Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 17:17, 23 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia Ty też przeciwko kosodrzewinom? A może zrobić tak jak mówisz tzn.zamiast caradonny matrona w jezowkach.Przy dereniach zrobić tez pas matrony tak jak w wersji 2.Bylby on nawiązaniem do istniejacego pasa matrony przy rozplenicach.A ewentualnie caradonne posadzić dość gęsto ale tylko w jednym miejscu przy studni w celu jej osloniecia. I ewentualnie wymienić kosodrzewina na danici

Nie wiem, czy caradonna do osłonięcia się nadaje...
Szałwie się tnie nawet do 3-4 razy w sezonie. Czyli co chwilę będziesz ją miała odsłoniętą - tę studnię.

Ten rozchodnik to jednak lepszy wybór, choć nie wiem, jak wysoki rośnie.
Ja mam okazałego, to rośnie wysoki.
I też mam miśki na tyłach

Z tą różnicą, że u mnie brzozy i rozplenice tam rosną. I zamiast jeżówek mam hortki

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:16, 23 mar 2020

Do góry
Patrzcie jakie czochy mi porosły, wyglądają jak pory na rosół

I moje piękne amarylis na ten trudny czas...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 17:15, 23 mar 2020

Do góry
A potem wieeeeelkie kolorowe plamy
Na zielonej... trawce :) 17:12, 23 mar 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Bratki masz przepiękne, moje przez noc mocno ucierpiały...
Jak uzyskać taki bratkowy stożek w donicy ile Ty tam tych bratów upchałaś?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 17:11, 23 mar 2020

Do góry
MARZEC
I nastał marzec...
Dokładnie 4 marca przyleciały szpaki Nie spóźniły się Zawsze pamiętam o tej dacie i jakieś takie ciepełko w serduchu się pojawia gdy słyszę charakterystyczny nie do pomylenia gwizd szpaków. W ten dzień mój nieżyjący już Tato obchodził imieniny i zawsze żartowaliśmy, że pierwszymi gośćmi są szpaki, które przylatują i już o świcie i w prezencie śpiewają i gwiżdżą ogłaszając wiosnę.
Budkę dla szpaków zawiesiliśmy nową - niestety jedną w ubiegłym roku zasiedliły szerszenie a druga trochę już spróchniała.
Niestety trochę się obawiam o młode szpaki bo w pprzednim roku często w pobliżu kręciły się sójki i sroki a do tego podejrzanie częstym gosciem w ogrdzie była wiewiórka. Niestety na własne oczy widziałam jak wiewiórka chciała dobrać się do budki lęgowej szpaków. Udało mi się ją spłoszyć,ale czy w tym roku się uda?

Może ktoś zna sposób jak zabezpieczyć budkę przed wiewiórką?

W pierwszym tygodniu marca pojawiły się krokusy botaniczne. Najpierw nieśmiało pojedyncze kwiatuszki...

Ogród bez reguł 17:09, 23 mar 2020

Do góry
Chyba zaczynam rozumieć, o co chodzi z tymi śliwami wiśniowymi...

Ogród bez reguł 17:04, 23 mar 2020

Do góry
Zieleń w miejscach publicznych ma się nieźle, drzewa i krzewy nie przejmują się mrozem ani wirusem... kwitną

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:58, 23 mar 2020

Do góry
Fotka dla Agi... z listopada ...
Ogród bez reguł 16:56, 23 mar 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wizytowałam dzisiaj miejsce pracy, bo taka była konieczność, a teraz praca zdalna.
Stracił mi się jeden pączek kwiatowy na magnolce. I narcyzy z tulipkami takie jakieś mniej sprężyste i z odchyleniami od pionu.
Mi się nie stracił, ale widać, że jęzor mrozu go liznął. Dziś okrywam magnolkę, nie ma to - tamto...

Ania -Spełnione marzenie 16:48, 23 mar 2020

Do góry
A teraz straty

Nawet cebulki niektóre zmarzły

Drzewko warzywne
Do wczoraj miało 3 listki
Teraz to tylko wspomnienie

Metasekwoja
Była piękna,
Wypuściła już małe listeczki ,
A teraz ....

I kolejna strata
Miodunka
Mam nadzieję, że jednak powstanie

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 16:47, 23 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Moja pierwsza koncepcja jest taka:
- za grabami wzdłuz ogrodzenia gracki lub ML
- pomiędzy grabami jeżówki białe i szałwia caradonna
- przed grabami kosodrzewiny a obok nich sesleria jesienna w rzędzie
- na drugiej rabacie wzdłuż jodeł i dereni porozsypywane będą kulki daniki w seslerii jesiennej a gdzieniegdzie rozchodnik matrona, który jest już posadzony po przeciwległej stronie wzdłuż rozplenić . na tej rabacie rosnie już bez biały ( na razie ledwo widoczny)

I widok od furtki wejściowej

Ok, coś nie doczytałam.

Zostaw seslerie z kulkami danica i kulki powtórz też zamiast kosodrzewin.
Zamiast Caradonny daj tego rozchodnika.
I już masz fajne spójne rabaty.
Dębowe zakątki 16:43, 23 mar 2020

Do góry
iwona_d napisał(a)
Aniu wianek śliczny, dekoracje też śliczne, tak wszystko tam pozmieniasz że nie poznam następnym razem. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i siły na ten trudny czas. Dobrze że mamy chociaż taka odskocznię.

Iwonko dziękuję.
Troche się zmienia na Dębowym.Ale nie tak strasznie.Na pewno poznasz to miejsce.
Aby do lata i wreszcie w spokoju i zdrowiu.
Dziękuję Iwonko i dla ciebie i dla twojej rodziny życzę wszystkiego dobrego, zdrowia i pogodnego umysłu.
Dobrze że mamy ogrody przy domu i możemy się czymś zająć w osobności.
A działka i rośliny są najlepszym lekarstwem na stres.
Ogrodoterapia najlepsza na takie smutki

Ciemiernik cuchnący

Od mrozu się pochylił w dól.Ale i tak jest piękny.
Dębowe zakątki 16:31, 23 mar 2020

Do góry
wronada napisał(a)
Dziękuję Aniu za podpowiedź. Jutro nakarmię moją hortensję. Pięknie się robi u Ciebie. Dekoracji przybywa. Mnie trochę ochota odeszła, święta raczej spędzimy sami więc nawet nie ma komu robić dekoracji.
Pozdrawiam

Ależ proszę.
I co już hortkę podkarmiłaś wiosennie ??
No tak wiosna ładnieje.Chociaż od wczoraj przymrozkowo i zimno trochę.Ale to tylko kilka takich dni będzie a potem wraca ciepełko.
Dekoracji przybywa ,,czymś trzeba ręce zająć.
U mnie też święta sie zapowiadają oddzielnie z synami.Szkoda.
Ale najważniejsze aby wszystko było dobrze i w zdrowiu.
Dziękuję i Pozdrawiam

Magnolia przesadzona to już takich widoczków z tarasu nie będę miała ani wiosną ani latem, bo dredzik też jest w innym miejscu.

Wiosna 2019

A teraz Tuję whipcord przesadzona w miejsce po magnolii .
Oby tylko się przyjęły .

Lato

A teraz w miejscu dredzika róża na pniu Bonica posadzona .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:23, 23 mar 2020

Do góry
Podczytywałam wczoraj, co Tamaryszek pisze o swojej mahonii.
U siebie mam ich kilka. Jest też trochę siewek, które zawdzięczam ptakom. Te zadomowiły się głównie pod brzozami w skrajnie trudnych warunkach- suchego cienia.
W sezonie są bryłką zieleni, ale na wiosnę uwielbiam zapach ich kwiatów. Są miododajne, karmią wiele owadów.A zimową porą potrafią przebarwiać się na karminowo.
Od kilku sezonów tnę je po kwitnieniu, aby nie dopuścić do łysienia nóżek.

Żywopłot bukowy zaczął gubić stare liście. Ten moment każdego roku mnie zaskakuje. Widok jak jesienią.

A teraz coś dla miłośników filozoficzno-ekonomiczno- socjologiczno- futurystycznych rozważań.
Gorąco polecam artykuł z Magazynu Świątecznego Gazety Wyborczej Wszystko będzie inaczej autorstwa Zuzanny Skalskiej. Autorka zajmuje się badaniem i analizą sygnałów zmian dla biznesu. A jak wiemy, dzisiaj wszystko jest biznesem.

Autorka analizuje w tym artykule 4 możliwe scenariusze zmian w epoce po koronawirusie.
Miłośników ogrodu z pewnością zaciekawi scenariusz nr 2- technologia i gospodarka będą zorientowane na maksimum dobrobytu. Ale ów dobrobyt nie poprawi dobrostanu mas. Biznes będzie nastawiony na zapewnienie wysokiej jakości elitarnych dóbr luksusowych oraz na zapewnienie minimum egzystencji masom. Elita skumuluje w swoich rękach coraz więcej zasobów pieniędzy i środków ochrony osobistej. Brzmi strasznie, nieprawdaż?
Oprócz pesymistycznego założenia, że świat podzieli się na nad- i podludzi, są w tym scenariuszu wątki nawiązujące do tego, co wiele osób, tu, na forum już czyni.

Zmienić ma się strategia związana z rozwojem miast. Miasta w takiej formie, jaką znamy, nie wytrzymają dalszego wzrostu. Rolnictwo przemysłowe nie będzie w stanie wyżywić rosnącej rzeszy ludzi bez wyczerpywania zasobów planety. Jedyną rozsądną strategią ma być powstanie miast-wsi.

Słyszeliście zapewne o ogrodach na dachach budynków, o ulach tam umieszczanych, o łąkach kwietnych w centrach miast. To jest początek tego procesu.

Autorka przewiduje, że w miastach dojdzie do radykalnej zmiany w funkcjonowaniu przestrzeni publicznej. Na każdym skrawku ziemi będzie się uprawiać rośliny jadalne. Celem będzie rozwój rolnictwa na niewielką skalę.

Brzmi znajomo?
Zakładajcie warzywniki, budujcie skrzynie! Bo jak pisze Pani Zuzanna największym zagrożeniem dla naszej planety jest przekonanie, że ktoś inny ją uratuje

PS. W zmianach przoduje Berlin. Tamtejsze rolnictwo miejskie ma długa tradycję.

Moje pomidorki już wykiełkowały.

Ziemia w warzywniku czeka, wyściółkowana materią organiczna, żeby nie obsychała. Na porzeczkach są już listki.

W rabaty ozdobne wplecione mam wiśnie jadalne, poziomki, jagody kamczackie. Można wykorzystać na rabatach ozdobnych aronie. Szykujmy się na zmiany!

Bez czarny Black Lace Eva- kwiaty można suszyć, a z owoców robić przetwory.

I optymistycznie na koniec

jabłonka rajska Adirondack

Dębowe zakątki 16:17, 23 mar 2020

Do góry
ElaS napisał(a)

Aniu, jaki urokliwy ten wianek. Radosny, wiosenny
Święta będą chociaż pewno inne niż dotąd. Do mnie miała przyjechać cała rodzina. A spędzimy sami, we dwoje. Byle w zdrowiu, więcej nie trzeba.

Dziękuję za miłe słowa.
Czymś trzeba zająć wolny czas
U mnie też zapowiadają się inne święta.Synowie nie przyjadą.
Po raz pierwszy będziemy oddzielnie świętować,I też inaczej.
No własnie byle w zdrowiu i spokoju.Czego tobie też życzę

Berberys Maria

Na zielonej... trawce :) 15:57, 23 mar 2020

Do góry
Wrzośce, na koniec cudownie w nich bzyczki pracują

Na zielonej... trawce :) 15:51, 23 mar 2020

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:48, 23 mar 2020

Do góry
O to chodzi?

Na zielonej... trawce :) 15:47, 23 mar 2020

Do góry
Czekam na emporiorowe szaleństwo

Na zielonej... trawce :) 15:43, 23 mar 2020

Do góry
Cisy wyjątkowo w tym roku wcześnie pociachalam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies