Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Viola 13:03, 22 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Bardzo mi się Iwonko podoba klimat Twojego ogrodu na tym zdjęciu Ten kamienny murek i żółte róże w tych niebieskich chmurkach wygladaja uroczo Instrukcja buksikowa pierwsza klasa. Ja też mam około 50 maluszków ukrytych w cieniu, ładnie rosną, ale jeszcze trochę im brakuje do wysadzenia na rabatę. Szykuję je do obsadzenia różanki przy domu na przyszły rok.
Kacha123 14:36, 22 lip 2015

Jak już cegły w bagażniku, to się ni obejrzymy, a ścianka będzie
Ewa777 14:45, 22 lip 2015

Super masz to oczko w ogrodzie Proszę jak dobrze zgrała się randka z załatwieniem cegieł Randka ogrodowa
Iwk4 17:35, 22 lip 2015

Tess napisał(a)

Eeee, to ty byłaś obeznana w trendach ogrodowych na długo przed wejściem na Ogrodowisko Ja rok przed wejściem na O. bukszpana rozczochrańca wyciepałam, nie wiedząc, że to najbardziej pożądany krzew w ogrodzie

Tesiu, sadzonki posadziłam z głupoty, bo szkoda mi było wyrzucić Strasznie cierpiałam na początku ogrodniczkowania, jeśli jakaś sadzonka miała iść do śmieci. Długo szukałam nowego domku dla nich. Stąd sadzonki buksów I się przydały

MirellaB 18:19, 22 lip 2015

Iwonko, a dlaczego nie chcesz skorzystać z projektu Danusi? Gdyby mi tak Danusia podsunęła projekt rabaty to nic bym nie zmieniała

Iwonko kiedyś cięłaś chyba bykszpan na bonsai i co z nim teraz się dzieje? Jak rośnie
Iwk4 20:30, 22 lip 2015

Mirelko, czy chodzi ci o ten rysunek?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/917847/original.JPG
Danusia czasem zajrzy na czyjś wątek, coś ją natchnie, czy zainspiruje i narysuje kilka kresek, które pozwalają nam się zastanowić nad nowym rozwiązaniem.
Ta rabatka małymi kroczkami dąży do projektu Danusi. Gdybym tak chciała bezwzględnie się zastosować do tego projektu, to musiałabym w portfelu mieć trochę kasy, której nie mam. Więc zmieniam ją małymi kroczkami. Ale też nie chcę, by była pusta.
Zobacz:
26 maja 2014 roku trafiłam na Ogrodowisko i ta rabatka wyglądała tak (dokładnie z tego dnia jest fotka):

Zaczynam pierwsze zmiany, ale na rabatach przed domem. Małymi kroczkami, ale też kupuję tam roślinki, przesadzam te, co mam, większość bylin ląduje na tyły domu. W sierpniu zaczynamy rewolucję rabat przy tarasie, a raczej ja zaczynam, M mi kibicuje z ręką na temblaku, na rekonwalescencji po wypadku w pracy i trwającemu 9 miesięcy lizaniu ran. Więc stawiam murki, wtedy jeszcze nie mam do końca koncepcji na ogród, ale chcę zmian Mało miejsca wzdłuż tarasu narzuca mi jakby tam linie proste, które zaczynają mi się podobać

Wtedy Danusia na jednym zdjęciu rysuje mi plan nasadzeń, szczęka mi opada i się głowię, skąd wziąć kasę na obwódkę bukszpanową i nasadzenia. Z tego wszystkiego dostaję w sierpniu od M kilka róż i dwie jeżówki i jestem przeszczęśliwa
We wrześniu robimy drobne zakupy wg koncepcji Danusi: 2 miskanty ML i żółte kulki Miriam. Ale też dostaję dwa zawilce - lądują tu na pustej rabacie, a od mojej siostry dostaję kilka niby kulek bukszpanowych własnej hodowli. Przycięłam je dopiero wiosną. M przywozi trawkę z lasu twierdząc, ze "ładna" i takiej nie ma nikt Stipa, którą wysłała mi Joasia nie przeżywa podróży (szła listem 8 dni w upały - uroki kochanej poczty ) Z innej rabaty przenoszę dwie hortensje, i robię sadzonki, aby mieć trzecią. Dziś ją tam posadziłam, ładnie urosła od tamtego czasu

Sadzę pierwsze tulipany kupione po przecenie w Janinie

Iwk4 20:30, 22 lip 2015

W kwietniu tulipany zdobią rabatę, a ja dosadzam młode sadzonki bukszpanów (zrobione w czerwcu), sadzonki firletki, żurawek oraz molinię, które dostałam od Ewy

Zanim urośnie obwódka bukszpanowa, żurawki będą grały pierwsze skrzypce. Dostaję też bratki w prezencie - więc wysadzam na rabacie, aby było kolorowo
21 czerwca - przychodzą krawężniki po ostatecznej decyzji o prostych liniach w ogrodzie. Dochodzi stipa (siana na parapetach w lutym) i sadzonki jeżówek od Małej Mi, kwitnie naparstnica, którą siałam rok wcześniej, kwitnie przymiotno sadzonkowane wkoło jodły Zabieram też z rabaty kulki Miriam na inną rabatę, obiecując sobie, ze tu odkupię je.

Na początku lipca następne zakupy: pojawiają się kulki Miriam, które nimi nie są, berberys admiration, więcej jeżówek i więcej stipy (wg projektu Danusi). Przesadzam z tej rabaty tawułki. Wszystko się rozrasta i zaczynam się zastanawiać, czy wszystkiego nie jest teraz za dużo.
Dziś rabata wygląda tak:

I do projektu Danusi jest już jeden krok: zmienić kolejność nasadzeń jesienią, bo teraz jest za gorąco i wysadzić część roślinek, np. zawilce na inną rabatę. Nie wiem też, czy kulek żółtych nie zamienić na cyprysika aurera nana - po raz pierwszy widziałam go w szkółce kilka dni temu No i obwódka bukszpanowa - może za rok.
I tak ogrodnik uczy się cierpliwości, przesadzania, dosadzania, rozmnażania ... i małymi kroczkami dąży do celu.
Iwk4 22:18, 22 lip 2015

MirellaB napisał(a)

Iwonko kiedyś cięłaś chyba bukszpan na bonsai i co z nim teraz się dzieje? Jak rośnie

Mirella, niwaki stoi w miejscu, chmurki na razie nie przyrastają. Odbił nowymi gałązkami na dole, nie wiem czy zostawić jako skarpetki, poczekam z nim na Krzysia, jak Ewa777 z e-Mem wpadną na kawkę. On jest specem od tych cudeniek, może coś doradzi
Iwk4 22:59, 22 lip 2015

Mira napisał(a)

A w oczku masz kastę czy wykładane folią jest? Masz gdzieś zdjęcia co po kolei było robione? Chętnie bym obejrzała bo zastanawiam się nad takim albo nad ciurkadłem z kamieniem.Ptaszki miałyby wodopój Doczytałam,że ściankę wodną będziesz robić w sierpniu.A już się cieszyłam,że na dniach bo jestem ogromnie ciekawa co wymyśliłaś
Miłego dnia

Mira, postaram się opisać, co i jak z tym oczkiem
Pierwsze oczko miało kształt okrągły. Z takiego pojemnika do zaprawy:

Wkopałam do ziemi, wypoziomowałam i obłożyłam polnymi kamieniami płaskimi z jednej strony.
tak naprawdę, to chciałam takie ciurkadełko, jak u Sebka, ale na ten moment nie mogłam zakupić takiej kuli, więc dołożyliśmy tylko pompkę (ze starego akwarium) i zaczęło pyrkać.

Teraz sprawa techniczna - zabezpieczenie kabla od pompki i czasowy wyłącznik:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/1/10508/original.jpg
Potrzebne małe wiaderko po surówkach, do którego włożyłam końcówkę kabla (wtyczkę) podłączoną z wyłącznikiem czasowym i do tego podłączyłam pompkę:
Żródełko samo włącza się rano i wyłącza wieczorem.Wszystko zakryłam i zasypałam kamyczkami. Na to jeden większy kamyk - aby wiedzieć, gdzie ukryty jest pojemnik.
Na zimę wyciągamy, nie chcę ryzykować, że mróz zrobi swoje.
Tutaj jest instrukcja do ciurkadełka by Sebek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/498-wykonanie-zrodelka-z-kamienia
Tak chciałam zrobić, jak opisał Sebek, ale na kulę muszę poczekać. Zresztą gusta mi się zmieniły i teraz bym zmieniła jedynie na coś takiego:
https://www.pinterest.com/pin/529876712385946019/
Iwk4 22:59, 22 lip 2015

W tym roku chciałam bardziej geometrycznie i zainspirowałam się czymś takim:
https://www.pinterest.com/pin/529876712385946094/
Nie uzyskałam oczekiwanego efektu, więc na razie jest, jak jest i się przyzwyczajam do tego ciurkadełka - może kiedyś poprawię, a na razie doceniam pracę włożoną w to ciurkadełko przez Zbyszka
Tym razem kastka budowlana - prostokątna,

Zakopana i wypoziomowana. Kabel zabezpieczony tak, jak poprzednio.

Na wszystko wyłożona ramka drewniana z beleczek wielkością pasująca do wymiarów kastki, aby przykrywała brzeg (może kolor zbyt ostry - może w przyszłości bardziej go stonuję)

Na koniec żwirek i nasadzenia

Dziś wygląda tak:

Wstawiłąm do środka kamień, aby ptaszki mogły dojść do wody. Dla zachęty mam też miseczkę dla ptaszków obok.