Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:16, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma możliwości skrócenia, ale jest możliwość podzielenia czasu podlewania np. po 2-3 min. Przerwa jakiś czas i znowu 2-3 min. Wtedy nie będzie dużo wody naraz i jest szansa wsiąknięcia, a nie spływania.

Na wąski paski montuje się zraszacze statyczne, nie rotacyjne.
Teraz nie dosiewać, poczekać 3 tygodnie. Skosić ze dwa razy i pokazać zdjęcia.

Kurcze za pozno, zdecydowalem sie na dosiewke. Mysle ze nie zaszkodzi a nasion i tak mi zostalo co do podlewania to dziekuje za rade - dzis wpadlem na ten sam pomysl - sterownik juz przestawiony na krotsze czasy i juz efekt widac mam rotacyjne bo statyczne doslownie zalewaly mi wszysko w minute i wszystko plywalo... rotacyjne mialy byc niby na waskie pasy ale dzialaja srednio jak widac..

Dzis podczas dosiewki zauwazylem kolejny i chyba najwiekszy problem....mnostwo chwastnicy!! Miejscami jest jej Duzo wiecej niz kielkujacej trawy. Jutro podesle fotki... pytanie co teraz ...recznie nie dam rady raczej wszystkiego powyrywac...najwyzej czesc ale nie wiem czy zdaze zanim zagluszy mi trawe .. sasiedztwo dzialki juz kosze zeby nie bylo nasion chociaz malo jej w okolicy... byla za to na mojej dzalce przez zalozeniem trawnika...i bylo jej duzo niestety.. potraktowalem wszystko roundapem, nawiozlem ok 5cm torfu, wymieszalem glebogryzarka...zgarnalem wszystko na jedna kupe i czekalem 3-4 mies az sie troche przerobi. Zrobilem podlewanie dalem siatke i nawiozlem tej samej ziemi ok 15cm -20cm. Co teraz ? Pryskac roundapem swieza trawe? Czy wyrywac co sie da i nisko kosic na 2-3cm?

Tak to wyglada:
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:01, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, wybieramy się w sobotę. Może być?

Danusiu napisałam na priv....
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:01, 31 lip 2017

Do góry
Kasiu, wybieramy się w sobotę. Może być?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:56, 31 lip 2017

Do góry
Taki https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=130

a potem taki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=260
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:32, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Połóż z rolki i będzie spokój.

Przeczytałam jednym tchem o trawnikach z rolki ,jakie to świetne rozwiązanie SUPER,a jakie porady profeska po prostu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:19, 31 lip 2017

Do góry
To niewłaściwy watek na róże. Tu jest wątek o sianiu trawnika.

Post przeniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/86-roze-w-naszych-ogrodach?page=92#post_0
Trawy niepożądane w trawniku 18:19, 31 lip 2017

Do góry
Wklejam z innego wątku, pomocne.

Celem rozpoznawania

iwanhoe napisał(a)
Polecam atlas roślin
https://atlas.roslin.pl/list/t_order/Poales/1/?tit=Trawy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:17, 31 lip 2017

Do góry
To wynajmij ludzi, ale połóż z rolki (ludźmi) albo firmą.
Ja nawet z rolki mogę ci położyć jakbym nie miała co robić. Jaka powierzchnia?
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 18:14, 31 lip 2017

Do góry

Nie wyrywać, odplątać starannie nie urywając i zamotać na oddzielny patyk (gałąź) wbity obok. Następnie ostrożnie posmarować listki herbicydem. Wtedy padnie z korzeniami.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:13, 31 lip 2017

Do góry
sierotka napisał(a)
Po pierwszym odchwaszczeniu opryskalismy działkę randapem ,ale okazało się ,ze w różnych miejscach wyrosły chwasty ,opryskalismy drugi raz i było to samo ,wykopalismy zielsko co wyrosło a zostawiliśmy trawy które w różnych miejscach wyrosły ,teraz panowie rozsypali ziemię by wyrównać działkę i pod zasiew traw i teraz nam może pomóc tylko profesjonalna firma.

Połóż z rolki i będzie spokój.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:12, 31 lip 2017

Do góry
marleyy napisał(a)

Pytanie czy dosiewać czy się zagęści? Najwieksze braki sa przy obrzeżach.
Mam też problem z podlewaniem. System nawadniania zkladalem sam. Posiadam zraszacze rotacyjne. Jednak jak widać mam bardzo wąski pas przy tarasie i to jeszcze ze spadkiem - to powoduje ze podczas podlewania inne obszary są ładnie zroszone a ten cały boczny pas pływa w wodzie - niestety wszystko na 1 sekcji wiec nie ma mozliwosci skrocenia czasu bo inne obszary nie beda dolane. Czy jest się czym przejomowac?

!

Nie ma możliwości skrócenia, ale jest możliwość podzielenia czasu podlewania np. po 2-3 min. Przerwa jakiś czas i znowu 2-3 min. Wtedy nie będzie dużo wody naraz i jest szansa wsiąknięcia, a nie spływania.

Na wąski paski montuje się zraszacze statyczne, nie rotacyjne.
Teraz nie dosiewać, poczekać 3 tygodnie. Skosić ze dwa razy i pokazać zdjęcia.
Zamieszkać w ogrodzie 17:26, 31 lip 2017

Do góry
Byłam Ależ bujnie wszystko rośnie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:05, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

5 cm.

Dziękuję Danusiu, tak własnie policzyłam 5 cm
Jak pozbyć się trawnika 22:35, 30 lip 2017

Do góry
Przeczytaj ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Raczej pytanie zadałeś w niedobrym wątku, bo tytuł brzmi "jak pozbyć się trawnika" a nie "jak założyć trawnik na zachwaszczonej działce".

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5692-zakladanie-trawnika-na-zachwaszczonej-zaniedbanej-dzialce

Tu powinno być to pytanie

Chwasty w trawniku 22:32, 30 lip 2017

Do góry
Ani chwastnica, ani perz. To wykluczam.
Pomoc w zaprojektowaniu mojego mini ogrodu 22:30, 30 lip 2017

Do góry
Nie podałaś odległości.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:50, 30 lip 2017

Do góry
Nawożenie rozcieńczoną gnojówką zwłaszcza z ptactwa - ja bym się nie odważyła chyba. Większość ludzi po prostu nie umie odpowiednio rozcieńczyć i z reguły koncentracja składników jest za duża. I pali trawnik. Poza tym leci na liście, więc co z tym? Podlewać trzeba itd. więc znowu rozcieńczenie, ciężko z tym utrafić.

Zrób próbę na kawałku i zobacz jakie efekty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:45, 30 lip 2017

Do góry
Uściskać się nie udało niestety, bo nagrywali cały czas, ale napotykaliśmy co rusz ekipę, w różnych miejscach
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:40, 30 lip 2017

Do góry
Posypywanie (najlepiej przesianym) kompostem

Przegrabianie grabkami i wgrabianie pomiędzy źdźbła

Wybieranie patyków po grabieniu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:35, 30 lip 2017

Do góry
Odpowiednio przygotowując, użyźniając glebę, potem posypując kompostem (przegrabić) albo granulowanym obornikiem.

Odpowiednio przygotowując, użyźniając glebę (przed posianiem)

potem posypując kompostem (przegrabić) albo granulowanym obornikiem - na trawnik istniejący

Na trawę już istniejącą i skoszoną, posypujesz lekko kompostem i przegrabiasz plastikowymi grabiami wybierając patyki i grubsze części (najlepiej aby kompost był przesiany wcześniej). Jaśniej się nie da już wyjaśnić. Mogę jedynie użyć zdjęć z wiosennej regeneracji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies