Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielonym do góry... 14:21, 01 cze 2020

Do góry
takie tam przed deszczami...chociaż dzisiaj to już ładnie słonko świeci...ciekawe na jak długo...
porozsadzałem jeżówki i stipy...wielkie stokroty jak je nazywam beda do przesadzenia bo dostałem mikro sadzonki rok temu i nie wiedziałem że takie wielkoludy rosną..kładą się niestety od deszczu i wiatru i mimo wiazania słabo jest...

koło huśtawki...nie kwitnąca Ola...i stokrota o wiele niższa i fajniejszy pokrój ( bo przesadzana na wiosnę wiec trochę osłabiona a lepiej wyglada)

i z drugiej strony huśtawki

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:14, 01 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie jest źle, trawa się zagęści, jeśli będą dziury po 3 koszeniu, zrobisz dosiewki w łysych miejscach.

Przesyłam aktualizację trawnika po 4 tygodniach, w niektórych miejscach trawa ma 8-9cm a w innych 5cm - czy to już czas pierwszego koszenia czy jeszcze poczekać waszym zdaniem kilka dni.
Choroby klonów, klon - Acer 14:10, 01 cze 2020

Do góry
Klon Globosum posadzony na jesień, teraz ciągle żółty co to może być?
Wygląda jak by usychał a dbam o podlewanie

Nelumbo - lotos 14:03, 01 cze 2020

Do góry
paradas napisał(a)
Interesujące, spróbujesz takie dorwać?

Ja mniej więcej takie siewki przenosiłem wczoraj do kastr z gliną i wodą, mam je wyciągnąć czy już zostawić skoro wsadziłem?
Czym nawozić skoro nie ma już kostek dostępnych?

Raczej nie najlepszy pomysł, jak już wsadziłeś, to czekaj na efekty, na przyszłość warto wiedzieć, że jak pojawia się drobne kłącze (a tym samym przejmuje rolę żywiciela, czyli nasiono jest już niepotrzebne), wówczas jest to najlepszy okres na przenosiny. Przypuszczalnie Twoje siewki też przeżyją, ale chodzi o optymalny termin, a tym samym najmniejsze kłopoty. Na zdjęciu siewka w odpowiednim terminie do umieszczenia w gruncie. Powodzenia

Zielonym do góry... 14:02, 01 cze 2020

Do góry
nie wiem co się dzieje moim hortkom...może pomożęcie? podlałem magiczną siłą tydzien temu ale potniej padało sporo i muszę powtórzyć zabieg...nie wiem czy lepiej do ziemi czy na liscie lać?

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:00, 01 cze 2020

Do góry
Przebrnęłam przez wszystkie 'stare' zdjęcia, nie mam ich dużo, bo zwykle nie fotografowałam ogrodu i nasadzeń W tym roku 'korona' i więcej czasu zrobiło swoje Faktycznie dużo więcej poświęciłam na ogród, objazd po szkółkach, na czytanie o roślinach, pielęgnację, nie ma tego złego Jak widzicie dużo u mnie pracy, przede wszystkim z wyznaczeniem nowych rabat, nie wiem czego się trzymać, w sensie których 'linii', czy okręgów, czy prostych kresek. Aha, cały ogród mam od południa, ale przez to, że są wysokie drzewa, to pięknie cieniują i nie mam typowej patelni.

Klon palmowy Tsuma-Gaki, podsadzony na wiosnę konwalnikiem 'Niger'. Testuję jak ta roślinka zachowa się u mnie okresie zimowym, bo jeszcze jej nie miałam. Klonik pięknie się przebarwia począwszy od wiosny. W zasadzie drzewko jest całkowicie od południa u mnie (niby woli półcień), ale rano zasłania go orzech, popołudniem też już słońce jest ukryte za sosnami, więc chyba jest mu tu dobrze, zwłaszcza, że przyrósł moim zdaniem conajmniej dwukrotnie. Jest już u mnie kilka lat, miałam go przesadzać na drugą stronę tarasu, ale trochę się boję, że się zmarnuje, więc został.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:43, 01 cze 2020

Do góry
Azalia pontyjska - to też stary krzew 'z odzysku', który dostał u nas drugą szansę W tym roku marnie kwitnął, nie wiem dlaczego, chyba go zmroziło, mało kwiatków, ale jednak co roku jest pięknie ukwiecony i pachnie na cały ogród. Próbowałam dokupić w szkółkach drugą, żeby gdzieś obok posadzić, ale ta odmiana w zasadzie jest teraz nieosiągalna, no chyba, że przez internet.
Hosta 'Guacamole' , brunnera 'Sea Heart', epimedium 'Niveum' (nigdy mi nie zakwitło), kokoryczka.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:34, 01 cze 2020

Do góry
Kwitną stare jabłonki, niesamowity zapach, może dlatego, że to 5 dużych, starych drzew. Będą w tym roku kompoty i szarlotki Jabłonie owocują u mnie co dwa lata.
Zabawa światłem. Panel z 'daszkiem' specjalnie tak zrobiony. Jest za nim ogromna róża pnąca sąsiada, która 'atakowła' wszystkie moje klony i magnolie, niesamowicie inwazyjna. W tym roku w lutym zrobiliśmy jej daszek, myślę, że będzie się ładnie przewieszać i do cięcia będzie nam wygodniej.

Nowa rabata na "kółku" obsadzona kulkowiskiem z cisów oraz hortensje Bobo + trawy i różne byliny.

Kwitnący klon 'Red Flamingo'. Podsadziłam go turzycą Frosted Curls. Muszę jeszcze korę lub jakiś kamień wysypać i gotowe. No chyba, żeby tam podsadzić jeszcze coś kwitnącego Może gaury? Różowe będą pasować do różowych pędów klona. Pokusa jest

Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 13:25, 01 cze 2020

Do góry
Bardzo proszę o pomoc , co się dzieje z moimi nowo nabytymi trzmielinami na pniu? Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:13, 01 cze 2020

Do góry
Oczywiście że roślinne chyba że ewentualnie "zwis męski ozdobny" (czyli handlowa nazwa krawata z czasów PRLu)

zwis serbski czyli Pendula Graben na nowym stanowisku

czyżby dalej NN ???

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:58, 01 cze 2020

Do góry
Pod koniec kwietnia nadal kwitły żonkile, chociaż już widać, że to końcówka. Kloniki Orange Dream zmieniają kolor w bardziej zielony. Lubię je za to, że tak bardzo się zmieniają, w zasadzie w każdym miesiącu są inne. Teraz (koniec maja) są znów bardziej żółte niż zielone. Jak już żonkile mi przekwitną/zasuszą liście (nadal jeszcze są), to planuję podsadzić po całości pod klonami hakonechloa macra zieloną, nieodmianową, już zakupiona czeka aż ogarnę resztki żonkili

Jak co roku, mam przed wejściem donicę z passiflorą z tojeścią rozesłaną 'Aurea', to mój sprawdzony duet, pięknie rośnie w tym miejscu (wejście do domu mam od północy). Zmieniam tylko kwitnące byliny, w tym roku stokrotka afrykańska i dzwonek (nie mam pojęcia jaki).
Widok na orzech włoski, klonik (w kółku) Tsuma-Gaki i szerszy kadr na cały ogród. W donicach przy tarasie mam posadzone trzy sosny gęstokwiatowe w odmianie 'Umbraculifera', a po prawej stronie sosny górskie / kosodrzewiny 'Pumilio'. Chciałam coś zimozielonego przez cały rok, no i żeby się jakoś wpasować w istniejące dookoła iglaki.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:56, 01 cze 2020

Do góry
Drzewko i trawy do altany kupione

I posadzone .

Mam nadzieje, że uda się w tym roku zrobić prostokątne donice bo już denerwują mnie te małe doniczki...
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 12:49, 01 cze 2020

Do góry
Z tyłu

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:38, 01 cze 2020

Do góry
jałowce przycięłam w tamtym tygodniu bo już za szeroko poszły

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 12:33, 01 cze 2020

Do góry

Drzewko posadziłem 2 lata temu, co to może byc taka postrzepiona kora?
Korona pięknie rośnie i nic jej nie jest.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:32, 01 cze 2020

Do góry

lasek od zaplecza

stare skrzynie z balkonu zabrałam do ogrodu, chyba hosty w nich będą
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:32, 01 cze 2020

Do góry
W połowie kwietnia migdałek w pełni rozkwitu, podobnie żonkile i kwitnące klony 'Orange Dream' Shirasawanum powoli się rozkręcają.

Klon 'Globosum' - Acer platanoides 'Globosum' 12:26, 01 cze 2020

Do góry
Posadziłem na jesieni takiego klona i tego roku na wiosne jak puścił liście to były coemnobrązowe a teraz są ciągle żółte. Wygląda jak by usychał a dbałem o podlewanie.
Co to może
być?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:25, 01 cze 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:21, 01 cze 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies