focić, wiec se tylko poplanować mogę.

Za to do waszych wątków zaglądam regularnie choć ślad nie zawsze zostawiam.

A teraz proszę po raz kolejny o pomoc:
Doradźcie mi proszę czy na tle żywopłaotu grabowego dobrze będą się prezentowały brzozy?
Nadal mam dylemat z tym żywopłotem z jednej strony i tak myślę, że grabowy byłby najlepszy, bo mogę go prowadzić na wysokości ok 1,7 m, ale jest też to jedyna strona gdzie mogę posadzić brzozy i się właśnie zastanawiam czy lepiej będą się prezentowały na tle szmaragdów czy grabów?

Latem na pewno bedzie piekny kontrast pomiedzy zielenia zywopłotu a białymi pniami brzoź, ale zima bedzie to przeciętnie wygladac. Wiec mimo źe szamragadów nie mam ale jesli jest to jakies wyeksponowane miejsce to lepiej będzie tebiel na tle szmaragdów widac. Pomiedzy gabionami zamiast grabow - cisy posadziłam, bo chciałam zima cieszyc oczy ciemna , soczystą zielenia. Graby fajnei wygladaja ale gdy w ogrodzie masz dużo zimozielonych . Znasz moj ogrod wiec wiesz o czym pisze. Zima byłoby smutno gdyby nie bukszpanowe kulkowisko u mnie
latem wszystko pieknie wyglada
Wieczorem doczytam wszytsko u Ciebie
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 14:41, 28 mar 2015

Do góry
wodzyn napisał(a)
Poczyniłam ostatnio trochę zakupów i czekam na dostawę, a wmiędzy czasie trochę w głowie planuję, ale nie wiem czy to ma sens.

Zakupiłam róże angielskie - choć dla początkujących ich nie polecają, ale urok mają więc ryzyk fizyk.
I tak się zastanawiam czy pomiędzy nie mogę wsadzić rozplenice hamlen a przed to bukszpany, szłwię i little bunny?
Czy dać pomiędzy bukszpany jeszcze stipę czy to będzie za wiele?

Wypowiedzcie się czy to ma jakiś sens?

Jakie angielki kupilaś?
Wg mnie ma sens, teź rozplenice (medium ) przed wysokie angielki wsadziłam a przed niskimi mam własnie little bunny. Pamiętaj że little jest rzewywiście niska (max 30 cm)więc mozesz ja posadzic miedzy kulkami bukszpanowymi. Wg mnie stipy to już za duzo ale za to szybciej wiosna startują niz rozplenice. Natomiast w drugim sezonie stipy pożarły moje kulki bukszpaniwe wiec czeka je eksmisja
Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:10, 28 mar 2015

Do góry
Ania czy slimaki lubia naparstnice?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:38, 28 mar 2015

Do góry
Pouczenie nt kół piluretanowych M otrzymał!
Granulki sypie nawet pod jezowki, ktore slimory w jeden dzień potrafią wiosna ogryżć do korzeni.... Mój Tytus po rabatach nie biega a granulki sypie pod rosliny lubiane przez śli aki, omijając dróżki psa. Jesli zaszkodzę kotom sąsiadów to bede miała mniej gówien w ogrodzie.... Ja ortodoks jestem.....
Buziaki i lece moje ciemierniki obejrze. Przyszly netem te z Twoich okolic... Kicha, może za kilka lat zakwitna... Poczekam, od Postolca też mikre....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:21, 28 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Marzenko, mogę już ciąć bukszpany? Czy za wcześnie?

Jesli w prognozach nie ma u ciebie znacznych przymrozkow i kwitna forsycje to tnij .
U mnie nie zapowiadaja na razie więćej niz -2 wiec zacznę cięcie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:19, 28 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wszystko kwitnie , ciepło , kolorowo i taka sprawiedliwosc , ze dla siebie wszystko trzyma no nie podzieli sie z tymi co u nich wszystko strajkuje !

Ciepło raczej umownie, bo ma być dzisiaj tylko 10 stopni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:19, 28 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Marzenko - widziałam u Ciebie azofoskę, i kilka wpisów że nawozi się nią trawnik , byłam w casto i tam azfoska z info na opakowaniu ze dobra do kwiatów i warzyw - czy jest inna do trawy - czy możną ta ?

No i SZUKAM DOBREJ PLANTACJI Z BUKSZPANEM, u Ciebie mnóstwo ludzi się przewija - a może Ty coś znasz ?
Proszę o i info na priv

Przez kila lat stsowalam Azofoskę właśnie taka dla warzyw i kwiatów, bo ma duzo azotu a to jest dobre na start dla roslin. Dobry jest Florovit dla trawnikow. W tym roku z powodu mocnego żółknięcia trawy pod koniec poprzedniego sezonu (prawdopodobnie przenawożenie azotem a za mało fosforu i potasu) zastosowałam Yara Miła complex. Ma bardziej zrównoważony skład azot-fosfor-potas.

Bukszpany sa na platnacji podwrocławskiej ale nie prowadzą wysyłki tylko odbior osobisty
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:04, 28 mar 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno,

uprasza się o sesję zdjęciową Twojego wejścia do domu i donic obsadzonych wiosennym kwieciem. W życiu nie widziałam piękniejszych cebulowych w donicach - w takiej masie i tak pięknie różnorodnie.
Ja bym sobie na progu Twojego domu siedziała i patrzyła ... .
Nie mogłam oczu oderwać. I zmrok mi wcale nie przeszkadzał.

Ewo to wszystko zludzenie optyczne wieczorem białe donice i jasne kwiatki robia wrazenie wieczorem, w dzien nie sa takie ładne

Ale dzisiaj zrobię dla Ciebie fotki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:51, 28 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenko, kupiłam w Lidlu różę pnącą, taką sadzonkę i nie wiem co z nią dalej robić?? Ona jest chyba z odkrytym korzeniem, z naciskiem na chyba bo się nie znam.
Co z nia teraz robić?? Można od razu wsadzać w ogrodzie???

I jeszcze kupiłam cebule takie większe - dymki. czy też to juz jest czas na wsadzanie ich w ziemię w ogrodzie???

Rożę namocz na min 12 godzin w wodzie, potem posadż i jeszcze ją okopczykuj.na 10 cm. Mozesz ja tezj jeszcze przyciąc ale zwykle przysłane ze szkółki sa juz mocno przycięte.

Cebule moj teść w miejscowosci podgórskiej juz posadził, wiec sadż i Ty
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:35, 28 mar 2015

Do góry
Aga równiez licze na magnolię

Oli witaj

Pamaja- nie wiem skad jesteś ale jeśli kwitną. ciebie forsycje mozesz już ciąć wszystko u mnie bukszpany czekaja na czas, mój czas....

Malkul, Joaśka, Rench, Zielona Ania, Mira nie wiem czy dzisiaj czy jutro, dzisiaj jakies fotki będą ale porządna sesja może jutro?

Mała Mi - pomyśl, ze dzien będzie dłuższy

Ewakoatowice - pogoda zmienną jest...

Ensata ja w tym roku stosuje Yara miła zaraz napiszę dlaczego . Doczytałam że sie bukszpanujesz ?

Katiax - ja potrzebuję wyłacznie 2 szt dużych kul do donic, poczekam jeszcze na wysyp holenderskich wypasionych kulek

Nawigatorka - jakoś pogodziłam sie z faktem, ze nie wszystko w moim ogrodzie musi byc, forsycje widac na kilometr, moze sobie rosnac w sąsiednich ogrodach aby wiosna cieszyc moje oczy

Oliwko witaj sąsiadko- balkon jest w stanie spełnić nasze marzenia o ogrodzie
Agania - witaj po przerwie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:09, 27 mar 2015

Do góry
U mnie wreszcie pada, porzadnie, ale krokusy juz przekwitły. Całe szczęscie, ze deszcz a nie śnieg jak w Norwegii
Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:07, 27 mar 2015

Do góry
Czyli po niebieskie granulki juz czas sie udać. Od dwoch lat systematycznie sypie i jakos je ograniczyłam, ale tej wiosny ilosć jaj mnie zatrowyżla, są dosłownie wszędzie. Co je zjada? Moze trzeba jakiegoś naturalnego wroga slimaków do ogrodu wpuścić? Ale chyba żadna żaba takiej ilosci nie podoła...

Moja stellata ledwie pęka a forsycje już dawno kiwtną. Ciekawe

Rózanka w obwódce bukszpanowej z krokusami zachwyca!
Moja "przyziemna" :) pasja 07:00, 27 mar 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Pozdrawim z Rzymu , przyjechałam sobie tu tydzień pomieszkac. Na narty nie miałam siły... Wczoraj okropnie lalo i wiało,wiatr złamał mi rączkę parasola, o drutach nie mowiac. Pozostałe dni cieplutko, nawet na krótki rekaw. Kwitną magnolie, przekwitaja Pisssrdi, ludzie kosza już trawniki.

Pozdrów ode mnei Rzym, rób mnóstwo zdjec. Wiosny!
Odwiedż pizzerie Baffeto i łodzianie Przy Piazza Navona z Polską za kasą

Ach tydzień w Rzymie, jak ja to lubię
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:57, 27 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Też czekam na zielone graby Myślę, że dosłownie kilka dni i będą zielone.

Fastigaty bedą po tym deszczu w weekend zielone a magnolia stellata wreszcie zaczyna pekać , też na nia w niedziele liczę !

Muszę M na sniadanie do ZC w niedziele wyciągnąć
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:54, 27 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pamajo8589 , czytaj na bieżąco,właśnie sezon się zaczyna, wszystkiego się nauczysz. U Madżenki nie ma chyba szans na doczytanie, tu nawet pismo obrazkowe pędzi, hi, hi
Kurs szybkiego czytania przydałby się niejednemu. I jeszcze pamiętania tego
Marzenko, pozdrawiam

Iwonko ja cos ostatnio u Ciebie nie nadązam w weekend bede nadrabiać zaległosci
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:53, 27 mar 2015

Do góry
Lojalna, Kacha, Magda, Sebek zima będziemy spać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:52, 27 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Podpisuję się pod rannym wstawaniem, szaleństwo jakieś
Kiedy dzielić kostrzewę siną? Ty już przerabiałaś temat

Chyba ją dziełliłam latem, zaledwie kilka sztuk, ale jakos jej szczególnej atencji nie poświęcałem a przeżyła. Więc chyba bez obaw dziel.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:50, 27 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Marzenko chciałam obejrzeć wiosnę u Ciebie a tu pismo obrazkowe u mnie forsycja już się otwiera 2 dni i będzie kwitłapozdrówka

Aniu wreszcie będzie szansa, że przed zmrokiem zdązę się w ogrodzie pojawiać i robić zdjęcia w weekend
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies