Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

lojalna_ 08:08, 28 mar 2015

Wszystko kwitnie , ciepło , kolorowo i taka sprawiedliwosc , ze dla siebie wszystko trzyma no nie podzieli sie z tymi co u nich wszystko strajkuje !

Madzenka 08:19, 28 mar 2015

katiaxx napisał(a)
Marzenko - widziałam u Ciebie azofoskę, i kilka wpisów że nawozi się nią trawnik , byłam w casto i tam azfoska z info na opakowaniu ze dobra do kwiatów i warzyw - czy jest inna do trawy - czy możną ta ?

No i SZUKAM DOBREJ PLANTACJI Z BUKSZPANEM, u Ciebie mnóstwo ludzi się przewija - a może Ty coś znasz ?
Proszę o i info na priv

Przez kila lat stsowalam Azofoskę właśnie taka dla warzyw i kwiatów, bo ma duzo azotu a to jest dobre na start dla roslin. Dobry jest Florovit dla trawnikow. W tym roku z powodu mocnego żółknięcia trawy pod koniec poprzedniego sezonu (prawdopodobnie przenawożenie azotem a za mało fosforu i potasu) zastosowałam Yara Miła complex. Ma bardziej zrównoważony skład azot-fosfor-potas.

Bukszpany sa na platnacji podwrocławskiej ale nie prowadzą wysyłki tylko odbior osobisty
Madzenka 08:19, 28 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Wszystko kwitnie , ciepło , kolorowo i taka sprawiedliwosc , ze dla siebie wszystko trzyma no nie podzieli sie z tymi co u nich wszystko strajkuje !

Ciepło raczej umownie, bo ma być dzisiaj tylko 10 stopni
lojalna_ 08:20, 28 mar 2015

Madzenka napisał(a)

Ciepło raczej umownie, bo ma być dzisiaj tylko 10 stopni

No nie draznij mnie bardziej ........
Madzenka 08:21, 28 mar 2015

Karol99 napisał(a)
Marzenko, mogę już ciąć bukszpany? Czy za wcześnie?

Jesli w prognozach nie ma u ciebie znacznych przymrozkow i kwitna forsycje to tnij .
U mnie nie zapowiadaja na razie więćej niz -2 wiec zacznę cięcie
Karol99 08:28, 28 mar 2015

U mnie najniższa temp. to 0 stopni. A tak to na plusie.
Kasik 08:32, 28 mar 2015

Marzenko - byłam, poogladałam, poczytałam. Ja wprawdzie raz kiedyś, ale potem nadrabiam.
Mówiłam, że bratków -niet, no ale chyba uległam. Jutro jade, choc po troszkę.

Co do nawozu Yara, to w tamtym roku Pani, która jest hodowcą hortek zdradziła mi, że oni zasilaja je właśnie tym nawozem. Mówię o bukietówkach. Podobno rewelacyjnie rosną, a oni już to wypróbowali wielokrotnie. Zasilać trzeba tylko ciut później, by teraz nie wybujały za mocno. Dać im rosnąć na poczatku w swoim tempie, a potem Yara. W tym roku i ja tak zrobię.

Pozdrawiam

nawigatorka 08:45, 28 mar 2015

Madzenka napisał(a)

Przez kila lat stsowalam Azofoskę właśnie taka dla warzyw i kwiatów, bo ma duzo azotu a to jest dobre na start dla roslin. Dobry jest Florovit dla trawnikow. W tym roku z powodu mocnego żółknięcia trawy pod koniec poprzedniego sezonu (prawdopodobnie przenawożenie azotem a za mało fosforu i potasu) zastosowałam Yara Miła complex. Ma bardziej zrównoważony skład azot-fosfor-potas.

Bukszpany sa na platnacji podwrocławskiej ale nie prowadzą wysyłki tylko odbior osobisty

Nie wysyłają kul ale małe sadzonki wysyłają. Tylko te maja bliżej zielonej góry.
Dorotka 09:18, 28 mar 2015

Marzenko, dziękuję za odopowiedź.
I znowu mam pytanie:
aktualnie na rabacie kwitna mi tulipany, posadzone w tamtym roku - jakieś 100 sztuk. Gdy one przekwitna czy coś sie robie z tymi zielonymi co po nich zostanie?? Wiem, że można wykopać cebule ale ja pozostawię w ziemi.
Powiedz mi prosze co posadzić teraz gdy one przekwitną?? Rabata zrobi sie pusta?? Czy coś się sadzi czy czeka aż zakwitną większe rośliny typu hortensje które mam bardziej z tyłu czy trawy bardziej z przodu??
wodzyn 10:26, 28 mar 2015

Marzenko mam prośbę, doradź mi proszę czy na tle żywopłaotu grabowego dobrze będą się prezentowały brzozy?
Nadal mam dylemat z tym żywopłotem z jednej strony i tak myślę, że grabowy byłby najlepszy, bo mogę go prowadzić na wysokości ok 1,7 m, ale jest też to jedyna strona gdzie mogę posadzić brzozy i się właśnie zastanawiam czy lepiej będą się prezentowały na tle szmaragdów czy grabów?