Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:05, 07 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
z bodziszków będziesz zadowolona moim zdaniem.

jak nie jest tam ekstremalnie to weź biokovo lub Karminę

hakone- nie wiem czy sprawdzi się w trudnym miejscu. Jak masz ochotę, to może daj ją jako plamę , np z brzegu, czy kilka plamek. Ale np przy jałowcu może być jej trudno.

przy jałowcu tak, no i moje psiury tam pod nim kopią..
a co to za roślinki, co wymieniłaś?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:18, 07 sie 2013

Do góry
z bodziszków będziesz zadowolona moim zdaniem.

jak nie jest tam ekstremalnie to weź biokovo lub Karminę

hakone- nie wiem czy sprawdzi się w trudnym miejscu. Jak masz ochotę, to może daj ją jako plamę , np z brzegu, czy kilka plamek. Ale np przy jałowcu może być jej trudno.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 07 sie 2013

Do góry
nasadzenia dywanowe, z czasem bezobsługowe. Może być po prostu dywan z hedery, może być hedera z kępami dużej hosty- Sum and Substance, albo sieboldiana , Big Daddy- takie rozrzucone jakby niedbale.
Zamiast hedery możeby dała radę tiarella , np odmiana Timbuctu, albo jakaś sercolistna- taki długo kwitnacy dywan z ładnymi liśćmi.
a jak nie ma tam bardzo głebokiego cienia, to dywan bodziszków- biokovo, karmina, albo korzenisty- żelazny stwór, nic go nie rusza.

troszkę dobrej ziemi do dołków warto dodać, tak na rozruch
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:40, 07 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Danusiu, jak ty masz zagwozdkę, to co ja mam powiedzieć!! ale jestem ciekawa

a ja mam problem, co tu zrobić, wyciepałam wszystko i co dać, aby ciągle chwasty mi nie zarastały?

to jest miejsce do zagospodarwoania- suche i cieniste, pod sosnami, tak? Ma być wypełnione , czytaj niekłopotliwe, nieobsługowe, czy ma jakoś bardziej przyciagac uwagę?
Liliowo i kolorowo:) 11:03, 06 sie 2013

Do góry
Beatko oj bardzo pachnie bo i floksów mam bardzo dużo a one też tak pięknie pachną ale szybko przekwita wszystko bo za upalnie i słonko pali U mnie nawet magnolia zakwitła co nidy wczesniej nie miało miejsca no i juz wrzosy zaczynają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:26, 05 sie 2013

Do góry
Witam serdecznie, szukając w desperacji pomysłu na przemianę mojego tzw. „mini ogródka”, stworzonego - co przyznaję wbrew wszelkim zasadom i logice, trafiłam tutaj na forum i Panią. Bardzo się z tego powodu cieszę i wyrażam cichą nadzieję na pomoc z Pani strony. Pomoc w wyznaczeniu nowych linii rabat, mojego niewielkiego ogródka w zabudowie szeregowej, z wejściem na taras od strony wschodniej. Aktualne wymiary trawnika to: 4,60m ( wzdłuż tarasu) x 6m. Rabaty z roślinami mają z każdej strony jednakową szerokość od płotu do linii trawnika - 1,70m. Na rabatach jest bardzo dużo posadzonych roślin. Część roślin też jest jeszcze w donicach i czeka na posadzenie (m.in. 3 kule bukszpanowe, dereń, wiąz). Doskonale wiem, że tych roślin jest o wiele, wiele za dużo, …ale wszelkie rośliny, (dosłownie wszystkie) to moja zarazem wielka słabość i miłość. Mam w tym bałaganie m.in. takie rośliny jak: kalina japońska, dereń causa Milky Way, wiśnia piłkowana Kiku-Shidare, wiąz wredei, klon palmowy, magnolia biała, trawy i hortensje. Dlatego chciałabym stworzyć na tym niewielkim skrawku ziemi takie rabaty, które przede wszystkim cieszyłyby mnie, ale też i dały rośliną godną oprawę, taką która wyeksponowałaby ich urok i piękno. Nie wiem, czy to będzie możliwe, ale wierzę, że tak, zwłaszcza z Pani pomocą. Będę wdzięczna za wszelkie propozycje, podpowiedzi i rady. Chciałabym zacząć od wyznaczenia nowych linii rabat, aby nie było, aż tak nudno, jak jest teraz, tylko aby coś się działo. Może rabatę gdzieś rozszerzyć i wprowadzić żwirek? Potem, chciałabym przejść do przesadzania roślin na ich właściwe, tzn. ostateczne miejsca. Bardzo proszę Panią o pomoc, bo kompletnie na tym się nie znam. Mam jedynie wielki zapał i dużo chęci na zmiany, ale brak mi wizji perspektywicznej oraz pomysłu. Nie mam też pojęcia, jak sensownie poprzesadzać rośliny, które zostawić, a z którymi się niestety rozstać, znajdując im nowego właściciela. Z góry dziękuję za pomoc i bardzo serdecznie pozdrawiam, Edyta
rzut z góry

widok z tarasu ( taras jest od wschodu, na wprost zachód)

Strona prawa od tarasu czyli północna strona

Strona lewa od tarasu czyli południe
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:42, 05 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
to nasze zdjęcia z czerwcowego wypadu do Belgii- ogród botaniczny z czosnkami:

Tu Purple Sensation

a tu jakiś inny

Poza tym, że piękne to też im usychają końcówki liści, a ja się tym martwiłam
a to chyba tak jest
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:08, 05 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
i doniczka na schodku:

PIĘKNE

Macham Kochane
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:48, 04 sie 2013

Do góry
pewnie kurczaka trzeba było utulić, to pobiegła.
Ja tez się zbieram. Miło było z Wami dziewczyny i nie tylko dziewczyny.
Pa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:38, 04 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Fajne to ostatnie zdjęcie. Dlaczego u mnie nie ma takich mgieł?

Marta, ile lat ma ten grab u Ciebie?

Mgieł nie ma u Ciebie, bo byś miała za ładnie- masz dalekie widoki, horyzonty z kwiątnacymi czereśniami, stare aleje wzdłuż dróg, piękne stare ruiny, park za płotem, strumyk... jeszcze Ci mało?

Ile ma nasz grab?- może mieć z 10 lat nawet- był ścięty prawie całkiem i przesadzany kilka razy, więc nie był zachwycony i nie rósł szybko
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:34, 04 sie 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Magnolia Ty nie musisz wstawiać innych fot w swoim wątku takie jak te są CUDNE!!! Nie daj się dłużej prosić

wstawię te co mam , juz trudno. Staram się robić foty, choć słabe są.
Ale muszę nad wątkiem siąść, a czasu mam niewiele, jakoś kurczy się doba. Nawet nie mam za bardzo kiedy do Was wpadać.
Właśnie- nic nie wiem o rzeźbie Sebka- co to za nowy pomysł?
Brzmi intrygująco ( mam nadzieje że nie będzie to rzeźna sakralna, ani popiersie)- (żartuję)
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:20, 04 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
ładny nowy avatarek Aniu.
dziękuję
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:20, 04 sie 2013

Do góry
Magnolia Ty nie musisz wstawiać innych fot w swoim wątku takie jak te są CUDNE!!! Nie daj się dłużej prosić
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:18, 04 sie 2013

Do góry
ładny nowy avatarek Aniu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:16, 04 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Szuberta wywaliłaś? U mnie ładnie sie zasuszyły. Dzieci nad nimi staja i mówią że to rosliny 3D
wywaliłam bo uschły i podczas ulewy się poprzewracała a takie ładniutkie były. Cebule zostały więc myślę że w przyszłym roku znowu zakwtiną
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:15, 04 sie 2013

Do góry
a jak ju zaśmiecam to pokażę w jakim ładnym miejscu mieszkam- naprzeciw nas jest łąka - teren ochronny rzeczki- piękne mgły tam są. Dzieli nas tylko nieobcięty żywopłot i tory starej kolejki
To zdjecie z piętra

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:12, 04 sie 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
no popatrz a ja swoje już dawno wywaliłam

Szuberta wywaliłaś? U mnie ładnie sie zasuszyły. Dzieci nad nimi staja i mówią że to rosliny 3D
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:11, 04 sie 2013

Do góry
i doniczka na schodku:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:08, 04 sie 2013

Do góry
a tu moje czosnki Szuberta- juz teraz, w lipcu, suche, ale ładne :

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:03, 04 sie 2013

Do góry
to nasze zdjęcia z czerwcowego wypadu do Belgii- ogród botaniczny z czosnkami:

Tu Purple Sensation

a tu jakiś inny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies