Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:41, 19 sty 2016

Luki napisał(a)
Iwonko powiem Ci szczerze, że też byłem zafascynowany tymi inspiracjami, ale szybko mi minęło i powróciłem do swojej pierwotnej wersji na temat ogrodów Chfsh. Można się zainsiprować, układem ogrodu, nowymi roślinami, jakimś połączeniem, ale takie 'naturalistyczne' bylinowe rabaty nie mają racji bytu na dłużej, na wystawie przez dwa tygodnie owszem, ale przez cały rok w ogrodzie już nie chyba, że będziemy cały czas wkładać nowe kwitnące rośliny w doniczkach i wyrzucać jak przekwitną lub powiększymy rabaty razy 10 to co na wystawie, wtedy grupy roślin kwitnących w różnych porach roku mogą się przenikać i uzupełniać, na małych rabatach to nie przejdzie. Oczywiście to tylko moje zdanie po półrocznym zachwycaniu się wystawą z 2014 roku

Łuki, wiem, jak działa wystawa, bo miałam okazję obejrzeć filmiki z tworzenia ogrodu wystawowego:
Kwiaty pędzone, po to by zakwitły na ten moment, kiedy jest wystawa. Wybierane najlepsze okazy, roślinki sadzone doniczka przy doniczce, sadzonki ustawiane dla sprawdzenia, jak ze sobą zagrają, dopiero wtedy sadzone. Przycinane do ostatniej chwili, aby nic nie wystawało, nie patrzyło w niewłaściwą stronę

Masz rację, ze rabata bylinowa jest chyba najtrudniejszą rabatą w tworzeniu, aby rośliny kwity jak najdłużej i zawsze było pięknie. mi się nie udało rok temu takiej stworzyć. Zachwycała mnie latem, potem nie byo co focić. Dlatego podglądałam twoje poczyniania i chłonęłam wszystko dokąłdnie.

Twoja rabata mnie zachwyciła z pierwszym spojrzeniem. I właśnie ty Łuki przeniosłeś połączenie form na niej z CHFS
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/933439/original.JPG
Potrafiłeś połączyć kulki bukszpanowe z bylinami i trawami i to ci pięknie wyszło. Brawo dla ciebie.
Ta rabata , ach, ... gdybym potrafiła jej cząstkę przenieść do mnie. ...
Może kiedyś się uda. Niestety, nie pojadę z listą do szkółki i nie kupię wszystkich roślinek na takie nasadzenia. U mnie wszystko małymi kroczkami w temacie zakupowym

ren133 22:44, 19 sty 2016

Toszka napisał(a)
Ech, myślałam, ze ten temat nie powróci i wczoraj nawet pisałam do ciebie w tej sprawie, ale skasowałam po przemyśleniu, że mój pragmatyzm i praktyczność moze być odebrane jako przynudzanie i zniechęcanie do pomysłów...
Jednakże chcę zwrócić uwagę, ze nasadzenia bylinowe na CHFS są hodowane i pędzone specjalnie na wcześniejsze zamówienia projektantów (inne rosliny także, rzecz jasna). I teraz zwróć uwagę na wielkość takich na ten przykład ostrózek, dziewann, łubinów, naparstnic etc... wybacz, ale moze tobie uda się utrzymać takie gabaryty, bo mnie to nijak nie wyszło i nie pomogły prośby ani tłumaczenia wyżej wspomnianym i wyrastają mi w wielkich kępach na ponad 2 metry. Ostrózki które malowniczo miały błyszczeć swym zachwycającym kolorem indygo ponad dywanem cytrynowych żurawek buchnęły na ponad 2,5m i były jak wielkie krzaczory. Kolorem dalej zachwycały, mnogością kwiecia także, ale koncepcja subtelnego nasadzenia kulek bukszpanowych wrośniętych w żółciutki dywan pod chmurką "nieba" ostrózek... co tu dużo gadać, spalił na panewce

A możesz wkleić jakieś zdjęcie? Bo ja też napaliłam się na nasadzenia CHFS. Może się okaże, że sobie coś nie tak wyobraziłam. Nie chciałabym pójść w złym kierunku
MirellaB 22:44, 19 sty 2016

Iwonka, Ty masz już tak piękny ogród. Matko gdybym ja taki miała to tylko bym jakieś poprawki kosmetyczne wprowadzała.

Wygoglowałam tą trawę molinia, ładna ona jest

Bogdzia 22:48, 19 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka, Ty masz już tak piękny ogród. Matko gdybym ja taki miała to tylko bym jakieś poprawki kosmetyczne wprowadzała.

Wygoglowałam tą trawę molinia, ładna ona jest

Dokładnie tak samo myślę.
Iwk4 22:52, 19 sty 2016

Toszko, baaardzo rozumiem, co piszesz. Zobacz, co odpisałam Łukaszowi. Myślę podobnie, jak piszesz. Napisałam, ze to trudny, niedościgniony eksperyment. I nigdy nie wiemy, jak w naszych warunkach wyrosną byliny.
Mi pysznogłókę w najlepszym momencie, gdy u Łukiego zachwycała kolorem i zapachem - pożarł mączniak i miałam pusty placek na rabacie

Bardzo dobrze, ze toczą się tu takie dyskusje, może ktoś się do bylin zniechęci ...
Ja je lubię i mam w ogrodzie. Lubię kolor.

I na dodatek pojawia się inny problem: Byliny łatwo się rozmnaża, sieje i wschodzą, może nie zawsze oczekiwany kolor, ale są.
Za to kulki bukszpanowe, żywopłoty, buki, graby - rosną długo, i albo kupujemy za dużą kasę, albo dłuuugo musimy czekać na pożądany efekt.

Co z tego, ze podobają mi się bukszpany, jeśli naraz mogę kupić kilka. I tak będę planować te formy w ogrodzie. Część mam z własnej hodowli, część bym chciała kupić

A łubiny, naparstnice naprawdę potrafią wystrzelić w górę Na tyły rabaty pasują Między kulki nie bardzo
Iwk4 22:59, 19 sty 2016

Mirelko, Bogdziu, dziękuję Ja mam dwie i pół rabaty tego ładnego ogrodu. Reszta w tworzeniu, proszę nie zapominać
Bogdzia 23:00, 19 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Mirelko, Bogdziu, dziękuję Ja mam dwie i pół rabaty tego ładnego ogrodu. Reszta w tworzeniu, proszę nie zapominać

Jestem spokojna że dasz rade i będzie pięknie.
Sylvana 23:00, 19 sty 2016

Witaj Iwonko...jestem....i podglądam...nie odzywam się bo już kilka godzin siedzę i przeglądam cały internet.
Co do CHFS zgadzam się z przedmówcami...nie da się tego powielić.
Aby to zrobić - nie mówię o bylinach - potrzebna jest duża przestrzeń. Założenia tworzą całość, ponieważ są planowane - takie odnoszę wrażenie - jak wnętrza mieszkalne tyle, że utworzone z żywych form. Jest kompletny projekt, w którym wszystko ma swoje miejsce, nic nie jest przypadkowe. Nie wystarczy wstawić kulki gdziekolwiek i obsadzić trawkami czy kolorkami. Kulka musi się licować z jakimś innym elementem, który dalej jest kontynuacją czegoś innego itd. Wszystkie narożniki są zakończone - nie ma przypadku, że coś niekontrolowanie wychodzi kilka centymetrów poza obrys. Forma musi być zamknięta.

Jeśli chcesz przenieść jakąś część takich założeń do siebie, to musisz rozrysować swoja rabatę co do centymetra i wtedy wszystko układać, wymierzać proporcje i tworzyć przestrzeń. Moim zdaniem każda inna forma stworzenia tego zakątka, będzie chaotyczna i nie przyniesie zadowalającego efektu.
Jak wcześniej pisałam, potrzebna jest przestrzeń, a ...nie gniewaj się na mnie...Twoja rabatka nie jest dużych rozmiarów.
Nie chcę Cię załamywać, więc spróbuję coś zaplanować jak wszystko pomierzysz, ale nie wiem czy uzyskamy taki efekt jaki masz w głowie.
Nad kolorystyką będziemy zastanawiać się później....w CHFS jest to bardzo pomieszane i nie zauważyłam, żeby jakiś kolor bardzo dominował a innego nie było.
Luki 23:02, 19 sty 2016

Iwonko miło mi, że wspominasz moją rabatę i nie ukrywam, że to takie moje oczko ogrodowe w głowie i w sumie udało się utrzymać ciągłe kwitnienie roślin od końca czerwca do pierwszych mocniejszych przymrozków, w tym roku sezon kwitnienia na rabacie zacznie się od połowy maja tulipanami i orlikami, mam nadzieję, że znowu się zakończy na jesiennych przymrozkach.

Fakt sporo się wzorowałem na rabatach z wystawy bo plany powstawały właśnie w momencie największego zachwytu. Teraz wiem, że aby osiągnąć odpowiedni efekt potrzeba konkretnych roślin, i spory kawałek miejsca i jak dla mnie stowrzenie rabaty bylinowej, która będzie długo zachwycać nie jest już takim problemem, nawet zrobienie rabaty z bylinami i kulkami bukszpanowymi jest wykonalne pod warunkiem, że nie będzie się liczyło na jednoczesne kwitnienia np 3 różnych bylin na raz, ale za to kwitnienia te czasem powinny się zazębić.

Można nawet na stosunkowo niewielkiej rabacie zmieścić niskie jezówki, szałwie, przetestowany przetacznik Red Fox który u mnie kwitł długo(front zdjęcia, które pokazałaś), stipe, szałwie i tulipany. Praktycznie cały sezon na rabacie będzie coś kwitło i przy dobrym rozplanowaniu taka rabata bez dzielenia powinna wytrzymać 3 sezony nie niszcząc przy tym bukszpanów.

Ja mam w sumie w zanadrzu plan na jedną rabatę inspirowaną CHFSh w czerwieniach i purpurach z dodatkiem fioletu, która również dałaby się utrzymać z kwiatami przez cały sezon, ale potrzebuje po pierwsze miejsca z nasłonecznieniem do 15-16, po drugie żyznej gleby, po trzecie miejsca i po czwarte niemałych funduszy na kule z Cisa. No i tak generalnie mówiąc nie mam żądnego z tych podpunktów
bacowa 23:08, 19 sty 2016

Iwonka , jak robisz gnojówkę z pokrzywy i co nią podlewasz i pryskasz ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies