Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod lasem 17:55, 25 maj 2020

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 17:55, 25 maj 2020

Do góry
abiko napisał(a)
zmieniłam krzesło.. wreszcie

Teraz kawka i marzenia
Ogród pod lasem 17:53, 25 maj 2020

Do góry

Ogród pod lasem 17:50, 25 maj 2020

Do góry
Tymczasem u Kwarteta...

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 17:48, 25 maj 2020

Do góry
I teraz zdjęcia, jak to rzeczywiście wygląda.
Widok na prawą stronę ogrodu, piach po garażu i domek na drzewie. Widok zasłonięty przez wysokie drzewo w samym środku ogrodu.

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 17:45, 25 maj 2020

Do góry
Azalie Juanita, Giblartal, Maruschka
W ogródku emerytki 17:39, 25 maj 2020

Do góry
gogo napisał(a)

Tak teraz wyglądają ciemierniki cuchnące, kwitną od października

Dorodne
Dwa ogrody 17:28, 25 maj 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
U mnie piwonia dostała jakieś dziwne kształty liści i raczej już z niej nic nie będzie na jakim stanowisku powinny rosnąć?

Piwonie powinny rosnąć na słońcu, chociaż tolerują półcień, jednak wtedy mają tendencje do wyciągania pędów.
Moje w pierwszych dwóch latach po przesadzeniu/posadzeniu nowych miały choroby grzybowe na liściach - liście zasychały i czerniały już po rozwinięciu, małe pączki zasychały. Wycinałam i pryskałam wczesną wiosną na etapie kiełkowania Miedzianem. Choroby zniknęły. Teraz zdarza się, że w trakcie sezonu zasychają liście, wtedy je od razu usuwam. Wycinam przekwitłe kwiatostany i zbieram płatki kwiatowe zanim opadną, bo zatrzymują się na liściach i później gniją. Na zimę usuwam wszystkie liście. Tyle ja, może inni robią inaczej?
O tej porze w ub. roku już kwitły
Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 17:27, 25 maj 2020

Do góry

Przystępuję do prezentacji. Najpierw plan rzeczywisty i opis. Na razie część za domem. Przód będziemy przerabiać zupełnie jeśli chodzi o podjazd i wejście do domu i jeszcze nie planuję tamtego kawałka.

Pomóżcie, bo mózg mi już paruje od rozmyślań. Większość ogrodów, które oglądałam na Ogrodowisku jest zakładanych od zera, bez nasadzeń. A ja je mam, jest mi ich szkoda. Z drugiej strony są bardzo zaniedbane, np. nigdy nie przycinane, niezasilane. Powoli godzę się z myślą o usunięciu niektórych.

Trudno też wyobrazić sobie mój ogród od zera tak, jakby niczego w nim nie było.
Jestem gotowa wszystko poprzestawiać, ale jeśli będzie ku temu dobry powód.

Ziemia w ogrodzie jest leśna, nie była nawieziona po budowie. Chyba przepuszczalna. Po czym to poznać? Muszę się zagłębić w temat. Jest kawałek z piaskiem po garażu.

Na tylnej ścianie mam za ogrodzeniem LAS. Piękne tło.
To tyle, bo nie chodzi przecież o to jak JEST, ale o to, jak BĘDZIE.

Dwa ogrody 16:47, 25 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Cudownie masz, uwielbiam to bogactwo rabat Paprocie śliczne. Kukliki piękne Nie wiesz może przypadkiem, co zjada kwiaty kuklikom?

Piwonie u mnie jak zawsze, czyli dość duże Festiva Maxima do cycków, a Sarah Bernard trochę mniejsza.

Dziękuję Ewo
U mnie tylko w jednej kępce pierwiosnków znikały liście, ślimaków nie widziałam. Wreszcie odkryłam małe, zielone gąsienniczki, te same, które zjadają orliki. Może to one? albo jakieś ptaszki?

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:42, 25 maj 2020

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:35, 25 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
eee, okrutny żart jak ja teraz taką kupię się pytam?
Pęcherznicę na wiosnę przycięłam. Ładnie odbija i się rozkrzewia. Ona miała cudny kolor na jesieni, może znajdę zdjęcia to pokażę.

No, kolor wyjątkowy
A piwonie przywiozłam z Bolestraszyc, ona jest taka odmiana podstawowa
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:32, 25 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Ona bezodmianowa
Pokaz pecherznice
eee, okrutny żart jak ja teraz taką kupię się pytam?
Pęcherznicę na wiosnę przycięłam. Ładnie odbija i się rozkrzewia. Ona miała cudny kolor na jesieni, może znajdę zdjęcia to pokażę.
Ogród na balkonie 16:31, 25 maj 2020

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Dziesiejsze zakupy. Hortensje bukietowe w odmianach, tawuła japońska 'Golden Princesse' i turzyca.

To jakie te hortki kupiłeś? Pewnie było tylko napisane bukietowa?
Blaski i cienie nowego życia 16:29, 25 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula cofnęłam się do początków Twojego ogrodowania i powiem Ci masę roślin już namnożyłaś, fajnie się ogród rozrósł w tym czasie, sporo się zmieniło

Rzeczywiście, do początków to trochę się u mnie zmieniło. Ale nie chcę myśleć o tych dramatycznych kątach które istnieja. Minęło 8 lat a ja jakbym była na początku. Ale nie chcę narzekać.
Permakultura i szmaty mnie ratują ale to trwa

Dziś po ulewnych deszczach Lukasz kopał ognisko a ja ustawiałam donice żeby drzewa zaplanować. Ciężko się planuje są. 3 różne perspektywy i z każdej co innego pasuje. Wychodzi mi gęstwina

A tak mi urosły siewki ciemierników od Ciebie. Mam dobre warunki dla nich bo lubią mokre podłoże. Pierwszy mam napisane że biały a ten z tyłu że fioletowy ( ciemne liście).

Ogród na glinie 16:21, 25 maj 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Dziś zakwitł pierwszy irys ciemnożółty i syberyjski.
A ciemnofioletowy, który miał być parą dla cytrynowego urósł na giganta. Cytrynowy kończy kwitnąć, a fioletowy dopiero zaczyna. Ma tylko jeden pęd kwiatowy. W pąku jest czarny. Znów będzie rozsadzanie, bo kto wiedziała że się irysy nie zgrają.

Ta trawa to ostnica mocna 'Pony Tails'?
Ogród na glinie 16:18, 25 maj 2020

Do góry
Dziś zakwitł pierwszy irys ciemnożółty i syberyjski.

A ciemnofioletowy, który miał być parą dla cytrynowego urósł na giganta. Cytrynowy kończy kwitnąć, a fioletowy dopiero zaczyna. Ma tylko jeden pęd kwiatowy. W pąku jest czarny. Znów będzie rozsadzanie, bo kto wiedziała że się irysy nie zgrają. W sklepie kwitły jednocześnie i miały tę samą wysokość.

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 16:07, 25 maj 2020

Do góry
Dzięki Karola, jeszcze troszkę

Choroby róż 16:07, 25 maj 2020

Do góry
AnetKa napisał(a)
I tu drugie zdjęcie, z bliska

I co Anetko pomogło ścięcie? Bo wlansie zauważyłam że moja też się zaczęła skręcać. Ale jak miałabym obciąć to co się skręca to musiałabym obciąć wszystko! Płakać mi się chce
Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 16:04, 25 maj 2020

Do góry
Rododendron Nova Zembla rusza!

Niestety coś mi róże żre i nie wiem co to, nigdzie nie znalazłam żadnej odpowiedzi. Do tego cały czas pada i nie mogę zrobić oprysku. Rano zrobiłam tu już go ulewa zmyła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies