Tu lilie z Gardenii i zdobyta tiarella. Nie wiem dlaczego tak ciężko je zdobyć stacjonarnie. Tylko jedna ale do rozmnożenia.
W przechowalniku też gęsto. Hosty, 2 hortensje, 2 juki, coś tam nn, hibiskus.
Wszystko jest takie soczyste. A Anabelle szczególnie się u mnie rozchodzi odłogami, co mnie bardzo cieszy, bo mogłabym ją mieć w kilku miejscach.
Dzisiaj u nas bardzo ciepło...
Naliczyłam na Edence 60 pączków. To jej 3 sezon. W pierwszym ani jednego kwiatka i jeden pęd z dwóch wycięty, w zeszłym roku kilka tylko, a teraz szok !
I jako pierwsza Minerwa
Ballerina na pniu
Żeleźniak postanowił zakwitnąć po 2 latach. Bardzo lubię szałwie.
I jeszcze Bronze Flamingo
Nie miała baba kłopotu, to sobie nakupowała roślinek
I ogólnie jak zawsze jest odwieczne pytanie: gdzie ja to wsadzę?
Miałam tylko 5 seslerii zamówić na dokończenie przytarasowego ząbka, ale jakoś więcej mi wyszło
Ząbek obsadzony, teraz jest już super kompletnie, tylko moje dzielone seslerie przy tych dzisiaj posadzonych, to jak jakieś wypierdki są
Reszta roślinek poszła przed dwa cisy koło basenu, zrobiłam tam tymczasowy przechowalnik, a że u mnie tymczasowość czasem trwa kilka lat i prowizorki są zawsze najtrwalsze, to żeby trochę było spójnie dwie jarzmianki poszły obok na brzozową i jedna na drugą stronę Kompost do sadzenia z nowych włości Odkryłam stary kompostownik dziadka
P.S. Dostawco moich roślinek, jak czytasz, to jeszcze raz dzięki
W oryginale jest MRU , ale co tam, może być lubuski u mnie Nam to się skojarzyło z bunkrami w Wilczym Szańcu, który zrobił na nas duuuże wrażenie...
Aaa, Ty pomyślałaś, że ławka do wywałki?!? Nieee, to całkiem porządna, nowa ławka i tylko ciągle czeka na stały przydział Jakoś nie ma szczęścia do miejscówki Zmałpowana od Kaśki B., jest z nami od początku ogrodu...
No serio, serio... Nie padało... Dziś podlewałam ogród, bo jednak raz na 2 tygodnie to już wypadało. Muszę przyznać, że te moje roślinki jakieś żelazne dosyć, no i ziemia z dobrociami, dobrze wilgoć trzyma, bo całkiem dzielnie dają sobie radę. Ale mam nadzieję, że tym razem prognozy się sprawdzą i chociaż przez 1 cały dzień będzie u mnie padał deszcz... Naprawdę, dużo mi nie trzeba... Jeden cały dzień. No dobra, nie jestem minimalistką - niech będą dwa dni
Mam nadzieję, że najgorsze już za nami. Po usunięciu tego słupka powinno już być łatwiej.
Róże zaczynają W zasadzie to wszystkie mają już duże pąki, ale na prowadzenie wybija się Eden Rose, za nią Munstead Wood, a pozostałe zaczęły pokazywać kolorek - Olivia Rose Austin, First Lady i Alexandra of Kent.
No widzisz, każdy marzy o tym, czego nie ma, zamiast się cieszyć tym, co ma
Pocieszam się, że już nie ma zbyt dużo miejsc z potencjalnym gruzem - niewątpliwa zaleta małego ogrodu cieszę się tym, co mam
Czy wiesz, że u mnie sałaty i rzodkiewki już idą w kwiaty...? normalnie jemy je teraz na wyścigi... niektóre nawet nie zdążyły jakoś specjalnie dorosnąć...
Witam wszystkich, jestem architektem wnętrz z wykształcenia, natomiast ogrodnictwa się dopiero uczę. Nigdy nie będę profesjonalista, ale mam nadzieję, że chociaż uda mi się utrzymać przy życiu kilka drzew i krzewów Mam nadzieję, że sprawie Wam choć trochę radości pokazując Wam mój powstający dopiero ogród. Mój ogród ma 2000m2, dopiero niewielka jego część jest zagospodarowana. Mieszkamy tu od 2019 roku także, jeszcze wszystko przede mną. Wydaje mi się, że dopiero nowo powstająca rabata jest przemyślana, wcześniejsze nasadzenia były tworzone w przypływie weny twórczej, ale kto z nas nie popełnił ogrodowych błędów niech pierwszy rzuci kamień Zapraszam do ogladania!
Rabata różana
Warzywnik
Przy głównym tarasie powstały też trzy skrzynie na podstawowe warzywa i truskawki. Pierwsze zbiory narazie rzodkiewki się odbyły. Czekam między innymi na bób, groszek cukrowy, marchewkę, pietruszkę, szpinak, sałaty, truskawki, cebulę Rośnie też tu wiąz polny Jacqueline Hillier prowadzony na bonsai. Placyk dookoła skrzyni planuje wysypać kamykiem po zrobieniu tarasów.
Te Pisardii dopiero takie malutkie były... Szok.
U mnie też Meliny po oczach dają kolorem, ale wiosną takie zgrzyty dopuszczam Istotnie, działają energetyzująco!
Asiu, mam jeszcze pytanie z innej beczki - jaki stopień zacienienia daje ta Twoja siatka cieniująca? 90%? Chcę taką założyć na boczne ogrodzenie, aby zasłonić bałagan na tej opuszczonej działce.
Mam 3 szt Memory i każdy innej wysokości i gęstości. Ta trawa przyznaje wyjątkowa rośnie w gumisie. Najgorzej rośnie zasuszona w zeszłym roku podczas mojego pobytu nad morzem ledwo odratowalam.
Inne trawy tak sobie rosną. Moim zdaniem nie było zimy i trawy dosyć długo były w stanie pobudzenia. Jak ciekami w marcu to były zielone byly związane było im cieplo. Po ścięciu dostały chłodu i zastygly. Zimno w tym roku u nas.
Jutro jadę więc może coś zrobię.
Dzisiaj zrobione fotki kwitnie dużo krzaków między budynkami ciepłej
To chyba jaśmin ten o.malych kwiatach pachnie jak jaśmin
Cały szpaler kaliny sztywnolistnej
Osłonięte od wiatru w pełnym słońcu to pięknie kwitną
Asia, masz na tej swojej działce prawdziwe LRU - Lubuski Rejon Umocnień
A ta ławka wygląda całkiem, całkiem, zacnie nawet bym powiedziała, czemu ona tam stoi???
I serio u Ciebie nic nie popadało???