Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Visterio 09:48, 12 cze 2017

Rudolf niestety to wyglada na chwastnice, samo koszenie nie pomoże bo rozrasta się przy samej ziemi wiec nóż jej nie dosięga. Pozostaje Ci ręczne wyrywanie, dosypywanie ziemii i dosięgła. Masz tego sporo to fakt. U mnie zdarzają się pojedyncze źdźbła.
Gardenarium 10:21, 12 cze 2017

Rudolf napisał(a)
Witam czy to również chwastnica? samo koszenie wystarczy by znikło? jest tego tyle że nie wiem jak cię do tego zabrać,a przez najbliższe 2 tygodnie nie bedę miał jak bo wyjeżdżam. jakieś rady?

Oprysk herbicydem i robienie trawnika od nowa.Tego nie wytępisz w takim zagęszczeniu ani nie wyrwiesz ręcznie. Odchwaszczanie. Trawnik od nowa.

Instagram Ogrodowiska
mamtu 11:11, 12 cze 2017

Visterio, komosa to roślina jednoroczna, którą teoretycznie koszenie wyeliminuje, bo nie dopuści do zawiązania nasion. Chociaż można się pokusić o wyrywanie ręczne, bo korzeń bardzo łatwo wychodzi, przeważnie w całości.
kamilm87 17:49, 12 cze 2017

Gardenarium napisał(a)

Nawożenie nawet musisz zrobić, ale po drugim koszeniu. 3 tygodnie to przegięcie nawozić, skoro jeszcze nawet nie kosiłeś. Jaki nawóz najlepszy? nie wiadomo, nikt badań nie robił. Aby tylko nie był na 100 dni ani na cały sezon. Nawóz do trawników.

Zamówiłem nawóz do trawników florovit.
Zrobię nawożenie po drugim koszeniu.

A co z dosiewem trawy w w puste miejsca?
Jutro przyjdzie mi kultywator i chce spulchnić ziemię w miejscach gdzie nie ma trawy i posiać ręcznie trawę.
Tylko wtedy nie będę mógł zrobić koszenia, żeby nie zniszczyć wschodzącej trawy.
Zylasty 22:38, 12 cze 2017

Witam, już wcześniej pisałem o moich problemach z trawnikiem i chwastnicą. Podjąłem decyzję że będę ją usuwał mechanicznie. Mam teraz mały dylemat: jeżeli usunę chwastnicę - powstaje placek. Będę chciał w to miejsce dosiać trawy ale jak przygotować podłoże? Wkoło młoda, słabo ukorzeniona trawa i nie chciałbym jej uszkodzić przegrabywaniem. Ta sama historia w miejsach, gdzie nie ma chwastów a trawa jest rzadka i wymaga dosiewki. Jak w takich miejscach dosiać trawę bez uszkadzania sąsiednich źdźbeł? Sypać samo ziarno bez przegrabywania?
Zylasty 22:38, 12 cze 2017

Witam, już wcześniej pisałem o moich problemach z trawnikiem i chwastnicą. Podjąłem decyzję że będę ją usuwał mechanicznie. Mam teraz mały dylemat: jeżeli usunę chwastnicę - powstaje placek. Będę chciał w to miejsce dosiać trawy ale jak przygotować podłoże? Wkoło młoda, słabo ukorzeniona trawa i nie chciałbym jej uszkodzić przegrabywaniem. Ta sama historia w miejsach, gdzie nie ma chwastów a trawa jest rzadka i wymaga dosiewki. Jak w takich miejscach dosiać trawę bez uszkadzania sąsiednich źdźbeł? Sypać samo ziarno bez przegrabywania?
Rudolf 00:02, 13 cze 2017

Dziękuję za podpowiedź ale wstrzymam się jeszcze z chemią
analyzer65 07:18, 13 cze 2017

Koszenie tego nie zlikwiduje na pewno.
rajska28 13:22, 13 cze 2017

Witam również zakładaliśmy trawnik i dużo jest w nim chwastnicy
Gardenarium 19:43, 13 cze 2017

kamilm87 napisał(a)

Tylko wtedy nie będę mógł zrobić koszenia, żeby nie zniszczyć wschodzącej trawy.

Wschodzącą trawę możesz ominąć nieco. Ja bym kosiła.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies