Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:12, 21 mar 2015

Do góry
i korkuski jeszcze są, bzyki lataja jak szalone, motyle sie dzisiaj też objawiły w ogrodzie.

ALe najbardziej teraz lubie stokrotki

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:07, 21 mar 2015

Do góry
Trawniczek został zwertykulowany dzisiaj i nawożony oraz solidnie podlany
Susza u nas straszna...

Przed

Po....
będą chyba jutro fotki.... bo tylko taka byle jaka....

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:04, 21 mar 2015

Do góry
I to wszystko Muscie z pół roku poczekać aby brzószki nabrały krzepy i zbielały

Zatem inne fotki
Carex evergold po cięciu

I Tytus nie byłby Tytusem gdyby nie wszedł w kadr...

I bez Tytusa

A rok temu były takie

I jakies ciemierniki niesmiało ale marnie wyłażą....

Miłam ciachnąc bukszpany ale ponieważ zapowiadają ochłodznie opduściłam im
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:59, 21 mar 2015

Do góry
Poprzedniczek nie dało się wykopać.... musiałabym chyba koparkę zamówić lub ciezki sprzęt i zdemolowac ogórd. Jak szybko brzozy rosną...
Ścieliśmy najpierw a potem poobcinalismy korzenie... Nigdy w życiu już żadnych drzew nie bede zmieniać , niech sobie rosną...

Wiosna 2014

Wersja bez brzóz - dzisiaj w południe

Brzózki SOM , hi hi nie widac ich. Jest szansa , ze wtym sezonie pnie zbieleją, już je dokładnie obejrzałam

I dla porówniania ze starszymi siostrami po prawej stronie

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:50, 21 mar 2015

Do góry
Brzózki w oczekiwaniu na posadznie. Przypatrzcie się bo potem ich nie bedzie widać

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:28, 21 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witaj Madzenko
Mam pytanie odnośnie oprysku. Dwa tygodnie temu wszystkie rośliny spryskałam miedzianem. Czy teraz powtórzyć ten oprysk, czy spryskać czymś innym? Często przewija się nazwa Promanal - tym spryskać?
Bardzo proszę o odpowiedź

Nie powtarzają miedzianem, chyba ze miałas jakies rosliny bardzo zainfekowane w ubiegłym sezonie chorobami grzybowymi. Ja prysnęlam dwa razy w odstępie tygodnia magnolie, która mocno chorowała.
Dzisiaj dzieki sprzyjąjącej pogodzie robiłam oprysk na larwy mszyc, przedziorków , roztoczy i innyc olejem prafinowym czyli możesz wykorzystac Promanal, Catane a ja wypróbowałam Treol.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:23, 21 mar 2015

Do góry
Niecałą godzine temu skończyłam. Ledwie żyje. Efektu na razie nie ma, nie wiem na co liczycie.
Ale skoro chcecie te patyczaki ogladać to zaraz bedą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:23, 21 mar 2015

Do góry
Madżenka biega po innych ogrodach a nam zdjęć skąpi
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:16, 21 mar 2015

Do góry
Dzisiaj tez stałam i gapiłam sie jak goopia na moje krokuski, mimo że mam ich mało i przekwitają..
Moja codzienność - ogród Oli 19:12, 21 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Pytanie nie do mnie, ale chyba mogę odpowiedzieć. Z Cortenu rdza może spływać nawet do 3 lat zanim cała powłoka osiągnie odpowiednią 'dojrzałość' więc trzeba zamocować ją tak aby nie wystąpiły zacieki na inny materiał

To ja zostane przy nierdzewce...
Moja codzienność - ogród Oli 19:11, 21 mar 2015

Do góry
Co tam słychać? Jakie prace poczynione?
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:05, 21 mar 2015

Do góry
Sylwia jest zachwycająco. Po prostu czad!
Ogrodowe przygody 16:17, 21 mar 2015

Do góry
Madżenka dziękuję na Tobie jak na Zawiszy
Wygląda na to, że mogłam wziąć same ciemne
Mój ogród pod górkę... 14:47, 21 mar 2015

Do góry
Znakomite zmiany, ale widomo Szefowa zaplanowała i czuwa musi byc pieknieCzekam gdy drzewa lisciaste puszczą liscie, to bedzie dopiero efekt !! Twoj ogrod chyba będzie jednym z najwspanialszych na O.

Jakie chyba? Na pewno!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:47, 21 mar 2015

Do góry
Heloł, jeszcze nie rozpoczelam rewolucji, bo dopiero wrociłam a M pojechał do miasta.
Na razie wypiłam kawkę i delektuję się sloncem na zewnatrz. Jak dobrze, ze prognostycy sie myła
Kupiłam przede wszytskim ziemie do rewolucji, wielki wór yara mila aby posypać nawóz po całości ogrodu (jutro ma padac)

Nic nowego nie było. Kupiłam świeze tulipany, nową dostawę białych narcyzów aby wytrzymały do świat, nierozwinięte pąki hiacyntów do celów jak wyzej, wianek do dekoracji stołu świątecznego, sztuczne kwiaty na wianki po świętach i to chyba wszytsko. Pojechałyśmy z Agą odnowić zapasy cebulowych do dekoracji donic światecznych.

Ale czuje sie dzisiaj znakomicie, bo wczoraj wieczorem padłam o 22 tak mnie zrelaksowala aero yoga. Wszystkim polecam ciwczenia na chustach podwieszonych pod sufitem wisząc do góry nogami dotelnilam sobie mój niskociśnieniowy mózg i wydłużyłam kręgosłup o jakies 2 cm zatem teraz moge isc sie sponiwierać do ogrodu

Macham do Was radośniej zmykam działac
Ogród pewnej ogrodniczki 10:34, 21 mar 2015

Do góry
Dorotko fajnie że zalozyłaś wątek
U mnie tez glina , mokro i słońce przez cały dzien. Zatem w piątym sezonie mojego ogrodu z pełna odpowiedzialnością napisze ci, ze taką dobrez znoszą
- wiśnie pissardi - juz masz
- graby
- bukszpany
- przede wszystkie wszelkiej maści trawy
- dobrze sobie radzą róze, hortensje bukietowe
- hosty (ale w półcieniu)
- bergenia,
- kiscienie

Natomiast mam ciagle problemy z : magnoliami (ale poniewaz je uwielbiam to sie nie poddaję), wisniami japońskimi (amonogawy np nie lrzeżyły po ulewnych deszczach akiku-shidareczęsto chorują) , brzozy, lawendy, rododendrony, klony japońskie. Wiśnie umbracullifera tez się męczą ale na razie daja rade. Aktulnie testuje ambrowce, ktore podobno lubia mokre tereny, zobaczymy po tym sezonie.

Znakomicie radzisobie wiekszośc bylin i co mnie dziwi azalie i laurowisnie.

Co do Miedzianu, teraz profilaktyczny oprysk wystraczy. Potem stosuj tylko wtedy gdy rosliny beda chore, ja przetestowałam np na czarna plamistośc roz Falcon a na bakteryjna plamistośc magnoli i brzoz Amistar. W razie czego w kwestii chemi w ogrodzie też poradze.

Teraz zastosuj oprysk Promanal lub Catane lub Treol aby zlikwidować larwy mszyc, przędziorka i innych ssących, ktor własnie sie budza . To srodki na bazie oleju parafinowego, nieszkodliwe dla ludzi i zwierząt a oklejają larwy, ktore umierają

Pytaj, zagladaj, będę doradzać.

Oś nie znam sie na naturalnych środkach ochrony roslin typu gnojówki
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:51, 21 mar 2015

Do góry
Też kupowałam graby w szkółce leśnej sadziłam jesienią 2014 ale przycinałam teraz wiosną Madżenka ma żywopłot grabowy 1,7 doradzała mi w sprawie cięcia
Ogrodowe przygody 06:43, 21 mar 2015

Do góry
Iwonko to świetna cena , na Gardenii były takie od 17,99 do 35 zł. W necie za klącze bez listka, z ktorego wyrosnie moze kwiat za kilka lat' płacisz 17 zł . Sa tez po 29 zł ale jak dojada te drugie to sie okaże czy warto...

Wg mnie to Ellen Mix z taką etykietą kupowałam na Gardenii., to odmina orientalis czyli wschodni"

Te ciemne to Ellen double purple, jedna z najdroższych i przez mnie najbardziej z powodu koloru pożądane
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:39, 21 mar 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)

Te kłosy można też wyciągnąć jak lekko podrosną, dosyć łatwo wychodzą, tylko roboty z tym sporo jak masz więcej sztuk.

Marto mam chyba z 30 szt. Na poczatku gdy były malutkie jakoś to ogarniałem a teraz chyba pójde na żywioł, niech sobie kwitną, potem powyciągam te kłosy, bo pamiętam że po przekwitnięciu szczegolnie łatwo wychodza. Albo też dopiero wtedy je porządnie ciachne. Twoje idelane czuprynki ogladałam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:37, 21 mar 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Madzenka mam prośbę kupiłam ciemierniki ale nn może rozpoznasz odmiany bo wiem że je lubisz

Znac sie na nich bedę za kilka lat.... Zamierzam mieć ich kolekcję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies