Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

ElzbietaFranka 12:01, 12 lip 2017

Kasiu orientalne w doniczke ale nie w domu. Mam drewniak, w zimie sa minusowe temperatury ok -5 to przezyje jak je okryje.

Mamy taki klimat, ze trzeba sie nad roslinami trzasc.

Roze lubia miejsca jak rosna razem a nie pojedynczo to zauwazylam.

Wrzosowa bedzie przesadzona, byla taka ladna po wczorajszych ulewa wszystkie w oplakanym stanie.
gobasia 12:33, 12 lip 2017

Kasiu dziekuję ...odezwę sie przypuszczam ,że w poniedziałek na razie jestem uziemiona
Kindzia 12:33, 12 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu orientalne w doniczke ale nie w domu. Mam drewniak, w zimie sa minusowe temperatury ok -5 to przezyje jak je okryje.

Mamy taki klimat, ze trzeba sie nad roslinami trzasc.

Roze lubia miejsca jak rosna razem a nie pojedynczo to zauwazylam.

Wrzosowa bedzie przesadzona, byla taka ladna po wczorajszych ulewa wszystkie w oplakanym stanie.

No tak, to dobre dla nich miejsce. U mnie nawet nie dało by rady wykopać, bo nie przewidziałam zupełnie wykopywania. Mam tam sporo lilii, zabawę bym miała, znaczenie, potem delikatne wykopywanie z tego buszu...
I tak się muszę bawić w tym roku z liliami koło łezki, w tym roku z prawej strony. Kocą się na potęgę, mus przerzedzić...czyli wykopać wszystkie, podzielić i wkopać w odstępach.

Być może jest tak jak mówisz, u mnie właściwie różnie rosną...

Nie martw się, wypuści następne pędy i w sierpniu znowu zakwitnie
Kindzia 12:34, 12 lip 2017

gobasia napisał(a)
Kasiu dziekuję ...odezwę sie przypuszczam ,że w poniedziałek na razie jestem uziemiona

Dobrze, że dotarły
Basinkowo 20:12, 12 lip 2017

Witam się i przyznaję, że podglądam Twój ogród od jakiegoś czasu. Miło tu u Ciebie i ogród przepiękny!
Masz cudne róże, w moim ogrodzie nie mam jeszcze żadnej ale ostatnio postanowiłam kilka zakupić. Mam więc do Ciebie pytanie: czy masz Gertrudę Jekyll? Wydaje mi się, że kiedyś pisałaś, że masz ją przy tarasie i pięknie pachnie, ale może coś pomyliłam. Czy ona z tych bezproblemowych, czy długo kwitnie i czy potrzebuje podpory? Może jakieś zdjęcie?
Kindzia 10:59, 13 lip 2017

Basinkowo napisał(a)
Witam się i przyznaję, że podglądam Twój ogród od jakiegoś czasu. Miło tu u Ciebie i ogród przepiękny!
Masz cudne róże, w moim ogrodzie nie mam jeszcze żadnej ale ostatnio postanowiłam kilka zakupić. Mam więc do Ciebie pytanie: czy masz Gertrudę Jekyll? Wydaje mi się, że kiedyś pisałaś, że masz ją przy tarasie i pięknie pachnie, ale może coś pomyliłam. Czy ona z tych bezproblemowych, czy długo kwitnie i czy potrzebuje podpory? Może jakieś zdjęcie?

Dziękuję i zapraszam częściej
Nie, nie mam tej róży, ma bardzo skrajnie różne opinie...z tego co wiem, nie rośnie u nas w Polsce jakaś wysoka...chyba do 1,5 metra. Czyli jakaś podpora na pewno, ale nie wysoka, bo się nie przyda pewnie. Ale znana jest przede wszystkim z zapachu Podobno pachnie obłędnie. Myślę, że są jednak lepsze od niej róże...ale to kwestia gustu i zapalenia Ja tak miałam z Williamem Morrisem I rośnie u mnie
Trochę słabiej, ale teraz za mną chodzi James Galway...pewnie ją w końcu kupię dla jej nieprzeciętnie pięknych płatków, ale to będzie ostatnia róża Austina. Jednak wolę niemieckie róże...sztywne i zdrowsze.
Milka 11:07, 13 lip 2017

Ja też swoje lilie będę przenosić, gdzie nie wiem, na razie w głowie sobie układam, bo przenosin znowu dużo
Kindzia 11:17, 13 lip 2017

Milka napisał(a)
Ja też swoje lilie będę przenosić, gdzie nie wiem, na razie w głowie sobie układam, bo przenosin znowu dużo

Ja się to staram robić miejscami, nie w jednym roku wszystko, bo od razu mnie zniechęca nawet myślenie o tym U mnie w tym roku białe są do roboty i mam miejsce na cycku dla dzieci

Gdzieś między wciśniesz...
Milka 11:29, 13 lip 2017

Wiem, że gdzieś wcisnę
Ale wiesz, najpierw inne rosliny musze przenieść, no tak wkoło, bo się rozrasta, bo się sieje itd.
Kupiłąm sobie dziś Rubrum i molinie variegata, bo wilczomlecz migdałolistny przenoszę, jak tak dalej pójdzie, będą same trawy
Kindzia 13:47, 13 lip 2017

Milka napisał(a)
Wiem, że gdzieś wcisnę
Ale wiesz, najpierw inne rosliny musze przenieść, no tak wkoło, bo się rozrasta, bo się sieje itd.
Kupiłąm sobie dziś Rubrum i molinie variegata, bo wilczomlecz migdałolistny przenoszę, jak tak dalej pójdzie, będą same trawy

Ciągła robota...

U Ciebie dobrze trawy rosną i właściwie tylko raz w roku z nimi robota, jak najbardziej to rośliny dla Ciebie