Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:00, 12 maj 2020

Do góry
Akurat w sobotę myłam szyby i sprzątałam w ogrodzie zimowym. Przycięłam mocno rozrośniętą taką trzykrotkę zwisłą.

Mam jeszcze taką miniaturkę, np. do słoików czy butli. Zdjęcie z długopisem.

Sadzonka eonium ciemnego.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:53, 12 maj 2020

Do góry
Reo meksykańskie duże. To nowe, fioletowe musi się rozrosnąć, bo dopiero co ukorzeniłam przywiezioną sadzonkę.

Aloes.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:47, 12 maj 2020

Do góry
Drugi jest postrzępiony.
Tak wygląda - u mnie są wciśnięty pomiędzy inne rośliny w nóżkach. Liście 20 - 25 cm. Wyciągnęłam ze skrzynki do zdjęcia. Ponad metr średnicy.

Mam jeszcze takie syngonium o zielono - różowych liściach. Może być pnące lub zwisające.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:39, 12 maj 2020

Do góry
Anitka napisał(a)

Do 40 cm w fazie kwitnięcia. Kwitną teraz i dość długo. Mocno się sieją. Czy dopisać do listy?

Basiu a teraz z mego inwentarza Filodendrony mam dwa tylko, bo one wolą cień a tu wystawa południowa, ale radzą sobie w nóżkach w cieniu wysokich roślin.
Taki czerwieniejący o bordowych łodygach, on jest pnący.

Nie nie dopisuj, kupiłam je ale pierwszy raz je mam, a pytałam bo doradzałam znajomej zawilce japońskie jesienne, pojechała do szkółki i dali jej te właśnie i powiedzieli ze wysokie... a przecież i liść zupełnie inny...
W końcu ukopałam jej u siebie bo sporo się rozrosły...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:33, 12 maj 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Anitko te białe zawilce na jaką maksymalną wysokość u Ciebie rosną?

Do 40 cm w fazie kwitnięcia. Kwitną teraz i dość długo. Mocno się sieją. Czy dopisać do listy?

Basiu a teraz z mego inwentarza Filodendrony mam dwa tylko, bo one wolą cień a tu wystawa południowa, ale radzą sobie w nóżkach w cieniu wysokich roślin.
Taki czerwieniejący o bordowych łodygach, on jest pnący.

W cieniu - zacieniona 12:26, 12 maj 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Przez te wirusy, dawno do Ciebie nie zaglądałam Przybiegłam zobaczyć, co słychać w moim ulubionym zacienionym. Jak sobie radzisz, co u Ciebie nowego i czy byłaś już na zacienionej?
Serdecznie życzę Tobie zdrowia, i Twojemu emusiowi i obyśmy wkrótce zaczęli żyć w normalności.
Tego i sobie życzę.

Haniu...miło,że zaglądasz.Z. musi radzić sobie sama.
W cieniu - zacieniona 12:24, 12 maj 2020

Do góry
an_tre napisał(a)
Bogusiu dziś trochę powędrowałam świątecznie i tak tereny nadmorskie mnie przyciągnęły również do twojego ogrodu
Pozdrawiam serdecznie, i miłego wypoczynku świątecznego

Moja jabłonka też cieszy....Aniu dziękuję .
Wszystkiego po trochu 12:23, 12 maj 2020

Do góry
Mirka powtórzę za innymi- powojnik cudny. Magnolia jak nie za wysoka to muszę nazwę pamiętać. Bodziszek korzeniasty u mnie zaczyna kwitnąć. Paprocie kupiłam w tamtym roku i na razie nie widzę ich wychodzących z ziemi niestety. A mam ochotę dokupować paprocie, podobają mi się bardzo.
Mirka co to za zwarte kępki przy brzegu obok tego niebieskiego ?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:23, 12 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Zywopłot z buka masz ze zwykłego pospolitego buka? Jak często go tniesz?

Żywopłot z buka zwykłego. Ja tnę dwa razy w roku, w czerwcu jak częściowo zdrewnieją te młode przyrosty i sierpniu koryguje co wystaje.

Późno rusza na wiosnę. Suche liście gubi dopiero, gdy nowe w maju wypuszcza.

Ogród do odnowy 12:17, 12 maj 2020

Do góry

był zając zjadający kapustę....

Ogród w mieście-ogrodzie 12:16, 12 maj 2020

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

Skatowałem się jak zwykle i podobnie jak Ty mam wrażenie, że nic dorzecznego nie zrobiłem

Jak zawsze u Ciebie piękne widoki. Też się przeciągnęłam, ale wiosna taka zwykle jest

Co to, jak floks jakiś wygląda, a może skrzyżowanie floksa z powojnikiem?
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 12:15, 12 maj 2020

Do góry
KatarzynaKromka napisał(a)
Witam,
bardzo proszę o pomoc - świerk glauca globosa, ma z 10 lat przez które cieszył nasze oczy..
W ciągu 2 tygodni wszystkie stare igły zbrązowiały, zostały tylko tegoroczne przyrosty.
Nie mogę zdiagnozować czy to choroba grzybowa czy jakiś szkodnik - nie zauważyłam żadnych robaczków, jedynie nieliczne (dosłownie kilka) pajęczyny (takie tunele z pajęczyny), natomiast igły są w czarne kropeczki, miejscami aż taka maź czarna pokrywa igły. Charakterystyczny jest też wyciek z miejsc po wiosennym cięciu.
Proszę o pomoc w diagnozie oraz radę czym pryskać - czy jest szansa na ratunek - i czy inne krzewy/drzewka również - mam dużo żywotników, jałowców, sosny, inne świerki, kosodrzewina itp. + liściaste.
Z góry dziękuję

Nie mogę załadować swojego zdjęcia ale mój świerk wygląda tak jak na drugim zdjęciu.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:15, 12 maj 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Anitko, moje glediczje wypuszczają listki od samego dołu. Bo to są jeszcze cienkie " kijki". Czy mam pozwolić im tak wypuszczać te listki czy je usuwać?
Pozdrawiam serdecznie.

Basiu możesz zostawić lub usunąć. Lub usunąć te na samym dole jeśli chcesz, aby wyżej była rozgałęziona.
U mnie nawet już na starym grubym pniu wypuszczają.

Ogród bez reguł 12:15, 12 maj 2020

Do góry
Asiu... Przykro mi z powodu kotka...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:12, 12 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

To Ci zrobię sadzonkę do donicy kolejną.... Na kiedyś

Podoba mi się odmłodzenie leszczyny

Ula mam nadzieje, że to kiedyś będzie niebawem A paprotka ruszyła?

U mnie już taka.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:08, 12 maj 2020

Do góry
oliwka napisał(a)
[/img]

Anitko tak patrzę na twego iglaka pełnego nowych przyrostów i przypomniałam sobie, że zimą posadziłam dwie małe choinki po świętach. Akurat przez 1.5tygodnia było na plusie i bardzo mokro na zewnątrz. W sumie nie wiązałam z drzewkami żadnych nadziei, ale obydwa są nadal zielone. Tylko te końcówki gałązek mają brązowe i nie ma przyrostów. Podlewamy je co jakiś czas, dałam nawozu i się zastanawiam czy one żyją czy tylko mam czekać aż wyschną i zbrązowieją. Czy one mają jakieś szanse?

Teraz większość iglaków ma już nowe przyrosty.
Z iglakami wsadzanymi po świętach często jest tak, że w domu ruszają z wegetacja , wsadzamy je do ogrodu i tu pojawia się susza fizjologiczna. Takie iglaki podobnie jak bukszpany na wiosnę wyglądają tak jakby żyły, ale nie wypuszczają nowych przyrostów i z biegiem dni okazuje się, że są zaschnięte, choć tego na pierwszy rzut oka nie widać. Miałam takie doświadczenia wcześniej z iglakami.

I jeszcze jedna rada choć w twoim przypadku ona na 100 % nie uśmierciła twoich choinek - żadnych iglaków, drzew czy krzewów nie nawozimy po wsadzeniu. Ja nawet cały pierwszy sezon wstrzymuje się z nawożeniem. Najpierw ma się system korzeniowy zadomowić, a nawóz powoduje, że roślina skupia całą energię na wytworzeniu zielonej masy. Jak dobrze przygotujemy podłoże przed wsadzeniem to na początku nawożenie tez można dłużej ograniczyć w przypadku niektórych roślin.

To tak jak z domem, najpierw solidne fundamenty a potem to co z ziemi wystaje "rośnie" w górę.

Lubię te nowe przyrosty.

Żurawka - Heuchera 11:57, 12 maj 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Trudno powiedzieć. Ale mają fajne, młode sadzonki.
Ale wrzucam Żurawkę Rio. Uwielbiam ją. Nie dość że na słońcu wytrzymuje, to jeszcze po zimie wygląda dużo lepiej niż inne. Świeci swym kolorem.

Moje Marmalade są u mnie na 808 stronie. Bardo mocno podzielone i odnowione. Ubiegłej wiosny efekt dawały spektakularny. Ale tak dużo miały kompostu, że mocno wywindowały.

No piękna ta odmiana Rio taka żywa, wprowadza kolor do ogrodu
Tylko chyba z moją Gotham to tak średnio by wyglądała, prawda? Prędzej ta Marmalade albo ta, co pokazywałam szkółkowa
Zobaczymy co będzie z tych moich, idę zaraz zobaczyć, bo słońce wyszło, nie pada już, w nocy hulał taki wiatr, że hej
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:56, 12 maj 2020

Do góry
Witam serdecznie,proszę o rozpoznanie dwóch krzewów.Z góry dziękuję.
1.

2.
W cieniu uśmiechniętego anioła 11:51, 12 maj 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)

Ślicznie. Podoba mi się ten klimacik.
Pzdr,
Hania
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:51, 12 maj 2020

Do góry
isia33 napisał(a)
Powiem tak, a już myślałam, że nie będę więcej zmieniała nasadzeń. Po Twojej relacji wiem, że byłam za bardzo zachowawcza, skupiałam się głównie na wypełniaczach przy ograniczonej liczbie krzewów i drzew. I na wiosnę od nowa czekają mnie zmiany. Na szczęście to najprzyjemniejsze w posiadaniu ogrodu.

W ogrodzie cały czas są potrzebne zmiany. Niektóre naprawcze naszych błędów a inne sama przyroda wymusza.

W tym roku wiele razy powiedziałam "adios jałowcu". Ten jegomość właśnie został usunięty. Powód - choroaał na rdze od dłuższego czasu - pokazywałam w zeszłym roku, a jak zobaczyłam teraz, że już każda kula była mocno zainfekowana grzybem i zapowiadał się niebawem niezły pokaz kapiących glutów to długo się nie namyślałam. Em też nie protestował, nawet podbuntował.

I jest kolejna dziura

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies