Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Osy/pszczoły ziemne 13:37, 14 maj 2017

Do góry
Obserwuj i zrób zdjęcie.

Tu masz o osach ziemnych, porównaj
Osy/pszczoły ziemne 13:36, 14 maj 2017

Do góry
dominik_kesselring napisał(a)
Witam
Ogrodnik ze mnie żaden potrzebuję jednak ustalić co żyje w trawniku na podjeździe.
Klikanaście kopczyków 1-1,5 cm wysokości i dziurka o średnicy około 0,5 cm równa jakby zrobiona prętem. Widziałem jak do jednej wlazła osa lub coś osopodbne. Czy mogą to być osy?
Jedną dziurkę rozkopałem i nie wyglda na głębokie.
Podjazd jest przy domu w centrum miasta. Sąsiad straszy, że to osy ale nie wygląda aby te dziurki gdzieś prowadziły aczkolwiek nie rozkopywałem podjazdu. Mamy małe dzieci stąd nas to martwi.
Osy/pszczoły ziemne 13:34, 14 maj 2017

Do góry
kubicack napisał(a)
Witam. Od niedawna mam problem z osami bądź pszczołami ziemnymi ( nie potrafie rozpoznać) . Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim czymś . Żyją w ziemi i wychodzą na powierzchnię przez wiele maleńkich otworów w ziemi. Mam ich pełno na podwórku .Z tego co zauważyłem , wieczorami owady o kolorze czarnym z małymi pręgami i pomarańczowymi skrzydełkami kopią te "dziurki" i tunele , a w ciągu dnia krążą nad nimi inne o kolorze jaskrawo żółtym . Próbowałem się ich pozbyć wlewając do dziurek olej samochodowy oraz wrzątek , jednak następnego dnia były wykopane już nowe dziurki.Nie mam pomysłu jak się ich pozbyć , a z dnia na dzień jest ich coraz więcej . Nie są one agresywne , ale kto wie. Wole nie mieć w pobliżu domu gniazda. Proszę o pomoc , jeżeli ktoś wie jak się ich pozbyć.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 09:54, 14 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tylko jeden był?

Było pełno, po 150 zł, ale stał na wyprzedaży (przeceniony) jeden i nie mogłam go takiego samotnego zostawic W ogóle nie potrzebowałam takiego zakupu, bo mam pełno zesatwów w ogrodzie a jeszcze jeden zestaw czeka na odbiór przez tesciów... Ale jeden czarny dla mnie do wypoczynku sie przyda. M woli leżaczek
Madżenie ogrodnika sezon 2017 18:57, 13 maj 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nie mogłam sie oprzeć pokusie nie kupienia fotela za 100 zł

Tylko jeden był?
Coś jeszcze, coś więcej... 18:21, 13 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak te hosty? i połowa ogrodu?
Mnie impreza ominęła, mojej mamy wizytę u lekarza przełożyli na poniedziałek i nie pojechałam na lilaki Harowałam jak wół dziś sama samiusieńka u siebie. Efekty som

W sumie... dobrze Szlag trafił cukinie, astry, kosmosy. Reszta trzyma się dzielnie

Niedługo lece obejrzeć efekty u Ciebie
Mój ogródek pod Gdańskiem 17:36, 13 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widzę, że jesteś. Witaj Jesteś jedną z pierwszych forumowiczek. Teraz na tę chwilę, pierwsza pozycja po mnie

dziękuje za imię słowa i za zajrzenie do mnie tęsknie czasem za Wami zawsze taka miła serdeczna atmoswera u Was wrzucę jeszcze kiedyś na dłużej. Ogrodem na szczęście się zajmuje ja lub ktoś inny, wiec będę miała jeszcze co pokazać Całuje serdecznie, pozdrawiam i do następnego razu ! Nie zmieniajcie się nigdy!
Coś jeszcze, coś więcej... 17:34, 13 maj 2017

Do góry
Jak te hosty? i połowa ogrodu?
Mnie impreza ominęła, mojej mamy wizytę u lekarza przełożyli na poniedziałek i nie pojechałam na lilaki Harowałam jak wół dziś sama samiusieńka u siebie. Efekty som
Mój ogródek pod Gdańskiem 17:33, 13 maj 2017

Do góry
Widzę, że jesteś. Witaj Jesteś jedną z pierwszych forumowiczek. Teraz na tę chwilę, pierwsza pozycja po mnie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:31, 13 maj 2017

Do góry
Ja bym sypneła ziemią, zrobiła dosiewki, nawóz (tylko błagam - równo rozsiej) i podlej celem rozpuszczenia. Myślę, że słaby ten nawóz był. No i widzisz teraz działanie nawozu na 3 m-ce nawet miesiąc nie podziałał.

Jak spalisz teraz to i tak nie ma co żałować, a jak pomoże -to tylko się cieszyć.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:36, 13 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnie zdjęcie - ciemnozielona trawa - albo tu sikała suczka albo spadło komuś garść nawozu. jest tu nawieziona trawa, albo packa ziemi bardzo żyznej przypadkiem się znalazła.

Czy spalona czy zagłodzona to się dopiero okaże. Pokaż za dwa tygodnie jak wygląda.
Nie używaj nawozów na 3 m-ce albo na cały sezon, ja tego nie stosuję.

Zanim okaże się co z trawnikiem, trudno cokolwiek radzić. Bo można tylko zaszkodzić.

Danusiu,

przez ostatnie kilka dni nie dosiewałam ani nie nawoziłam, sugerując się, że można tylko zaszkodzić a poza tym ekipa ogrodzeniowa dopiero wyszła z ogrodu. trawa była skoszona jedynie, kiepsko rośnie, teraz wygląda tak. przypomnę, że w końcówce marca było sypnięte nawozem Grass długodziałającym NPK 19-28-5 a trawnik jest z zeszłego sezonu z września.?
Jak myślisz, taki wygląd trawnika to spalona trawa czy jednak niedonowieziona? będę grabić dzisiaj i robić dosiewki, sypnąć florovitem czy jednak poczekać z nawozem jeszcze miesiąc i po dosiewkach lać wodę?

Madżenie ogrodnika sezon 2017 07:55, 13 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam takie same fotele od roku i czarne i białe, czekają na lepsze czasy

Nie mogłam sie oprzeć pokusie nie kupienia fotela za 100 zł
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 07:11, 13 maj 2017

Do góry
Popatrz na te zdjęcia. może coś się przejaśni http://www.gardenarium.pl/oferta/instalacje-odwadniajace
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:09, 13 maj 2017

Do góry
Nie, gdy się wałuje, to się nie leje wody. Raczej dołki trzeba zagrabiać i równać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 12 maj 2017

Do góry
Przyłapało mi jednak młode końcówki grujecznika i buka na wierzchołku. Kilka kwiatów różaneczników też zmarzło. Po sąsiadach widzę większe straty.

Dziś rano wymieniłam pomarznięte bukszpany w donicach, zlałam cały ogród, uzupełniłam trawnik na ulicy poryty przez drogowców. Jest pięknie i świeżo. Czekam na ciepło, takie prawdziwe, bo teraz to jest takie "oszukane".
Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:28, 12 maj 2017

Do góry
Mam takie same fotele od roku i czarne i białe, czekają na lepsze czasy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:26, 12 maj 2017

Do góry
Jeśli ziemia ze sklepu to jest bez chwastów, więc posypuj jak radzi Mamtu. Nie przegrabiaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:24, 12 maj 2017

Do góry
Kupiłam dziś cynie limonkowe I paprocie.

I pomidora koktajlowego już z owocami zielonymi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:24, 12 maj 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
No to super. Strasznie mnie ciekawią te truskawki.

One dają tyle radości jak nic innego. Owoce do października, dasz wiarę?
Jak dodawać zdjęcia 21:22, 12 maj 2017

Do góry
Zrób przerwę między tekstem, a zdjęciem (ENTER)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies