Łukasz,
Fajnie, że zabrałeś głos w tej sprawie bo to znaczy, że zestawienia Chelsea mają prawo bytu w naszej zwykłej rzeczywistości. Wygląda to pięknie ale na pewno nie jest łatwo. Jest to swego rodzaju wyzwanie. Jeszcze rok nie minął od kiedy zaczęłam tworzyć ogród ... nie mam doświadczenia w tej kwestii ... a tu trzeba mierzyć siły na zamiary ... z drugiej strony zawsze można szukać pomocy u tych, którzy mają spore doświadczenie z bylinami ... tak jak Ty
No to sprawa jest jasna ... nie ma co za dużo rozmyślać ... na wiosnę kupię parę kulek i będę przymierzać Jedynie tylko muszę sobie jakiś ogólny zarys rabaty zrobić ... bez zbędnych szczegółów ... bo kolorystycznie wiem jak powinno być - bordowo-różowo i biało
Przyznam się, że nie jestem aż tak mocno zauroczona samymi bylinami ... bardziej może podobają mi się całe kompozycje czyli baza - kulki, trawki, architektura w połączeniu z kwitnącymi Dla mnie wszystko razem tworzy piękny efekt
Edytka
Noo po prostu podobają mi się takie zestawienia Chelsea Może spróbuję z nimi ... a może ostatecznie zostanę przy klasycznych zestawieniach ... wiem jedno ... decyzji w kwestii ostatecznych nasadzeń nie podejmę dzisiaj ale kształt rabaty chciałabym przemyśleć w najbliższych dniach
Wiem,że bylinowa rabata to ogromne wyzwanie dlatego daję sobie trochę czasu
To wychodzi na to, że masz dobrze posadzone hortki
Pomiędzy kulki Renia to lepszy wybór.Z łubinem bym uważała, też daj go z tyłu, bo wyrasta ponad. Mi się podoba, ale trzeba mieć świadomość tego, co chce się osiągnąć. Litra, odętka i niska szałwia pasują między kulki
Jeżówki niższe jak najbardziej.
Ale te pojedyncze, z wysiewu najbardziej popularne są już wyższe.
Dziękuję za zdjęcie
Czyli ostróżki i naparstnice odpadają bo olbrzymy rosną i na rabacie się rozpychają a nawet dominują zimozielone? ... to może odętka, liatra, łubin, jeżówki?
No ja się zastanawiam czy dać stożki, bo coś narysowałam z kulkami. Wkleję wieczorem, bo na papierze rysowałam ołówkiem w pracy i nie mam jak tego teraz wrzucić