Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 08:09, 24 lip 2015

Dziękuję Ewa za fotki twojego ogrodu.
Żywopłociki bukszpanowe ładnie podkreślają rabaty. Hortensje bardziej rozkwitnięte, niż u mnie. Masz ich sporo. Też podsadziłam Vanilki rozchodnikiem, tylko trochę rzadziej - rozmnażałam wiosną z jednej kępki.
Co masz za trawkę przy trzmielinach? Hortki chyba ją za rok zasłonią.
Szpaler anabellek ładnie rozjaśnia rabatę. Nie pokładają ci się?
Pisz mi zaraz na pv, gdzie i jakie róże kupowałaś. Mi się podoba pomponella i Artemis. Te mam wpisane na listę oczekujących.
Ładnie róże rozświetlą zakątki. Moja bonica przez rok sporo urosła. A kupowałam tylko z trzema gałązkami rok temu.
MirellaB 08:10, 24 lip 2015

Iwonko ja odnośnie ciurkadełka. Tylko się nie obrażaj, że się wymądrzam.

To co masz w tej ramce oczko-ciurkadełko to bym zostawiła na tym miejscu. Jak raz przeniesiesz to ciągle będziesz zmieniała i szukała innego miejsca. A tak jest w fajnym miejscu, tak zdecydowałaś, tak zostaje, koniec i kropka

Kolor - faktycznie może kolor inny, ale nie czarny. Czarny może i modny, ale to kolor żałobny, nie maluj na czarno będziesz żałowała.

A dlaczego jesteś zdziwiona tym kolorem mahoń to ma taki kolor. Koniecznie chcesz go zmienić? U Ciebie tak kolorowo w ogrodzie, że ta ramka mnie osobiście kolorystycznie nie przeszkadza.

Jak chcesz zmienić to ja bym dała jakiś odcień szarości, albo ekri, kawa z mlekiem takie coś. Nie wiem jaka jest paleta kolorów tych farb.

I jeszcze jedno ten skalniak to tak niezbyt jest pasujący do zmieniającego się Twojego ogrodu. Czytałam jak u kogoś Danusia pisała "Rozebrać skalniak,bo nadeszła nowa era". Widać, że dużo pracy wymagało jego zrobienie. Ale zobacz też nie konsekwencja - rabaty prostokątne, a skalniak wkomponowany kulisty? No nie wiem, chyba, że na zasadzie przeciwieństw Wiesz, że też mam prostokątne rabaty i wszystko sądzę pod linijkę tak jak w "Ogrodzie rysowanym kreską"

No to się rozpisałam. Ciekawe co Ty na to?
Iwk4 08:12, 24 lip 2015

A zapomniałam napisać, że trzcinniki stoją, jak strażnicy na granicy
U mnie też fajnie kłosy powiewają na wietrze.
Iwk4 08:21, 24 lip 2015

Mirelko, ładnie podsumowałaś nasze nocne rozważania. Wszystko sobie zakodowałam i pewnie do tego będę dążyć. Tylko nie od razu dam radę.
Czyli:
1. Zostawić ciurkadełko w tym miejscu, co jest, tylko zmienić kolor na odcień szarości
2. Rozebrać skalniak z kamienia - było kiedyś oczkiem
3. Chcę się jeszcze zastanowić, czy przy ciurkadełku nie usunąć żwirku? Byłby bardziej wkomponowany w rabatę. Teraz jest jakby wyjęty z całości. A poszerzyć żwirku nie chcę, bo jesienią będzie tam dużo liści i kłopot.
4. Co jeszcze poprawić tam ?
Mirka 08:36, 24 lip 2015

Witam się z rana. Jak przyslałaś się z pomysłem i co dalej☺
MirellaB 08:39, 24 lip 2015

A jak usuniesz żwirek to czym będzie ciurkadełko wykończone?
Tess 09:20, 24 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Mirko, myślałam, żeby oczko przenieść tutaj - ale dopiero jesienią, bo mam tam różę Graham Thomas:

Co o tym myślisz?
Dalsza perspektywa (nie mogę znaleźć lepszego zdjęcia szybko):

Przeczytałam dyskusję i się nie powstrzymam, by nie wtrącić trzech groszy, choć decyzja chyba podjęta

Nie umiem umiejscowić oczka w stosunku do tarasu, wejścia itp. Widzę tylko to, co na zdjęciach. A ze zdjęć wynika, że w miejscu skalnej rabatki byłoby mu rzeczywiście lepiej. Obecnie jest w środku rabatki, takie przypadkowe, z niczego nie wynikające to położenie. Wiec Twoje pierwsze myśli, żeby przenieść - bronią się
Ale jeśli nie chcesz przenosić, to pomaluj obramowanie na spokojny kolor. Szary, ciemnoszary. Ładnie będzie współgrał ze żwirkiem. Bo ja bym jednak żwirek zostawiła. Ba, można by obwódkę żwirkową poszerzyć, żeby oczko bardziej wyeksponować.

Co do donicy z kamienia. Ja bym się wstrzymała z rozbiórką. Bo to i roboty kupa, i Zbyszek się wkurzy. To nie jest skalniak. To ciekawy element, który odpowiednio podkreślony, może być perełką. Teraz razi, bo jest bardzo widoczny i kłóci się jego kształt z liniami prostymi. No i nasadzenia w nim - tak odmienne od pobliskiego otoczenia - nadają mu charakter babciowej rabatki. Ja bym zrobiła wokół niego obwódkę bukszpanową w prostokącie (albo tylko na taką mijanke jak u Leona) no i jakieś nawiazujęce nasadzenia w donicy. Lawenda by się tam cudownie prezentowała.
Uff, ale siem urobiłam tym gadaniem Nie zabijaj, piszę, co czuję

edytuję, bo dopatrzyłam, że na drugim zdjęciu masz już w donicy lawendę
kosolka 09:28, 24 lip 2015

Mnie też się kamienny okrąg podoba, ale ja nie "geometryczna" ani "prostolinijna" więc pewnie nieobiektywna I też pierwsza moja myśl, to ze ciurkadełko tam by miało fajne miejsce..
Kolor wokół ciurkadelka- jestem za ciemnoszarym.
Iwk4 09:37, 24 lip 2015

Na chwilkę siem tylko wtrącę - miejsce obecnego ciurkadełka jest widoczne z tarasu. W donicy by nie było.
W kamiennej donicy jest Thomas i lawenda właśnie. Thomas przekwitł, zbiera się, a lawenda przekwitnie za chwilę.
Wszystkie uwagi są cenne, ciekawam waszej opinii.
edit:
Przed chwilą cyknęłam aktualną fotkę z tarasu w tamtym kierunku, oczko w tej chwili okalają hortensje:

A taki widok na to miejsce jest z ganku przed domem:
bacowa 10:07, 24 lip 2015

Przy hortkach jest Graziella, i nie chodzi mi to żeby były widoczne liście tego miskanta a kwitnące, przepiękne wiechy , a kwitnie bardzo wysoko ponad liście.
O różach na pv .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies