Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony liściasty 20:47, 04 maj 2017

Do góry
Dziękuję Ci Danusiu za radę - od razu mogłam dodać zdjęcia. To zostałam oszukana, kupiłam graby ze szkółki i sprzedawane były jako graby idealne na żywopłot... szkoda mi ich... Jeszcze raz dziękuję. Twoje okazy piękne !

Gardenarium napisał(a)
One nie powinny się znaleźć w tym ogrodzie, w ogóle nie nadają się do tego celu, do żadnego się nie nadają, nawet na pojedyncze drzewa bo są krzywe. A na żywopłot, który ma zasłaniać od dołu - za łyse. Ja nie wiem co poradzić. Oddać z powrotem.

Kupić rozgałęzione od dołu, jak te które sadziłam dwa lata temu, widzisz różnicę?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:10, 04 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnie zdjęcie - ciemnozielona trawa - albo tu sikała suczka albo spadło komuś garść nawozu. jest tu nawieziona trawa, albo packa ziemi bardzo żyznej przypadkiem się znalazła.

Czy spalona czy zagłodzona to się dopiero okaże. Pokaż za dwa tygodnie jak wygląda.
Nie używaj nawozów na 3 m-ce albo na cały sezon, ja tego nie stosuję.

Zanim okaże się co z trawnikiem, trudno cokolwiek radzić. Bo można tylko zaszkodzić.

Dziękuję Danusiu,

rzeczywiście te dwie plamy ciemnozielone to pies.
Już teraz wiem, że nawozy zwykłe są lepsze, ale mądry Polak po szkodzie. Może pokażę jeszcze, jak trawa wyglądała ok. 10 dni po nawożeniu (pani wysiewająca nawóz korzystała z siewnika na kółkach Gardena) :

widać było żółte pasy ale przynajmniej tej zieleni było więcej i trawa wystartowała. po skoszeniu jest jak widać na poprzednich fotach.
czyli pozostaje tylko czekać i podlewać? myślałam, żeby na małej części wypróbować magiczną siłę ? sprawdzalam ten nawóz, którym bylo nawożone i skład ma: Super Grass Wiosna 19-28-5, N-P2O5-K2O.

aha, jeszcze jedno pytanie: kiedy więc zrobić dosiewki na takim trawniku?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:36, 04 maj 2017

Do góry
No to idzie kolejna plaga.
Donice drewniane 19:33, 04 maj 2017

Do góry
Pytanie bez odpowiedzi, doświadczenie pewnie nie ma tu dużo do powiedzenia - bo raczej chodzi o proporcje wielkości donic do wielkości tarasu i roślin.
jednoroczne zwisające kwiaty w donicy wielkości 180-200 cm? Wielka.

Jakieś zdjęcie pokaż albo coś. Tak doradzać się po prostu nie da.
Odczyn pH gleby pod trawnik 19:30, 04 maj 2017

Do góry
Nie wiem. A badanie było bez zaleceń?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:29, 04 maj 2017

Do góry
Ostatnie zdjęcie - ciemnozielona trawa - albo tu sikała suczka albo spadło komuś garść nawozu. jest tu nawieziona trawa, albo packa ziemi bardzo żyznej przypadkiem się znalazła.

Czy spalona czy zagłodzona to się dopiero okaże. Pokaż za dwa tygodnie jak wygląda.
Nie używaj nawozów na 3 m-ce albo na cały sezon, ja tego nie stosuję.

Zanim okaże się co z trawnikiem, trudno cokolwiek radzić. Bo można tylko zaszkodzić.
Chwasty w trawniku 19:25, 04 maj 2017

Do góry
pietiamax napisał(a)
To wiechlina
Sam z nią walczyłem w tamtym roku.
Ja potraktowałem ją Starane i po paru tygodniach był spokój. Oprócz tego babki i inne świństwa też uschły. Pamiętaj tylko że trawnik nie może być "świeżo" założony bo i trawa padnie.

Starane działa na chwasty dwuliścienne, a ta trawa jest jednoliścienna więc nie podziała na trawę.
Żywopłot strzyżony liściasty 19:22, 04 maj 2017

Do góry
One nie powinny się znaleźć w tym ogrodzie, w ogóle nie nadają się do tego celu, do żadnego się nie nadają, nawet na pojedyncze drzewa bo są krzywe. A na żywopłot, który ma zasłaniać od dołu - za łyse. Ja nie wiem co poradzić. Oddać z powrotem.

Kupić rozgałęzione od dołu, jak te które sadziłam dwa lata temu, widzisz różnicę?

Żywopłot strzyżony liściasty 17:36, 04 maj 2017

Do góry
Załączam zdjęcia posadzonych grabików.

Gardenarium napisał(a)
Pokaż przede wszystkim jak je posadziłaś, bez tego moje rady są bezużyteczne bo w ciemno.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 15:44, 04 maj 2017

Do góry
seema napisał(a)
Cześć.

Jako młody, raczkujący działkowiec mam prośbę o kilka uwag i rad.

Odziedziczyłam działkę po dziadkach, 9 lat temu, była tam tylko koszona trawa i od czasu do czasu plewione były chwasty.
Niestety od 2 lat nikt na działce nie gościł i się bardzo zapuściła i na moje nieszczęście bardzo zachorowały tuje.

Dużo czytałam teraz na forum o chorobach i jak zacząć je nawozić, ale jednak zdecydowałam się napisać i poprosić o radę co z tymi biedakami zrobić, czy w ogóle da się je uratować?

Niestety nie wiem co to jest za rodzaj tui, mają one około 15 lat albo i więcej. Usychają one od spodu, są bardzo zbrązowiałe.
Dodam, iż pozostałe tuje które są po 2 stronie działki są w dobrej kondycji mają tylko trochę zbrązowiałe igły, moim zdaniem wystarczy im tylko dobry nawóz czy odżywki i troszkę więcej opieki ale z tymi pozostałymi nie wiem co robić

Jak sadzić róże? 10:56, 04 maj 2017

Do góry
Pytanie z maila:

zakladam wlasnie ogrod i zastanawiam sie nad realizacja, moje pytanie, jak dlugo roze moga rosnac na jednym miejscu?? (Ile Lat) Chcialabym zeby ogrod tworzyly dlugoletnie nasadzenia.

Odpowiedź:

Mogą rosnąć przez wiele lat, nawet 50 i więcej- jeśli przeżyją. W Anglii widuję takie stare róże.
Trzeba je jednak posadzić w super przygotowane duże doły ze starym obornikiem, mikoryzą (od Austina - posypuje się korzenie nią).

Potem ściółkuje się kompostem. Odpowiednio przycina. Ale to dłuższy temat.

Mogą pomóc art. o różach https://www.ogrodowisko.pl/tag/roze

Chyba ten w obecnym momencie nabardziej potrzebny https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:51, 04 maj 2017

Do góry
Przyznajcie się, kto chciał mnie odwiedzić w majówkę? Nie było mnie w domu. Ale info dotarło, że ktoś z Ogrodowiska był. Ale kto?

Tulipany kwitną wolno, bardzo wolno, deszczowo, smutnie, normalnie tylko wyglądać przez okno.

Nie mam żadnej fotki, aż niepodobne do mnie.
Może zrobię.
Rozpoznawanie traw 09:47, 04 maj 2017

Do góry
Turzyca morrovii ale nie wiem, jaka odmiana - być może 'Variegata'. Normalnie nie powinna być żółta, żółcieje bo walczyła z mrozem i przeciwnościami siedliska. Ma szmatę pod żwirem?
Zacieniony taras 09:06, 04 maj 2017

Do góry
Ciężko odpowiedzieć na pytanie i dobierać kolory w ciemno. Ja w każdym razie nie zaryzykuję bez zdjęcia. A zdjęcia też przekłamują kolory.

Mahoniowy.
Stawy i przydomowe oczka wodne 08:56, 04 maj 2017

Do góry
Jaga, żadnego sarkazmu tu nie ma i nie doszukuj się.

Nie upieraj się tak na te zielone żabki, niech będą inne. Dlaczego chcesz je zmusić do mieszkania akurat w twoim oczku? Może jest za małe, za płytkie, zbyt ubogie w rośliny, zbyt nagrzewające się. Pewna jesteś że żabkom będzie dobrze? To w końcu sztucznie stworzony zbiornik.
Czy zapewniłaś optymalne warunki?

Przeczytaj jeszcze raz to, co sama napisałaś: Skoro tak dbasz o środowisko, to jak się to ma do dbania?

Jaga napisał(a)
Szukam żabek zielonych do oczka.

....

Żabki zielone to ozdoba wizualna i dźwiękowa.
Może znacie miejsce w którym mogę je nabyć -(okolice Katowic).

Żabki to nie "ozdoba wizualna i dźwiękowa", raczej inną rolę spełniają w oczku i przymusu nie ma, aby je dla tej ozdoby zmuszać do mieszkania, skoro się "obraziły" i wyprowadziły.

Zakładanie nowego trawnika na starym 08:47, 04 maj 2017

Do góry
W internecie jest jak się pobiera próbkę.

Nie wiem, czy zdjęcie jest tak dziwnie zrobione, ale wyraźnie widać że za płytami w lewo jest niżej. Woda spływająca z płyt zmyła nasiona i trawa nie wzeszła, albo została wydeptana. Ziemia - klepisko. Zbita i nie ma warunków do prawidłowego wzrostu trawnika.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:45, 04 maj 2017

Do góry
Możesz siarczanem amonu te blade nawieźć, cały trawnik będzie miał to samo na start.

Po miesiącu nawóz wieloskładnikowy.
Nawożenie tui 08:39, 04 maj 2017

Do góry
michal2017 napisał(a)
Witam.
Mam podobny problem. Po zimie tuje wyglądaly ok! Zielone.
Wysypałem wiosenny nawóz. Po miesiącu przyjechałem i taka akcja.
Dużo też deszczy padało. pod korą i folią podściókową jest mokro.

Czy może się wypowiedzieć znawca tematu ? CZy to normalne? czy coś się dzieje ?

Nie jest to normalne, bo nie jest normalne kładzenie folii (???) podściółkowej? Jak wygląda "folia podściółkowa"?
To jest właśnie nieprawidłowe, bo nie kładzie się nic na glebę oprócz ściółki. Być może tuje gniją. Korzenie i nasad pnia powinny oddychać, a nie dusić się pod folią.

Jestem też ciekawa w jaki sposób nawóz dociera przez folię do gleby? Folia nie przepuszcza nic, nawet deszczu. Dla mnie błąd w sztuce ogrodniczej. Nawóz aplikujesz do gleby, mieszasz z nią i podlewasz celem rozpuszczenia.
Zakładanie nowego trawnika na starym 13:10, 03 maj 2017

Do góry
Nie musi być na sznurki, może być na wbite kołki. Jaka jest różnica terenu pomiędzy poziomem tarasu (płyt) a poziomem żywopłotu z tui.?
Zakładanie nowego trawnika na starym 13:05, 03 maj 2017

Do góry
Nie, chodzi o poziom ten. Nie powinno być tak stromo.

Poszukaj stacji badania wg miejsca zamieszkania, ja w całej Polsce nie znam stacji i nie wymienię wszystkich.

https://www.google.pl/search?q=stacja+badania+gleby&oq=stacja+badania+gleby&aqs=chrome..69i57j0l5.4686j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Przechol napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies