Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:06, 22 lip 2015

Mira napisał(a)

A jeszcze mam pytania odnośnie oczka
1.Czy w oczku filtrujesz wodę czy może tylko pompka starcza?
2.Czy zbierają się tam glony jeśli jest przestój w pracy pompki? Czy trzeba w takim oczku myć co jakiś czas ścianki? Woda jest czysta?
3.Czy używasz jakiś specjalnych płynów do wody?
5.Czy masz tam jakieś wodne roślinki
6.Jak głębokie jest to oczko?
7.Czy często trzeba uzupełniać wodę? Czy na zimę demontujesz wszystko tzn pompka jest chowana?

1. Mam tylko pompkę - musi wystarczyć, to małe oczko
2. Na brzegach osadza się kurz i coś zielonego - to nieuniknione przy takim małym zbiorniku nie da się zachować równowagi biologicznej, tym bardziej, ze nie mam roślinek.
3. Nie używam chemii - ma być dla ptaszków i mojej Toli - chodzi tam pić
5. Roślinek wodnych nie mam
6. Głębokość kasty budowlanej - ok. 50 cm
7. Wodę co jakiś czas przelewam, albo używam do roślinek, a tam dolewam świeżej wg uznania, w upały woda paruje - dolewam z węża
Na zimę pompkę chowamy - nie mam tam rybek - za małe oczko

Iwk4 23:44, 22 lip 2015

Mira napisał(a)
Iwonko napisz co tam rośnie u Ciebie na tej rabacie powyżej.Widzę,że masz sporo trawek Tylko nie wiem jakie?

część 1:

1 - trzcinnik Overdam
2 - rozplenica - nie wiem jaka
3 - stipa
4 - sedum
5 - hortensja limlight
6 - carex Ice Dance
7 - berberys bagatell
8 - żurawka lime marmalade
część 2 :

część 3:

9 - żurawka ? (nie pamiętam)
10 - orlik fioletowy
11 - budleja
12 - jeżówka biała
Iwk4 23:47, 22 lip 2015

A tą rabatę https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/919119/original.JPG
dla Miry opiszę jutro - dziś mi się nie chce
Iwk4 23:53, 22 lip 2015

Mirka napisał(a)
Dzięki Iwonko

Do usług

szemusia napisał(a)
Czyli wpadłaś w normalny rytm

Tak jakby Czyli nie wiadomo - w co ręce włożyć

rzulieta napisał(a)

Tyle pracy kosztuje człowieka żeby mu roślinka urosła a zielsko rośnie samo z siebie i przez nikogo nie pilnowane ba nawet wyrywane!

Sporo zielska chyba mi się przez kompost rozniosło i wiatr. Lepsza ziemia i nasiona - nawet susza nie przeszkadza, a jak mokro - to roboty sporo. Najlepsze, ze przez obierki na kompoście wszędzie mi ziemniaki rosną i koper też
Iwk4 23:56, 22 lip 2015

Anusia napisał(a)

Iwonko bardzo Ci dziękuję za tak wspaniały instruktaż. Tak jak patrzę u Ciebie bardzo szybko urosły choć buksiki potrzebują dużo czasu. Iwonko a czy lepiej będzie jak posadzę je wiosną czy jeszcze jesienią?

Masz na myśli sadzonki - ja próbuje jeszcze sadzonkować, choć w zeszłym roku sierpniowe nie ukorzeniły mi się tak ładnie przed zimą, zadołowałam razem ze skrzyneczką i nakryłam igliwiem.
Jeśli zaś chodzi o sadzonki - to wszystko jedno, kiedy to zrobisz. Im wcześniej, to chyba lepiej
Iwk4 00:00, 23 lip 2015

Viola napisał(a)

Bardzo mi się Iwonko podoba klimat Twojego ogrodu na tym zdjęciu Ten kamienny murek i żółte róże w tych niebieskich chmurkach wyglądają uroczo Instrukcja buksikowa pierwsza klasa. Ja też mam około 50 maluszków ukrytych w cieniu, ładnie rosną, ale jeszcze trochę im brakuje do wysadzenia na rabatę. Szykuję je do obsadzenia różanki przy domu na przyszły rok.

Violu - dziękuję za "podobanie"
Lubię to zestawienie. Kombinuje nad jego powtórzeniem w kolorach
Zaczyna mi kwitnąć kocimiętka wysiana wiosną na parapecie
A jak planujesz przechować swoje szkraby buksikowe? Bo ja z doniczkami zakopywałam, żeby nie przemarzły
Iwk4 00:07, 23 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Jak już cegły w bagażniku, to się ni obejrzymy, a ścianka będzie

Kasiu, brakuje najważniejszego - pompki. Tego nie przeskoczę Mus czekać.
I jeszcze nie wiem, czy zrobić: otwartą wodę, czy zamkniętą, zasypaną żwirkiem?
Czy zakopać całość w ziemi, czy podmurować donicę z cegieł (oby cegły starczyło)
Ot i dylematy.
Iwk4 00:08, 23 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Super masz to oczko w ogrodzie Proszę jak dobrze zgrała się randka z załatwieniem cegieł Randka ogrodowa

Ewa, ja się na temat tej randki nie wypowiem, tak na wszelki wypadek, gdyby M przeczytał. Cegły som i tyle
Aha i za wcześnie zasnęłam
MiraR 00:21, 23 lip 2015

Iwka normalnie jesteś WIELKA i to przez wielkie wielkie W Jak Ty wszystko pięknie i dokładnie opisujesz,służysz pomocą.Podziwiam Cię bardzo,bardzo że znajdziesz czas.Ślicznie dziękuję za opis rabaty,czekam teraz na tę drugą,za opis ciurkadełka.Tylko nie rozumiem z tym wiaderkiem po surówce To małe wiaderko służy do chowania kabla i włącznika czasowego tak? Do jego zabezpieczenia przed deszczem czy jak? W tym wiaderku zrobiłaś jakąś dziurę by przetkać kabel? Jak daleko od wody jest to wiaderko? A masz zdjęcia tego tajemniczego wiaderka jak tam kabel umiejscowiłaś? A jak daleko od ciurkadełka masz dojście do prądu? I znów pytania
Dobranoc,to na dziś tyle
Iwk4 00:34, 23 lip 2015

Mira napisał(a)
Tylko nie rozumiem z tym wiaderkiem po surówce To małe wiaderko służy do chowania kabla i włącznika czasowego tak? Do jego zabezpieczenia przed deszczem czy jak? W tym wiaderku zrobiłaś jakąś dziurę by przetkać kabel? Jak daleko od wody jest to wiaderko? A masz zdjęcia tego tajemniczego wiaderka jak tam kabel umiejscowiłaś? A jak daleko od ciurkadełka masz dojście do prądu? I znów pytania
Dobranoc,to na dziś tyle

Tak, tak -wiaderko do ukrycia wtyczki i wyłącznika czasowego. Malutki otworek pomoże w umieszczeniu kabelka, na wszelki wypadek M założył na pokrywkę woreczek, aby woda się nie dostała - aby zwarcia nie było. mam niedaleko, ale kabel wcześniej od tarasu pociągnęliśmy ziemią, zakończony jest wtyczką, jak przedłużacz. Do niego podłączony jest włącznik czasowy: np. taki - ustawiasz na nim czas pracy - kiedy ma dochodzić prąd do pompki W domu przy akwarium też mam taki.
https://hurtownia.elektromag.pl/Img.ashx?Id=35230
A dziurkę nacinasz nawet nożykiem z boku. Nic strasznego
Wiaderko jest blisko, bo pompka miała krótki kabel Tam, gdzie strzałka. Przy okazji widać, jak żywica z belki wyłazi i problem ...