Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 14:44, 09 sie 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Teresko, to Spartyna grzebieniasta "Aureomarginata". Dosć ekspansywna. U mnie rośnie w centralnym miejscu, a ponieważ glębę mam ubogą i piaszczystą, to ona aż tak bardzo się u mnie nie rozrasta. Jesienią wybarwia się na złoto

Zdjęcie z jesieni zeszłego roku

Dziekuję nie znałam

Wandziu, u Ani w wątku napisałaś:
Witaj Aniu, rozrzucam sobie po ogrodzie glinę od ciebie i wspominam weekendowe chwile spędzone w twoim fantastycznym ogrodzie
Wierzę, że w tej twojej glinie tkwi jakiś cud i moje rosliny staną się też tak dorodne jak twoje.

O co chodzi z tą gliną? Ma jakieś właściwości magiczne czy jak
W Gąszczu u Tess 14:35, 09 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Tereniu, doczytałąm i już wiem, ze choróbsko i ciebie dopadło; kuruj się, osłąbienie minie, a hym w szlafroczku na przedogróku, to jeszcze nie katastrofa!
w kontekście tego przypomniałą mi się ostatnia historia na mojej ulicy; piorun trafił w dom, dom płonie, strażacy leją wodą, sąsiad bieży na pomoc, no ale....to nowy dom, więc najperw co zrobił, buty w pzredpokoju ściągał!
pozdrawiam

Buty ściągnął? No nie wiem, czy się śmiać, czy płakać))

Widać, że ten sąsiad nigdy nie widział domu po pożarze i akcji strażaków: jest najczęściej zalany do samego dołu.
Tak być musi, bo woda nie chce płynąć jedynie tam, gdzie jest potrzebna, a często nie wiadomo, gdzie dokładnie jest źródło lub zalążek ognia, leje się profilaktycznie.
Choć szkody są wówczas duże. Ludzie potrafią mieć o to pretensje do strażaków. Nieuzasadnione, ale emocje robią swoje.

Irenko, czy dom uratowano?

Nie byłam w przedogródku w szlafroku, tylko w oknie
Zielony galimatias 14:31, 09 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Poskręcane? Nie widzę.
A stosujesz program ochrony bukszpanów?

zaznaczyłam na złóto jako przykład, teraz to jest pościnane, ale to na pewno była miodówka.
Program ochrony czytałam, ale w czasie urlopu nie zawsze stosowałam...

wierzba mandżurska cudna, nawet zimą; a moje bukszpany też tak mają, jak tu zaznaczone na żółto, ale nie marnieją w sumie to zostawiam jak jest
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:17, 09 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

i dzięki za tolerancję dla palaczy

)))))))))))))))))))))))))))))))
To nie tolerancja
Zielony galimatias 14:17, 09 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewuś, florovit taki zwykły, do wszystkiego - nazywa się ogrodniczy. Po prostu
http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-uniwersalny-p15.html

Można go dawać dolistnie i doglebowo do wszystkiego (no, ja nie daję do kwasolubnych i do rododendronów, bo mam już przenawożone, taka zdolna jestem)

Tessi, dziękuję ! .. Danusia podała mi proporcje, nie przenawożę, mam nadzieję...
W Gąszczu u Tess 14:11, 09 sie 2012

Do góry
Do wszystkich odwiedzających, piszących i niepiszących

Kochani
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, choć rano byłam już na forum, ale nie czuję się jeszcze dość dobrze, i po napisaniu kilku postów w Rozlewisku musiałam się na trochę położyć

Bardzo dziękuję, że zaglądacie i zdrowia życzycie

Kasiu, zdjęcie „od furtki” poprzedniego dnia zrobiłam. Aż tak szalona nie jestem, by w szlafroku o ulicy latać
Jeszcze nie zdecydowałam, co ostatecznie i jak posadzę. Nie wypada nie poczekać na Ozzi, wszak zdjęcia rabaty chciała, może coś jeszcze zaproponuje, jak je zobaczy?
A i bocianami się zajęłam, zamiast rabatą

Bociek, dzięki za recepturę, spróbuję. Ja znam i stosuję trochę inną, choć składniki te same: alkohol, dużo cytryny i trochę miodu (bez herbatki).
Mnie ta mieszaka zwala z nóg natychmiast, więc przyjmuję to „lekarstwo” stojąc już przy łóżku

Moniś, mikstury z imbiru nie piłam. M. nie kupił świeżego imbiru, podobno w sklepie nie było.

Kindziu, byłam, widziałam, pomagałam(?), i jak widzę wszystko już w porządku.
Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz tu na dłużej. Pozdrawiam

Beatko, gorączka zeszła, choć nie sądzę, by to wygibasy były tego powodem Ale teraz osłabiona jestem, jak to po tak dużej gorączce bywa. Ale będzie dobrze. Dzięki za troskę

O, i Danusia przyszła od Kindzi Tak, wiem, że już działa link Kindzi, i się cieszę wiele osób pomagało, by zadziałał.

Zielony galimatias 14:06, 09 sie 2012

Do góry
Ewuś, florovit taki zwykły, do wszystkiego - nazywa się ogrodniczy. Po prostu
http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-uniwersalny-p15.html

Można go dawać dolistnie i doglebowo do wszystkiego (no, ja nie daję do kwasolubnych i do rododendronów, bo mam już przenawożone, taka zdolna jestem)
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:05, 09 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

A ja chałwy nie lubię

Aniu, to jest nas już dwie Też nie lubię
Macham i ja,

I pozdrówka ślę dla palaczy i niepalaczy

Tereniu, może moja by ci posmakowała i dzięki za tolerancję dla palaczy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:02, 09 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
A ja chałwy nie lubię

Aniu, to jest nas już dwie Też nie lubię
Macham i ja,

I pozdrówka ślę dla palaczy i niepalaczy
Zielony chaos u Dawida 13:46, 09 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Piękne masz oczko wodne i ładnie je już "poprawiłeś" Ogromnie mnie interesuje, co tam planujesz osiągnąć, bo też mam oczko (no, przy Twoim to jest "oczuszko" ), wymagające hmmmm... odświeżenia

Rośliny, które widać mam od zeszłego roku. Przedtem była tylko różowa lilia wodna. No, ale małe oszczędności i kupiłem mały zestaw - teraz oczkow wygląda zupełnie inaczej

Możesz przybliżyć, co to za zestaw?

Czy zauważyłeś, że Ania (asc) z kolejki po lilię się wypisała?

Piękne masz rośliny, a mieczyk 1,70 mnie zabił

Zwolnij, Dawidzie
Wiem, że Ogrodowisko motywuje i dyscyplinuje, ale Ciebie, wydaje mi się, trzeba demotywować
Albo motywować inaczej

Tak, wiem że Ania już ma i mam Cię zapisaną na liście "pewniaków" Co do zestawu to
w wodzie: lilia żółta 'Marliacea Chromatella', osoka aloesowata oraz niebieskokwitnący rozpław sercowaty (Pontederia cordata)
natomiast na brzegu: pełnik europejski (Trollius europeus), mieczyk dachówkowaty (Gladiolus imbricatus), kosaciec mieczolistny 'Marmouroa' (Iris ensata), jaskier wielki (Ranunculus lingua), skrzyp zimowy (Equisetum hyemale), kaczeniec pełnokwiatowy 'Multiplex' (Caltha palustris), czermień błotna (Calla palustris), turzyca palmowa 'Aureovariegata' (Carex muskingumensis), kosaciec luizjański (Iris louisiana) 'Black Gamecock', tłustosz wielkokwiatowy (Pinguicula grandiflora), narecznica błotna (Thelypteris palustris), skrzyp himalajski odm. kamczacka (Equisetum hyemale var. camtschaticum).

W wodzie rośnie mi też przęstka, a z niespodzianek pozakupowych wyrósł mi kroplik żółty oraz mniej podobający mi się mech wątrobowiec.

Jak teraz patrzę to jakoś wygląda to na ogromny zestaw.

A demotywacji nie trzeba, jak nie trzeba to sama przychodzi i leżę cały dzień plackiem
Miniaturowy ogródek 12:35, 09 sie 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
To przeszłyśmy od szałwi do zawilców i róż.

I teraz osiołkowi w żłoby dano. Może na żywo coś doradzicie?

No, też z zainteresowaniem śledzę co radzą specjaliści, i na czym ostatecznie stanie
Bardzo podobała mi się ta skarpeta z buszpanów i hosty w środku. Ale rzeczywiście, z kwitnącymi może być jeszcze ciekawsza
Zielony chaos u Dawida 12:22, 09 sie 2012

Do góry
Piękne masz oczko wodne i ładnie je już "poprawiłeś" Ogromnie mnie interesuje, co tam planujesz osiągnąć, bo też mam oczko (no, przy Twoim to jest "oczuszko" ), wymagające hmmmm... odświeżenia

tengel27 napisał(a)

Rośliny, które widać mam od zeszłego roku. Przedtem była tylko różowa lilia wodna. No, ale małe oszczędności i kupiłem mały zestaw - teraz oczkow wygląda zupełnie inaczej

Możesz przybliżyć, co to za zestaw?

Czy zauważyłeś, że Ania (asc) z kolejki po lilię się wypisała?

Piękne masz rośliny, a mieczyk 1,70 mnie zabił

Zwolnij, Dawidzie
Wiem, że Ogrodowisko motywuje i dyscyplinuje, ale Ciebie, wydaje mi się, trzeba demotywować
Albo motywować inaczej
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 12:08, 09 sie 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)

Dzień dobry, Wandziu
Mam taką samą odmianę liliowca
I dziękuję za zdjęcie dziewanny Pięknie wygląda na tle traw
Jaka to trawa?
Ogród nad Rozlewiskiem 12:00, 09 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

... nie prowokuj, bo powiem:.." czekam na Twoje następne bezsenne noce".. Gorączki naturalnie nie życzę - to zbędny element

Ogród nad Rozlewiskiem 11:54, 09 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Dzień dobry Tess
zazdroszczę Ci tych bocianów!.. mają takie cudne oczy - ciemne kreski w górnej części jakby przystroiły się na bal I wcale Ci się nie dziwię, że drżałaś o maluszki.. też mi to przyszło do głowy czytając Twoją opowieść..
.. na łąkach zrobiło się tłoczno... ... fajny taki tłok

A Ty już zdrowa jesteś?

Cześć, Ewuś
Ja już nic o boćkach w odpowiedzi nie napiszę, bo co ja mogę jeszcze napisać, czego nie napisałam dotąd?))))))))

Liczę, że w ten weekend zrobię zdjęcia większego jeszcze tłoku
O ile pojedziemy, bo trochę zbyt wolno dochodzę do siebie

Historię o bocianach miałam już dawno pokazać, ale czasu ciągle było brak. A wczoraj, wyspawszy się z powodu gorączki w ciągu dnia, nie mogłam wieczorem zasnąć - i to pozytywny (mam nadzieję) efekt owego niespania

... nie prowokuj, bo powiem:.." czekam na Twoje następne bezsenne noce".. Gorączki naturalnie nie życzę - to zbędny element
Ogród nad Rozlewiskiem 11:49, 09 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)

O widzę, że też masz 'Priscillę' Uwielbiam zestawienie kolorystyczne tego mieczyka. Reszta roślin zdrowa i dorodna, masz do nich rękę.
Zdjęcia wschodzącego słońca miodzio, ale o 3 rano wstawać... o nie.

Dawidzie, szacun! Znasz nazwy odmian mieczyków

'Priscillę' mam i chyba tylko dlatego jest mi łatwiej rozpoznać Z innymi nie byłoby tak łatwo.

Aż mnie korci, żeby to sprawdzić
Mam nadzieję, że pozostałe odmiany jeszcze u mnie kwitną

Ogród nad Rozlewiskiem 11:46, 09 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Przyszłam dzień dobry powiedzieć i miłego dnia życzyć i oczywiście bociany pooglądać

Witam, Elizo, wzajemnie miłego dnia życzę
Ogród nad Rozlewiskiem 11:46, 09 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Dzień dobry Tess
zazdroszczę Ci tych bocianów!.. mają takie cudne oczy - ciemne kreski w górnej części jakby przystroiły się na bal I wcale Ci się nie dziwię, że drżałaś o maluszki.. też mi to przyszło do głowy czytając Twoją opowieść..
.. na łąkach zrobiło się tłoczno... ... fajny taki tłok

A Ty już zdrowa jesteś?

Cześć, Ewuś
Ja już nic o boćkach w odpowiedzi nie napiszę, bo co ja mogę jeszcze napisać, czego nie napisałam dotąd?))))))))

Liczę, że w ten weekend zrobię zdjęcia większego jeszcze tłoku
O ile pojedziemy, bo trochę zbyt wolno dochodzę do siebie

Historię o bocianach miałam już dawno pokazać, ale czasu ciągle było brak. A wczoraj, wyspawszy się z powodu gorączki w ciągu dnia, nie mogłam wieczorem zasnąć - i to pozytywny (mam nadzieję) efekt owego niespania
Ogród nad Rozlewiskiem 11:45, 09 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

O widzę, że też masz 'Priscillę' Uwielbiam zestawienie kolorystyczne tego mieczyka. Reszta roślin zdrowa i dorodna, masz do nich rękę.
Zdjęcia wschodzącego słońca miodzio, ale o 3 rano wstawać... o nie.

Dawidzie, szacun! Znasz nazwy odmian mieczyków

'Priscillę' mam i chyba tylko dlatego jest mi łatwiej rozpoznać Z innymi nie byłoby tak łatwo.

Ogród nad Rozlewiskiem 11:38, 09 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Oj biadoliłam wczoraj, że jeszcze na urlopie nie byłam, a choć kilka chwil w jakimś urokliwym miejscu podratowałoby moją dusze i ciało ... I jak zwykle głośno wypowiadane marzenia się spełniają
Od rana trafiłam do Ciebie
Poczytałam, wzruszyłam się, a oglądając piękne zdjęcia z komentarzami osuszyłam łzy wzruszenia i wyrabiam kolejna zmarszczki "uśmiechowe"

Piękne figle potrafi nam los spłatać i czasami lepiej wie co nam potrzeba ...
pozdrawiam

Jolu, Twoje słowa mnie autentycznie wzruszyły. I radość ogromną sprawiły.
Cieszę się, że pokazując kawałek mojego świata mogłam przyczynić się do polepszenia Twojego samopoczucia
Rozumiem, jak musisz być już zmęczona - też jeszcze urlopu nie miałam.

Pozdrawiam i będzie mi miło, jeśli czasem tu zaglądniesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies