Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

gogo 20:53, 18 lip 2020

Danko, te pomyłki renomowanych szkółek są najbardziej przykre, bo przecież za rośliny słono się płaci
I jak się nie złościć, jak chce się mieć w konkretnym miejscu konkretny gatunek, a ma się mieszankę
Ja to jakoś znoszę, bo kupuję najczęściej po 1 - 2 sztuki, rzadko 3 /wbrew sugestiom z O./

Moje kaktusy, jak były w domu, nie kwitły, dopiero wyniesione do ogrodu i zimowane w 7 - 9 stopniach zaczęły.
Wygląda na to, że nie miały dobrych warunków, szyby zabierają sporo światła i było im za gorąco przy kaloryferach.

Aniu, dzięki w imieniu róż
Jakoś mi się udały zakupy, tylko z 2 / na 10 kupionych / nie jestem zadowolona, mogło być gorzej.
daszum 23:38, 18 lip 2020

Grażyno, masz rację. Odmianowe róże są drogie, jak kupuje się 5 szt to z kosztem przesyłki jest spory wydatek. Trudno, już więcej nic tam nie kupię.

Już teraz wiem dlaczego nie kwitły mi kaktusy
gogo 00:24, 19 lip 2020

Danko, nie wiem, czy szkółka, w której kupiłam moje róże ma dobrą opinię u klientów, ale cena za sztukę to było ok. 15 zł i przyszły ładne sadzonki.
I kupiłam tylko 10 sztuk.

Mam tylko problem z różą Knirps, zaczęły jej żółknąć liście i to z dnia na dzień
Nie ma robali, wody miała tyle co trzeba, wszystkie posadziłam w takiej samej ziemi i w skrzynce, tamte zdrowe.
Nie wiem jak ją ratować

O kaktusach i jak z nimi postępować wiem od forumowej koleżanki Sylszu [niestety wątek nie jest aktywny od września]
Zrobiłam jak podpowiedziała i są efekty

gosika67 08:18, 19 lip 2020

Kaktusy fajne w tych słojach.U mnie róże po pierwszym kwitnięciu, teraz mało kwitnie. Pomponella po tych deszczach poszła do ziemi, podpórkę muszę zrobić.Liatry też kwitną.
Anda 09:16, 19 lip 2020

Moje trzcinniki na tym samym etapie
Kaktusy ślicznie kwitną, gratuluję. Koleżanka wysiała jakiś czas temu parę odmian i co chwilę podsyła filmiki z postępem wzrostu Ostatnio zachwycała się pierwszymi kolcami
Dalie i różyczki śliczne. Szkoda Knirpsa. Oglądałaś go z bardzo bliska bliska? u mnie bardzo slabuje MW i w tym tygodniu wyjmę ją z donicy żeby obejrzeć korzenie i wymienić ziemię.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gogo 10:15, 19 lip 2020

Gosiu, dzięki
Liatry coś późno kwitną, brak słońca daje się we znaki
Nie wiedziałam, że Pomponella ma takie ciężkie kwiaty, mimo, że rośnie w skrzyni też dam podpórkę [choć 2 gałęzie sprytnie oparły się o dalię]

Ewo, Tobie też dziękuję
U mnie z wysiewami niespecjalnie, więc z kaktusami nie próbuję.
Ale wyobrażam sobie, jak sukces cieszy koleżankę
To ja też wyjmę Knirpsa i sprawdzę, co się dzieje, przy okazji wytrzepię delikatnie te żółte liście.
hankaandrus_44 21:05, 19 lip 2020

Co do róż/Knirps/ ja mam taką teorię.
Kupiłam wiosną kwitnącą różę. Przetrwała u mnie do teraz, I zaczęła żółknąć.
Oberwałam wszystkie żółte liście. przycięłam tak jak wiosną się przycina i posadziłam do nowej ziemi. Wypuściła 4 nowe pędy z pąkami. Będzie żyła.

Myślę, że krzew był zimowany po osłonami, i jesienią nie zgubił liści, I teraz to robi.
gogo 21:24, 19 lip 2020

Haniu, dzięki, możesz mieć rację, tę różę przysłali mi w doniczce, bo nie było z gołym korzeniem.
Dziś wyjęłam ją ze skrzynki, korzenie były w dobrej kondycji i nie było w ziemi niepożądanych stworów.
Oberwałam żółte liście, dałam nową ziemię, obficie podlałam, ale nic nie ucinałam, bo są nowe pączki.
Jeśli się nie rozwiną, to ją przytnę.
gogo 21:50, 19 lip 2020

Trochę moich jeżówek

gogo 21:52, 19 lip 2020