Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

tusiawka 22:56, 20 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Czy wiecie jak przyciąć carexy evergoldy? Bardzo mi sie rozrosły w poprzednim sezonie (nie ciełam ich tylko wyskubałam) , maja długie brzydkie włosy. Czy ciachnać im tylko końcowki czy po calosci. Generalnie bardzo dobrze wyglądaja tylko te długie włosy...W sobite czeka je sekator ale nie chce mi sięz nimi bawić.

Czy ktoś ścinał carex morrowi gdy kwitnie? Nie znosze tego a juz ma kłosy u mnie w ogrodzie, kilka dni temu zobaczyłam i mam nerwa.... Nie zetnę jej na łyso bo dobrze wyglada po zimie a przeciez tysiaca (a moze i wiecej ) kłosów nie bede pojedynczo wycinać. Moze je ogolę po kiwtnieniu? Kiedys juz tak robiłam

Te kłosy można też wyciągnąć jak lekko podrosną, dosyć łatwo wychodzą, tylko roboty z tym sporo jak masz więcej sztuk.
Madzenka 06:27, 21 mar 2015

Kondzio napisał(a)
Marzenko ja chyba nie będę otwierał nowego wątku mi dobrze jest jak jest

Kondzio zdradziłeś nas, sio do oazy
Madzenka 06:28, 21 mar 2015

Zielona napisał(a)
Znasz sposób pokolenia naszych Babć na niebieską hortensję? Trzeba zakopać pod roślinami zardzewiałe gwoździe (Albo takie, które jeszcze nie są zardzewiałe. Zostawione pod ziemią same zrobią się rdzawe). Nie wiem, co uwalniają, ale kilkadziesiąt lat temu zabarwiały kwiaty na niebiesko

edit: miałam iść spać, ale jeszcze poszperałam w sieci. Zobacz tutaj:

https://biologiaroslin.wordpress.com/2010/10/15/niebieski-znaczy-metal/

Juz o tm czytałam rok temu ale skad wziąc gwoździe w moi domu! dom szkieletowy gwożdzi nie używamy, trzeba zakupic
Madzenka 06:31, 21 mar 2015

Dziękuje za porady dot evergold, teym ciachnę tylko to co brzydkie do dołu bo naprawdę dobrze po zimie wyglądaja.
Nad carex morrowi jeszcze dumam, sekator zdecyduje jak je ciąć

Dzisiaj sobota zaczynam od porannego wypadu na giełde, jakies drobne zakupy trzeba zrobić.
Madzenka 06:32, 21 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Marzenko, no to założyłam wątek bo gdy pytam na waszych wątkach to potem zapominam gdzie i kogo pytałam

Bardzo dobrze zrobiłaś. Wpadne do Ciebie wieczorkiem
Madzenka 06:35, 21 mar 2015

Bogdzia napisał(a)
U mnie powojniki tez raczej kiepsko rosną ale gdy na ich miejsce sadze róże to nagle okazuje się ze zaczynaja dobrze rosnac i jest kłopot bo wzajemnie sie zasłaniają.Muszę sadzic zamiast pnących nizsze róże bo one chyba lubią razem rosnąc.Pozdrówka.

Bogdziu powojniki z rózami sadzę kiedys miałam jakieś przy pergoli samotne i mi sie nie podobały. One lubia mieć coś w nogach zatem fajnie współgrają z rozami. Chyba kupię ten nadmanganian (przecież my tez go produkujemy,... ) i zobacze moze wreszcie przestaną mi zamierac. To zbyt piekne pnącza abym się poddała w ich hodowli. Po cichutku jednak liczę na Rubensa w tym roku
Madzenka 06:36, 21 mar 2015

yolka napisał(a)
Wpadam z rewizytą. Ogród Twój znam doskonale, często cichaczem podpatruję,Jestem też fanką Twoich domkowych dekoracji, interesowałam się także techniką wykonaia ściany. Lubię szaro beżowo biało w domu i niebiesko w ogrodzie. Pozdrawiam

Yolka ja u Ciebie częstow bywam . W iwielu watkach jednak sie nie odzywam, gdy nie mam nic mądrego do powiedzenia
Madzenka 06:37, 21 mar 2015

iwonadm napisał(a)
Madzenka mam prośbę kupiłam ciemierniki ale nn może rozpoznasz odmiany bo wiem że je lubisz

Znac sie na nich bedę za kilka lat.... Zamierzam mieć ich kolekcję
Madzenka 06:39, 21 mar 2015

tusiawka napisał(a)

Te kłosy można też wyciągnąć jak lekko podrosną, dosyć łatwo wychodzą, tylko roboty z tym sporo jak masz więcej sztuk.

Marto mam chyba z 30 szt. Na poczatku gdy były malutkie jakoś to ogarniałem a teraz chyba pójde na żywioł, niech sobie kwitną, potem powyciągam te kłosy, bo pamiętam że po przekwitnięciu szczegolnie łatwo wychodza. Albo też dopiero wtedy je porządnie ciachne. Twoje idelane czuprynki ogladałam
lojalna_ 07:12, 21 mar 2015

U mnie juz sie ocieplo a był minus słoneczko swieci miłego dnia ciekawe co nowego na giełdzie

I bujnosci ogrodowej z okazji 200