Oj chyba ściągnęłam Myślę też o Was dziewczyny jak sobie dajecie radę. Od jutra OREW wznawia działalność. Na razie w wtorki i czwartki Daria będzie miała rehabilitację. Upłynęły dwa miesiące bez zajęć. To spory czas. Nareszcie wracamy do normalności i jeszcze tylko fryzjera mi brak Warzywa wysiałam 24 kwietnia. To było tuż przed pierwszym długo wyczekiwanym deszczem. Powschodziło wszystko.
Moje pierwsze bohomazy przedstawiają hortensje. Uczę się z internetu, w rodzinie mam pasjonata malarstwa oraz modeli statków z Star Trek. Siostra maluje, jest po szkole rysunku. Ja jakoś nie rozwijałam się. Dopiero teraz coś mnie napadło
Z rana zrobiłam kilka fotek mojego ogródka.
W południe spadł deszcz z gradem
Chciałabym Was bardzo prosić o pomoc w zdiagnozowaniu co się dzieje z moją magnolią. Jestem bardzo początkująca w ogrodowych sprawach i sama nie wiem co robić.
Wsadziłam magnolię satisfaction jakieś 3-4 tygodnie temu. Specjalnie dla niej został przygotowany duży dołek z ziemią pomieszana razem z torfem, miejsce jest również obłożone kora sosnową. Stanowisko bardzo słoneczne. Do tej pory żaden nawóz nie został jeszcze stosowany - ogrodnik powiedział, ze mamy to dopiero zrobić w czerwcu.
Niestety, magnolia zaczyna mieć coraz więcej ciemnych liści. Czy może to być jakaś choroba? Co mogę na to poradzić? Bardzo mi zależy na tym drzewku i nie chciałabym się go pozbywać...
U mnie nareszcie w poniedziałek solidnie popadało, w dodatku zimni ogrodnicy okazali się łaskawi (przynajmniej narazie) i mimo chłodu przymrozków nie było. Ogród coraz bardziej się rozrasta i nabiera masy. Drzewa i krzewy po wiosennych przymrozkach wszystkie żyją i odbudowały się.
Ewo, pokaż proszę zdjęcia tych pędów, dołu gałęzi i całego krzewu. Mośe są jakieś uszkodzenia widoczne? Może wystarczy je ciąć. Pogoda wiosenna dała różom niestety w kość.
Zobacz co wycięłam ostatnio z mojej młodziutkiej Clothilde Soupert
Takich i podobnych pędów znalazłam więcej i na innych różach.
Powinnam mieć zakaz wchodzenia do sklepów, bo zawsze mnie coś skusi i kupię.
To efekt
Powojnik Madame Baron Veillard.
I doniczki na ogrodówki, znikną paskudne wiadra