Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Początki 09:33, 22 sie 2012

Do góry
Co do rabaty - ja się oczywiście nie znam, ale po co Ci tam tuje? Tuje sadzi sie, żeby osłonić się od sąsiada albo zeby uzyskać tło dla innych roslin. Ty masz winobluszcz, kóry zapewnia i jedno i drugie i z którego ekspansywnoscią i nieładem z tym związanym, jak widzę, radzisz sobie.

Dereń fajny, dałby ładne jasne plamy, a jego wielkość można ograniczać poprzez cięcie. Ale czy dereń ma być na całej długości rabaty? Bo to byłoby za dużo chyba, takie powtórzenia, co jakiś czas to i owszem.
Lilak - ja lubię kwaity i zapach, ale on strasznie krótko ładny jest (w sensie kiedy kwitnie), potem koloru ani z liści, ani z kwiatów.

Na razie tyle, muszę podumać. Nic nie obiecuję, bo ja się nie znam ale czasem i mnie coś natchnie

I zdrówka życzę Dużo
Początki 09:16, 22 sie 2012

Do góry
malwes napisał(a)
chorowało mi strasznie dużo roslin, głównie na różne choroby grzybowe: berberysy miały plamistość, porzeczki antraknozę, choiny kanadyjskie osutkę, ambrowiec cercosporozę, teraz ostatnio buk płaczący i jarząb szwedzki też wysypały się grzybem. Na wiosnę oczywiście walczyłam tez z przędziorkami na hortensjach.

Matko, jak nawet pojęcia nie miałam, że niektóre z tych chorób istnieją...
Zielony galimatias 09:02, 22 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewuś, przeczytałam jeszcze raz wszystko dokładnie i dalej nie wiem, co Ci doradzić.

Tessi,... to może napisz jakie są argumenty za falami i przeciw nim?... I za póżnym rokokoko takowoż...
Mój kawałek raju II 08:59, 22 sie 2012

Do góry
Witaj z rana, Aniu
Przybiegłam tak wcześnie, bo w Gąszczu napisałaś, że masz takie astry jak na Placu Grzybowskim.
Naprawdę?
Jak się nazywają?

W Mikołajkach zobaczyłam je pierwszy raz, w ilości przeogromnej w jednym z ogródków, i zamrłam...
Piękny kolor mają.
Zielony galimatias 08:54, 22 sie 2012

Do góry
Ewuś, przeczytałam jeszcze raz wszystko dokładnie i dalej nie wiem, co Ci doradzić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:40, 22 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Dzięki Danuś.... a te widoki rabat........ koniec.... moja wsiowa idzie do przeróbki...... za rok demolka.. też trak chce ...... nie weim jak to zrobić, ale zrobię, choćbym miałą kopać ją co rok.....

Aniu, i to jest w Tobie cudowne.
W Gąszczu u Tess 00:29, 22 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

maja dobrego miejskiego ogrodnika, ana pierwszym nawet "moje" astry są
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 00:23, 22 sie 2012

Do góry
Ewcia, gdzie przepadłaś?

Dla odmiany czas na zmiany... 00:21, 22 sie 2012

Do góry
beta napisał(a)
dzis walczyłam z rabatką niby pod różankę

aż na końcu wyszło cos takiego

teraz wypadałoby chyba wymienić ten piach na jakąś treściwszą ziemię?,

mam jeszcze trochę czasu bo roślin jeszce nie zamówiłam, więc spokojnie zdążę przygotować dla nich jakieś sensowne podłoże,

No, Beatko, szacun! Kawał roboty zrobiłaś Ale radzę - słuchaj Gosi, ma rację
W Gąszczu u Tess 00:16, 22 sie 2012

Do góry
W Gąszczu u Tess 00:13, 22 sie 2012

Do góry

W Gąszczu u Tess 00:06, 22 sie 2012

Do góry
W Gąszczu u Tess 00:03, 22 sie 2012

Do góry
Kiedyś, kiedy ledwie zawitałam na Ogrodowisku i biegałam jak szalona po wątkach, zachwycona i zauroczona Waszymi ogrodami, widziałam gdzieś, w którymś z nich, że ktoś pokazywał wiosenną odsłonę Placu Grzybowskiego w Warszawie. Królowały wówczas czosnki.
Dziś miałam okazję zobaczyć jego kolejną odsłonę.
Zachwyciła mnie swoją naturalnością Przez dziesięciolecia straszyły w miastach paskudne gazony, a teraz takie urocze skwerki robią
Fanaberie

W Gąszczu u Tess 23:50, 21 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Do końca sierpnia ostatnia szansa na jazdę prawie bezkorkową Poza tym w sobotę też zdaje się mają czynne.

A całkiem niedaleko jest szkółka Kordus...

Kusisz

Tytuł Twojego wątku zawsze, gdy go widzę, skłania mnie do refleksji. I budzi niepokój
Trochę się smieję, ale tylko trochę. Bo to fantastyczne zajęcie, uprawa ogrodu. To jest to, co od zawsze robiłam z ochotą i robić mogę zawsze i wszędzie Przed pracą, po pracy, w "piątek, świątek i w niedzielę"
I na urlopie Czy pisałam, że na ostatnim wyjazdowym weekendzie robiłam postrzyżyny jałowca w nie swoim ogrodzie? Naprawdę I rabatkę nową zakładałam u tych znajomych, u których się zatrzymaliśmy
Za postrzyżyny dostałam nawet pochwałę od sąsiadki tych znajomych co mnie bardzo cieszy, nie ze względu na moją wrodzoną próżność, tylko dlatego, że własciciel jałowca był nastawiony dość sceptycznie to tych moich poczynań, a ta pochwała nowego wyglądu jałowca trochę go uspokoiła
Przyznać trzeba szczerze, że jałowiec wcale nie wyszedł jakoś szczególnie ładnie, bo i materiał wyjściowy mało rozwojowy był, ale zobaczymy, co z tego wyszło - za jakiś czas

No, ta dygresja była po to, by pokazać, ze to jednak już uzależnienie w moim przypadku.

Teresko w moim przypadku to pytanie raczej retoryczne. Muszę sobie przyznać otwarcie - tak jestem uzależniona I nic sobie z tego nie robię
Ja w tym roku zrobiłam u mamy i teściowej całkiem nowe rabaty, pomogłam siostrze w jej poczynaniach, przearanżowałam jednej koleżance stan obecy a drugiej zaprojektowałam od zera...
Należałoby chyba założyć nowy portal - anonimowych ogrodomaniaków
Zielony galimatias 23:06, 21 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewuś, ale to ma być Twój ogród, Ty masz się w nim dobrze czuć.
To tak jak z wystrojem mieszkania - jedni lubią antyki, inni szkło i metal.

Bardzo podobają mi się ogrody minimalistyczne, ale sama nie chciałabym takiego mieć.

W jakim Ty czułabyś się dobrze?

Fale są na pewno najbardziej "bezpieczne", wszyscy będą się w nich dobrze czuć. Tylko że nie będziesz miała takich klawych obwódek...

Tessi!... ja lubię ogrody angielskie i nie wiedzieć czemu obwódki bukszpanowe, ale tą miłość odkrywłam tutaj na ogrodowisku. Lubię ogrody przyzamkowe .. cacuszka i dzieła sztuki.. dopracowane, dopieszczone..... ale coś mi nie gra w tym moim rokokoko... tylko nie wiem jeszcze CO????

Ale madżenie Ogrodnika też jest cuuudne.. cuuuudne...

i jak tu podjąć decyzję..
Zielony galimatias 23:01, 21 sie 2012

Do góry
Ewuś, ale to ma być Twój ogród, Ty masz się w nim dobrze czuć.
To tak jak z wystrojem mieszkania - jedni lubią antyki, inni szkło i metal.

Bardzo podobają mi się ogrody minimalistyczne, ale sama nie chciałabym takiego mieć.

W jakim Ty czułabyś się dobrze?

Fale są na pewno najbardziej "bezpieczne", wszyscy będą się w nich dobrze czuć. Tylko że nie będziesz miała takich klawych obwódek...
Ogródek Hanusi po zimie 21:56, 21 sie 2012

Do góry
Ano,Ewo,Irenko ,Tess miło was gościć! Przetworów nie lubię robić,ale lubię je mieć w zimie pod ręką ,bez wychodzenia do sklepu..Przełamuję się więc,i dary Boże spożytkowuję.
Dziś jabłka do szarlotki.
A z jabłkowych obierek ....pyszny kompot.

Aniu -Nelinko, przyjedziemy,tylko młodzi sprawy podopinają i .... ruszymy w góry.Grzyby ....na przyszły tydzień u mnie zapowiadają 5 dni deszczowych.... więc będą.

Dziś z wnukiem wpadliśmy do ogródka na2 godziny...... skosiliśmy poletko,pozbierałam ogórki,pomidory,fasolkę szparagową i pierwsze jesienne maliny.Są słodziutkie,bo akurat słoneczko grzeje......
Zdjęć nie ma,spieszyliśmy się na autobus,
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:41, 21 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, ależ wspaniałe i perspektywiczne zakupy
O cenie nie wspominając

Bardzo mi się te cisy podobają. Tak ładnie rozkrzewione są.
Gratuluję - zakup super udany

Witaj Teresko dziękuję bardzo kupiłam je, bo wiem, że urosną )) cisy kupowane w ubiegłym roku podwoiły swoją wysokość i ładnie się zagęściły, tak więc warto też kupować małe, zwłaszcza, że w cenie łącznej tych mogłabym kupić aż 3 duże cisy, ale tylko przy dobrych rabatach cenowych )
A jak jeszcze Wy pochwalacie i popieracie zakup tzn. że dobrze zrobiłam
Ściskam!
Pomożecie? mądre głowy na "Danusiowej szyi"? 20:27, 21 sie 2012

Do góry
Aleksandra1982 napisał(a)
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. kaisog1 pisze ze odradza skarpy w ogrodzie a tess pokazuje ogród z niemal samymi skarpami.....ja uważam, że jak sie robi skarpy na terenie w moim przypadku 1000m2 to głownie przypadnie on do gustu sąsiadowi z niższej działki...w deszczową pogodę bedzie sobie siedział w fotelu i nasycał się widokiem moich skarp....średnio mi się to podoba. Macie jakieś pomysły jak podnieść teren o 2, 3 m do góry żeby był tylko nieznaczny spadek?
I co z woda? jak ją odprowadzić? co macie w sowich ogrodach? Rozsączalnie? zbiorniki?

To tak dla zobrazowania co potrafi deszcz w ciągu 10 minut

A nie możesz z tej działki górnej przerzucić ziemi na dolną? Po prostu ją zepchnąć?
Ogródek Hanusi po zimie 17:39, 21 sie 2012

Do góry
Haniu, pozdrawiam
Jak ja dawno na grzybach nie byłam Lata całe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies