Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 10:29, 12 cze 2017

Do góry

Pomiędzy tujami nic nie powinno rosnąć, bo będzie zabierać im pokarm.

Zaopatrzyć się w narzędzie do dziabania i wydziabywania chwastów, wypielić dokładnie chwasty z korzeniami i nasypać ściółkę z kory. Przez kolejne dwa miesiące usuwać pojawiające się resztki chwastów aż będzie z nimi spokój.

To tyle tylko tyle, albo aż tyle. Na chwasty najlepsze jest pielenie.
Trawy niepożądane w trawniku 10:27, 12 cze 2017

Do góry
Popatrz jeszcze tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=18#post_2

i tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=2
Trawy niepożądane w trawniku 10:24, 12 cze 2017

Do góry
Może to jest kupkówka pospolita, trawa wysoce niepożądana w trawniku, bardzo trudna w usunięciu bo po wycięciu szpadlem z korzeniami powstają głębokie doły, które trzeba uzupełniać ziemią wolną od rozłogów chwastów i dosiewać trawnik szlachetny.

Wycinaj nożem i dosypuj, albo wykopuj z korzeniami.

Co by to nie było, chwastnicą nie jest a jest jeszcze czymś gorszym.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:21, 12 cze 2017

Do góry
Rudolf napisał(a)
Witam czy to również chwastnica? samo koszenie wystarczy by znikło? jest tego tyle że nie wiem jak cię do tego zabrać,a przez najbliższe 2 tygodnie nie bedę miał jak bo wyjeżdżam. jakieś rady?

Oprysk herbicydem i robienie trawnika od nowa.Tego nie wytępisz w takim zagęszczeniu ani nie wyrwiesz ręcznie. Odchwaszczanie. Trawnik od nowa.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:20, 12 cze 2017

Do góry
budynio napisał(a)
Witam Państwa,

potrzebuję pomocy. Sprawa ma się tak- ok 1,5 miesiąca temu położyłem trawnik z rolki, ładny, puchaty i zielony. Oczywiście przekopałem wszystko wcześniej itd. Przez pierwsze 2 tyg codziennie zgodnie z zaleceniami mocno go podlewałem, zastosowałem polecony przez sprzedawcę w Leroy nawóz substral (mający działać przez 3 miesiące). Trawnik rósł w oka mgnieniu. Natomiast 10 dni temu zaczął jakby linieć, bardzo się przerzedził, zaczęły się robić suche place mimo częstych opadów, po skoszeniu końcówki zrobiły się suche, teraz praktycznie zero wzrostu po tygodniu od koszenia a kiedyś po tygodniu już była masakra.

Co może być przyczyną? Zły nawóz? Bardzo proszę o radę.

Kilka przyczyn, zły nawóz (nie stosujemy magicznych wynalazków na 100 dni to po prostu mydlenie oczu), może przelanie, może za rzadko koszony albo zbyt wysoko/zbyt nisko??

Może...może, pokaż zdjęcie tego trawnika.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:18, 12 cze 2017

Do góry
RadekM napisał(a)

I drugie dręczące pytanie...
Został mi do ogarnięcia druga część działki w jaki sposób zadziałać na widoczne gęsto rozrastające się chwasty. Tak abym mógł posiać trawę i w niektórych miejscach wysypać korę , bo jak na razie to powiem szczerze nie mam za bardzo pomysłu w jaki sposób wyczyścić tę część działki??????

Masz dwa wyjścia, wyrywać ręcznie, albo potraktować chemią czyli herbicydem. Trzecie wyjście popryskać octem zwykłym, kuchennym rozcieńczonym w wodzie gorącej z kilkoma kroplami płynu do naczyń.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:16, 12 cze 2017

Do góry
RadekM napisał(a)
Mam kilka pytań i prośbę o porady

Trawnik pojawiły się drobne pasy i w tych miejscach gorzej wschodzi trawa. nawożone 2 czerwca tego roku pytanie czy jak nawiozę za miesiąc całą trawę jeszcze raz to te miejsca się zazielenią czy potrzeba innego działania ???

Źle nawiozłeś trawnik, w pasy. Naucz się nawozić równomiernie, trawnik się wyrówna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:15, 12 cze 2017

Do góry
Kasiek, nie rób płyt drewnopodobnych, zawsze podróbka jest gorsza od ideału. Ja bym poszła w starą cegłę, a wywaliła okrąglaki.

Zdjęć nie mam aktualnie i na leżaku też nie leżałam. Niestety, meszki gryzą a jestem uczulona Wracam codziennie koło 22
Sadzonki iglaków - jak wykonać? 07:10, 12 cze 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/415-jak-rozmnozyc-iglaki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:26, 12 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ze starych cegieł, płytki bym chętnie odebrała używane, bo potrzebuję

Ooo - super, mnie po głowie chodzą płyty drewnopodobne, ale cegła też piękna...

Z płytami nie ma sprawy, tyle że ja dziś będę do swojego fachowca (brukarza) dzwonić i nie wiem kiedy będzie miał termin, ale jak tylko się umówimy na robotę to dam Ci znać a płyty poskładam i odłożę dla Ciebie

Dziękuje bardzo
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:33, 11 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nawożenie nawet musisz zrobić, ale po drugim koszeniu. 3 tygodnie to przegięcie nawozić, skoro jeszcze nawet nie kosiłeś. Jaki nawóz najlepszy? nie wiadomo, nikt badań nie robił. Aby tylko nie był na 100 dni ani na cały sezon. Nawóz do trawników.

Nawożenie jest konieczne? Czy nawożenie po drugim koszeniu nie zaszkodzi skoro nie pozbyłem się wszystkich chwastów? Nie będzie efektu odwrotnego czyli zasile chwasty? Czytając Twoje posty natknąłem się gdzieś na podobny wątek.
Co do samego nawozu wystarczy jakiś wieloskładnikowy do trawnika?
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:33, 11 cze 2017

Do góry
Jeśli masz czujnik deszczu to powinno załatwić sprawę Nie będzie podlewało po deszczu obfitym./
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:28, 11 cze 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Ale elegancko z lustrem, znak firmowy - kolejny zresztą
Ja też w kolejce jak odetchniesz, mogłabyś mi poradzić jaką ścieżkę (z czego) zrobić przez ogród zamiast tych płyt chodnikowych! bo mam zagwozdkę - i mam bruk, i drewniane krążki i boję się kolejnego elementu ...

Ze starych cegieł, płytki bym chętnie odebrała używane, bo potrzebuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:28, 11 cze 2017

Do góry
Nie wiem.
Trawy niepożądane w trawniku 08:25, 11 cze 2017

Do góry
azael napisał(a)
dzień dobry

Mam duży problem z rozpoznaniem dokładnie gatunku trawy która zabija mój trawnik....oraz czy można to usunąć chemicznie selektywnie? zwarte kępki różniące się kolorem. Pozdrawiam

Zamieść zdjęcie, ale to albo perz albo chwastnica.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:19, 11 cze 2017

Do góry
kamilm87 napisał(a)
Mam pytanie dotyczące nawożenia trawnika założonego w maju 2017r. (3 tygodnie temu).
Na dzień dzisiejszy podlewam 2 razy dziennie trawnik (rano i wieczorem) oraz codziennie wyrywam chwasty, głównie walczę z chwastnicą.

Czy mogę zrobić nawożenie trawnika, czy dopiero w przyszłym roku po zimie nawozić trawnik?
Jeśli mogę teraz to jaki nawóz będzie najlepszy?

Kolejne pytanie to dosiew trawy w puste miejsca po chwastach.
Czy odrazu po wyrywaniu robić dosiew?
Po ostatnich burzach i ulewach widzę ze mam puste miejsca gdzie nie ma nasion.

Nawożenie nawet musisz zrobić, ale po drugim koszeniu. 3 tygodnie to przegięcie nawozić, skoro jeszcze nawet nie kosiłeś. Jaki nawóz najlepszy? nie wiadomo, nikt badań nie robił. Aby tylko nie był na 100 dni ani na cały sezon. Nawóz do trawników.
Rozpoznawanie bylin 08:11, 11 cze 2017

Do góry
seboolba napisał(a)
Jak w temacie

Wygląda jak dzwonek, ale chyba dzwonkiem nie jest. Pokaż jak będzie kwitł.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:17, 09 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pryskamy nie octem jabłkowym a normalnym octem (wodny roztwór kwasu octowego).
Ja bym walczyła, zrób przed sianiem odchwaszczanie.

Dziękuje. To spróbuje jeszcze z normalnym octem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:41, 08 cze 2017

Do góry
t0shUT napisał(a)
witam, trawnik z siewu okolo 3 tygodni, siana trawa barenbrug. pytanie do ekspertów co to za chwasty mi rosną? aktualnie rozsiane po całym trawniku. dziekuje za info.

Wg mnie to perz, jesli są pod ziemią białe rozłogi to perz. Wyrwij i pokaż.
Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 23:41, 08 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posypywać dwa razy w roku, wczesną wiosną i we wrześniu po jesiennej wertykulacji.

Bardzo dziękuję. Tak zrobię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies