Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Ewy 01:00, 23 lip 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Ja? To Was o to prosiłam
Ogródek Iwony 00:58, 23 lip 2015

Do góry
Reniu, skapitulowałam.
Podlewam, dostały biohumus i pokrzywę i jest chyba gorzej. Czekam do września na wymianę. Staram się być bardzo cierpliwa, ale co jakiś czas podchodzę i wyciągam z ziemi upadłego
Pozdrawiam
Mały ogród na wzniesieniu 00:55, 23 lip 2015

Do góry
Witaj, zaintrygowało mnie twoje oczko ze ścianką. Czy możesz technicznie podpowiedzieć mi, jak wykładałeś oczko? Planuję wymurować z e starej cegły ściankę wodną i d się na jakąś koncepcję zbiornika: czy woda ma lecieć do kamyczków (boję się, ze będzie się rozpryskiwać), czy do zbiornika z wodą. Kombinuję, jak taki zbiornik wyłożyć folią i mieć prostokątne brzegi, jak u ciebie. Mogłabym liczyć na pomoc? Zależy mi na niskich kosztach wykonania imam niewielki kawałek do zagospodarowania
Pozdrawiam.

O co chodzi z tym zagospodarowaniem terenu? O jakim miejscu piszesz? Bo mi się wydaje, ze ta asymetria wygląda fajnie
Ale gdybyś chciał inspiracji, to może to ci się spodoba?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385734927/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385167944/
Pozdrawiam i zaznaczam wątek
Ogródek Iwony 00:34, 23 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Tylko nie rozumiem z tym wiaderkiem po surówce To małe wiaderko służy do chowania kabla i włącznika czasowego tak? Do jego zabezpieczenia przed deszczem czy jak? W tym wiaderku zrobiłaś jakąś dziurę by przetkać kabel? Jak daleko od wody jest to wiaderko? A masz zdjęcia tego tajemniczego wiaderka jak tam kabel umiejscowiłaś? A jak daleko od ciurkadełka masz dojście do prądu? I znów pytania
Dobranoc,to na dziś tyle

Tak, tak -wiaderko do ukrycia wtyczki i wyłącznika czasowego. Malutki otworek pomoże w umieszczeniu kabelka, na wszelki wypadek M założył na pokrywkę woreczek, aby woda się nie dostała - aby zwarcia nie było. mam niedaleko, ale kabel wcześniej od tarasu pociągnęliśmy ziemią, zakończony jest wtyczką, jak przedłużacz. Do niego podłączony jest włącznik czasowy: np. taki - ustawiasz na nim czas pracy - kiedy ma dochodzić prąd do pompki W domu przy akwarium też mam taki.
https://hurtownia.elektromag.pl/Img.ashx?Id=35230
A dziurkę nacinasz nawet nożykiem z boku. Nic strasznego
Wiaderko jest blisko, bo pompka miała krótki kabel Tam, gdzie strzałka. Przy okazji widać, jak żywica z belki wyłazi i problem ...

Ogródek Ewy 00:21, 23 lip 2015

Do góry
A co myślisz o takim połączeniu?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385941685/

Ogródek Iwony 00:08, 23 lip 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Super masz to oczko w ogrodzie Proszę jak dobrze zgrała się randka z załatwieniem cegieł Randka ogrodowa

Ewa, ja się na temat tej randki nie wypowiem, tak na wszelki wypadek, gdyby M przeczytał. Cegły som i tyle
Aha i za wcześnie zasnęłam
Ogródek Iwony 00:07, 23 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Jak już cegły w bagażniku, to się ni obejrzymy, a ścianka będzie

Kasiu, brakuje najważniejszego - pompki. Tego nie przeskoczę Mus czekać.
I jeszcze nie wiem, czy zrobić: otwartą wodę, czy zamkniętą, zasypaną żwirkiem?
Czy zakopać całość w ziemi, czy podmurować donicę z cegieł (oby cegły starczyło)
Ot i dylematy.
Ogródek Iwony 00:00, 23 lip 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Bardzo mi się Iwonko podoba klimat Twojego ogrodu na tym zdjęciu Ten kamienny murek i żółte róże w tych niebieskich chmurkach wyglądają uroczo Instrukcja buksikowa pierwsza klasa. Ja też mam około 50 maluszków ukrytych w cieniu, ładnie rosną, ale jeszcze trochę im brakuje do wysadzenia na rabatę. Szykuję je do obsadzenia różanki przy domu na przyszły rok.

Violu - dziękuję za "podobanie"
Lubię to zestawienie. Kombinuje nad jego powtórzeniem w kolorach
Zaczyna mi kwitnąć kocimiętka wysiana wiosną na parapecie
A jak planujesz przechować swoje szkraby buksikowe? Bo ja z doniczkami zakopywałam, żeby nie przemarzły
Ogródek Iwony 23:56, 22 lip 2015

Do góry
Anusia napisał(a)

Iwonko bardzo Ci dziękuję za tak wspaniały instruktaż. Tak jak patrzę u Ciebie bardzo szybko urosły choć buksiki potrzebują dużo czasu. Iwonko a czy lepiej będzie jak posadzę je wiosną czy jeszcze jesienią?

Masz na myśli sadzonki - ja próbuje jeszcze sadzonkować, choć w zeszłym roku sierpniowe nie ukorzeniły mi się tak ładnie przed zimą, zadołowałam razem ze skrzyneczką i nakryłam igliwiem.
Jeśli zaś chodzi o sadzonki - to wszystko jedno, kiedy to zrobisz. Im wcześniej, to chyba lepiej
Ogródek Iwony 23:53, 22 lip 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Dzięki Iwonko

Do usług

szemusia napisał(a)
Czyli wpadłaś w normalny rytm

Tak jakby Czyli nie wiadomo - w co ręce włożyć

rzulieta napisał(a)

Tyle pracy kosztuje człowieka żeby mu roślinka urosła a zielsko rośnie samo z siebie i przez nikogo nie pilnowane ba nawet wyrywane!

Sporo zielska chyba mi się przez kompost rozniosło i wiatr. Lepsza ziemia i nasiona - nawet susza nie przeszkadza, a jak mokro - to roboty sporo. Najlepsze, ze przez obierki na kompoście wszędzie mi ziemniaki rosną i koper też
Ogródek Iwony 23:47, 22 lip 2015

Do góry
A tą rabatę https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/919119/original.JPG
dla Miry opiszę jutro - dziś mi się nie chce
Ogródek Iwony 23:44, 22 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Iwonko napisz co tam rośnie u Ciebie na tej rabacie powyżej.Widzę,że masz sporo trawek Tylko nie wiem jakie?

część 1:

1 - trzcinnik Overdam
2 - rozplenica - nie wiem jaka
3 - stipa
4 - sedum
5 - hortensja limlight
6 - carex Ice Dance
7 - berberys bagatell
8 - żurawka lime marmalade
część 2 :

część 3:

9 - żurawka ? (nie pamiętam)
10 - orlik fioletowy
11 - budleja
12 - jeżówka biała
Ogród Mirelli 23:24, 22 lip 2015

Do góry
Baron czerwony, jak nic
Fajnie wygląda
Pytałaś się u mnie o rabatkę - odpowiedziałam ci baaaaaardzo rozlegle Zapraszam, str. 829:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=829
Ogród na glinie 23:15, 22 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No, nie straszcie

my nie straszymy, czekamy na zapowiadaną burzę
cóż innego można zrobić...
Ogród na glinie 23:14, 22 lip 2015

Do góry
No, nie straszcie
Ogródek Iwony 23:06, 22 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)

A jeszcze mam pytania odnośnie oczka
1.Czy w oczku filtrujesz wodę czy może tylko pompka starcza?
2.Czy zbierają się tam glony jeśli jest przestój w pracy pompki? Czy trzeba w takim oczku myć co jakiś czas ścianki? Woda jest czysta?
3.Czy używasz jakiś specjalnych płynów do wody?
5.Czy masz tam jakieś wodne roślinki
6.Jak głębokie jest to oczko?
7.Czy często trzeba uzupełniać wodę? Czy na zimę demontujesz wszystko tzn pompka jest chowana?

1. Mam tylko pompkę - musi wystarczyć, to małe oczko
2. Na brzegach osadza się kurz i coś zielonego - to nieuniknione przy takim małym zbiorniku nie da się zachować równowagi biologicznej, tym bardziej, ze nie mam roślinek.
3. Nie używam chemii - ma być dla ptaszków i mojej Toli - chodzi tam pić
5. Roślinek wodnych nie mam
6. Głębokość kasty budowlanej - ok. 50 cm
7. Wodę co jakiś czas przelewam, albo używam do roślinek, a tam dolewam świeżej wg uznania, w upały woda paruje - dolewam z węża
Na zimę pompkę chowamy - nie mam tam rybek - za małe oczko

Ogródek Iwony 22:59, 22 lip 2015

Do góry
W tym roku chciałam bardziej geometrycznie i zainspirowałam się czymś takim:
https://www.pinterest.com/pin/529876712385946094/
Nie uzyskałam oczekiwanego efektu, więc na razie jest, jak jest i się przyzwyczajam do tego ciurkadełka - może kiedyś poprawię, a na razie doceniam pracę włożoną w to ciurkadełko przez Zbyszka
Tym razem kastka budowlana - prostokątna,

Zakopana i wypoziomowana. Kabel zabezpieczony tak, jak poprzednio.

Na wszystko wyłożona ramka drewniana z beleczek wielkością pasująca do wymiarów kastki, aby przykrywała brzeg (może kolor zbyt ostry - może w przyszłości bardziej go stonuję)

Na koniec żwirek i nasadzenia

Dziś wygląda tak:

Wstawiłąm do środka kamień, aby ptaszki mogły dojść do wody. Dla zachęty mam też miseczkę dla ptaszków obok.
Ogródek Iwony 22:59, 22 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)

A w oczku masz kastę czy wykładane folią jest? Masz gdzieś zdjęcia co po kolei było robione? Chętnie bym obejrzała bo zastanawiam się nad takim albo nad ciurkadłem z kamieniem.Ptaszki miałyby wodopój Doczytałam,że ściankę wodną będziesz robić w sierpniu.A już się cieszyłam,że na dniach bo jestem ogromnie ciekawa co wymyśliłaś
Miłego dnia

Mira, postaram się opisać, co i jak z tym oczkiem
Pierwsze oczko miało kształt okrągły. Z takiego pojemnika do zaprawy:

Wkopałam do ziemi, wypoziomowałam i obłożyłam polnymi kamieniami płaskimi z jednej strony.
tak naprawdę, to chciałam takie ciurkadełko, jak u Sebka, ale na ten moment nie mogłam zakupić takiej kuli, więc dołożyliśmy tylko pompkę (ze starego akwarium) i zaczęło pyrkać.

Teraz sprawa techniczna - zabezpieczenie kabla od pompki i czasowy wyłącznik:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/1/10508/original.jpg
Potrzebne małe wiaderko po surówkach, do którego włożyłam końcówkę kabla (wtyczkę) podłączoną z wyłącznikiem czasowym i do tego podłączyłam pompkę:
Żródełko samo włącza się rano i wyłącza wieczorem.Wszystko zakryłam i zasypałam kamyczkami. Na to jeden większy kamyk - aby wiedzieć, gdzie ukryty jest pojemnik.
Na zimę wyciągamy, nie chcę ryzykować, że mróz zrobi swoje.
Tutaj jest instrukcja do ciurkadełka by Sebek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/498-wykonanie-zrodelka-z-kamienia
Tak chciałam zrobić, jak opisał Sebek, ale na kulę muszę poczekać. Zresztą gusta mi się zmieniły i teraz bym zmieniła jedynie na coś takiego:
https://www.pinterest.com/pin/529876712385946019/
Do raju daleko - u Ewy 22:32, 22 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, to co pokazałaś na schemacie - miałoby sens.
Tylko ten powojnik nr 2 - czy on kwitnie w tym samym czasie, co pomarańczowa, czy się mijają ?
Może by go przesadzić bliżej chopina, a tam dać w przyszłości coś białego albo w granacie?
Widziałaś takie zestawienie w Makowie?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/918471/original.JPG

Jak zrobiłam ten schemat, to tez zauważyłam, że ten powojnik tam nie pasuje Mam niebieski w innym miejscu.
Trawki byłyby fajne, ale jakie?
Te róże przechodzą po lewej w różowe kolory, bo tam będzie rabatka bylinowa w rożowo- fioletowo - białej kolorystyce
Ogródek Iwony 22:18, 22 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonko kiedyś cięłaś chyba bukszpan na bonsai i co z nim teraz się dzieje? Jak rośnie

Mirella, niwaki stoi w miejscu, chmurki na razie nie przyrastają. Odbił nowymi gałązkami na dole, nie wiem czy zostawić jako skarpetki, poczekam z nim na Krzysia, jak Ewa777 z e-Mem wpadną na kawkę. On jest specem od tych cudeniek, może coś doradzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies