Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 13:20, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tesiu, twoje uwagi są fajne, zastanowię się nad problemem.
Najlepiej by było, żeby to Zbyszek wpadł na pomysł rozebrania donicy
Przecież jest głową rodziny, a ja tylko szyją

Mirelko, ciurkadełko zostanie w tym miejscu co jest, popracuję nad wykończeniem i obsadzeniem

Kolejne plany, kolejne dylematy... Donica z kamienia rzeczywiście odstaje stylem, ale nie powiem żeby raziła. Jeśli jednak Cie drażni, to rozbieraj, bo tego poczucia już się nie pozbędziesz.
Ogródek Iwony 13:19, 24 lip 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Mię chodziło tylko o kolor ramki a nie o demolkę i przenoszenie oczko jest widoczne z tarasu i o to ci chodziło chyba☺

Ha, ha
A widziałaś, ile postów było na ten temat?
Wszyscy lubią, jak się coś dzieje

Ogródek Iwony 13:16, 24 lip 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Przy hortkach jest Graziella, i nie chodzi mi to żeby były widoczne liście tego miskanta a kwitnące, przepiękne wiechy , a kwitnie bardzo wysoko ponad liście.
O różach na pv .

Ewa, nie znam twoich róż, muszę pooglądać sobie.
Graizella jest fajna, widziałam u Małgosik (ogród na glinie), ma cudne pióropusze.
Ogródek Iwony 13:14, 24 lip 2015

Do góry
Tesiu, twoje uwagi są fajne, zastanowię się nad problemem.
Najlepiej by było, żeby to Zbyszek wpadł na pomysł rozebrania donicy
Przecież jest głową rodziny, a ja tylko szyją

Mirelko, ciurkadełko zostanie w tym miejscu co jest, popracuję nad wykończeniem i obsadzeniem
Ogródek Iwony 13:11, 24 lip 2015

Do góry
Mirko, 7.08 - ostatnie powiadomienie.
Ale na aktywne wątki możesz też wejść: Forum - Nasze Ogrody - po odświeżeniu na górze pojawiają się watki, które ostatnio były aktywne. Widać też, kto dokonał ostatniego wpisu, wchodzisz na ostatnią stronę wątku

Na poprzedniej stronie edytowałam post i cyknęłam dwie fotki na ciurkadełko - z tarasu i z ganku przed domem. Oznacza to, ze miejsce ciurkadełka nie jest przypadkowe. Poszukam w wolnej chwili realizacji Danusi i obsadzeń wkoło. Może na coś jeszcze wpadnę

PS. Za chwilę M zaczyna urlop i planujemy go spędzić razem, więc będzie mnie mniej na forum
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:03, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jakie śliczne śliwy kupiłaś Też takie bym przygarnęła. Wypasione

Iwonko, u Ciebie podgladałam, spodobały mi się Twoje bordowe drzewka i pamiętam dyskusję klon czy śliwa No i kupiłam. Chciałam Nigry, ale drugi sezon już szukam u mnie, ale nie ma, a przez internet dużych drzew nie będę kupować. Pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 11:44, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to nadrobiłam zaległości z dzisiejszego dnia i stawiam diagnozę:
Przerwa i urlop
Potrzebny dystans i nowe wrażenia z innych ogrodów - krótko mówiąc: INSPIRACJA
Wycieczki po ogrodach wam zazdroszczę i trzymam kciuki za piękną pogodę
Koniecznie róbcie fotki z wojaży

Iwonko, zanim będzie urlop i wojaże, to mam zaplanowane z mężem 3 dni prac w ogrodzie Muszę to wykorzystać, bo następna taka okazja za rok Niektóre rady zastosuje już teraz, a z innymi poczekam (jak przesadzanie róż). Do urlopu jeszcze dużo czasu. Szukam nadal inspiracji w książkach, czasopismach i internecie. Jak będziesz miała jakieś kompozycje z róż do pokazania, to wrzuć do mnie
Ogród Mirelli 11:05, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jakbyś wszystkie wykupiła, to by nie zdążył

Ale on miał tylko 6 i tak kupiłam połowę. Wszystkie miał w innym kolorze a ja chciałam takie same. Ma przywieźc w przyszłym tyg jak rozkwitną, bo tak to nie wie jaki kolor
Ogród tworzony z pasją 10:32, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A nie jest to tak, ze trawa się rozrasta wgłąb rabaty i co jakiś czas trzeba ją przyciąć ?

Teraz to już nie wiem, jak to jest ..
Ogródek Iwony 09:37, 24 lip 2015

Do góry
Na chwilkę siem tylko wtrącę - miejsce obecnego ciurkadełka jest widoczne z tarasu. W donicy by nie było.
W kamiennej donicy jest Thomas i lawenda właśnie. Thomas przekwitł, zbiera się, a lawenda przekwitnie za chwilę.
Wszystkie uwagi są cenne, ciekawam waszej opinii.
edit:
Przed chwilą cyknęłam aktualną fotkę z tarasu w tamtym kierunku, oczko w tej chwili okalają hortensje:

A taki widok na to miejsce jest z ganku przed domem:
Ogródek Iwony 09:20, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirko, myślałam, żeby oczko przenieść tutaj - ale dopiero jesienią, bo mam tam różę Graham Thomas:

Co o tym myślisz?
Dalsza perspektywa (nie mogę znaleźć lepszego zdjęcia szybko):

Przeczytałam dyskusję i się nie powstrzymam, by nie wtrącić trzech groszy, choć decyzja chyba podjęta

Nie umiem umiejscowić oczka w stosunku do tarasu, wejścia itp. Widzę tylko to, co na zdjęciach. A ze zdjęć wynika, że w miejscu skalnej rabatki byłoby mu rzeczywiście lepiej. Obecnie jest w środku rabatki, takie przypadkowe, z niczego nie wynikające to położenie. Wiec Twoje pierwsze myśli, żeby przenieść - bronią się
Ale jeśli nie chcesz przenosić, to pomaluj obramowanie na spokojny kolor. Szary, ciemnoszary. Ładnie będzie współgrał ze żwirkiem. Bo ja bym jednak żwirek zostawiła. Ba, można by obwódkę żwirkową poszerzyć, żeby oczko bardziej wyeksponować.

Co do donicy z kamienia. Ja bym się wstrzymała z rozbiórką. Bo to i roboty kupa, i Zbyszek się wkurzy. To nie jest skalniak. To ciekawy element, który odpowiednio podkreślony, może być perełką. Teraz razi, bo jest bardzo widoczny i kłóci się jego kształt z liniami prostymi. No i nasadzenia w nim - tak odmienne od pobliskiego otoczenia - nadają mu charakter babciowej rabatki. Ja bym zrobiła wokół niego obwódkę bukszpanową w prostokącie (albo tylko na taką mijanke jak u Leona) no i jakieś nawiazujęce nasadzenia w donicy. Lawenda by się tam cudownie prezentowała.
Uff, ale siem urobiłam tym gadaniem Nie zabijaj, piszę, co czuję

edytuję, bo dopatrzyłam, że na drugim zdjęciu masz już w donicy lawendę
Podwórkowa rehabilitacja 09:11, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, jak ty pamiętasz, na jakiej stronie co piszesz? Ja się gubię w stronach
Różanka ładnie wygląda

Iwonko, ja to jestem detalista na małej wsi a Ty hurtownik prężnie działający, więc się nie dziw
Dzięki w imieniu różanki.
Na Łowieckiej 08:34, 24 lip 2015

Do góry
Bardzo mi się podoba rabata pod drzewami z rozplenicą i rozchodnikiem. Masz zdjęcie, jak sadziłaś je?
Ogródek Iwony 08:21, 24 lip 2015

Do góry
Mirelko, ładnie podsumowałaś nasze nocne rozważania. Wszystko sobie zakodowałam i pewnie do tego będę dążyć. Tylko nie od razu dam radę.
Czyli:
1. Zostawić ciurkadełko w tym miejscu, co jest, tylko zmienić kolor na odcień szarości
2. Rozebrać skalniak z kamienia - było kiedyś oczkiem
3. Chcę się jeszcze zastanowić, czy przy ciurkadełku nie usunąć żwirku? Byłby bardziej wkomponowany w rabatę. Teraz jest jakby wyjęty z całości. A poszerzyć żwirku nie chcę, bo jesienią będzie tam dużo liści i kłopot.
4. Co jeszcze poprawić tam ?
Ogródek Iwony 08:12, 24 lip 2015

Do góry
A zapomniałam napisać, że trzcinniki stoją, jak strażnicy na granicy
U mnie też fajnie kłosy powiewają na wietrze.
Ogródek Iwony 08:09, 24 lip 2015

Do góry
Dziękuję Ewa za fotki twojego ogrodu.
Żywopłociki bukszpanowe ładnie podkreślają rabaty. Hortensje bardziej rozkwitnięte, niż u mnie. Masz ich sporo. Też podsadziłam Vanilki rozchodnikiem, tylko trochę rzadziej - rozmnażałam wiosną z jednej kępki.
Co masz za trawkę przy trzmielinach? Hortki chyba ją za rok zasłonią.
Szpaler anabellek ładnie rozjaśnia rabatę. Nie pokładają ci się?
Pisz mi zaraz na pv, gdzie i jakie róże kupowałaś. Mi się podoba pomponella i Artemis. Te mam wpisane na listę oczekujących.
Ładnie róże rozświetlą zakątki. Moja bonica przez rok sporo urosła. A kupowałam tylko z trzema gałązkami rok temu.
Zakątek z fioletową ławeczką 07:53, 24 lip 2015

Do góry
Doniu, ciekawa jestem twoich rabatek o tej porze roki. Rok temu pamiętam, jak ubolewałaś nad małą ilością kwiecia w ogrodzie. Jak po roku wygląda ogród ?
Ogród Mirelli 07:29, 24 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirella, fajne masz kwiaty na bylinowej. U mnie budleja dopiero startuje, u ciebie całą w kwiatach.
Do planowania rabaty będą ci potrzebne wysokości roślin, kolor i jak szeroko się rozrasta oraz jak długo i kiedy kwitnie. Możesz już częściowo obserwować roślinki, pomierzyć i zapisać sobie w zeszyciku. Do tego rób fotki. Zimą się wszystko przyda

Iwonka dziękuję Ci za radę. Nie pomyślałam, żeby notować i robić zdjęcia, a przecież pamięć jest ulotna. Niby się wie i pamięta, a potem jak co do czego to niepewność. Dzisiaj otworzę nowy rozdziała w zeszyciku
A co to za późna godzina wpisu? Dzisiaj u Ciebie nawałnica?
Ogród na glinie 02:06, 24 lip 2015

Do góry
A mi się podoba. Dziś mój sprawdzałam, mam różowy, choć w zależności od stadium kwitnienia przybiera różne kolory Jest stojący
Ogród Mirelli 02:02, 24 lip 2015

Do góry
Mirella, fajne masz kwiaty na bylinowej. U mnie budleja dopiero startuje, u ciebie całą w kwiatach.
Do planowania rabaty będą ci potrzebne wysokości roślin, kolor i jak szeroko się rozrasta oraz jak długo i kiedy kwitnie. Możesz już częściowo obserwować roślinki, pomierzyć i zapisać sobie w zeszyciku. Do tego rób fotki. Zimą się wszystko przyda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies