Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:37, 24 cze 2017

Do góry
Moze azalie ktore bardzo ucierpialy przez mroz wiec nie wszystkie kwitly lub kwitly ppjedynczymi kwiatami.

Magnolia na pierwszym planie ktora nie kwitla zmrozilo paki

Ptasi gaj 23:25, 24 cze 2017

Do góry
Moj najwiekszy palibin tez przymarzl ale jakos zakwitnal.

To drugi mniejszy.

A to trzeci najmniej ucierpial

Jeszcze ten najwiekszy ale zdjecie wczesniejsze

Ptasi gaj 23:21, 24 cze 2017

Do góry
Kilka fot

Ogrod stewardessy 21:01, 24 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Masz przepiekne roze ale to juz innym razem sie odniose.

Nie doczytalam. Cos ty najlepszego zrobila z tym cisem. Nie tnie sie drzew po posadzeniu.

Tak dziewczyny - teraz juz wiem

Niestety stalo sie. Na szczescie dzis bylo pochmurno i dosc mocno popadalo, wiec mam nadzieje, ze bedzie lepiej. A na chwile obecna wyglada to tak:

Ogród Cioci cz. 3 18:38, 24 cze 2017

Do góry
Małgosia co ty piszesz Ślązaczka z gór i Ty nie lubisz róż.
Ustroń miejscowość róż przepięknych to rzut beretem od CCiebie przez Sarnopol daj spokój pojedz i pokochają te róże.
A jak tam nie da rady to w Chorzowie są okazy może ci się spodobają.

Małgosia opamiętania się pokochają to o najpiękniejsze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:38, 24 cze 2017

Do góry

Rwa to straszna dolegliwosc, a upal jeszcze gorszy.

Zbieraj nasiona bo na lake to piekna roslina. Ja sie pytal roznych zielarzy i ogridnikow to mowili, ze to mikolajek jakas odmiana. Przejrzalam internet i nie dotarlam do rosliny i nazwy.
Widzisz cos mnie tknelo aby zajrzec co sie u ciebie dzieje w zawsze podziwianym przeze mnie ogrodzie i na szczescie zagadka zostala rozwiazana.
Dobrze, ze akcia nazwe wyniuchala.

Lubie takie tematy gdzie ludzie dyskutuja sie spieraja o cos - nie znosze pisania o pierdołach no to pa.

Pierwsze dzisiaj do sąsiadki poleciałam po nasiona i już sypnięte w łąkę ciekawe czy im się spodoba. Pozbawiłam latawców, żeby mi nigdzie nie odleciały a eM właśniesadzi w łące rośliny ukopane na granicy. Andrzej jak był kazał przesadzić to się słucham bo ładne
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:33, 24 cze 2017

Do góry
Miles tych kwiatków jest tak mało ze nie warto rondla wyciągać. Musze w jesieni ja wykopać i posadzić w godniejsze miejsce. Płatki zbieram jako zapach do szafy.
Ptasi gaj 14:29, 24 cze 2017

Do góry
Oj Miles on to techniczny albo chodzi za kosiarka lub siada na traktorek obkasiarka tez pracuje. Teraz kosi. Ja ogarniam resztę prac.
Zrobię fotki. Mam piękna róże zapachem zniewala ta u której zwijania się płatki przebiła zapachem bez pali in a może i Maciejke.
Idę mielic
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:50, 24 cze 2017

Do góry
Milus tak mi sie podaba nazywac Ciebie. Kuruj sie, ogrod nie zajac, masz ladnie wiec spowolnij. Jedynie podziwiaj Twoje arcydzielo ktore stworzylas.

Trawniczek mam ladny sama podziwiam. To Emus tak dba nakupil roznych maszynek wiec dba. Podlewanie nawozenie tez duzo daje.
Pokaze sprzet ale nie mam teraz dostepu do fot moze wieczorem.

Lubię, jak tak mnie nazywasz
Mam tempo żółwia, a dusza rwie się do plewienia
Podziwiam eMusia, trawnik świetny, mój regularnie kosi, ale chce dziki, mówi, że nie będzie się z nim cackał, tez nie ma czasu, więc cieszę się, że mam skoszone
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:43, 24 cze 2017

Do góry
Milus tak mi sie podaba nazywac Ciebie. Kuruj sie, ogrod nie zajac, masz ladnie wiec spowolnij. Jedynie podziwiaj Twoje arcydzielo ktore stworzylas.

Trawniczek mam ladny sama podziwiam. To Emus tak dba nakupil roznych maszynek wiec dba. Podlewanie nawozenie tez duzo daje.
Pokaze sprzet ale nie mam teraz dostepu do fot moze wieczorem.
Ptasi gaj 11:34, 24 cze 2017

Do góry
Milus jak widzisz obciec mialam sporo wiec dzisiaj bede to wszystko przepuszczac przez rozdrabniarke.
Obcicalsm tez sosny wiec i szyszki trzeba bedzie udunac bo sie nie mieszcza w otworze. Tez mam duzo szyszek ptactwo tez roznosi.
Szyszka dla kosjarki to jak kamyczek, trzaska jak ch...

Trawniczkiem zajmuje sie Emus nakupil maszyn wiec jezdzi dla uciechy. U mnie to jak w sklepie wszystko jest tylko po 1 szt.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:26, 24 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu dzięki już wiem , że te dmuchawce zbiorę i w łąkę spróbuję dać Em był zmęczony upałem i bólem kręgosłupa bo go rwa kulszowa brała

Rwa to straszna dolegliwosc, a upal jeszcze gorszy.

Zbieraj nasiona bo na lake to piekna roslina. Ja sie pytal roznych zielarzy i ogridnikow to mowili, ze to mikolajek jakas odmiana. Przejrzalam internet i nie dotarlam do rosliny i nazwy.
Widzisz cos mnie tknelo aby zajrzec co sie u ciebie dzieje w zawsze podziwianym przeze mnie ogrodzie i na szczescie zagadka zostala rozwiazana.
Dobrze, ze akcia nazwe wyniuchala.

Lubie takie tematy gdzie ludzie dyskutuja sie spieraja o cos - nie znosze pisania o pierdołach no to pa.
Mirkowy ogród (początki) 11:24, 24 cze 2017

Do góry
Mirka na pewno efekt zachwycajacy jak w banku.

U mnie tez sie maciejka, smagliczka pomorska sama rozsiala i jeszcze jakies tam kwiatkich widac ze liscie szlachetne wiec nie usuwalam.

Mirka na tej scienie szmaragdowej jest ponad 40 tui. Na szczescie nie trzeba bylo ciac po bokach.

Brabantow mam ok 250 skracanie gora i boczne nie dalabym rady nawet z emem. To trzeba miec sprzet mocny a nie jakas tam piła do zywoplotu.

Em nie ma czasu sie tym zajmowac a tuje rosna którys rok z kolei jeszcze rok i je poprzewraca wiec trzeba bylo to zrobic.

Najgorszy ten katar czym ja sie tak dorobilam.
Ja też maciejke wysiałam.Zaraz się zbieram na działkę to zobaczę czy wzeszła.
Ptasi gaj 11:19, 24 cze 2017

Do góry
Monia, fota z niedzieli.

Tak wyglądała 17 mają nnajnowsze w aparacie ale zawsze taka sama nie może być inna inaczej Em by tego nie przeżył. Mam jeszcze inne rrabaty łąko podobne ale to innym razem.

Ale fajnie, że tyle fot, no piękny i zadbany ogród, a trawnik marzenie
U mnie szyszki lecą na okrągło, trochę utrapienie, bo przed każdym koszeniem najpierw je trzeba wyzbierać.
I domek piękny, bardzo klimatyczny
Pozdrawiam Elu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:22, 24 cze 2017

Do góry

Nie zauważałam aby podążały za słońcem przynajmniej u mnie bo kwiatostan skierowany jest do góry i ani drgnie (tak jak na mojej miniaturce), ale kwitnie tylko na słońcu w dni pochmurne nie zakwita.

To co widziałam pod nazwą kozibród (jest ich dużo) jest to w 100 procentach kozibród łąkowy. Mam ich kilka może zrobię zdjęcia jutro w cm są różnej wysokości tak jak ludzie różnego wzrostu. Jaka gleba taki wzrost.

Jedne mogą być 2 letnie inne nie mój jest jednoroczny. Jestem dobra obserwatorką i wiem co mi rośnie na działce tym bardziej, że jest to roślina bardzo oryginalna. Mój jeden jedyny rósł w żwirowisku obok kamienia silny wiatr go zerwał i poniósł daleko. Znalazłam go przy płocie bez dmuchawców. I w tym roku jak zauważyłam, że są ok. 3 m od zeszłorocznego miejsca nowe rośliny również sprawdziłam pod płotem i tam ani śladu sadzonki.

Agcia jeśli możesz przy okazji zrób zdjęcie jak są u Ciebie w okolicy to porównamy.

U mnie obecnie rosną obok krzewuszek.

Jak nie zapomnę to polecę dzisiaj do sąsiadki po nasionka bo wczoraj wieczór przyjechała...jeśli jeszcze są po tych wiatrach.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:10, 24 cze 2017

Do góry
Agcia napisał(a)

Ze zdjęcia u Eli trudno być na 100% pewnym ale z tego co opisuje to może być kozibród. Mogą być w zależności od warunków niskie (ok.30cm.) ale zwykle 50-80cm. (takie mam w okolicy). Jego kwiaty w czasie dnia podążają za słońcem, można nagrać jak się okręca

Nie zauważałam aby podążały za słońcem przynajmniej u mnie bo kwiatostan skierowany jest do góry i ani drgnie (tak jak na mojej miniaturce), ale kwitnie tylko na słońcu w dni pochmurne nie zakwita.

To co widziałam pod nazwą kozibród (jest ich dużo) jest to w 100 procentach kozibród łąkowy. Mam ich kilka może zrobię zdjęcia jutro w cm są różnej wysokości tak jak ludzie różnego wzrostu. Jaka gleba taki wzrost.

Jedne mogą być 2 letnie inne nie mój jest jednoroczny. Jestem dobra obserwatorką i wiem co mi rośnie na działce tym bardziej, że jest to roślina bardzo oryginalna. Mój jeden jedyny rósł w żwirowisku obok kamienia silny wiatr go zerwał i poniósł daleko. Znalazłam go przy płocie bez dmuchawców. I w tym roku jak zauważyłam, że są ok. 3 m od zeszłorocznego miejsca nowe rośliny również sprawdziłam pod płotem i tam ani śladu sadzonki.

Agcia jeśli możesz przy okazji zrób zdjęcie jak są u Ciebie w okolicy to porównamy.

U mnie obecnie rosną obok krzewuszek.

Ptasi gaj 01:01, 24 cze 2017

Do góry

Kasiu mam dużo róż bardzo różnie kwitną jedne co pokazałam to są w połowie kwitnienia a inne tak jak już pisałam dopiero w pączkach.
Dopiero ok. tygodnia może coś bardziej ruszy.

Chyba zacznę na kominy chodzić a nie pisać na swoim wątku.

To jest róża do smażenia rośnie u mnie na tej górce w trawie

Ogród z uśmiechem 21:42, 23 cze 2017

Do góry
Witsm jolu. Roze piekne. Kazda inna, ale bardzo misie ppdoba roza Luis odier burbonska. Musze zamowic w jesieni. Mam podobna ale inna nazwa kupiona tej wiosny 3 krzaki, jak zakwitnie to pokaze i podam nazwe.

Kupilam w tym roku roze claudia cardinale ładnie rosnie i ma duzo paczkow.

Minerwa zawsze mnie zachwycala.

U mnie duze opóznienia w rozkwicie roze musialy drugi raz zawiazac bo pomarzly.

LO to piękna róża ale rośnie niesamowicie. Potrzebuje naprawdę duuużo miejsca
Ciekawa jestem co tam masz, będę czekać na zdjęcia
CC zaraz obejrzę w G bo nie znam jej.
Ogród z uśmiechem 21:32, 23 cze 2017

Do góry
W tym roku roze roznie sie rozwijaja. W zeszym roku kupilam roze z odkrytym korzeniem wiosna przepieknie kwitla urosla 80 cm kwiaty miala do samych przymrozkow.
W tym roku ledwo zipie paczkow kwiatowych jak na lekarstwo moze jeszcze ruszy w poniedzialek wszystkie roze podsypalam nawozem.

Ten rok to jest dziwny dla roslin i bardzo trudny Cieszę się, że pomimo tego niewiele roślin straciłam a jeśli nawet slabiej rosna to cóż, cierpliwość czas trenować
Elu, daj jej czas, skoro sypnęłaś nawozem to powinna ruszyć. Wkop jej jeszcze skórkę od banana
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:28, 23 cze 2017

Do góry

To nie jest roslina dwuletnia. Zasusza sie i ginie. Zasuszyc dmuchawcy nie da rady. Rozmnaza sie poprzez wlasnie nasionka w dmuchawcach.

Napisze na ktorej stronie u mnie jest zdjecie tego kwiatu. A miniaturka jest obok.

O tym kwiatku pisalam w moim watku na str 6 z 10 grudnia.

Rośliny dwuletnie tak mają, że w pierwszym roku z nasion tworzą się liście a na drugi rok z tej rozety wyrastają kwiaty. Roślinka wydaje nasiona i zamiera (tak jak napisałaś). Z nasion wyrastają znów liście i cykl się powtarza. Na tym polega życie i znaczenie "roślin dwuletnich". Ja dmuchawce kozibroda zasuszam z powodzeniem od kilku lat. Wystarczy zerwać w odpowiednim czasie i spryskać lakierem do włosów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies