Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:26, 21 sty 2016

Do góry
wilana napisał(a)
Można się rozchorować..
Bajka

Oj można można ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:26, 21 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Monika jesteś cudna! wrzuć te linki u mnie plisss...widziałyście te kompozycje z brzozami u Barnetta??jezu..chyba jedna i przed tarasem i w przedogrodku zrobie te brzózki a teściowej maskę kupie!

I nawet alergia teściowej przestała mieć znaczenie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:07, 21 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
A dla samej Reni jeszcze to: http://www.lucianogiubbilei.com/work/projects
Czuję że to twoje klimaty

Jak tu teraz pracować?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:06, 21 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Jesteś pewna że tego chcesz? Wiesz jak to się kończy? To na dobry początek:

http://www.saraheberle.com/default.html

http://www.scapedesign.com/

http://www.darrenhawkeslandscapes.co.uk/#4

http://www.richlandscapes.net/

http://www.adamfrost.co.uk/

http://www.chrisbeardshaw.com/ness-botanc-gardens-cheshire.html

http://www.marcusbarnett.com/

Proponuję zacząć od końca

Cuuuudnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:00, 21 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Też się z tym zgodzę i dodam, że mnóstwo bylin ma piękny pokrój i liście, a takie które wcześnie przekwitają i później są brzydkie trzeba umiejętnie schować za późniejszymi bylinami

Reniu możesz posadzić na przykład w jednym miejscu piwonie o ciemnych kwiatach, których liście są ładne przez reszte sezonu do tego świecznice o ozdobnych liściach przez cały sezon i łądnych kwiatach jesienią do tego na lato jeżówki o wyrazistym kolorze np Secret Affair i chociażby jeszcze białe jeżówki. Ciekawe połączenie faktur bylin i ozdobne już od maja z liści, a jak dodasz tulipany to jeszcze ozdobne w maju, a usychające liście tulipanów znikną w bylinach.
Połączenie piwoni i świecznicy z tegorocznej wystawy, zdjęcie 1 i 2 tutaj jeszcze nie kwitną i oczywiście w ogrodzie takiego ścisku mieć nie będziemy, ale to tylko przykład i nawet kulki z bukszpanu da się posadzić tak by nie zarosły, oczywiście nie mogą to być małe kuleczki.
To tylko taki przykłąd niekoniecznie podobający się innym

Łukasz,
Fajnie, że zabrałeś głos w tej sprawie bo to znaczy, że zestawienia Chelsea mają prawo bytu w naszej zwykłej rzeczywistości. Wygląda to pięknie ale na pewno nie jest łatwo. Jest to swego rodzaju wyzwanie. Jeszcze rok nie minął od kiedy zaczęłam tworzyć ogród ... nie mam doświadczenia w tej kwestii ... a tu trzeba mierzyć siły na zamiary ... z drugiej strony zawsze można szukać pomocy u tych, którzy mają spore doświadczenie z bylinami ... tak jak Ty
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:42, 21 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, bierzesz listę projektantów z Chelsea czy z innej wystawy i nazwisko po nazwisku obczajasz ich portfolua- to najlepszy sposób widzisz wtedy prawdziwe ogrody Polecam- bawię się tak od dłuższego czasu

Fajna zabawa A kto jest Twoim faworytem?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:54, 20 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Dobra Iwonko, już bez cytowania. Z tym co napisałaś wyżej zgadzam się już całkowicie Ja to raczej piję do tego że ludzie traktują"zdobność" bylin tylko w momencie kwitnienia. Dla mnie to podstawowy błąd. Ja osobiście lubię biluny na każdym etapie wegetacji, nawet wtedy gdy sterczą suche badylki
Ale ja to ja i tak lubię I mogłabym na przedwiośniu jak na tych najsłynniejszych bylinowych hektarach jeździć traktorkiem kosiarką i ścinać tak do zera I wcale by mi nie przeszkadzała pustka bo już bym czekała na to co się zacznie dziać za chwilę Ach, ale się rozmarzyłam

I na koniec "ogrodnik nie popełnia błędów, ogrodnik eksperymentuje" Nie pamiętam nazwiska tej pani, ale to znane

No to ja chyba skuszę się na to eksperymentowanie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:45, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jankosiu, w imieniu Reni i moim dziękuję za ten głos. Nie uważam, by do ogrodów nie zapraszać bylin. Wszystkie rośliny kwiatowe kwitną od dwóch tygodni do miesiąca. Potem w dobrych warunkach powtarzają kwitnienie. Nie powinno się ich dyskwalifikować z tego powodu.
Trzeba tylko być świadomym ich możliwości witalnych, pokroju, wysokości wzrostu, ja np. w tym roku ( tzn. w 2015 ) zachwycałam się młodą sadzonką odętki wirginijskiej. Takie to małe, ładne, drobne kwiatki. Dopiero dziś mi Juzia uświadomiła, że to maleństwo się rozrasta na szerokość metra i wysokość 1,60 metra. Gdyby nie to forum i nasze dyskusje, wiele więcej błędów byśmy popełniały. A tak możemy dzielić się naszym doświadczeniem.

Co do długości kwitnięcia: zachwycamy się rododendronami. Jak długo kwitną? Sprawdzał ktoś? Ok. miesiąca, a jak są upały, to krócej.
A hortensje? Dość późno nas cieszą, a potem wystarczy jedna mroźna noc i mamy koniec zachwytów.
Są byliny długo kwitnące: jeżówki, rudbekie, szałwie... Wystarczy poobserwować rabatę bylinową u Łukasza i można się zakochać.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/933439/original.JPG
A inspirował się właśnie nasadzeniami z CHFS. Przyznaję, ze tworzenie kompozycji bylinowych nie jest łatwym zadaniem, ale ogrodnik wcale nie musi mieć łatwo. I to dzięki temu, że mamy różne podejście do nasadzeń, do tego, co lubimy - nasze ogrody się różnią. I dlatego tak często do siebie zaglądamy, aby móc się nacieszyć innością.

Renia, kończ planować. To bez sensu. I nudne już Przyjdzie czas, ustawisz kilka kulek i roślin i będziesz sama wiedziała, jak ma być

Buziak

No to sprawa jest jasna ... nie ma co za dużo rozmyślać ... na wiosnę kupię parę kulek i będę przymierzać Jedynie tylko muszę sobie jakiś ogólny zarys rabaty zrobić ... bez zbędnych szczegółów ... bo kolorystycznie wiem jak powinno być - bordowo-różowo i biało
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 20 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

a no widzisz to ja tez sie u Ciebie pogubiłam, wkleisz plan ogrodu i zaraz cosik wymyślimy

Nie mam dzisiaj tego kompa, w którym mam wszystkie zdjęcia
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:38, 20 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja też się podpisuję pod tym... Moja bylinówka była srylion razy przemeblowywana, ale i tak wolę jednak popatrzeć na zimozielone opatulone trawami... Zależy kto co lubi, ale rośliny na CHFS są specjalnie przygotowywane tylko i wyłącznie na te kilka dni wystawy Także zwykła bylinówka nigdy nie będzie tak wyglądać...

Pewnie masz rację bo masz przecież dużo większe doświadczenie ... ale jak nie spróbuję to się nie przekonam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 20 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
A ja jestem przeciwnego zdania: Bylinówki są zawsze piękne. To tylko kwestia podejścia do piękna Ja osobiście uwielbiam obserwować byliny od powolnego wyczołgiwania się z ziemi, przez czekanie na pierwsze kwiaty, gwar jaki mamy w szczytowym okresie po powolne zasychanie (umieranie) na zimę. To niesamowita przygoda Taki ogród jest żywy, prawdziwy Ma swój urok

A że ogrody pokazowe to majstersztyki szykowane na kilka dni to rzecz oczywista. Służą temu aby pokazać ideał / możliwość. I jak najbardziej trzeba się nimi inspirować, ale mając jednocześnie świadomość że rośliny nie zawsze wyglądają tak idealnie. Warto chociaż zerknąć za kulisy przygotowywania takich wystaw: te rośliny których kwiaty zapakowane w szkielety i płatki oddzielone bibułkami... Nie do podrobienia

Przyznam się, że nie jestem aż tak mocno zauroczona samymi bylinami ... bardziej może podobają mi się całe kompozycje czyli baza - kulki, trawki, architektura w połączeniu z kwitnącymi Dla mnie wszystko razem tworzy piękny efekt
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:28, 20 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)

zgadzam się z Tobą w 1000 %

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:27, 20 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
I dyskusja od nowa się zaczyna
Będę się przyglądać tylko, bo ja jestem zdania, że te bylinowe rabaty są piękne przez krótki okres czasu, a potem nie zachwycają, prawdziwą sztuką jest skomponowanie takiego zestawu, gdzie rośliny kwitną wymiennie, ale to też jeszcze nie stanowi o sukcesie, bo liście bylin też nie przez cały sezon są ładne i zamiast zdobić to szpecą.
Ogrodami pokazowymi bym się nie sugerowała, są obfotografowane w momencie, gdy robią największe wrażenie, a nie trwa to zbyt długo.

Sprawdziłam co ile mam hortki posadzone - 120 cm jedna od drugiej i 80 cm od pnia tuji

Edytka
Noo po prostu podobają mi się takie zestawienia Chelsea Może spróbuję z nimi ... a może ostatecznie zostanę przy klasycznych zestawieniach ... wiem jedno ... decyzji w kwestii ostatecznych nasadzeń nie podejmę dzisiaj ale kształt rabaty chciałabym przemyśleć w najbliższych dniach
Wiem,że bylinowa rabata to ogromne wyzwanie dlatego daję sobie trochę czasu

To wychodzi na to, że masz dobrze posadzone hortki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:52, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Aniu
Nie da się wyprostować W tej części ogrodu mam łuk za łukiem Dopiero od tarasu w stronę wgłębnika jest kanciato
Musiałabym poszukać zdjęć żeby to zobrazować

a no widzisz to ja tez sie u Ciebie pogubiłam, wkleisz plan ogrodu i zaraz cosik wymyślimy
Ogródek Iwony 15:10, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję za zdjęcie
Czyli ostróżki i naparstnice odpadają bo olbrzymy rosną i na rabacie się rozpychają a nawet dominują zimozielone? ... to może odętka, liatra, łubin, jeżówki?

Pomiędzy kulki Renia to lepszy wybór.Z łubinem bym uważała, też daj go z tyłu, bo wyrasta ponad. Mi się podoba, ale trzeba mieć świadomość tego, co chce się osiągnąć. Litra, odętka i niska szałwia pasują między kulki
Jeżówki niższe jak najbardziej.
Ale te pojedyncze, z wysiewu najbardziej popularne są już wyższe.

Ogródek Iwony 15:01, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję za zdjęcie
Czyli ostróżki i naparstnice odpadają bo olbrzymy rosną i na rabacie się rozpychają a nawet dominują zimozielone? ... to może odętka, liatra, łubin, jeżówki?

Odętka może się rozejść i też będzie jak krzaczowisko wyglądać
I łubin w sumie też wielkie kępy....i się sieje niemiłosiernie

Co kto lubi
Ogródek Iwony 14:50, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kurczę, muszę iść spać, bo rano zaśpię. Dobrze, ze mam na ósmą
Dobranoc.

Mam kilka zimowych fotek aktualnych, śnieg zalega, ale przyjemniej jest pobuszować po wiośnie. Bynajmniej powód jest do wspomnień
Miłych i kolorowych snów:

Śliczne zdjęcie
Ogródek Iwony 14:49, 20 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia

Dziękuję za zdjęcie
Malutki pod lasem 13:51, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
Ja mam u siebie na razie jeden stożek bukszpanowy i takie małe coś ni to kulka ni stożek, z czego planuję właśnie robić stożek Piękne są stożki cisowe ale u mnie nigdzie nie spotkałam a jak chciałam na zamówienie to cena była kosmiczna
Planuję kupić trzy sztuki wiosną
Jak znajdę jakieś źródło to dam znać
No ja się zastanawiam czy dać stożki, bo coś narysowałam z kulkami. Wkleję wieczorem, bo na papierze rysowałam ołówkiem w pracy i nie mam jak tego teraz wrzucić
Typografia ogrodu 13:14, 20 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Musiałabys narysować jakiś planik z wielkościami terenu, zaznaczonymi kierunkami świata i napisać jaką masz glebę, jak z wilgocią też
Lepiej juz u Ciebie w wątku, możesz mnei zaczepić jak będziesz gotowa.
dziewczyny niestety jakoś mi robota nie idzie jak sobie z wami przy tym kominku pogaduję.
Muszę sobie samodyscyplinę narzucić, bo wiosną nawet na nasionka kopru nie będzie.
Buziaki, kocyk ( pewnie szary) zostawiam na fotelu, złożony w kosteczkę i zmykam

Aaa to fajnie ... jak przygotuję plan ze wszystkimi informacjami to ... Cię zaczepię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies