Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 22:25, 23 lip 2015

Gardener27 napisał(a)
Ewo podczytuję o tej różanej rabacie i tyle już padło propozycji że sam się pogubiłem Może dobrym rozwiązaniem będzie odpocząć trochę od tych planów by się wizja w głowie wyklarowała Ja tak często robię i to pomaga

W moim przypadku, to mogę wrócić z jeszcze większym mętlikiem w głowie, bo mam zamiar odwiedzić po drodze kilka cudownych ogrodów Turystyka ogrodowa mnie czeka Twój ogród tez jest po drodze
Ewa777 22:31, 23 lip 2015

Viola napisał(a)
Ewo, też uważam, że biała, czerwona i pomarańczowa (mimo, że teoretycznie powinny się gryźć) to u Ciebie na rabacie wyglądają super. Różówkę trzeba przesadzić i dodać jej silną oprawę - coś w amarancie lub purpurze

Viola, to kolejny głos, że kolory są ok Muszę tylko dobrać ładne byliny, może buksiki i będzie ładnie Muszę w to uwierzyć

Różowanie wiem, czy nie odpija z Paece, czy przesadziliśmy dwie tak blisko siebie. Dlatego tą różową nie zawracałam sobie głowy.
Ewa777 22:42, 23 lip 2015

BusyBee napisał(a)
Poczytałam co pisze Małam Mi i podziwiam,że próbuje cos Ci doradzić. Dla mnie taka mnogość roślin i kolorów jest na tyle trudnym tematem, że nie potrafię zabrać głosu, choćbym chciała.
Podoba mi się to co Mała Mi pisze o powtarzalności w ogrodzie- to uspokoi nasadzenia. Kilka takich samych roślin obok siebie- tu stawiam na kulki, albo trawy.
Szczagólnie trawy nadadzą łagodności rabacie Ale musi ich być kilka takich samych obok siebie. Mogą się też powtarzać w 2- 3 miejscach na brzegu rabaty, Np. 5 traw i za kilka mwtrów znowu 5 takich samych. To uporządkuję ten kolorowy ogród. Ja wiem, że Ty taka kokoszka jesteś i wiele Ci się podoba, ale to nie przeszkadza nadać ogrodowi rytm w kilku miejscach. Myślisz tak samo?

Nasępna sprawa to co pisze Gardener- może ten urlop dobrze Ci zrobi? odpoczniesz i nabierzesz dystansu- mnie też to pomaga

Kasia, Ty nie czaruj, tylko weź moje zdjęcie i dorysuj trawki, czy coś innego w różnych miejscach Będę Ci bardzo wdzięczna
Mam nadzieję, że dzięki temu urlopowi znajdę jakieś inspiracje
Nallar 00:03, 24 lip 2015

Poczytuję wszystkie rady dotyczące rabatki różanej, podobnie jak Ty Ewuniu.
Masz rację, łatwiej jest zacząć na zupełnie pustym miejscu niż przerabiać, ale i tak z miejsca nie ruszyłam.
Chyba faktycznie potrzebujemy przerwy w tym planowaniu.
Życzę udanej "ogrodowiskowej wyprawy"
Iwk4 01:52, 24 lip 2015

No to nadrobiłam zaległości z dzisiejszego dnia i stawiam diagnozę:
Przerwa i urlop
Potrzebny dystans i nowe wrażenia z innych ogrodów - krótko mówiąc: INSPIRACJA
Wycieczki po ogrodach wam zazdroszczę i trzymam kciuki za piękną pogodę
Koniecznie róbcie fotki z wojaży
Mala_Mi 09:58, 24 lip 2015

Róże i tak można przesadzać dopiero jesienią
Ewa777 11:44, 24 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
No to nadrobiłam zaległości z dzisiejszego dnia i stawiam diagnozę:
Przerwa i urlop
Potrzebny dystans i nowe wrażenia z innych ogrodów - krótko mówiąc: INSPIRACJA
Wycieczki po ogrodach wam zazdroszczę i trzymam kciuki za piękną pogodę
Koniecznie róbcie fotki z wojaży

Iwonko, zanim będzie urlop i wojaże, to mam zaplanowane z mężem 3 dni prac w ogrodzie Muszę to wykorzystać, bo następna taka okazja za rok Niektóre rady zastosuje już teraz, a z innymi poczekam (jak przesadzanie róż). Do urlopu jeszcze dużo czasu. Szukam nadal inspiracji w książkach, czasopismach i internecie. Jak będziesz miała jakieś kompozycje z róż do pokazania, to wrzuć do mnie
Ewa777 11:48, 24 lip 2015

Nallar napisał(a)
Poczytuję wszystkie rady dotyczące rabatki różanej, podobnie jak Ty Ewuniu.
Masz rację, łatwiej jest zacząć na zupełnie pustym miejscu niż przerabiać, ale i tak z miejsca nie ruszyłam.
Chyba faktycznie potrzebujemy przerwy w tym planowaniu.
Życzę udanej "ogrodowiskowej wyprawy"

Ewa, najlepiej znaleźć rabatkę różaną, która Ci się podoba i spróbować zrobić u siebie podobną Myślę, że nigdy nie będzie taka sama, bo wymienia się kwiaty, za którymi się nie przepada i na ich miejsce wstawia się podobne. Życzę Ci powodzenia Jak będę miała jakieś ciekawe kompozycje, to podzielę się z Tobą
gierczusia 12:27, 24 lip 2015

Ewciu cofnęłam się aż do zdjęć suuuper jak napisałaś ,źe to dla tych co zapomnieli jak Twój ogród wygląda , to se pomyślałam ...oooooo...jakby dla mnie specjalnie
Co do wielkości ogrodu , to ja już nie będę dyskutować ale masz lotnisko w porównaniu z moim
Ściskam mocno , o wojażach poczytałam Będę dzwonić któregoś dnia wieczorkiem w wiadomej sprawie odbierz zastrzeżony plisssss
Toszka 12:35, 24 lip 2015

Może pomogę w planowaniu jak wyjaśnię działanie złotej zasady trójkątów.
Ewo, w planowaniu przestrzennym zwłaszcza ogrodów doskonale się sprawdza właśnie owa zasada, która dzięki wkomponowaniu w trójkąt wprowadzi nawet w największym nasadzeniowym chaosie harmonię, ład i porządek. Polega to na tym, że umiejscawiamy trzy główne elementy (dominanty) na wierzchołkach wyrysowanego trójkąta. Mogą to być drzewa, krzaki lub rośliny o podobnym pokroju, formie lub kolorze. Trójkątów może być wiele i zazębiające się. Reszta nasadzeń jest tylko uzupełniającym tłem