Chętnie bym się z Tobą podzieliła bo mnie ich nie brakuje. I w koncu wiem dlaczego ja sie denerwuję jak kwitna małe kwiatki . Ciągle mi się wydaje że ich prawie nie ma bo się przyzwyczaiłam że u mnie tylko wielkie bukiety magnolie , forsycje, rododendrony i azalie , kolkwicja,.....liliowce , bzy , jaśminy, te małe prawie sie nie licza, nie sa widoczne ale dobrze że są.
Haniu, Aniu dziękuję za kibicowanie. Raźniej mi, gdy czuję wasze wsparcie.
Nie było mnie przez weekend, więc postępów zero . Dzisiaj pojawiła się ponownie ekipa ogrodnicza, robi się ostatni odcinek murka. Za tydzień, dwa sianie trawnika. Zaczynam mieć nadzieję że chwasty tym razem mnie nie zarosną .
A magnolia miała być w kącie przy szopce, ale nie pasowała Żonowi. Chciał tam mieć iglaka, więc trzeba było przekopać. Iglak w postaci tui Schmaragd jak widać jest. Początkowo był posadzony Szmaragd "z odzysku", ale nie miałby szans w tym miejscu na regenerację. Więc poszedł na drugą stronę, gdzie lepsze warunki słoneczne przede wszystkim.
Jejciu rd cudne. Aż przypomina mi się Dania.
Magnolia powaliła mnie na kolana - prześlicznie kwitnie
I coś mi się wydaje, że często będę tu zaglądać - pozdrawiam
Bardzo Ci dziękuję Ewuniu, zaczynam lubieć swój ogród, mieć z niego radość i cieszyć się każdym kwiatkiem i roślinką Zaczynam doceniać to, że przyroda pracuje nieustannie - trzeba jej dać tylko szansę, a ona z niczego robi coś Dzisiaj dostrzegłam te zmiany jakie zaszły w ciągu roku na naszym ogrodzie. Teraz to jest naprawdę ogród
Zapisuję skrupulatnie wszystkie rady doświadczonych ogrodników Do magnolii kupiłam nawóz z firmy Agrecol, polecany przez Madżenkę, a osobno mam nawóz do Rh i hortensji. Myślałam, ze magnolia taka kapryśna i potrzebuje specjalnych nawozów Dobrze wiedzieć, ze można używać tego samego, łatwiej utrzymać nawożenie w ryzach O chelacie nie wiedziałam... gdzie to można kupić? w ogrodniczym i jak to stosować?
Anuś, życzę słonka i spełnienia planów Magnolia nie kwitnie, ale za to róże nie zawodzą U Ciebie są najcudowniejsze i zaróżowiłaś mój ogród Dziękuję Ci za tego wirusa Co prawda Giardiny nie udało mi się namierzyć, ale upolowałam inne róże z ADRem (teraz wiem, że coś takiego jest
Buziaki Aniu
Dziękuję wszystkim za odwiedziny, miło mi ze znajdujecie czas żeby do mnie zajrzeć
Niestety zupełnie nie pamiętam skąd mam ciemnego ciemiernika Rośnie u mnie już parę lat i jakoś nie zapamiętałam źródła jego pochodzenia. Szczególnie teraz wiosną stwierdzam, że w ogóle nie pamiętam co gdzie rośnie. Czasem oznaczałam sadzone rośliny, ale w większości nie i teraz jeden misz masz. Na przykład piwonie. Mam ich trochę, bo ze trzy lata temu kupowałam i namiętnie sadziłam, ale jakoś nie pomyślałam, żeby sobie zapisać jakie. Jak zakwitną to może jakiś znawca pomoże w identyfikacji
Z wieloma innymi roślinami tez tak mam. Teraz staram się bardziej to ogarniać, ale już zauważyłam, że nawet moje ukochane funkie po zimie nie mają swoich tabliczek. I co się z nimi stało? Licho wie Jak podrosną to może poznam
Z ogrodu zaległe zdjęcia sprzed paru dni. Magnolia i paki klonu pensylwańskiego.
Dzięki Aniu było miło i słonecznie a przede wszystkim pięknie zakwitła dla gości magnolia, własciwie magnolie ale Alexandrina szczególnie.Dzięki za piękna sasankę.
Pierwszy majowy weekend dał zapomnieć o zimnej majówce. Ciepło i przyjemnie i coraz więcej barw w ogrodzie. Kwitną magnolie i tulipany, lada moment ruszą rododendrony i azalie. Ale oglądając zdjęcia sprzed roku - opóźnienie w przyrodzie dwutygodniowe:
magnolia lennei
i pod magnolią:
i magnolia susan: