Horki przed, bo gracki to potwory i się rozrastają i zacienią te hortki z boku. No i kępy potem duże się im robią. Dużo szybciej niż myślisz. Miałam.
Przed zrobiłabym mix: szałwia i hakonechloa macra aureola, ona ładnie może wylegać lekko na trawę [wkurza w trakcie koszenia, ale pieknie wyglada i wybaczam to leżenie - zawsze można dać większy dystans do trawy i wtedy będzie zwiewnie wylegiwać na rabacie].
Lawenda przez ten niebieskawy kolor liści nie jest wdzięczna/łatwa do łączenia z innymi roślinami.
Podpowiedzcie - Hortki sądzić przed grackami ( wersja po lewej) czy na przemian z grackami ( wersja po prawej). Na najniższych piętrze może szałwia lub lawenda ...
Moje zakupy z zeszłego tygodnia
Dzisiaj kupiłam lobelię zwisającą będzie posadzona w 2 baliach
Kupiłam jeszcze selery korzeniowe, bo nie mogłam nigdzie dostać, i taką roślinkę. Pani twierdziła, że to milin amerykański, krzew co roku się go ścina i odrasta od nowa i ma zwisające kwiaty. Zobaczymy co to wyrośnie
Pierwsze rododendrony zaczynają kwitnienie
No właśnie Elu z tymi pustkami to problem. Też zdecydowanie muszę uzupełnić bylinkami, ale muszę najpierw poprostować pewne sprawy żebym widziała sens tej roboty.
Ciurkadełko to też skarb- jak każda woda w ogrodzie. Pamiętam cudowne poranki w czasie wizyt u MałejMi- godzinami wpatrywałam się zauroczona w toczące się życie wokół ciukadełka. A przecież i oczko ma obok.
Babciny przystojniaczek juz niestety pojechał do domu. Ale pustki
Mam pytanie...
1.Czy i kiedy można zrobić oprysk powyszym produktem?
2.Można trawnik i cały ogród?
3.czy jakieś rośliny się nie nadają?
4.Jaką ilość humusu na ile wody?