Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

magnolia 08:32, 17 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)

U mnie dokładnie odwrotnie.... Takie duże starują od razu.... Chude patyczki stoją w miejscu już drugi rok...chociaż w tym roku wreszcie ruszyły...

Mnie chodził tylko o źródło Marzenko, nie o wielkość. Że kupne stoją, a wyszabrowane z miedzy szybko strzelają w górę.
I o to jeszcze że jak ma kupować droższe i wyższe ale cienkie, nierozgałęzione, to lepiej wziąć mniejsze bo zgodnie ze sztuką na żywopłot sadzonki powinno się przyciąć żeby stymulować rozagałęzianie się nisko.
Ty pewnie kupowałaś juz ładnie poprowadzone i w doniczkach?

Niestety miewam kłopoty z jasnością sformuowań
Gardenarium 09:37, 17 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Witajcie,
mam jesienne dołujące dylematy:
co zrobić z tzw. sąsiedzką miedzą na długości 55 m.? Kierunek pn-pd. W tej chwili mam tam "żywopłot" śnieguliczki (zaniedbany bardzo) z masą drzew potrzebnych i niepotrzebnych (wszystkie możliwe gatunki). Sąsiedzi w rozsądnej odległości od siatki posadzili choinki po całości prawie (ale są marne szanse, że one wyrosną - choć mogłyby rosnąć, bo zasłonią mnie od zimowych północnych wiatrów, ewentualnie, a cienia nie rzucą).
Kolejny rok zbieram się do porządków. I tak:

1. czy posadzić żywopłot naturalny liściasty i zostawić trochę ładnych drzew?
2. czy jednolity (graby) i zostawić trochę ładnych drzew
czy jakimiś sekwencjami raz taki, raz taki i zostawić trochę ładnych drzew?

W kontekście:

Drzewa ładnie podkrzesać, żeby pnie były malownicze. Skoro z boku jest ekran z buka, to może tutaj też buki? A zza nich będą się kołysały korony drzew? Kolorystycznie będzie ciekawie.

No i będzie jakieś nawiązanie do istniejącego otoczenia warzywnika. Może ten buk poprowadzić sporo z przodu drzew? Oddalić nieco, tylko nie wiem, ile tam jest miejsca. Jestem za bukiem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:24, 17 paź 2013

Znalazłam Ci link do sklepu z bukami

na pw wysyłam

Instagram Ogrodowiska
Milka 13:19, 17 paź 2013

I jestem zaintrygowana, co wybrałaś?
Katkak 13:31, 17 paź 2013

Ewuniu dzięki za odwiedziny u mnie i podpowiedzi. Kupiłam 10 cisów Hicksi i posadziłam co 40 cm (Pani w szkółce radziła co 60cm). A czy możesz doradzić mi gdzie posadzić berberysy? Kupiłam 3 szt i zastanawiam się czy dać je na koniec cisowej rabaty (brakło kilku sztuk), czy posadzić je przy szopie z "okienkami" ? Każda rada na wagę złota, z góry dziękuję
Pszczelarnia 23:15, 17 paź 2013

irena_milek napisał(a)
I jestem zaintrygowana, co wybrałaś?

Irenko, zamknęłam oczy i zobaczyłam co mnie za serce porwie. Skonsultowałam się tu i ówdzie, a jednak wybrałam głosem uczucia. M. nie miał nic przeciwko (poza kosztami). Skoczyłam na głęboką wodę. Na razie tyle. Jak przyjdzie dostawa pokażę. Droga do ściany żywopłotowej daleka.
alinak 01:15, 18 paź 2013

ale początek już jest skoro decyzje podjęłaś . ja lubię bardziej zróżnicowane żywopłoty ,ale j a mam rozczochrane w głowie . więc z pięknych geometrycznych kompozycji u mnie nici .nie nadążam za własnym mózgiem . podoba mi się tak ładnie poukładane a jak zaczynam sadzić to masakra teksańska piła mechaniczną wychodzi ..o lol ....pozdrawiam . zajrzę co wymyślisz
wietrzyk 09:16, 18 paź 2013

Cześć Ewuniu,
jestem tu już kolejny raz u Ciebie i postanowiłam się wpisać, bo Twój ogród bardzo mi się podoba. Bardzo lubie taki naturalny styl, w którym roślinki wyglądają jakby były, ot tak sobie posadzone, ale jednak tworzą bardzo harmonijną całość. Ja póki co sadzę wszystko raczej tak "pod linijkę", a bardzo chciałabym, żeby efekt był właśnie naturalny. Oj nie jest łatwo, nie jest...
Czy mogłabyś powiedzieć czy te małe doniczki tworzące domki dla owadów są w jakiś sposób przymocowane (czy nie spadają podczas wiatru) i co to za sianko jest w nich upakowane?
Przeczytałam też, że masz lilaki posadzone. Czy mogłabyś napisać w jakim sąsiedztwie? Bo nie za bardzo wiem z czym skomponować lilaki.

pozdrawiam
popcorn 10:22, 18 paź 2013

Ewo, ale tajemnica - graby czy buki? jeszcze inaczej?
pięknie będzie, to pewne

pozdrawiam!!
Mala_Mi 13:17, 18 paź 2013

A ja wiem co nie będzie - to będzie pięknie