Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 11:34, 11 lip 2017

Ewa777 napisał(a)

Kasiu, tutaj masz te Baronesse?
Przepiękne masz lilie, ale to już wiesz Moje też już zaczynają kwitnąć, ale pojedyncze.
Jak Ty to robisz, że masz takie piękne tawułki chińskie? U mnie znowu 3 padły, a 4-ta ledwo zipie, a tak mi się podobają.

Tak, tutaj. Całe 11 młodziutkich sztuk

Pierwsze lilie już przekwitły u mnie, muszę zrobić z nimi porządek na salonowej. Mus ustąpić miejsca jeżówkom i daliom

Nic nie robię z tawułkami, same rosną Większość mam Arendsa, chociaż chińskie też mam. Widocznie moją wilgotną glinę lubią.
Kindzia 11:41, 11 lip 2017

gierczusia napisał(a)
Nooowa ?? a na niej fffszytsko już takie wypasione ?? no niesprawiedliwa niesprawiedliwość co Ty im dajesz ?? albo ta gleba jakaś magiczna nie wiem ale Ty pewnie wiesz jest cudnie a jaki gatunek szałwii niebieskiej masz z przodu ?? bo to szałwia czy mnie oczy mylą ??

Buuziol gorący

Zapchałam tam na maxa. Pewnie w przyszłym roku rozchodniki z niej wylecą, jak się Moudry zadomowią. Wysypałam korę drobną przekompostowaną grubo i praktycznie plewienia tam nie mam Muszę spróbować czy na skarpie taka kora by dała radę...
To szałwia, Compacta, od Finki. Jest zachwycająca...miała być różowa, ale teraz wybrałabym tą fioletową, ma bardziej mięsiste kwiaty, dłużej kwitną niż różowe i są bardziej świecące z daleka Czyli błogosławię pomyłkę. Muszę tylko skołować 4 takie fioletowe na podmianę tych różowych, nie pomylonych.

Właśnie teraz będę musiała zacząć ze sobą walczyć, by ich nie ściąć. Mam nadzieję, że się wysieją.

Delikatnie ściskam i buziaka przesyłam
gierczusia 12:28, 11 lip 2017

Kindzia napisał(a)

Zapchałam tam na maxa. Pewnie w przyszłym roku rozchodniki z niej wylecą, jak się Moudry zadomowią. Wysypałam korę drobną przekompostowaną grubo i praktycznie plewienia tam nie mam Muszę spróbować czy na skarpie taka kora by dała radę...
To szałwia, Compacta, od Finki. Jest zachwycająca...miała być różowa, ale teraz wybrałabym tą fioletową, ma bardziej mięsiste kwiaty, dłużej kwitną niż różowe i są bardziej świecące z daleka Czyli błogosławię pomyłkę. Muszę tylko skołować 4 takie fioletowe na podmianę tych różowych, nie pomylonych.

Właśnie teraz będę musiała zacząć ze sobą walczyć, by ich nie ściąć. Mam nadzieję, że się wysieją.

Delikatnie ściskam i buziaka przesyłam

Uhhuummm czyli..spróbować nie ścinać...ale nie wiem czy dam radę paskuda jest już jak byk
Compacta mówisz...hmmm...tak dopytuję bo mam Marcusa..i się zastanawiam czy dobrze zrobiłam..czy może Marcus jednak mniejszy ?? Bo fieszzz, to u mnie ma znaczenie
Za delikatne przytulanie dziękuję
AsiaK_Z 12:33, 11 lip 2017

Ja moją różową kompaktową przycięłam i wygląda okropnie, ale to jej pierwsze miesiące u mnie. Teraz pójdzie do przedszkola i zobaczymy co dalej z nią będzie
ElzbietaFranka 14:25, 11 lip 2017

Kindziu ale jaja.

Ja dzisiaj napisałam do Małgosi bardzo duzo na temat tej białej rozy, jak przeczytałam zaskoczyłam, ze to nie chodzi o biala a wrzosowa i wszystko wysmarowałam i o wrzosowej pisałam.

Biała dostałam w odwiedziny mamy mojej synowej. Nakupiła mi roznych roslin 3 lata temu wszystko sie zmarnowało jedynie roza ocalała. Wkopałam ja bele gdzie aby rosła w ziemi mysle sobie potem ja przesadze i tak została. Rosnie miedzy kulka cyprysu i bzem palibin i tam jest je bardzo dobrze.
Nie jest eksponowana a powinna boje sie ja przesadzic. Polecam wszystkim biel przecudna. Co zauwazyłam jakbys obok niej postawiła czerwony czy obojetnie jaki kolor ma taki odcien płatkow. Płatki ma jak jedwab.

Wrzosowa rosnie 1,5 m od białej w samotni i ja wykopie i dam ja miedzy roze zołte tak mi ogrodnik powiedzial zeska na efekcie. Ta roza nie moze rosnac sama musi rosnac w grupie miedzy innymi rozami.
ElzbietaFranka 14:29, 11 lip 2017

Jeszcze odnośnie tych orientalnych kupiłam je w obi tej wiosny i posadziłam do donicy. Kupiłam trzy i 2 wyrosły, m.in. ta jedna tylko kwitnie. Wysadziłam je do ogrodu jak już miały dobrze ukorzenioną cebulę.
Piszesz, że może zmarznąć, to może ją wysadzę i znowu wkopię wiosną.
Trzeba się poradzić Gobasi.
Bogdzia 20:51, 11 lip 2017

Kasiu dopiero dzis tu zajrzałam , przepraszam. Ptaki to oczywiscie makolągwy i piękne zdjecia im zrobiłas. Dzieki wielkie za iryski. Buziaki.
Ewa777 21:56, 11 lip 2017

Kindzia napisał(a)

Tak, tutaj. Całe 11 młodziutkich sztuk

Pierwsze lilie już przekwitły u mnie, muszę zrobić z nimi porządek na salonowej. Mus ustąpić miejsca jeżówkom i daliom

Nic nie robię z tawułkami, same rosną Większość mam Arendsa, chociaż chińskie też mam. Widocznie moją wilgotną glinę lubią.

Ja mam też glinę, ale posadziłam je być może za blisko tuj, które wszystko wypijają.
Gocha 08:16, 12 lip 2017

Kasiu też mi się wydaje że to bardzo dobrze że pomylili się z tymi szałwiami. Te fioletowe są dużo ładniejsze i dłużej kwitną i bardziej spektakularnie.I bardzo tam pasują. Chyba te różowe szałwie z różami to byłoby za mdłe,tzn. tak faktycznie z daleka świeci a Ty Kasiu tak chyba lubisz ( ja też tak lubię). Jestem ciekawa po jakie jeżówki jedziecie do Bylinowego? Buziaki
Kindzia 10:08, 12 lip 2017

gierczusia napisał(a)

Uhhuummm czyli..spróbować nie ścinać...ale nie wiem czy dam radę paskuda jest już jak byk
Compacta mówisz...hmmm...tak dopytuję bo mam Marcusa..i się zastanawiam czy dobrze zrobiłam..czy może Marcus jednak mniejszy ?? Bo fieszzz, to u mnie ma znaczenie
Za delikatne przytulanie dziękuję

Moja później zaczęła kwitnienie, bo sadzona wiosną, ale też już straszyć zaczyna...postaram się nie patrzeć na nią

Marcus wg opisu niższy jest, to dobrze trafiłaś.