Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:19, 16 maj 2017

Do góry
Dziś zrobiłam obchód, oberwałam kilkanaście liści bluszczu (suchych), popatrzyłam na paprocie, tak misterny mają rysunek, kolor w niesamowitym odcieniu, myślałam o tym, jak zamaskować widok na ogród sąsiada... Na razie odbijają zmarznięte laurowiśnie To dobry znak. Przyroda się odradza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:16, 16 maj 2017

Do góry
Wczoraj (nie uwierzycie) - położyłam się o 22 na leżak. Wystarczyło 10 minut żeby naładować akumulatory i odstresować się. Ogród ma uzdrawiającą moc.

Obecnie wygląda pięknie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 16 maj 2017

Do góry
Mylka napisał(a)
A ja trochę z innym tematem ... Uwielbiam Danusiu Twoje zdjęcia i artykuły. Czytam, choć nie komentuję. Czy myślałaś kiedyś o wydaniu tego w formie książki? Mam Twoją książkę jak zaprojektoeac ogród marzeń zawsze pod ręką i kiedy dwójka moich Maluchów da mi w kość to sobie wertuję książke i humor od razu lepszy. Jakaś nowa Twojego autorstwa książka mile widziana. Z pozdowieniami

Tak kochana, mam zamówienie od dwóch wydawnictw, od dwóch lat, na dwie książki... ale żeby je złożyć w całość trzeba pokotem siedzieć przed komputerem, potem 3 miesiące zdjęcia dobierać. Wszystko można by było zrobić, ale są sprawy ważne i ważniejsze.. na razie wybieram te najważniejsze. Tez bym chciała. Ale czas trzeba mieć.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:13, 16 maj 2017

Do góry
Tak zrób, tylko żeby ziemia nie zbiła się twarde grudki. Może się tak stać. Nie deliberuj nad tym i po prostu nie martw się. Nic się nie stanie trawnikowi. Zwałujesz potem, nawet jak wzejdzie trawnik można wałować, będzie się lepiej krzewił.
Zacieniony taras 08:11, 16 maj 2017

Do góry
Wszystko pomaluj na grafitowo, nawet drewno. teraz jest za duże urozmaicenie.

Jednak w tym akurat przypadku moim zdaniem lepiej było pójść w beże. Charakter skrzynek drewnianych bardziej pasuje do beżu niż do grafitu.
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 08:07, 16 maj 2017

Do góry
Posadź coś na pniu, pod tym petunie białe plus inne kwiaty ulubione, fuksje dobrze rosną w półcieniu, niecierpki, W to bluszcz spływający.

Kula jako normalna kula, ma się z donicy wylewać, zakrywać otwór, jeśli posadzisz do dużej donicy małą kulkę będzie głupio wyglądało albo kulka zostanie "pożarta" przez roślinność wokół rosnącą.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:03, 16 maj 2017

Do góry
Trzeba było zobaczyć że jest mokra i nie posypywać. Teraz to już po fakcie i odwrócić się nie da. Albo trzeba było nie polewać., Poczekać dwa, czy ile tam trzeba dni i dopiero wałować. Nikt nie każe po nocy robić. W godzinę nie wyschnie ziemia
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 08:01, 16 maj 2017

Do góry
Trawniki z reguły są nawożone i to dość intensywnie, gnojówka "ekologiczna" z trawnika nawożonego sztucznie - to już nie jest ekologiczna. Trawa raczej nie wchodzi w grę. Pokrzywa, żywokost, skrzyp polny (nie błotny), wrotycz, tymianek itp. w swoim składzie chemicznym zawierają konkretne związki, które wspomagają wzrost lub chronią przed chorobami czy szkodnikami. Trawa takich wartości nie ma. Tak myślę, jeśli się mylę, sprostujcie.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 07:55, 16 maj 2017

Do góry
Nie możesz, bo nawierzchnie żwirowe powinny być przepuszczalne, folia nie przepuszcza wody, poza tym bąbelki będą pękać, dawać odgłosy strzelania, no nie wiem czy będziesz z tego zadowolona chodząc po takiej nawierzchni.

Folia bąbelkowa nie nadaje się do celów nawierzchniowych, a jedynie do ocieplenia namiotu foliowego czy szklarni przed zimnem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:53, 16 maj 2017

Do góry
Trzeba było odczekać aż ziemia przeschnie. Skoro polałeś wodą, to wałować się teraz nie da. Czy będzie ok? nie wiem, okaże się
Niwak - klasyka w nowoczesnym wydaniu 07:51, 16 maj 2017

Do góry
Witaj, ja w kwestii nazewnictwa "niwaki" oraz "skalniak".

To wspaniałe, że uratowałaś jałowca, jedno z pierwszych spotkań Ogrodowiska było w ogrodzie Zbyszka i formowanie niwaki. Super wspomnienia i super spotkanie.

Pozostałe pytania fajnie by było "podeprzeć" sesją zdjęciową. Trudno doradzać w ciemno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:29, 15 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, "walczyłam" z lekarzami i Babcią Jasią. Jestem wykończona Jak wróciłam to zrobiłam kawę z Wiesią przed moim ulubionym ciurkadełkiem. Niestety - nie odpoczęłam w niedzielę, a czuję się jak przekłuty balon..

Akumulatory będę ładować jutro. Ale dziś popatrzyłam na cudne, nowe tulipany, które stopniowo zaczynają jedne po drugich. Niektóre mnie zaskoczyły pozytywnie, inne są zbyt czerwone jak na mój ogród. Ludziska spacerują, patrzą, cieszą się. Ja też

Szefowo odpoczywaj wiec. Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:49, 15 maj 2017

Do góry
Kochani, "walczyłam" z lekarzami i Babcią Jasią. Jestem wykończona Jak wróciłam to zrobiłam kawę z Wiesią przed moim ulubionym ciurkadełkiem. Niestety - nie odpoczęłam w niedzielę, a czuję się jak przekłuty balon..

Akumulatory będę ładować jutro. Ale dziś popatrzyłam na cudne, nowe tulipany, które stopniowo zaczynają jedne po drugich. Niektóre mnie zaskoczyły pozytywnie, inne są zbyt czerwone jak na mój ogród. Ludziska spacerują, patrzą, cieszą się. Ja też
Mata przeciw chwastom 20:45, 15 maj 2017

Do góry
Nie wykładaj niczym, po prostu piel chwasty. Wyściółkuj. Postaraj się teraz, z wiosny, nie dopuść do wysiania się. Potem już będzie dobrze, nie będą tak rosły.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 20:41, 15 maj 2017

Do góry
Poczekaj, bo może sprzedawca (ależ on ma niewiedzę ogrodniczą) jednak sprzedał właściwy środek?

Jakby co postępuj zgodnie z tymi radami https://www.ogrodowisko.pl/watek/6909-zakladanie-nowego-trawnika-na-starym

a zwłaszcza z tymi, czyli sianie od nowa https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:38, 14 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

One dają tyle radości jak nic innego. Owoce do października, dasz wiarę?

No właśnie Danusiu nie mogę uwierzyć i po ostatniej naszej rozmowie nie mogę się doczekać aż taką będę miała. Chociaż jedną sadzoneczkę Danusiu
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 13:49, 14 maj 2017

Do góry
4 dni minęło, daj na wstrzymanie nerwy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:48, 14 maj 2017

Do góry
Jeśli trawnik nie był nawożony, a wykazuje takie plamy zielone i mniej zielone, oznacza to że ziemia nie ma jednolitej żyzności, zasobności na całej powierzchni jednakowo. Często bardziej zielone jest w miejscach, gdzie było kopane (np. rowek na kabel elektryczny, czy jakiś przepust).

Oczywiście wygrabienie także poprawiło coś, skoro trawa się zazieleniła bardziej.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:45, 14 maj 2017

Do góry
Posiej wcześniej trawę. Jak już chwasty całkowicie padną. O to przecież chodzi a nie o okres karencji. Herbicyd nie działa na gołą ziemię, ani na nasiona traw wysiane.
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 13:44, 14 maj 2017

Do góry
Tuja 'Danica' jest kulista, z czasem urośnie na tyle, że będzie się z donicy "wylewała" więc zadusi wszystko, co pod nią będzie rosło. Polecam kwiaciarniany bluszcz jako płaszcz zwisający albo wszystko, co jest zwisające kaskadowo.

Twoje propozycje wyłącznie w przypadku posadzenia czegoś na pniu, wtedy owszem - na tak wszystko. Jako drzewko na pniu polecam trzmielinę. Tania i ładna kolorystycznie,. szczególnie żółta odmiana w połączeniu z lawendą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies