Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 10:11, 12 lip 2017

AsiaK_Z napisał(a)
Ja moją różową kompaktową przycięłam i wygląda okropnie, ale to jej pierwsze miesiące u mnie. Teraz pójdzie do przedszkola i zobaczymy co dalej z nią będzie

Przedtem miałam tylko różową i to w małych ilościach, to przycinałam ją sobie pojedynczo i wyglądała wtedy przyzwoicie. Teraz cięcie będzie wyglądało tak : jeden trzyma krzewinkę, a drugi nożyce i...ciach Pewnie też będą smutnie wyglądać...jakiś czas, trudno.
Kindzia 10:16, 12 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Kindziu ale jaja.

Ja dzisiaj napisałam do Małgosi bardzo duzo na temat tej białej rozy, jak przeczytałam zaskoczyłam, ze to nie chodzi o biala a wrzosowa i wszystko wysmarowałam i o wrzosowej pisałam.

Biała dostałam w odwiedziny mamy mojej synowej. Nakupiła mi roznych roslin 3 lata temu wszystko sie zmarnowało jedynie roza ocalała. Wkopałam ja bele gdzie aby rosła w ziemi mysle sobie potem ja przesadze i tak została. Rosnie miedzy kulka cyprysu i bzem palibin i tam jest je bardzo dobrze.
Nie jest eksponowana a powinna boje sie ja przesadzic. Polecam wszystkim biel przecudna. Co zauwazyłam jakbys obok niej postawiła czerwony czy obojetnie jaki kolor ma taki odcien płatkow. Płatki ma jak jedwab.

Wrzosowa rosnie 1,5 m od białej w samotni i ja wykopie i dam ja miedzy roze zołte tak mi ogrodnik powiedzial zeska na efekcie. Ta roza nie moze rosnac sama musi rosnac w grupie miedzy innymi rozami.

Spokojnie możesz ją przesadzić w październiku. Zetnij, oskub liście, zaraz zakopcuj i trzymaj pod kopcem aż do wiosny. Podlewaj, gdyby było sucho. Spokojnie, da radę. Przyjmie się.
Różom najlepiej jest jednak jak mają miejsce...

Pozdrawiam
Kindzia 10:27, 12 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze odnośnie tych orientalnych kupiłam je w obi tej wiosny i posadziłam do donicy. Kupiłam trzy i 2 wyrosły, m.in. ta jedna tylko kwitnie. Wysadziłam je do ogrodu jak już miały dobrze ukorzenioną cebulę.
Piszesz, że może zmarznąć, to może ją wysadzę i znowu wkopię wiosną.
Trzeba się poradzić Gobasi.

Zawsze piszą, że orientalne trzeba kopcować na zimę...ja się nigdy w to nie bawiłam i zimowały. Ale poprzednie zimy łagodne były.
Będziesz w lodówce przez zimę przechowywać? Bo gdzie?
Najbezpieczniej dla swojego zdrowia sadzić orientalne wiosną i traktować jak jednoroczne. A jeżeli zimę przeżyje, to jest radocha
Kindzia 10:30, 12 lip 2017

Bogdzia napisał(a)
Kasiu dopiero dzis tu zajrzałam , przepraszam. Ptaki to oczywiscie makolągwy i piękne zdjecia im zrobiłas. Dzieki wielkie za iryski. Buziaki.

Myślałam, że może pomyliłam tego samca z rudzikiem jakimś...ale dobrze, że potwierdziłaś Zdjęcia to aparat raczej...nie moja zasługa.
Wreszcie mogłam się z obietnicy wywiązać. Może się na tyle rozmnożą te różowe, że w przyszłym roku dostaniesz dalszą część
Będzie mi przyjemnie, jak Cię kwiatki ucieszą
Kindzia 10:31, 12 lip 2017

Ewa777 napisał(a)

Ja mam też glinę, ale posadziłam je być może za blisko tuj, które wszystko wypijają.

Może być taka przyczyna, tuje mają bardzo rozbudowany powierzchniowo system korzeniowy. Zbierają dla siebie.
Kindzia 10:34, 12 lip 2017

Gocha napisał(a)
Kasiu też mi się wydaje że to bardzo dobrze że pomylili się z tymi szałwiami. Te fioletowe są dużo ładniejsze i dłużej kwitną i bardziej spektakularnie.I bardzo tam pasują. Chyba te różowe szałwie z różami to byłoby za mdłe,tzn. tak faktycznie z daleka świeci a Ty Kasiu tak chyba lubisz ( ja też tak lubię). Jestem ciekawa po jakie jeżówki jedziecie do Bylinowego? Buziaki

Dobra pomyłka
Lubię jak świeci
Potrzebujemy Eccentric, Małgosia chce jakieś niskie monardy, a ja jeszcze dodatkowo dwie pełne czerwone jeżówki. Na razie nie jedziemy, Łukasz nam kupi, a Rysiu pojedzie odebrać.

Przytulaski
JulkAd 11:28, 12 lip 2017

Nie.... no ja się "poddawam"...tydzień czasu i 30 stron? zlituj siem
JulkAd 11:31, 12 lip 2017

Jak zwykle wszystko piękne i kolorowe, oczy nacieszyłam i uciekam do realu...ogród czeka
Buziol ogromniasty
Kindzia 11:42, 12 lip 2017

JulkAd napisał(a)
Nie.... no ja się "poddawam"...tydzień czasu i 30 stron? zlituj siem

Jakoś tak teraz szybciej poleciało...nie wiem poczemu...
Kindzia 11:45, 12 lip 2017

JulkAd napisał(a)
Jak zwykle wszystko piękne i kolorowe, oczy nacieszyłam i uciekam do realu...ogród czeka
Buziol ogromniasty

Jak zwykle w biegu jesteś. Masz wakacje podobno??? Powolutku teraz trzeba

Zasuwaj plewić, co masz mieć lepiej ode mnie. Zasuwałam ze skarpą 3 dni, dzień urlopu jej nawet poświęciłam, to na trochę mam spokój. Zresztą od jutra zimnica idzie i w sobotę nam deszcze zapowiadają. Pewnie tylko z doskoku przekwitki obetnę i...przymusowy odpoczynek będzie. Czasem odpocząć też trzeba