Jestem podziwu dla twojego zaangażowania i chęci do sadzenia dalii.
Bo decydując się na nie zdajemy sobie sprawę,że na jesieni musimy wykopać i przenieść w jakieś miejsce do zimowania.
Ale miłość do nich jest wielka.A one są piękne.
No, no kolekcja spora. Dalii w B-X nie zamawiałam.Inne rośliny tak.Miejmy nadzieję,że się sprawdzą.
Ja w tym roku już posadziłam je do gruntu.
Mam jeszcze nasiona kołnierzykowej dalii.
I chcę je gdzieś wysiać i spróbować co z nich będzie.
Wszystkie jak podkarmisz powinny ci ładnie zakwitnąć i obficie kwitnąć.
Dalie to żarłoki.
Do ładnego wyglądu potrzebują dobrze zjeść.
Nic ci się Grażynko nie umyśliło.Ja mieszkam na Debowym.Czasmi i w mieście, bo tam drugie mieszkanie.
Ale w 95 % to na Dębowym Tu jest inne życie.A teraz na ten czas korona wirusa jak zbawienie dla mnie ten ogród i przestrzeżeń i natura .
Na szybko wymyśliłam coś takiego
Chodzi o miejsce przed dużymi cisami
bordowe to dereń biały variegata, taki rosnący do 1,5-2 m
jasnozielone to miskanty ML lub Kleine Fontanne
fuksjowe to hortensje silver dollar (takie mam na stanie)
Też lubię ten wiosenny czas, ale ten zimny wiatr nie pozwala w pełni cieszyć się tą wiosną. Nie mówię już o tej trudnej sytuacji korono-wirusowej, która ciągle siedzi gdzieś z tyłu głowy...
Roślinom chyba nie za zimno, bo wszystko się ładnie rozwija i w końcu spadło trochę deszczu, choć potrzeby są większe
Witam serdecznie,mam ogromną prośbę mam do zagospodarowania rabata wzdłuż ogrodzenia jest to wystawa południowa więc bardzo słonecznie. Gleba 2 i 3 klasa, posadzilam sosna dużą dostałam od znajomych przyjechać się pięknie. Rabata ktora mi sie marzy to miskanty morning light pezed nimi hortensje i tu 1 pytanie czy limki będą ok?i coś chciałam posadzic przed nimi myślałam o rozchodniku i pytanie2 jaki rozchodnik by tu pasował i co posadzic na najniższe piętro? Czy mogę posadzic jeszcze werbena Między te rośliny? A prosze o jaki rozstaw roślin ile od siebie posadzic. Dołączam zdjęcia
Ps. w rogu rabaty rośnie czereśnia na drugi rok musimy ja podpiąć natomiast nie jest do zlikwidowania mieszkamy z dziadkami 90letniki i nie chcemy robić im rewolucji
Irenko, masz duży ogród, to i tak super dajesz radę z ogarnianiem.
Narcyzy na razie u mnie się trzymają, z każdym rokiem dosadzam nowe. Oby ich żadna zaraza nie zniszczyła, bo w starym ogrodzie zżarła mi je mucha narcyzowa.
te maja wyjątkowo duże kwiaty, łodyżki kładą się pod ich ciężarem
Ryję w ziemi jak kret
Powiększam rabaty na terenie rekreacyjnym. Nie wiem czy mi krzewuszki przetrwały. Marnie wyglądają.
Plan był taki, że wiosną posadzę lilie. Gdzie teraz kupić cebule? Szukam odpowiedzi.
Przycięłam mocno budleje. Pięknie przetrwały zimę ale wiosenne przymrozki je ścięły całkiem.
Na pocieszenie mam bratki
I pięknie kwitnące pigwowce.
A po pracy zjazd na parking