Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:37, 30 maj 2020

Do góry
Też niewiele zrobiłam, ale pogoda jest jaka jest. Przyjemniej się pracuje jak jest ciepło i sucho... Nie pryskam bo za mokro.

Ktoś poradzi co do brokuła gałązkowego? Kwitnie a powinien na jesień dopiero, po wyrośnięciu na 1.5 metra. Hmmmm
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:32, 30 maj 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:31, 30 maj 2020

Do góry
Leje i leje, ale widoki z ganku mam .... ach
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:30, 30 maj 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia ten oatent z szafką na buty genialny. Głogownik śliczny, będzie mu ram dobrze. Miejsce ciepłe i osłonięte. Ogród piękny, soczyście kolorowy. Lubię Twoje roślinki pizyskiwane z pół i łąk. To fioletowe bardzo do driakwi podobne. Ja tak krwawnicę przytuliłam i poluję na bodziszka łąkowego.

też mi się wydaje że jest bomba - bardzo praktyczny i estetyczny W końcu buciory nie walają się po schodach a i na górnej półce mogłam ozdobniki zrobić

I serduszka od Uli zawisły na lampie bo bardzo teraz pasują
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:29, 30 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Pachnie ci ten gozdzik?
Pięknie pachnie cały dzień, a wieczorem nawet gdybyś go nie zauważyła to zapach Cię przyciągnie do niego.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:24, 30 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ale przecież pokazujesz zdjęcia orlików biało-żółtych, czy myślę o innych?
Gipsówkę różową pełną mam już kilka lat, bardzo pięknie się zagęszcza, jest niska bo pędy się rozchodzą na boki. Próbuję ją rozmnożyć z sadzonek pędowych
Ja myślałam, że wysłałam Ci nasiona tych orlików, bo pod wpływem tych zdjęć one Ci się spodobały. Tak mi się przypomina.
O pełnej gipsówce marzyłam ze dwa lata, nawet dostałam nasiona, ale nic z tego nie wyszło. W końcu znalazłam wysyłkowo, kupiłam sobie 3 sadzonki, ale tylko jedna jest ładna. Próbowałam rozmnożyć białą gipsówkę z sadzonek oderwanych od ogromnej białej gipsówki, ale albo za słabo dbałam, albo mój busz pochłonął maleństwa.

Wzgórze chaosu 16:24, 30 maj 2020

Do góry
effka napisał(a)

Iwono, spędziłam wspaniałe przedpołudnie z Twoim ogrodem. Miałam zaległości i czas nadszedł, żeby je nadrobić
Nie mogę się napatrzeć na tą altanę i widok z niej, takie ogrodowy idealny obraz, naturą malowany. Nawet pokazałam eMkowi, żeby go podkręcić na temat altany, pokoju ogrodowego.

Buki, szczególnie mój ukochany Tricolor, no coś pięknego! Warto da niego zmienić rabat Ja mojego buka ciacham dwa raz w roku, bardzo mocno, będę go formować do kiedy mi pozwoli swoją wysokością. Będziemy grill murowany rozbierać to będzie miał sporo miejsca.

Jak ja lubię takie ścieżki trawiaste w ogrodzie, tworzą tajemniczy klimat.

Matko, jaki zakątek malowniczy....
Iwoko, masz jeden z najpiękniejszych dojrzałych ogrodów na O. Nie zmieniaj go za bardzo, jest oryginalny i wyjątkowy.

Kochana dziękuję za tyle ciepłych słów BUZIAKI
Krakowskie Dziewczyny też krzyczą na mnie, żebym za bardzo mojego staruszka nie liftingowała Postaram się!
Nie mam nowych fotek buczka ale glediczję zostawiam, daje czadu w tym roku Dosadzam obok kulki cisowe, powtarzam hakone i rozplenicę. Mam nadzieję, że jakoś to wyjdzie...

Z altany jestem zadowolona, nie jest zbyt modna w dobie obecnych prostych form, ale rozjaśnienie było strzałem w 10. Trawiaste ścieżki dodają moim rabatom lekkości. Zostaną na pewno, mimo, że nieraz kapcie w nich moczę

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:18, 30 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
To są maki wschodnie?
Wysiałam sobie wiosną, mam na razie małe sadzonki, nie wiem gdzie je upchnąć, czy właśnie na jakimś rozsadniku mogę posadzić a potem przesadzić? Jaki korzeń one mają? Jak palowy to będzie kłopot z przesadzaniem.
Kupiłam w tym roku kłącze bordowego łubinu, już u mnie kwitnie, jest trochę w ciemny róż wpadający, piękny, ma bardzo długi kwiatostan
Ale przecież pokazujesz zdjęcia orlików biało-żółtych, czy myślę o innych?
Gipsówkę różową pełną mam już kilka lat, bardzo pięknie się zagęszcza, jest niska bo pędy się rozchodzą na boki. Próbuję ją rozmnożyć z sadzonek pędowych
Nie mam Mirko maków wschodnich, nie znam nazwy moich maków. One są wieloletnie, nie tworzą kęp, rozmnażają się przez korzonki pod ziemią. Z jednego korzenia jest jeden kwiatek. Na początku korzeń mają palowy, który około 10-15 cm pod ziemią wypuszcza boczne korzonki i z nich są kolejne sadzonki. Korzeń jest giętki i łatwo się urywa.
Ciekawe jakie będą moje nowe łubiny, zaraz zobaczę jak Twój wygląda.

Wzgórze chaosu 16:07, 30 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
może wszystkie Iwony tak mają, że marudzą. Z ogromną przyjemnością oglądam zdjęcia z twojego ogrodu i czytam przemyślenia.

Spóźnione życzenia wczorajsze.

Ps. Kostkę pomalowałam

Iwonka buziak za życzenia Ty też majowa czy październikowa? Iwony marudy... no coś w tym jest, eMuś potwierdza
U ciebie wątek tak przyspieszył, że czytam jak powieść w odcinkach Kostka super!
Ja się na taras nie mogę doczekać... Na razie uwolniliśmy buka spod jałowca stricta. Taras ma się kończyć przy bordowym buku. Fachowców brak

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:03, 30 maj 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, przeglądałam po raz kolejny Twoją wizytówkę. Zauważyłam, że masz zawilce japońskie. Ja w tym roku je posadziłam. Czy jakieś specjalne zalecenia byś mi podsunęła?
Basiu w mojej piaszczystej ziemi ja muszę je regularnie podlewać, poza tym one są zdrowe i nie przyciągają żadnych żarłoków na siebie. Ja obcinam im część dolnych liści, bo zabierają za dużo miejsca i zacieniają rośliny obok. Zawilce bardzo lubię, ślicznie i długo kwitną.

Wzgórze chaosu 16:00, 30 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Rozjaśniasz - ale super - pokazuj kochana jak wychodzi! Glicynia oszałamiający - cudownie ja uformowałaś!

Domek już prawie pomalowany, będzie relacja Na razie namiastka

Glicynia powoli przekwita, mimo mocnego cięcia, miała bardzo dużo kwiatów.
Wzgórze chaosu 15:52, 30 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Twoja kalina to bardzo ładny krzew, ale i złotokap masz bardzo okazały. Kupiłam w ubiegłym roku dwie sadzonki, mają kiedyś stworzyć takie kwitnące przejście. Poskracałam im boczne przyrosty do 10 cm, żeby stworzyły taki zwarty słup. Nie wiem kiedy się doczekam, bo one mają około 1m.
Bardzo fajny filmik mi poleciłaś, a kameliowa aleja przepiękna.

Ten rok jest wyjątkowy, kalina wciąż zachwyca kwiatami.

Złotokap ugiął się pod ciężarem kwiecia Przejście tylko na zgiętych nogach
Wzgórze chaosu 15:45, 30 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka
pięknie masz i już
widzę ,że malujesz domek skończony ? ….foteczki by się jakieś przydały

Madzia dziś deszczowa pogoda, odrabiam tyły Za chwile urodziny chrześnicy, jutro skończę forumowe zaległości.
Tak się cieszę, że pada. Ogród wreszcie odżył!
Maj pędzi jak szalony, tak jak ty nie nadążam, no nie nadążam
Domek już prawie pomalowany, dużo szlifowania było. Deski tak wysuszone, że trzy warstwy trzeba było położyć. Ostatnia puszka czeka na słońce.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:40, 30 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Basiu witaj
O parociach możemy sobie pisać i pisać, pochwal się zdjęciami Twojej ślicznoty i pokaż jak piękny jest Twój Adiantum venustum

Hehehe, to prawda. Zdziwiłaś mnie faktem, że u Ciebie jest problem z adiantum Ja póki co nie mam z nimi problemu, rosną u mnie już kilka lat. A. venustum jest u mnie zimozielona, natomias A. pedatum zanika/usycha i odbija pod koniec kwietnia. Nie mam jeszcze swojego wątku, więc wrzucę tu na chwilę, potem zamieszczę w "paprociowym" wątku.

Adiantum venustum (Niekropień wdzięczny/powabny) oraz Adiantum pedatum (stopowate):

Wzgórze chaosu 15:36, 30 maj 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Super brunery kwitną. Ja muszę dokupić sobie, bo mam tylko jedną. Ale uwielbiam je za kolor kwiatów.
A wiesz, że mi azalia z Wojsł. nie zakwitła jednak.. no coż, może za rok. Twoje nawet jak nie takie jak rok temu są śliczne.

Ja swoje brunnery mam od z targu krakowskiego i ze szkółki Gargasa. Rozrosły się obłędnie od zeszłego roku, chyba służy im nasza glina
Wojsławickie zakupy też u mnie kuleją. Z trzech rodków tylko jeden pełen kwiecia, nazywa się Brigitte. Królewskie zaś bardzo marne. Warunków godnych króla chyba u mnie nie dostały
Za to róże oszalały, mają setki pączków. Nie zdążyłam ich przyciąć po zimie, jeszcze do teraz odpadają im zeszłoroczne kuleczki.
Wzgórze chaosu 15:26, 30 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pani Przyroda też pisała, że obcinanie kwiatów nie powiększa liści. Ale potem obcina kwiaty, bo są czarne i szpecą.Ja nie obcinałam i mam już samosiewy, a te "zapchajdziury" się przydają u mnie pod krzewami.

Iwono, masz nawodnienie pod brzozami?

Brunnery nadal kwitną, jestem nimi zachwycona. Zdjęcie wczorajsze
Nawadniania nie mam nigdzie. Byłam załamana suszą, na szczęście pada od wielu dni. Wreszcie widać, że ogród odżył.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:25, 30 maj 2020

Do góry
polinka napisał(a)

Myślałam...tylko czy ten mech nadaje się na zewnątrz?

Chyba powinien. Może wystarczy je tylko pryskać.

A może sztuczny mech?

Tylko że taki dobrej jakości to ponoć drogi jest.

Ja mam sztuczne kamienie z mchu w białych ramach w domu. Ideał to to nie jest ale mi wystarczy

Ogród pod Górą 14:59, 30 maj 2020

Do góry
Moja pampasowa trawa z ubiegłego sezonu
Ogród zacząć czas. 14:57, 30 maj 2020

Do góry
Działam ciągle po troszkę tu i tam. Głównie z chwastami nierówną walkę toczę
Ziemia na rabacie grabowej już się miesiąc uleżała i przegryzła razem z dobrociami, więc planuję już dalsze nasadzenia.

Niestety graby na 100 sztuk, może 7 wykazuje ślady życia

Byliśmy wczoraj na zakupach ogrodowych. Mieliśmy wreszcie, w końcu i ostatecznie wybrać drzewa na frontową. eM wolałby tam coś bardziej rozkloszowanego, więc postanowiłam się ugiąć wreszcie, bo nie ruszymy z miejsca, jak tak dalej będzie. Spodobały nam się Ambrowce na zdjęciu poniżej. To odmiana Worplesdon. Bardzo ładne. Zamówiliśmy, do odbioru dopiero za dwa tygodnie. I może to i dobrze, bo ja już dzisiaj myślę, że to jednak zły wybór, bo one duże bardzo urosną i nie pasują na frontową. Tam jest 13m do dyspozycji.

Pozostałe zakupy bardzo udane Tylko co zacznę grzebać w ziemi, żeby posadzić, to deszcz mnie przegania
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:56, 30 maj 2020

Do góry
A w bajorku zamieszkała żabka. Zrobiłam jej tymczasowy pomost z patyka żeby czasami na spacer wyszła. Troszkę jeszcze płochliwa i schowała się w głębinach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies