Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 11:50, 29 maj 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Trawki super.
I kiełki w doniczkach tez.
Magda z Holandii wozisz zakupy samolotem czy autem? Pytam, bo będę tam niedługo i myślę jak by tu przewieźć parę roslin. W podręcznym, czy w głównym?

Trawki zawsze autem...nigdy nie brałam jak leciałam samolotem...

Ale wydaje mi się, że lepiej w głównym bagażu...zapakować szczelnie w woreczki i już...

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:27, 28 maj 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
dubel, przepraszam. Chyba muszę wyskoczyć na pączki.

To ja też jednego poproszę. Smaka mi zrobiłaś.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:26, 28 maj 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Niezawodna Magnolia...liczyłam, że dorzucisz coś od siebie. Dziewczyny, dzięki. Myślę nad tą częścią rabatek bliźniaczych wokół koreanek. Iglaki dosadzone jesienią zeszłego roku niestety nie przezimowały. To już ich ostatnie stadium agonii. Myślałam o tym, żeby posadzić tam hortensje i żurawki. Więcej się już nie zmieści. Aguś, przepraszam za prywatę u Ciebie. Ale w twoim ogrodzie więcej gości buszuje i zawsze znajdzie się ktoś chętny aby wspomóc nieboraka (mnie)
Rabatę mozna zobaczyć tutaj

Aga, zapraszam. Zawsze i ja się czegoś dowiem. Chcesz zobaczyć Kassandrę i Southern Comfort na żywo, to zapraszam w którąś niedzielę. To rzut doniczką (znowu nie wiem kogo zacytowałąm)
Pszczelarnia 22:57, 28 maj 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
gdybyś dała na rabatę dereniowo + etc. właśnie te gromady bylin/traw byłby pięknie- spójnie , spokojnie z akcentem na zimową elegancję. jeden gat może być wiodącym- np bergenia, a co jakiś czas, nierównomiernie gromady carexa ( oba są świetne, ale wybierz 1 gat ) w nim. I grupki ciemierników.
Tak, bardzo pięknie to wymyśliłaś.

Chaber górski też kwitnie u mnie- dziewczyny juz Cię obdarują, ale wypominam sobie że przecież też mogłam. Ech

Ah rozmarzyłam się
Ogród niby nowoczesny ale... 22:54, 28 maj 2013

Do góry
Trawki super.
I kiełki w doniczkach tez.
Magda z Holandii wozisz zakupy samolotem czy autem? Pytam, bo będę tam niedługo i myślę jak by tu przewieźć parę roslin. W podręcznym, czy w głównym?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:48, 28 maj 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
też mówię samopas- niech się pasie swobodnie tricolor.
Dla mnie te strzelistości jego pędów są piękne

Palibin gęsty- strzyżesz go po kwitnieniu?

Strzygę W ogrodzie Botanicznym rosnie sobie piekny mały żywopłocik z niego , będę naśladować, tylko muszę go przesadzić wiosną....
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:48, 28 maj 2013

Do góry
pisałam pytając o palibin kiedy Ty odpowiadałaś
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:47, 28 maj 2013

Do góry
też mówię samopas- niech się pasie swobodnie tricolor.
Dla mnie te strzelistości jego pędów są piękne

Palibin gęsty- strzyżesz go po kwitnieniu?
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 22:42, 28 maj 2013

Do góry
juz pospiesznie dziewczyny dopisuję . mało mnie na forum , bo robota w ogrodzie do nocy a inne przyjemności też nie sposób sobie odmówić

lista nr. 1 - proszę o zgłaszanie l . osób
Gardenarium ------------x 2
ania asc-------------------2
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Monteverde---------------1
agata19762--------------
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena
Urszulla
Ewa -------------------x 2
gaby3003
ell
abiko
Kondzio ----------------x 2
Enya73 -----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
Enya73 -----------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Lena --------------------------4
Ozz ---------------------------2
Joaska ----------------------------1
pszczelarnia ---------------------2
finka -----------------------------------2
Syla --------------------------?
Pszczelarnia 22:34, 28 maj 2013

Do góry
gdybyś dała na rabatę dereniowo + etc. właśnie te gromady bylin/traw byłby pięknie- spójnie , spokojnie z akcentem na zimową elegancję. jeden gat może być wiodącym- np bergenia, a co jakiś czas, nierównomiernie gromady carexa ( oba są świetne, ale wybierz 1 gat ) w nim. I grupki ciemierników.
Tak, bardzo pięknie to wymyśliłaś.

Chaber górski też kwitnie u mnie- dziewczyny juz Cię obdarują, ale wypominam sobie że przecież też mogłam. Ech
Mój kawałek raju II 19:15, 28 maj 2013

Do góry
Wielosił
Dyptam nawet nie można go powąchać, bo pachnie tylko jak świeci słońce

Magnolia Ann wypuściła kolejne kwiaty

Serduszki jeszcze ładnie kwitną
tu z kuklikiem pełnym
Przywrotnik
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:02, 28 maj 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Souftem jest zaskakujaca swoimi rozmiarami, mieniąca sie odcieniami- świetna i łatwa.Nie widziałam jej w palącym , otwartym słońcu, ale nawet w lekkim półcieniu daje sobie radę.

Przypadkowo ją nabyłam, i wsadziłam w zielone otocznie pod drzewem (hosty i paprocie). Nawet nieźle wygląda, ale z obserwacji wynika, że przy dość suchym podłożu powinna być w głębszym cieniu. W półcieniu przy podlewaniu mam nadzieję, że wytrzyma.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:59, 28 maj 2013

Do góry
dubel, przepraszam. Chyba muszę wyskoczyć na pączki.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:59, 28 maj 2013

Do góry
No, wg mnie pasuje.
Żurawki wsadź co 40 cm, niech szybko zarosną w dywan.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:55, 28 maj 2013

Do góry
chyba jakiś błąd w linku jest.
juz jest ok
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:52, 28 maj 2013

Do góry
Niezawodna Magnolia...liczyłam, że dorzucisz coś od siebie. Dziewczyny, dzięki. Myślę nad tą częścią rabatek bliźniaczych wokół koreanek. Iglaki dosadzone jesienią zeszłego roku niestety nie przezimowały. To już ich ostatnie stadium agonii. Myślałam o tym, żeby posadzić tam hortensje i żurawki. Więcej się już nie zmieści. Aguś, przepraszam za prywatę u Ciebie. Ale w twoim ogrodzie więcej gości buszuje i zawsze znajdzie się ktoś chętny aby wspomóc nieboraka (mnie)
Rabatę mozna zobaczyć tutaj
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:25, 28 maj 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Aga, nie umiem tak doradzać, niestety. Mam u siebie 6 rodzajów żurawek i mogę Ci napisać co o nich wiem. Jak będziesz szukać żurawek, to albo u Finki (tylko Irenka sporo wyniosła ) albo u tego gościa z rynku, co to Ci kiedyś tel. dałam
1. Southern Comfort, olbrzymie liście ze 2x większe od pozostałych, mam dopiero od jesieni, na razie ładnie rośnie
2. Kassandra, podobna "herbaciano-karmelowa" kolorystyka, w ub. sezonie mnie urzekła właśnie kolorami, mam od roku, ładnie rośnie
3. Spellbound, ładna bordowa ze srebrnym połyskiem, widzę, że znosi dość dobrze słońce, rośnie ok, mam od roku
4. Pepermint Spice, co prawda zielona, ale dla mnie śliczna, ma czerwono srebrne żyłkowania, mam od roku, słońce jej strasznie zaszkodziło, przesadziłam w całkowity cień, teraz rośnie
5. Lime Marmalade, żółto-cytrynowa, dla mnie badziewie totalne, kupiłam rok temu i urosły ociupinkę (zobacz jakie kupiłam https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=116#post_6), ciągle im źle, może się w tym roku pozbierają
6. NN, jakaś z tych mało gwiazdorskich purpurowa, liście dość drobne, kolor ciemny, błyszczący, przyrasta średnio, ale nie zawodzi

Mam też zuraweczkę od Finki i ta jest rewelacyjna. Nic nie grymasi teraz ładnie kwitnie już chyba miesiąc.

Jak będzie ładnie, to porobię zdjęcia, sama musisz wybrać.

Mogę?
Przy skpokojnych tonacjach koreanki i hortensji można trochę zaszaleć i dodać żurawki herbaciane. szczególnie jeśli wokół jest zieloni i półcieniście/cieniście.
Ja polecałabym Soufthem Comfort, lub Kassandrę ( te z opowiadań Agi o wdzięcznym wzroście).
Souftem jest zaskakujaca swoimi rozmiarami, mieniąca sie odcieniami- świetna i łatwa.Nie widziałam jej w palącym , otwartym słońcu, ale nawet w lekkim półcieniu daje sobie radę.
Majowo nie tylko w maju 16:15, 27 maj 2013

Do góry
Monika5 napisał(a)
Witaj Mila standardowo tulipany piękne masz te tulipany
Ta twoja magnolia, którą przesadzałaś ile lat w tym miejscu już rosła i jak z korzeniami głęboko? Mam 4 letnią magnolię do przesadzenia i boje się jej ruszać.

Witaj Moniko,
Magnolia w poprzednim miejscu rosła (chyba) 2 lata, nie miała za dużo miejsca nad i pod ziemia dlatego ja przesadzam. Jak na razie czeka 2 tydzień na wsadzenie i nic jej nie jest, nawet 3 kwiatek miała
Nie jestem ekspertem więc moze ktoś doradzi. Ja z reguły nie mam oporów jeśli chodzi o przesadzone i cięcie a dla mojej magnolii bo był zabieg ratujących życie.
Majowo nie tylko w maju 16:00, 27 maj 2013
Do góry
Witaj Mila standardowo tulipany piękne masz te tulipany
Ta twoja magnolia, którą przesadzałaś ile lat w tym miejscu już rosła i jak z korzeniami głęboko? Mam 4 letnią magnolię do przesadzenia i boje się jej ruszać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:31, 27 maj 2013

Do góry
tak, syrop Pinii jak w z apteki- Nastawiłyśmy w tym roku.
Ja tez tak myślę o ziemi i o roślinach i lubię kupować te zahartowane ze szkółek gdzie nie pędzą ich za bardzo.
Mój M za to boi się przeazotowenia- nawet obornikiem mozna to zrobić i szkodzi nam to , głównie w warzywniku. Spotkaliśmy kiedys austryjaka który mówi że u nich popularne jest badanie norm azotu w warzywach. Robi sie to takim papierowym miernikiem jak my mierzymy ph. Podobno cukinia z babcinego ogródka hodowana na gnojówce mocno przekracza normy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies