Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Plamy na trawniku 00:46, 13 lip 2017

Do góry
1. Ktoś chlusnął czymś na ten trawnik (np. gorąca woda z czajnika, alkohol, środek czystości do mycia tarasu)

2. leżał basen lub coś innego dłużej niż 2 dni

3. Wysypał się nawóz z worka i spaliło

4. Dziecko nasikało na trawnik (chłopcy często sikają - jak uczą się chodzić bez pieluchy) U mojej sąsiadki tak było.
Nawożenie, zasilanie trawnika 00:42, 13 lip 2017

Do góry
RadekM napisał(a)
ma bez przerwy problem ze wzrostem o kolorem trawnika. Powiem szczerze nie wiem co jeszcze mam zrobić żeby wyglądał jednolicie. Było wysokie ph nawiozłem siarczanem amonu. następnie 1 Lipca yara mila szybki wzrost i regeneracja. I wygląd jak przed nawożeniem . Pomóżcie proszę co mam lub czym i kiedy nawieźć żeby było jednolicie. Nadmienię że nawoziłem wózkiem gardeny miejsce przy miejscu.

Trawnik dwa miesiące temu

Źle rozsypujesz nawóz, widać pasy wyraźnie, co oznacza, że są miejsca bez nawozu. Weź w ręce ten nawóz i zasil ręcznie miejsca zbyt blade, dobrze podlej, potem równimiernie naucz się aplikowac nawóz.

Ani co masz nawieźć a także czym - nie ma znaczenia, winny jest wózek i wyłącznie wózek. Osoby nie wprawione nie powinny nawozić wózkiem.
Chwasty w trawniku 00:37, 13 lip 2017

Do góry
Atena napisał(a)
Witam

bardzo proszę o pomoc. Dwa lata temu zakładałam trawnik na jesień.
W tym roku trawnik ten jest bardzo zachwaszczony. Szczególnie ma mnóstwo tego rozłogowego chwastu za zdjęcia.
Za lekturą ogrodowiska użyłam Starane. Niestety nic to nie dało wręcz przeciwnie chwasty zaczęły teraz obficie kwitnąć na fioletowo.
Pomyślałam że usunę je ręcznie. Ale tego jest tak dużo że poddałam się bo lata by mi brakło. Do tego część z nich jest bardzo mocno zakorzeniona i boję się że i tak odrośnie a ja się bezsensu narobię.
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić, chwast ten mocno się rozpanoszył i sieje duże spustoszenie.....a siałam dość drogą trawę i nie uśmiecha mi się zaczynać od nowa

To głowienka, roślina dwuliścienna. Zastosuj Mniszek, Starane lub Bofix na chwasty dwuliścienne
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:34, 13 lip 2017

Do góry
chmieluzg napisał(a)
Cześć,

W tym roku założyłem trawnik. Przekopałem nieużytek widłami i wyciągnąłem chwasty. Trawę wysiałem, kosiłem i podlewałem Po pewnym czasie zaczęły sie pojawiać wyschnięte plamy widoczne na zdjęciach. Uzupełniłem je ziemią i dosiałem trawę ale zaczęły się pojawiać znowu (w innych miejscach). Co może być przyczyną?

Pomocy.

Ustaw kamerę, nagrywaj i pilnuj suczkę. To suczka sika na trawniku. Mocz wypala trawnik. Drap te miejsca i rób dosiewki. Podlewaj po sikaniu, to nie wypali, ale będą zielone soczyste placki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:32, 13 lip 2017

Do góry
Fillip napisał(a)
Bardzo proszę o poradę.
W niedzielę wróciłem z krótkiego dwudniowego wyjazdu.
Na trawniku spotkała mnie niemiła niespodzianka.
Co to może być??
Trawnik kilka dni wcześniej opryskiwałem Topsinem ( mam czerwoną nitkowatość traw), ale cały trawnik a takie wypalenie pojawiło się tylko w jednym miejscu.
Sprawdziłem - pędraków brak.

W piątek po południu nie było żadnych objawów, że coś takiego może się wydarzyć. Także trawa wyschła dosłownie w dwa dni.

Nie mam psa.

Zaznaczam, że kilka tygodni wcześniej miałem dokładnie taką samą sytuację, tylko w innym miejscu i na większej powierzchni. Konieczna była dosiewka.

Nie mam pomysłu co może być przyczyną.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Basen leżał na trawniku? A potem w innym miejscu?

Albo zgrabnym ruchem wylał ktoś chemikalia np. Płyn pachnący do terrakoty? którymi zmywał taras?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:30, 13 lip 2017

Do góry
lucca napisał(a)
Ponawiam prośbę

Czy ktoś na forum zna się na nawozach itp. i mógłby zerknąć na wyniki badań i mi coś doradzić, please? Może Ty Danusiu mogłabyś zerknąć? Wiem, że Waldek też o tym pisał, ale nie wiem czy się jeszcze udziela...

Poniżej wyniki badań gleby:

PH - 6,0 norma 5,6-6,5
AZOT! - 9 norma 70-160 (głodowy)
fosfor - 81 norma 40-80
POTAS - 70 norma 125-250 (mało)
wapń - 1000 norma 1000 -2000
magnez - 70 norma 60-120
chlor - 4 norma do 100

Dostałam zalecenia, żeby zastosować saletrę amonową dwa razy i później azofoskę dwa razy. Czy to wystarczy, jak myślicie?
Czy warto też dać kredę, bo wapń jest na granicy?
I jeszcze jedno, czy saletrę się sypie i podlewa czy się rozpuszcza w wodzie i podlewa?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Daj tak jak napisali.

Sypie się koniecznie równomiernie, nie garściami, nie rozpuszcza się w wodzie tylko rozsypuje i potem podlewa trawnik, aby nawóz wsiąkł w glebę wraz z wodą.
Żadnej kredy, wapnuje się jesienią lub wczesną wiosną. Teraz to nie termin na wapnowanie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:26, 13 lip 2017

Do góry
Lukasz1976 napisał(a)

Trawnik zasiany w maju 10, podlewany trawa nawożona w maju i na początku lipca, koszona regularnie jednak jak widać jest dużo prześwitów i łysych plam, i stąd moje pytanie co robić. Jest szansa na ratunek bo na zakładanie nowego w tym roku już nie mam siły i czasu. Trzy tygodnie temu odchwaszczony chwastoxem. Czy skoszenie wertykulacja i dosianie trawą zmieszana z glebą coś pomoże.

Skoszenie i dosiewki, bez wertykulacji. Młodego trawnika nie opryskuje się herbicydem, bo młode siewki są wrażliwe. Także wertykulacja nie dla tak młodziutkich siewek.

Zrób dosiewki, nawóz i podlewaj. To mu jest najbardziej potrzebne, a nie pryskanie i wertykulowanie
Choroby i szkodniki pomidorów, pomidor 00:23, 13 lip 2017

Do góry
janekss napisał(a)
Uprawiam na polu pomidory Dyno i Polbigi. Są one w trakcie owocowania.
Mam z nimi problem. Od dołu do góry zamierają liście - brązowieją, usychają.
Były pryskane Invinito oraz 2 tyg później Ridomilem na grzyba.
Prawdopodobnie po ulewnych deszczach zaczęły brązowieć.
Posiadam hektar pomidorów i martwię się, że moje plony będą znikome.

Czy miał ktoś taki przypadek i może mi pomóc?
Czym powinienem opryskać pomidory aby je uratować?
Zamieszczam aktualne zdjęcia brązowiejących pomidorków.

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Usuwaj porażone liście, to wina pogody deszczowej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:02, 12 lip 2017

Do góry
Czas spać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:02, 12 lip 2017

Do góry
Dziękuję, wielkie dzięki Sebku, że jesteś wierny Ogrodowisku i że trwasz na straży nie tylko żartu, pogaduszki, przekomarzania się z babeczkami ale i wielkiej pomocy i wsparcia, jakim się dzielisz z innymi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:11, 11 lip 2017

Do góry
Najpierw wielkie Dziękuję

To ja Wam dziękuję, że tworzycie ogrody, które uwielbiam i które z przyjemnością oglądam, jak mam tylko chwilkę. Nie mam natomiast absolutnie czasu aby być na bieżąco

Piękne są to ogrody i śmiem twierdzić, że Ogrodowisko jest wspaniałą szkołą ogrodnictwa. Staram się, aby to ogrodnictwo było mądre, zdrowe, przyjemne, pożyteczne, inspirujące, pasjonujące i takie, jakie kochamy My Wszyscy!

Ja zaczęłam, ale Wy kontynuujecie

Staram się ciągle rozwijać i iść dalej swoją drogą. To zajmuje mi znowu mnóstwo czasu.

Kochani, ciągle jestem w polu. Ciągle. Nie nadążam

U nas leje niemiłosiernie, ledwo dziś skosiłam trawnik rzutem na taśmę, bo prawie było ciemno. Ale z sąsiadkami udało się zamienić słówko, a nawet sąsiad jadąc samochodem koło nas otworzył okno i porwał nam z ręki własnoręcznie wyhodowaną cukinię

Dzielę się plonami z najbliższymi To wspaniałe.

Thuja "Aureospicata" 21:51, 11 lip 2017

Do góry
Ziemia nasypana na glinę to najgorsza wersja z możliwych. Dołek wykopany na tej glinie zamieni się w przysłowiowy "garnek" i napełni wodą przez co korzenie będą cierpiały z braku tlenu. Należy wywiercić dziurę i napełnić ją żwirem, przekopując się do warstwy przepuszczalnej.

Twoje pytania zatem odnośnie ziemi nie mają sensu, bo rośliny mogą paść niezależnie od tego czym wypełnisz dołek.

Ja zalecam wypełnić dołek ziemią zgodnie z wymaganiami roślin i tutaj akurat w przypadku tui nie zalecam ziemi odkwaszonej a lekko kwaśną. Odkwaszoną zalecam do cisów i świerków serbskich.

Konsystencja masła nie nadaje się do wypełniania dołków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:35, 10 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja w polu Przepraszam usilnie

7 rok już stuknął. Ale ten czas leci.

nie przepraszaj bo nie ma za co ,skromność ma własne ścieżki
ja też nie zdążyłam chodz bardzo chciałam
cieszę się że po prostu jesteś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:21, 09 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogrodowisko i moja córeczka mają tyle samo lat. Odnalazłam Cię dzięki wiśniom przed murem i wpadłam jak śliwka w kompot w ogrodowy wir. Po pół roku czytania i inspirowania się zaczęłam tworzyć swój własny. W zeszłym roku moje dzieci i właśnie mój ogród były dla mnie kołami ratunkowymi i wielkim źródłem motywacji do walki, którą musiałam stoczyć ze strasznym wrogiem. Chęć zobaczenia dojrzałych latorośli i dojrzałego ogrodu spowodowały, że ani przez chwilę nie straciłam nadziei. Dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:00, 09 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Leci ale dzięki Tobie w miłym towarzystwieNo i w coraz piękniejszych ogrodach. Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:40, 09 lip 2017

Do góry

Mata przeciw chwastom 08:39, 09 lip 2017

Do góry
Pochwalam takie postępowanie Hurra
Grys kamienny na rabacie, klombie 22:45, 07 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kamyczki budowlane okrągłe ok. 50 zł/tona.

Sądzi Pani że dobrze się będzie po tym chodzić? Grys jednak się klinuje i ubija a zwir jednak mniej.
Chwasty w trawniku 18:26, 07 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapytaj producenta nasion co masz robić.

Przepraszam czy ta odpowiedź była do mojego pytania?
Woda z basenu a trawnik 22:04, 06 lip 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam serdecznie
dwa razy udało mi się już spalić trawnik
- zbyt mocne nawożenie
- zbyt mocny oprysk na dwulistne

Pytanie do Was kochani:

- czy mogę bezpiecznie wylac wodę z basenu w którym jest 1000 litrów i była jedna kostka chloru która niedawno się juz skończyła (1-2dni temu) ?.
Czy nie spalę sobie ponownie trawnika ???

Wydaje się jakbyś koniecznie chciał zaszkodzić trawnikowi Robisz wszystko na opak?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies