Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 11:09, 28 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wszyscy, nie istnieje wyłącznie Yara, on nie jest do trawników a do roślin jakby co. Ja nawożę swój osobisty trawnik Florovit do trawników z żelazem, bo mam cień. A tobie polecam zwykły florovit do trawników (bez żelaza). Ot co.,

Szukałem zwykłego na stronie i znalazłem tylko
Florovit nawóz do trawników z mchem

I tym teraz sypnąłem... Wnioski: Yara lepiej się sypie siewnikiem ręcznym. Florovit pyli i siewnik się przycinał. Ale jeśli efekt będzie lepszy to przemęczę się z tym pyleniem, albo nauczę się siać z ręki
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 10:09, 28 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób studnię chłonną z kręgów albo biobloki (jeśli chcesz zbierać wodę pod trawnikiem).

Myślałem o studni chłonnej z kręgów ale lustro wody mam dość wysoko (już na 4 kręgu sąsiad miał wodę) więc zastanawiam się czy ma to sens. Załóżmy, że miałbym podobny poziom lustra wody więc studnia gromadziłaby ok 2-3 m3 wody, przy dużej ulewie zapełniałaby się w parę godzin, konieczne byłoby zastosowanie przelewu i dodatkowego rozsączenia po powierzchni ogrodu. Jednak czy taką studnię (2-3 m3 wody) z przelewem można podłączyć z systemem automatycznego nawadniania? czy jest to technicznie wykonalne i litraż nie będzie za mały do podlewania trawnika ok. 400m2? Znajomy twierdzi, że na jedno podlewanie idzie mu prawie 1m3 wody, a wiadomo, że aby się taki zbiornik napełnił - musi padać a jak pada to nie podlewam... czy jest sens?
Czy tylko studnia wiercona?
Pani Danusiu będę wdzięczny za poradę, bo wiem, że w tej kwestii jest Pani specjalistką.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:09, 28 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakaś masakra te nasiona czy sianie do niczego??, trawa spłynęła czy co, że tak nierówno a gdzieniegdzie bardzo gęsto, za gęsto.

Zawalczyć o ten trzeba.
Dosiać tylko raz, kto opowiada takie bzdury że trzy razy, ale po co 3 razy???
Bez dodatkowej ziemi, zruszyć i siać, udeptać. Nie iść w koszty.

Co to za chwasty takie wielkie kępy? wyrywać toto z korzeniami.

Sianie z siewnika, po zasianiu zamiast przegrabić ręcznie grabkami skonstruowałem "grabie" które podłączyłem do traktorka kosiarki (w deske powkręcałem wkręty na głębokość 1cm tak, żeby nie za głęboko wbijały się w ziemię i nie zniszczyły efektu siania - zamiast ładnie zgrabić to deska zbierała kamienie które były pod ziemią i ciągnęła za sobą przeorując ziemię - stąd takie smugi czyli pasek zielonej trawy i równoległy pasek pustej ziemi). Chciałem sobie ułatwić pracę a zrujnowałem siew i przygotowania gleby pod siew. (Mam chory kręgosłup i zakładanie trawnika to była dla mnie gehenna, stąd też podlałem go dopiero 2 dni po zasianiu bo zaleczałem skutki przepracowania).

Nasiona jedne z tańszych z allegro 25kg trawy sportowej 250zł, uniwersalnej 200zł.

Idę teraz wyrywać wszystkie chwasty, jutro skoszę, zgrabię pokos i dosiewkę zrobię po całości oraz uwałuję.

Pytanie techniczne - mam traktorek kosiarkę bez kosza. Przy następnym koszeniu (pewnie gdzieś za tydzień) znowu będę musiał zgrabić pokos tak? Tylko wtedy zruszę świeżo dosiane nasiona- trochę nie bardzawo... Jak to można rozwiązać?

Dziękuję Pani za poświęcony czas. Nie mam jak się odwdzięczyć ale obiecuję modlitwę w Pani intencji.

Edit.

Właśnie wyrwałem wszystkie chwasty z działki, na której stoi dom - sporo zdrowia mnie to kosztuje a za bardzo nie mamy pomocy z żoną.

Czy na pozostałych dwóch działkach mogę skosić te chwasty (nie dam rady ich powyrywać z korzeniami bo jest to zbyt obciążające dla mojego zdrowia) razem z trawą tam gdzie już odbiła (dalszy plan) i przy ziemi tu gdzie jeszcze trawa nie odbiła? Za rok na wiosnę spryskam wszystko do dwuliściennych i może zdechną?
Dodatkowy licznik na wodę 07:18, 28 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie rozważaj, kop studnię.

Źródło wody to także studnia. Wydatek wody pochodzi także ze studni Jakby co. A co ma kto, czy studnię czy wodociąg to nie moja sprawa.

Musze to opanować, tym bardziej, że będzie dodatkowo zasilana wodą z dachu, czyli najlepszą do podlewania Mam nadzieję, że wszystko się uda a mój ogód będzie dostawał tyle wody ile zechce
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:01, 28 cze 2017

Do góry
Piękna ostróżka, no i gratki z powodu areału No to nareszcie doczekałaś się. Bardzo się cieszę.

A pieska weź ze schroniska, jak ja po Kropce. Uratujesz jakąś biedę co cierpi
Dodatkowy licznik na wodę 23:36, 27 cze 2017

Do góry
Nie rozważaj, kop studnię.

Źródło wody to także studnia. Wydatek wody pochodzi także ze studni Jakby co. A co ma kto, czy studnię czy wodociąg to nie moja sprawa.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 23:33, 27 cze 2017

Do góry
Zrób studnię chłonną z kręgów albo biobloki (jeśli chcesz zbierać wodę pod trawnikiem).
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:32, 27 cze 2017

Do góry
Nie zamienisz bo czas edycji postu minie. Wklej w następnym poście. Ten usuwam, bo potem zapomnę i zostanie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:29, 27 cze 2017

Do góry
Bartosz2017 -

zacznij od tego

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

a potem od tego

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:27, 27 cze 2017

Do góry
analyzer65 napisał(a)
Czemu nawozu na 100 dni nie stosować? Pic na wodę...?

Nie ma takiego czegoś co by zapewniło trawnikowi na 100 dni żarcie. Po prostu chwyt reklamowy dla naiwnych.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 23:26, 27 cze 2017

Do góry
Ale co zbyt sucho, skąd ten cytat?
A o wysokości koszenia to odpowiedziałam w nowo założonym wątku.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:24, 27 cze 2017

Do góry
Sruba014 napisał(a)

W takim razie może by zasiać nowy trawnik na wiosnę przyszłego roku skoro taka kiszka?

Czy ratować ten? Obawiam się kosztów bo jesteśmy z żoną pod kreską. Dosiewka 10kg ze 110zł. nie mam już zalegającej ziemi na 10 arów działki musiałbym dokupić z 15-20 worków 50l czyli kolejne 120zł.

Gość z filmiku....zaznaczył, że taki zabieg powtarzać trzeba ze 3 razy.

Czy dodatkowa ziemia jest konieczna, czy wystarczy zruszyć obecną (przy zbieraniu pokosu) wsiać nasiona i podlewać?

Co by Pani zaleciła w tej sytuacji - nowy trawnik na przyszłą wiosnę czy zawalczyć o ten?

A to pozostałe 23 ary gdzie kupiłem najtańszą trawę - dalszy plan trawa siana wcześniej, bliższy 2 tygodnie później i jeszcze nie wzeszła - podlewam cały czas.

Jakaś masakra te nasiona czy sianie do niczego??, trawa spłynęła czy co, że tak nierówno a gdzieniegdzie bardzo gęsto, za gęsto.

Zawalczyć o ten trzeba.
Dosiać tylko raz, kto opowiada takie bzdury że trzy razy, ale po co 3 razy???
Bez dodatkowej ziemi, zruszyć i siać, udeptać. Nie iść w koszty.

Co to za chwasty takie wielkie kępy? wyrywać toto z korzeniami.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 23:17, 27 cze 2017

Do góry
Pokaż zdjęcie. Nie wiadomo jak to żółknie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:16, 27 cze 2017

Do góry
zaba1978 napisał(a)

Kurde to już nic nie rozumiem, wszyscy sypia yara lub polifoske, a tu taka niespodzianka. Podaj dokładnie o jaki nawóz florovita chodzi.

Nie wszyscy, nie istnieje wyłącznie Yara, on nie jest do trawników a do roślin jakby co. Ja nawożę swój osobisty trawnik Florovit do trawników z żelazem, bo mam cień. A tobie polecam zwykły florovit do trawników (bez żelaza).
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:14, 27 cze 2017

Do góry
zaba1978 napisał(a)

Kurde to już nic nie rozumiem, wszyscy sypia yara lub polifoske, a tu taka niespodzianka. Podaj dokładnie o jaki nawóz florovita chodzi.

Florovit do trawników.
Wysokość koszenia trawnika 23:13, 27 cze 2017

Do góry
Wysokość koszenia trawnika zależy od kilku uwarunkowań.

1. od stanowiska na jakim rośnie

- w cieniu zostawiamy wyżej
- w słońcu ma lepsze warunki więc można niżej

2. Zależy też od gatunków traw, gazonowe kosimy niżej. Sportowe wyżej.
3. Zależy też od pogody, w czasie upałów dobrze jest zostawić o jeden stopień wyższą trawę, będzie się sama nieco zacieniała.

Stwierdzenie że nie należy skracać więcej niż o 1/3 długości nie całkiem da się zastosować tak w czambuł. Mianowicie trawa przetrzymana, czyli nie skoszona dłużej niż tydzień - tutaj tego nie można zastosować, bowiem kosimy na dwa razy taką trawę.
Ogród zapachów u Jasi 22:30, 27 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podziwiałam Byłam, pozdrawiam

Danusiu bardzo miło było Cię gościć
Pozdrawiam cieplutko Jasia

zdjęcia 21.06.2017

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:49, 27 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podnieś noże wyżej, nie można kosić tak nisko. Powstaje rżysko nie trawnik.

Do ilu cm podnieść?
Grzyby kapeluszowe na trawniku 21:38, 27 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

- zbyt sucho

Zbyt mokro - dużo deszczu, mało przepuszczana ziemia też może sprzyjać grzybkom ?
Grzyby kapeluszowe na trawniku 21:35, 27 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Za krótko nie kosimy, nie można, bo powstaje rżysko nie trawnik.

Dobry wieczór.
Na ile cm kosimy ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies