Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

beta 21:15, 21 sie 2012

kaisog1 napisał(a)
..no oczywiście

jutro zrobi rundę z kosiarą i jakby co fala spływa
kaisog1 21:33, 21 sie 2012

hehehhehe ojjj będziesz poprawiać
AniaK 00:10, 22 sie 2012

No, no kawał dobrej roboty kochana, słuchaj Gosi, jak ja się złoszczę przy koszeniu, bo mi się wklęsłości i innych uwypukleń zachciało, albo sprawdź z kosiarką.
Ja też dziś cały dzień w ogrodzie, trochę ciepło było, ale co tam roślinki czekały
Tess 00:21, 22 sie 2012

beta napisał(a)
dzis walczyłam z rabatką niby pod różankę

aż na końcu wyszło cos takiego

teraz wypadałoby chyba wymienić ten piach na jakąś treściwszą ziemię?,

mam jeszcze trochę czasu bo roślin jeszce nie zamówiłam, więc spokojnie zdążę przygotować dla nich jakieś sensowne podłoże,

No, Beatko, szacun! Kawał roboty zrobiłaś Ale radzę - słuchaj Gosi, ma rację
beta 07:56, 22 sie 2012

Aniu, Teresko

z rana przed wyjściem do pracy kuknęłam jeszcze raz na tą rabatę i Gosiek chyba ma rację, zbyt wypukła jest, także dziś będzie łagodzenie fali
TheMagda 07:57, 22 sie 2012

Beatko ale super robota!! Gratuluję zapału
I czekam na nasadzenia!!!
beta 08:13, 22 sie 2012

Madzioskoczek napisał(a)
Beatko ale super robota!! Gratuluję zapału
I czekam na nasadzenia!!!

Cześć Madziu

wiesz jak z tym zapałem-raz jest ,raz nie ma, więc jak tylko czuję że mnie nachodzi to za łopatę i tańce po ogrodzie urządzam

teraz ziemi musze kupić, no i przemyśleć nasadzenia

i tu będę potrzebowała Waszej pomocy
nl_kinia 08:43, 24 sie 2012

byłam u Ciebie już, ale nie pamiętam, czy się wtedy witałam, więc na wszelki wypadek od tego zacznę

beta napisał(a)
dziewczyny to jest zielony ! na 100%
u mnie też cytrynka-limonka ehehehe ale ślicznie Ci wyszedł domek ... tzn Tobie i Twoim mężczyznom oczywiście

beta napisał(a)

Madziu tuje byłyby jeszcze ładniejsze gdyby nie Pan Sikacz

o jaki ładniusi Pan Sikacz wymiziaj za uszkiem! marzy mi się wilczurek, no ale przy mojej trzy-sztukowej ferajnie to nie ma takiej opcji już

beta napisał(a)
dzis walczyłam z rabatką niby pod różankę

najpierw było tak

aż na końcu wyszło cos takiego

ohoho to się troszkę narobiłaś! Ale efekt świetny!
co do wymiany ziemi, to Danusia w artykule o sadzeniu (o tu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy ) pisała o tym, że najważniejsza jest ziemia w dołkach, więc chyba nie musisz całej wymieniać..
a masz już jakiś pomysł co tam nasadzisz?
beta 09:52, 24 sie 2012

Cześć Kiniu

dobrze że wpadłaś, może poratujesz, bo mnie jakaś niemoc dopadła

myślałam że wiem co chcę na tej rabacie....ale teraz, tzn. niby chodzi mi nadal o to samo, ale brak weny żeby spis roślin zrobić

kształt rabaty poprawiłam zgodnie z sugestiami Gosi- jak zwykle miała rację, było za bardzo faliście

a teraz tak (uwaga! naszła mnie moc) : chciałabym pnącza-klematisy, pnącą róże new dawn-czekam na jesienna ofertę z rosarium, tzn. mam obecną, ale w jesienniej mają być z odkrytymi korzeniami i prawdopodobnie taniej, ale jak się wkurzę to zamówię teraz, trawę Owies wiecznie zielony, pomyslałam jeszcze o miskancie morning lighte, no i mam juz rozplenice, więc ewentualnie mogłabym ją tam przerzucić, róże okrywkowe-od mamy obiecane, jasny róż, niestety nie wiem co to za odmiana, musowo zdjęcie zrobić,

nie wiem też czy dobrze dobieram rośliny? chodzi mi też o to żeby ta rabata jakoś wyglądała przez cały sezon, ale moja wiedza jeszcze za mała na temat roślin żeby je tak dobrać, więc proszę o pomoc

pomyslałm sobie o takim małym żywopłociku z bukszpana a za nim kfietki, może ten żywopłocik niekoniecznie na całości, a może tak połowa z bukszanu a połowa np. z lawendy-tam gdzie więcej słońca? hmmm, co myslicie?

mój problem m.in. polega na tym że nie wiem jak poszczególne rośliny zachowują się w ciagu roku, tzn. kiedy kwitną, kiedy przekwitają, kiedy znikają, jeżeli wogólę

więc nie ukrywam że mam problem ze szczegółowym doborem roślin

ale się rozpisałam....ale mam nadzieję że znajdzie się dobra duszyczka i mnie trochę oświetli
nl_kinia 10:49, 24 sie 2012

no to widzisz ... ja nie pomogę na obecnym etapie, bo znam się tak samo jak i Ty na roślinkach ... od wiosny miałam już kilka upatrzonych, które mi się podobały, ale ... no właśnie...

pomysł w maju: irysy są boskie
lipiec - irysy odpadają, chyba że z czymś co kwitnie później ...

pomysł w lipcu: floksy to jest to
sierpień - ależ one brzydkie po przekwitnięciu ...

oooo... i tak to jest
a na różach to już w ogóle nic a nic się nie znam ... i prawdę mówiąc o tym, że są w odmianach (innych niż kolorystyczne oraz z podziałem na pnące i "normalne") dowiedziałam się dopiero w tym roku...

dlatego na razie sama wybieram tylko takie, które cały rok SĄ, a potem będę się zastanawiała nad przejściem do level 2 i wyborem takich, które nie dość, że glebę lubią taką a nie inną, to jeszcze światła chcą tyle ile będzie (level 3) oraz będą zdobiły w różnych porach roku (level 4)