Rozmnażam Elu tylko gdzie to później sadzić?
U mnie też lało całą noc. Teraz też pada ale taki spokojny. Jak dla mnie na jakiś czas wystarczy tego deszczu.
Ja swoje zimowałam na balkonie, ale się przestraszyłam mrozu i schowałam do domu. Na parapecie 2 z 3 padły. Więc tym razem przygotuję zaciszne miejsce, może nawet ze styropianu sklecę "domek" , z możliwością przykrycia, i nadal będę eksperymentować. Pelargonie na balkonie przezimowały bez niczego, więc szałwia też powinna. Powtarzam im to na okrągło
Ja też ją mam posadziłam 2 sztuki przy tarasie w półcieniu tylko na jakiś czas,ale tak bujnie tu rosną,że nie mam serca przesadzać.Narazie w towarzystwie stipy i werbeny.Puszcza długie baty,ale kwitnie niezmordowanie
Jak udała się motocyklowa wyprawa?
Powoli do kwitnienia zbiera się Swany.
Kojarzę, że na forum nie jest za bardzo lubiana przez to, że wypuszcza długie, pokładające się pędy. Mi się to w niej bardzo podoba, nadaje luzu rabacie. W tym roku wyjątkowo mocno ją przycięłam i zobaczymy kiedy nabierze rozpędu. Zdrowa, nie boi się mszyc i skoczka. Rośnie dorodnie w półcieniu.
U mnie w niedzielę znalazłam pierwszego bezdomnego, brązowego pomrowa... bleeee prawie się na nim przejechałam zaatakował znienacka
Nad ranem grasują kuny i mi do drzwi "pukają:
Agnieszko, bardzo miłe to piszesz Dziękuję
Bardzo lubię swoje cieniste kąty i lubię je fotografować. Wyszukałam zdjęcia i zrobię dokładny opis tej części rabaty. Ona jest długa na 40 metrów
Plecy tej rabaty to pióropusznik, parzydło leśne, hortensja serrata a cień dają brzozy.
Największa hosta w lewym roku to Siebolda Elegans, druga duża przy paproci to Abiqua Drinking, przed nią z mniejszymi liśćmi to Halcyon. Jest jeszcze Abba dabba do, poniżej Sieboli
Duża subtelna paproć to D. Linearis Polydactyla, z lewej strony drobniutka to Adiantum Pedatum, w opisach do 30 cm ale u mnie jest wyższa. Moja ulubiona Jest jeszcze mało widoczna wietlica Lady in Red.
Pokażę portrety i inne ujęcia dla lepszej orientacji