Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kondzio 16:55, 17 cze 2013

Macham hi hi hi
baraga1904 19:09, 17 cze 2013

...nie ma za dużo wolnego czasu - w pracy siedzę od piątku i jeszcze do domu nie wróciłam...wybacz Marzenko ale nie poczytam co u Ciebie tylko pozdrowienia zostawiam... bardzo słoneczne...
Madzenka 21:32, 17 cze 2013

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Udaję że film oglądam z teściami mam wizytę więc na chwilkę wpadam
Magnolio Twoje łany lawendy to czad!!! Kiedy nam pokażesz kolejny rąbek Twojego ogodu? Ja na razie tej lawendy nie kupuję, bo dosadziłam wąskolistną. Gdybym miała wymieniać to musiałabym kupić 30 krzaków.... Zatem poczekam aż kolejne wymarzną...
atena35 21:34, 17 cze 2013

Z teściami to nie wizyta lecz wizytacja
Madzenka 21:36, 17 cze 2013

magnolia napisał(a)

lepsza ta co później kwitnie, teraz jeszcze zielone ma pąki, ciut większe listki- lepsza, bo zimą tez piękna
u mnie wyglądała zimą tak:

To jest ta lepsza - szerokolistna. Ma bardziej szare/ srebrzyste liście, których nie gubi zimą. Ma sztywne pędy, które się nie pokładają. Wygląda pieknie zimą i wiosną w przeciwieństwie do wąskolistnej, która jest wtedy łysa i na dodatek lubi się pokładać.... Gdy się jej radyklanie nie tnie od pierwszego roku tylko zrobi to,po dwóch sezonach (jak ja) ze zdreniałych pędów może nie odbić.
Zatem polecam wszystkim tę lawendę z srebrnymi szerszymi liścmi.
Moją wąskolistna posadzona za żywopłotem bukszpanowym mnie nie drażni ale ni zgadzam się na pokładanie...
Madzenka 21:48, 17 cze 2013

wątek o córkach :
Córka zaczęła mówić ludzkim głosem po 18-tce jeszcze czasami nie pracuje jedna półkula mózgowa ale idzie ku lepszemu oby do końca studiów
Z wiekiem dostrzega uroki ładnego otoczenia.... dostrzega ogród.... To cud!!!!

Wątek o opryskach :

Uaktualnie bo taki stworzyliśmy ale coś nam ostatnio zamiera
Mimo wielu dyskusji - pryskałam wiosną profilaktycznie na grzyba. - sprawdza mi sie to od lat. Gdy roślinh nie mają jeszcze pąków - zwykle marzec - pryskam środkiem przeciwgrzybiczym: róże, magnolie, powojniki, moje graby i bukszpany. Ale zwykle pryskam wszytskie rośliny. Ponieważ mam ciężką glebe i nawiedzają nas niemal tropikalne deszcze moje rośliny nękają choroby grzybowe. W każdym roku gdy tego nie robiłam miałam plamistość bądź mącznikia na roślinach. Jeśli pryskam występowanie zminimalizowane. W ubiegłym roku chorowały mi niemal wszystkie bukszpany, w tym roku wyglądają zdrowo. Wykonuję oprysk: Miedzianem, Topsienm lub Score.

W ubiegłym roku zamiast na grzyba popryskałam najpierw promalanem i bylam wściekła bo i tak przędziorki zrzerały mi rośliny....
W tym roku od końca kwietnia atakuję robale (mszyce, przędziorki, gąsienice ,skoczki rózane (nie mam) i wszelkie inne gryząco- ssące) - nie profilaktycznie ale interwencyjnie Mospilanem lub Decis lub Karate zeon.
W poprzednim ogrodzie miałam przepiekną magnolię, którą co roku latem atakowaly przędziorki. Profilaktycznie pryskałam ją środkiem na przędziorki wiosną, w czerwcu i sierpniu. Udało mi się je na tyle ograniczyć , że kwitła przepięknie.

Opuchlaki i pędraki podelwałam Dursbanem... Niestey bezskutecznie.... Wyżerają mi żurawki, właśnie jedną ozdobną laurowiśnię variegata... Podobno skuteczne będzie podelewanie w lipcu.... Te potwory potrafią wyżreć wszystko. Właśnie zamiera mi kolejna amanogawa... Muszę sprawdzić korzenie....

Mam nadzieję, że pomogłam ... Wrzucę potem te wynurzenia do wątku o opryskach

Madzenka 21:52, 17 cze 2013

atena35 napisał(a)
Z teściami to nie wizyta lecz wizytacja

Oj tak ale teściowa na szczeście bardzo lubi ogród (zaraziła mnie wirusem ogrodowym) więc wizytacja głównie dotyczyła ogrodu i nawet udało mi się ostrzyc w czasie rozmowy kwadracik bukszpanowy pod magnolią uznajmy, że robiłam instruktaż teściowej

W ramach rewanżu za wirusa robiłam rewolucję u niej. Teść został wyposażony we Florovit i podlewa rabate a ja w licpu zrobię im wizytacje
Madzenka 21:53, 17 cze 2013

ana_art napisał(a)
Madżenka ja myślałam, że masz Golden Celebration i Graham Thomas. Zaraz wkleje u siebie foty porównawcze.

Mam tylko Golden a teraz wzbogaciłam się o dwa Jamesy Galeway i jeszcze taką której nazwy nie pomnę.....
Konstancja30 21:58, 17 cze 2013

magnolia napisał(a)

lepsza ta co później kwitnie, teraz jeszcze zielone ma pąki, ciut większe listki- lepsza, bo zimą tez piękna
u mnie wyglądała zimą tak:

wszystko się zgadza ... Magnolia ... no to som łany !!! ... Madżenka bardzo przepraszam ale jak przemilczeć ???
Gosiniak 22:01, 17 cze 2013

Marzenko dobrze dobrze, że się dzielisz wiedzą, wszystkie rady cenne, a ty jak widać masz już spore doświadczenie, ja też pryskam, bez tego ani rusz, u mnie na trzmielinie, którą niedawno kupiłam pojawił się już mączniak, co raczej się nie zdarza o tej porze roku, ale pogoda była okropna i dopadło ją, popryskałam mam nadzieję, że pomoże.
A jaka jest nazwa tej lawendy o szerszych liściach?, którą polecacie, też bym taką chciała