Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 21:31, 21 maj 2020

Do góry
4 dni ciężkiej pracy we dwójkę …..ale nowe skarpy uporządkowane-jeszcze na efekt trzeba poczekać ,ale wyobrazcie sobie je za rok

i ukradłam eMowi kawałek przy basenie -zrobiłam sobie rabatę oczkową jeszcze nie skończone ,ale i tak Wam pokażę w ramach przeprosin ,że się nie udzielam u Was ….jakoś nie wyrabiam się ostatnio
z dalsza -to jest jeszcze nie skończone ,więc przymknijcie oczy na niedociągnięcia

i trzymajcie kciuki za klony ( kolejna przeprowadzka )

są tu klon garnet -ten drugi nie pamiętam nazwy ,hakonki z własnego podziału i jeżówki też podzielone ….
brakuje wykończenia -tj zakrycia brzegów .kory i kilku głazów pomiędzy ….

lecę do Was teraz ,ale tak padam na pysk ,że nie wiem ,czy jestem w stanie coś mądrego pisać
Buziaki dla Was Wszystkich

Do góry
basia3012 napisał(a)
Popatrzyłam na mój awatarek i zorientowałam się, że jest nieaktualny. Już tej obwódki nie ma. Potrzeba trochę czasu aby ciski zagęściły się i utworzyły na obwódce niski żywopłocik. Madziu, czy ja powinnam te ciski przyciąć przy samej ziemi aby się zagęszczały od dołu? Czy mogę zmarnować je? Nie chciałabym, wsadziłam 200 sztuk i trochę mnie to kosztowało. Teraz przycięte są około 8-10 cm nad ziemią.

Basiu najlepiej podpytaj Polinki -Ona tnie swoje cisy często -nie chcę Ci zle doradzić ……
wydaje mi się ,że jak są teraz przycięte ,to nie trzeba …..ja będę ścinać ,jak sciemnieją młode przyrosty ….
te moje nawet się wzięły w garść-ale chyba z 6 do wymiany niestety

te młodziaki będę ścinać jak ściemnieją

i te przy klonach też

i jeszcze szeroki kadr na prawie całość starej części

Buziaki

Do góry
basia3012 napisał(a)

Madziu, melduję, że nie jestem gorsza i wczoraj i dzisiaj też przesadzałam drzewka - 5 sztuk. Były posadzone może 1-1.5 miesiąca temu ale w związku z usunięciem szerokiej obwódki z żurawek i traw i posadzeniem węższej obwódki z cisków przesunęłam drzewka trochę do przodu. I teraz jest chyba OK.
U Ciebie Madziu pięknie. Te bordowe penstemony to zawilce? Jaki kolor kwiatów? Sam liść też jest dekoracyjny.

Basiu już tak mamy ,że wiecznie coś musimy zmieniać ,aż do skutku
właśnie widziałam u Ciebie zmianę Żurawek na cisy -fajna zamiana
mam kilka Żurawek,ale jakoś nie pałam do nich miłością -póki ładne niech rosną
bordowe to Penstemony -tak się nazywają ( chyba dobrze nazwę napisałam ) i kwitną na biało i na różowo-mam ta 2 rodzaje
Buziaki
parę świeżutkich foteczek

Ogród z wilkiem zamkn. 21:30, 21 maj 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ostatnio mi ktoś powiedział, że ogród, praca w nim jest dla bezrobotnych... Jesteś najlepszym przykładem , że można pracować zawodowo i ryć w ogrodzie do bólu odpoczywając przy tym

Jak sie coś lubi to zawsze się znajdzie czas na to, traktując to jako odpoczynek

Buziaczki

Daria wiesz ,że ja mam już duże dzieci więc też tego czasu mam więcej ,niż osoby z małymi dziećmi …..
a ogród -co zrobić -jak ja uwielbiam taki sposób odpoczywania -to jest takie pozytywne zmęczenie i oderwanie głowy od wszelkich smutków ……
a jak widze efekty mojej pracy ,to jestem bardzo zadowolona

Buziaki

lecę zajrzeć co u Ciebie …

a u mnie teraz czas skarpy rodkowej

tu już robi się busz

skalniak

na rabacie z inversami też już gęsto -krwawniki się rozszalały -trochę ich pozabieram na nową część

Do góry
Waclaw napisał(a)

No tak. Ja na luziku. Pracując odpoczywam

Wacław
i tak trzymać
od poniedziałku razem z eMem ( dzięki Wojtkowi Sylwii-zmobilizował mi eMa )
uporządkowywaliśmy nowy teren -jesteśmy zmęczeni tym 4 dniowym maratonem ,ale w końcu jest w miarę przyzwoicie …..przynajmniej dla mnie

jak trawa urośnie ,to będzie lepiej
tu nie zależy mi na dywanowym ładny trawniku - narazie

Do góry
HannaR napisał(a)
Wracając do klonów...
Czytam, że one dosyć problematyczne są. A to ich przypala słońce, a to zmrozi przymrozek na wiosnę. Zaczynam się zastanawiać... Co robić? Kupować, nie kupować?

Haniu to Twoja decyzja sama musisz zdecydować-czy ryzykujesz ,czy nie.....

-ja kupuję małe egzemplarze-najczęściej po 65 zł-najdroższy był Shirazz i on 150 zeta kosztował ... i dają radę-oby jak najdłużej ,bo jak czytam ile poprzemarzało dziewczynom ,to też się trochę o nie bałam ….

Do góry
Ania111 napisał(a)
Witaj Madziu

Nadrobiłam zaległości
Przespacerowałam się z wielką przyjemnością
Po Twoim ogrodzie,
Cudnie ,
Wszystko pięknie dobrane ,
Każda roślinki przemyślana
A skrzyneczki warzywne nadal dla mnie
Niedoscignione

Przepięknie
Postaram się wpadać
Spacer u Ciebie od mojej ostatniej wizyty
Zajął mi 25 min .
Nie mogę dopuścić już do tak długiej przerwy

Ściskam cieplutko

Aniu cieszę się ,że mnie odwiedziłaś i tyle miłych komplementów -normalnie obrosnę w piórka
ja też nie wyrabiam z moimi ulubionymi wątkami niestety ….chciałabym być wszędzie na bieżąco ,ale nie da się -musiałabym codziennie ze 3 godziny spędzić przy laptopie ,a niestety nie mam ,aż tyle wolnego czasu -ciężko godzić pracę ,ogród i pozostałe obowiązki ….na przyjemności ( czyli forum ) zostaje mi niewiele czasu niestety

warzywnik - powoli w końcu coś rośnie( chwasty też )-cieszy mnie bardzo

Buziaki i lecę zajrzeć do Ciebie

i trochę przedogródka -teraz zakwitły czosnki-mało ich mam ,ale i tak cieszą-pomimo,że krzywo rosną

Hortensjowo 21:27, 21 maj 2020

Do góry
Ten pan nadaje się do cięcia a zawilec już kończy szkoda

kończą też tulipany, zaczynają czosnki i dalia kupiona na ryneczku
Wiciokrzew - Lonicera 21:25, 21 maj 2020

Do góry
Witam. Mam pytanie do znawców wiciokrzewu czy możliwe że to co znalazłam między krzewami irgi to wiciokrzew?
W pierwszej chwili myślałam że to glogownik ale tamten ma podobno błyszczące liście. I teraz nie wiem czy to roślina warta wysadzenia i pielęgnacji czy może chwast niebywałej urody.
Prosze o pomoc w identyfikacji. Dodam że liście są takie jakby meszkowate i nie są sztywne. Pędy wyrastają ze zdrewniałej części.
Hortensjowo 21:23, 21 maj 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Caradonna zachwyca inna szałwia też - nazwa nieznana

W międzyczasie widzę jednak zmieniłas temat Śliczna ta szałwia, u mnie wyrosła w tym roku gigantyczna
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:22, 21 maj 2020

Do góry
liczę na Was, bo tradycyjnie nie wiem co kupiłam, ale mi się podobało - zapomniałam nazwy, pomoże ktoś. Jednoroczna, chyba na "s" się zaczynało? ....
Hortensjowo 21:22, 21 maj 2020

Do góry
Caradonna zachwyca inna szałwia też - nazwa nieznana
Migawki z ogródka 21:21, 21 maj 2020

Do góry
tulucy napisał(a)

Bardzo lubię te czosnki, ale stacjonarnie ich znaleźć nie mogę.
Podobają mi się widoki ogólne no i te słodkie oczęta
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:21, 21 maj 2020

Do góry
przegląd - z cyklu "wskrzeszone" rośliny

lawendy chyba dziękują mi za tą piaszczystą patelnię, na którą zostały przesadzone wiem, wiem - kanty do zrobienia - czekają w kolejce

ten języcznik był całkiem spalony słońcem, wiosną przesadziłam go do cienia i ścięłam do zera się zreanimował

a w hortensji czai się "królikorożec" to nie mój pomysł...

no i byłam przelotem w szkółce - kupiłam trochę energetyków
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:15, 21 maj 2020

Do góry
przegląd c.d.

Bylinowa kwitnie kocimiętką i czosnkami. Potem zakwitnie dwukolorowa wysoka szałwia. Już wiem, że jesienią to ona będzie zmieniana. Miałam do wyboru jeszcze zrobienie prerii na rabatach frontowych, ale mam szlaban na zabieranie trawnika. Tak więc, zajmę się poszerzeniem bylinowej i dodaniem średniego piętra. Sąsiad podkrzesał swoje tuje - fajnie wyglądają

a tak wygląda jaśminowiec - bidulek

a pod nim Red Baron i lawenda - miało być zmieniane, ale nie ma preriowej narazie to i tu nie mam co zmieniać
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus - misecznik cisowiec 21:13, 21 maj 2020

Do góry
W zeszłym tygodniu odkryłam w moich cisach misecznika : nie pojedyńcze sztuki a całą inwazję Cisów w żywopłocie mam łącznie jakieś 200 sztuk, najstarsze sadzone dwa lata temu, ostatnie w tym roku. Najwięcej misecznika jest w tych najstarszych, regularnie ciętych i pięknie zagęszczonych cisach. Co ciekawe nie widać żeby coś im dolegało.
Przeczytałam wątek od początku i chyba wiem co mam robić. W związku z tym że na oprysk za wcześnie zaczęłam od "czyszczenia" strumieniem wody. Strasznie dużo czasu to zajmuje, plecy bolą od schylania się nad roślinami, o ilości wody już nie wspominam. Mam nadzieję że ma to sens.
Wkleję kilka zdjęć najbardziej zaatakowanych gałązek :

Co ciekawe cisy wyglądają tak, w sumie to teraz jeszcze bardziej miśkowate są bo zdjęcie robiłam tydzień temu :

Myślę że skoro miseczek jest tak dużo to musiały się pojawić już w zeszłym roku, jak ja mogłam tego nie zauważyć?

Czy ktoś mógłby opisać swoją walkę z tym dziadostwem aż do pozbycia się dziadów? Czy skoro zaczęłam działać to zwycięstwo mam w kieszeni czy sprawa jest trudna? Czytałam że oprysk zatruwa soki roślin, czy to znaczy że jak nie dotrę do wszystkich gałązek to i tak powinnam wybić larwy? Cisy są naprawdę gęste, no i dużo ich.
Pozdrawiam czytających, postaram się raportować postępy
Zieleń, drewno i antracyt 21:13, 21 maj 2020

Do góry
Piękna ta Scarlet. Widziałam w szkółce obok podobną, mniej czerwona a trochę bardziej magenta. Nie pamiętam nazwy. Kusiła mnie, ale chyba bardzie podobały mi się te, podane przez Ciebie. Znalazłam koło siebie Sarah Bernhardt, ale się waham, na zdjęciach wygląda dość podobnie to mojej babcinej.
To nie WHITE LIBERSTAR. Jest prosty, wysoki, bardzo minimalistyczny.

Został nam z parapetów klinkier elewacyjny. Chyba damy go do szklarni. Zrobiłam wstępną przymiarkę. Podoba mi się. Ciekawe, czy nie popęka przy użytkowaniu. Jak dobrze wyrównam powierzchnię i piaskiem podsypię, to powinien wytrzymać?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:08, 21 maj 2020

Do góry
foto przegląd

nie wiem jak to możliwe, ale trzcinniki są mega wysokie - aż się zastanawiam czy to one czy jakieś inne trawy??? w zeszłym roku wsadzałam je latem i już nie kwitły, więc nie wiem...
dla porównania poniżej takie sadziłam...

a są takie: rabata na wejściu, dziewanna kwitnie

a takie na limonkowej

słonecznica malutka wsadzona w zeszłym tygodniu już wypuściła parę ładnych kwiatków

i szykuje się werbenowe przedszkole - muszę zagospodarować nim kąty i tyły na rabatach. Trochę jest zasypane, bo mi tam Frędzel w rabatach tropi jaszczurki i ciągle coś depta, szura, niucha i kopie
Mój ogrodowy pamiętnik 20:50, 21 maj 2020

Do góry
Caradonny robią mega busz. Powojnik nie powinien narzekać. Ma cień w nogach .

Azalia japońska i moje kaliny różowe . Biała Kilimandzaro mi kwitnie zawsze najsłabiej.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:48, 21 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Czy Twoim zdaniem derenie są kapryśne?
Ilość drzew u Ciebie niesamowita.
Ciekawy ten przetacznik goryczkowaty. W zeszłym roku kupiłam jakiś niski NN. Lubię przetaczniki. U mnie się sprawdzają.
Czytam o Twojej pracy. Ja po 2dniach i 3-cim koszeniu wysiadłam na całego. Znów niedokończone a tyle pracy czeka. Rozłożyłam węża do podlewania bo moje sadzonki padną. W sobotę dopiero deszcz u mnie.

U mnie nie rosną jak na drożdżach i nie chorują
Widzisz u mnie nie za bardzo one są delikatne i nie lubią ścisku,
posadziłam blisko obrzeża rabaty
Zostało jeszcze 11 bylin lecę sadzić

zdążyłam

Ulcia ja działam na przeciwbólowych kręgosłup już dawno mi siadł, eM mi pomaga
Spieszę się, bo jak przyjdą upały to już łopaty nie wbiję.
Zostały mi jeszcze siewki i kolejne małe roszady oraz pikowanie wysianych łączkowych kwiatków i wysadzenie warzyw,
ale spokojnie, bo jeszcze jest zimno, a dzisiaj zapowiadają znowu zimną prawie minusową temperaturę w nocy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies