Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Typografia ogrodu 10:55, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Magnolio
U mnie jest mnóstwo słońca na rabacie, którą chciałam bardzo zmienić. Nie wiem czy tak mogę u Asi? Usunę za chwilkę po prostu U mnie to miejsce tak wygląda:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=594

Spokojnie nie musisz usuwac
Typografia ogrodu 10:50, 20 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
To zależy czy robisz kompozycję jak tu, półcienistą i jaka masz glebę- głownie czy nie wysycha szybko.

Jesli tak, to watro zrobić jak na obrazku:
- kule buksowe lub cisowe, cisowe sciany
- bordowa żurwaka
- naparstnice
- trawki typu carex/hakonehloa
- jarzmianki
- aminek
- chyba jest tam ciemiernik, a jak nie ma to pasuje
- bodziszek- chyba Rozanne
- paprocie
- Brunnera chyba Jack Frost lub podobna
- za łąwka byc może hosta niebieska
- duże okrągłe liście to może być języczka pomarańczowa albo coś innego

Jeszcze możesz dodać ( zakładm że nie jest bardzo sucho)
- coś wiosennego- drobnocebulowe, puntkowo czosnek niedźwiedzi lub tiarellę najlepiej w odmianie
- tojad
-kosmatke śniezną
-parzydło blekotolistne
- świecznicę Atropurpurea czy Brunette
- Głowienkę

Magnolio
U mnie jest mnóstwo słońca na rabacie, którą chciałam bardzo zmienić. Nie wiem czy tak mogę u Asi? Usunę za chwilkę po prostu U mnie to miejsce tak wygląda:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=594
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:46, 20 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
ale Ty już masz ciekawą architekturę wgłebnik i donice

Z tej strony ogrodu mam ciekawą, bardziej nowoczesną dalej graby w kostkach bukszpanowych i to wszystko mi razem bardzo pasuje ... ale cały czas myślę o tej rabacie, z którą ostatnio tyle zamieszania było
Jak ten kawałek ogrodu dostosować do tej bardziej nowoczesnej części?

Nie pasują mi te jałowce ... myślę je podciąć jak żywopłot i czymś przesłonić ... tylko czym? ... ja rozplanować rośliny i kształt rabaty???
Malutki pod lasem 10:32, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Wiesz kiedy osoby takie jak my, czyli pełne energii do działania, nie umieją? dopóki się za to nie zabiorąCięcie nie jest trudne ... pewnie za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie ale już za kolejnymi będzie coraz lepiej
Ta duża rabata stykałaby się po prostu z tą żurawkową
Bardzo to pocieszające co piszesz.
Trochę boję sie tego połączenia tych rabat, zobaczę jeszcze jak to wyjdzie w praniu, czy M się na to zgodzi, bo ostatnio ma dużo do powiedzenia w kwestii "mojego ogródka"
A z czego miałyby być te stożki?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:26, 20 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
zaglądam, pozdrawiam! jak znajdziesz gdzieś u nas gracki daj znać, nadal nie mam a chciałabym (tylko gdzie

Kupowałam chyba we wrześniu u naszej pani bylinowej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:26, 20 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Wklejam u Ciebie, może się przyda

http://www.moj-ogrodnik.pl/kalendarz/byliny

Dziękuję Iwonko oczywiście, że się przyda
Malutki pod lasem 10:24, 20 sty 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Renatko, ale myślisz, że można połączyć te rabatki z tym paskiem żurawek obok chodnika? Co do stożków, to powiem jak na spowiedzi boję się wszelkich kulek i stożków, które trzeba ciąć Wystrzegam się tego jak tylko mogę, jak ma coś u mnie być kulką, to kupuję roślinkę, która sama tak rośnie. Boję się, że sobie nie poradze z cięciem.

Wiesz kiedy osoby takie jak my, czyli pełne energii do działania, nie umieją? dopóki się za to nie zabiorąCięcie nie jest trudne ... pewnie za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie ale już za kolejnymi będzie coraz lepiej
Ta duża rabata stykałaby się po prostu z tą żurawkową
Malutki pod lasem 10:17, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
Nie mogę w pracy nic Ci narysować więc posiłkuję się tym kształtem rabaty.
Jak ma być zimozielono ja widziałabym 3 stożki posadzone po prawo od dołu od największego do najmniejszego a przed nimi rozrzucone carexy może evergold - rozjaśniłyby rabatę i zimą też ładnie wyglądają ... wiosną mogłyby tutaj kwitnąć cebulowe
Renatko, ale myślisz, że można połączyć te rabatki z tym paskiem żurawek obok chodnika? Co do stożków, to powiem jak na spowiedzi boję się wszelkich kulek i stożków, które trzeba ciąć Wystrzegam się tego jak tylko mogę, jak ma coś u mnie być kulką, to kupuję roślinkę, która sama tak rośnie. Boję się, że sobie nie poradze z cięciem.
Typografia ogrodu 10:14, 20 sty 2016

Do góry
A jakie dobrać byliny żeby ciągle coś kwitło?
Typografia ogrodu 10:04, 20 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
otwiera mi się cała strona googla z wieloma fotkami. O który dokładnie Ci chodzi ogród?

Ooo widzę, że Ola dała to zdjęcie, o które mi chodzi
Typografia ogrodu 09:43, 20 sty 2016

Do góry
Magnolio
A co myślisz o tej inspiracji? Czy jest możliwe aby uzyskać taki efekt w naszych ogrodach? ... czy to jednak tylko tak pięknie na zdjęciach wygląda a rzeczywistość może być inna? Co to są za drzewa?
https://www.google.pl/search?newwindow=1&biw=1440&bih=747&tbm=isch&sa=1&q=chelsea+2015+ogr%C3%B3d&oq=chelsea+2015+ogr%C3%B3d&gs_l=img.3...4154.5980.0.6953.6.6.0.0.0.0.362.576.1j1j0j1.3.0....0...1c.1.64.img..3.0.0.JQ1ywh8Dtrw#imgrc=MQchZ8IPY9WwuM%3A
Typografia ogrodu 09:25, 20 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiosna jeszcze je doformuj w poduszkę

Dziękuję
Malutki pod lasem 09:24, 20 sty 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Aniu a może troszkę powiększyć

Aniu
Nie mogę w pracy nic Ci narysować więc posiłkuję się tym kształtem rabaty.
Jak ma być zimozielono ja widziałabym 3 stożki posadzone po prawo od dołu od największego do najmniejszego a przed nimi rozrzucone carexy może evergold - rozjaśniłyby rabatę i zimą też ładnie wyglądają ... wiosną mogłyby tutaj kwitnąć cebulowe
Typografia ogrodu 08:43, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

We wrześniu cięłam i nie przyrosły za dużo.

Wiosna jeszcze je doformuj w poduszkę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:38, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Reniu, nie pisałam tego abyś sobie zakodowała tylko wiem jak ciężko jest coś planować Ja szczerze nie lubię myśleć gdzie, co posadzę bo wiem, że kilka dni mam wyciętych z życiorysu. O niczym innym nie potrafię myśleć jak tylko o ogrodzie.
Jak planowałam z dziewczynami moje trawiaste rabaty rok temu to ogromną pomocą były fotki traw z ogrodu Tessi, Toszki czy Jagody. Wręcz się śmiałyśmy, że z Silver Sceptre zrobię doktorat Do tego dziewczyny "podrzucały" piny i wtedy łatwiej coś sobie wyobrazić.

Trzymam kciuki za Twoją rabatę!
Buziaki

Polinko
Od ostatniego wpisu waldka myślę, że powinnam tą rabatę jednak jakoś inaczej zrobić. Mam dylemat Nie wiem jak się za to zabrać ... Podobają mi się inspiracje Chelsea ... ale widzisz to podpowiada mi serce a rozum mówi, że byliny są nietrwałe, rosną często inaczej niż sobie wyobrażamy ... a poza tym w wielu inspiracjach Chelsea dużą robotę robi ciekawa architektura ... no a tego nie mam szans zrobić u siebie ... i stanęłam w miejscu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:23, 20 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja tak samo. Jestem tu dzis poraz piąty ale tylko czytam.

Ooo to fajnie, że zostawiasz ślad
Ogródek Iwony 23:28, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A możesz wkleić jakieś zdjęcie? Bo ja też napaliłam się na nasadzenia CHFS. Może się okaże, że sobie coś nie tak wyobraziłam. Nie chciałabym pójść w złym kierunku

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:12, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziekuję polinko
Już zakodowałam: wcale albo z boku
Buziaki

Reniu, nie pisałam tego abyś sobie zakodowała tylko wiem jak ciężko jest coś planować Ja szczerze nie lubię myśleć gdzie, co posadzę bo wiem, że kilka dni mam wyciętych z życiorysu. O niczym innym nie potrafię myśleć jak tylko o ogrodzie.
Jak planowałam z dziewczynami moje trawiaste rabaty rok temu to ogromną pomocą były fotki traw z ogrodu Tessi, Toszki czy Jagody. Wręcz się śmiałyśmy, że z Silver Sceptre zrobię doktorat Do tego dziewczyny "podrzucały" piny i wtedy łatwiej coś sobie wyobrazić.

Trzymam kciuki za Twoją rabatę!
Buziaki
Ogródek Iwony 22:44, 19 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Ech, myślałam, ze ten temat nie powróci i wczoraj nawet pisałam do ciebie w tej sprawie, ale skasowałam po przemyśleniu, że mój pragmatyzm i praktyczność moze być odebrane jako przynudzanie i zniechęcanie do pomysłów...
Jednakże chcę zwrócić uwagę, ze nasadzenia bylinowe na CHFS są hodowane i pędzone specjalnie na wcześniejsze zamówienia projektantów (inne rosliny także, rzecz jasna). I teraz zwróć uwagę na wielkość takich na ten przykład ostrózek, dziewann, łubinów, naparstnic etc... wybacz, ale moze tobie uda się utrzymać takie gabaryty, bo mnie to nijak nie wyszło i nie pomogły prośby ani tłumaczenia wyżej wspomnianym i wyrastają mi w wielkich kępach na ponad 2 metry. Ostrózki które malowniczo miały błyszczeć swym zachwycającym kolorem indygo ponad dywanem cytrynowych żurawek buchnęły na ponad 2,5m i były jak wielkie krzaczory. Kolorem dalej zachwycały, mnogością kwiecia także, ale koncepcja subtelnego nasadzenia kulek bukszpanowych wrośniętych w żółciutki dywan pod chmurką "nieba" ostrózek... co tu dużo gadać, spalił na panewce

A możesz wkleić jakieś zdjęcie? Bo ja też napaliłam się na nasadzenia CHFS. Może się okaże, że sobie coś nie tak wyobraziłam. Nie chciałabym pójść w złym kierunku
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu znalazłam jeszcze taką fotkę Hortensji z Gracilimusem.

Dziekuję polinko
Już zakodowałam: wcale albo z boku
Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies