Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 14:54, 20 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziękuję Iwonka, za inspiracje.
Podoba mi się pomysł na lawendę i perowskią wraz z czymś zielonym, dla ożywienia tego zestawienia, tylko znowu pojawia się problem, że to coś zielonego w odróżnieniu o wymienionych roślin będzie potrzebowało więcej wody... nie wiem czy to wszystko da się pogodzić, no i ta rabata ma tylko 120 cm szerokości, a na zdjęciach widać, że perowskia jest szeroka, stąd pytanie czy uda mi się tam wszystko upchnąć

I jeszcze pytanko czy ona urośnie z nasion? Próbowałaś może?

Edytko, ja mam na obwódce bukszpany posadzone przed lawendą. Prawda jest taka, ze nadmiar wody pobierają bukszpany. Nie jest też prawdą, ze lawenda nie pobiera wody, podobnie perovska. Mają mocno rozrośnięty system korzeniowy (wszystkie trzy wymienione) i tym systemem pobierają wodę z podłoża milionem korzonków. Dlatego wytrzymują susze, ale jak woda jest, to też sobie radzą dobrze. Ja przy podlewaniu leję pod bukszpan i róże, bo mam na tej rabacie, a lawenda i perovska biorą resztki Gorzej, jeżeli jest glina i stoi we wodzie. lepiej wtedy podłoże z mieszać z piaskiem. Dla lawendy też.
Ja mam perovską pierwszy rok, ale byłam u znajomej, która ukorzeniała z dobrym skutkiem perovską wiosną. Ucinasz powiedzmy do połowy gałązkę i wsadzasz w ziemię i zapominasz o niej. Ta pierwsza fotka jest właśnie z ogrodu Ewy Bacowej, jej to ukorzenianie się powiodło, a ja wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam i goopia wszystko po przycięciu wywaliłam
Na tym drugim zdjęciu mam dwa krzaczki blisko posadzone, aby był efekt niebieskiego. Donica nie jest duża.

Myślę, ze punktowo dla koloru możesz posadzić w jednym miejscu z tyłu. Madżenka ma też przy różance tak posadzoną, tam nią się zachwyciłam:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383597001/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383596982/
I jeszcze tu:
https://www.pinterest.com/pin/529876712382994639/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383432002/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385908895/
Tutaj masz łan, kiedy jest ich więcej, ale na to ja nie mam miejsca, czytam, że ty też:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383818591/
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:36, 20 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Platany Alphen's Globe wcale wielkie nie rosną, a kiedyś korony im się będą stykać.

kiedyś to musi być najpóżniej za rok, dwa,...dłużej nie wytrzymam patrzec na..
Mały ogród Kasi 12:18, 20 paź 2015

Do góry
No ładna ta rutewka, a jak z jej zimowaniem?
Podeślij namiar gdzie kupujesz
Tu ma być ogród :) 12:16, 20 paź 2015

Do góry
Olili napisał(a)

hello pracusiu
Sadzisz dziś the Fairy i ML?
Tu ma być ogród :) 12:14, 20 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Edytko dziekuje )))

Nie ma sprawy, widziałam, że diagnoza już postawiona i na szczęście nie masz się czym martwić - klon zdrowy.
Tu ma być ogród :) 12:13, 20 paź 2015

Do góry
Dziękuję Iwonka, za inspiracje.
Podoba mi się pomysł na lawendę i perowskią wraz z czymś zielonym, dla ożywienia tego zestawienia, tylko znowu pojawia się problem, że to coś zielonego w odróżnieniu o wymienionych roślin będzie potrzebowało więcej wody... nie wiem czy to wszystko da się pogodzić, no i ta rabata ma tylko 120 cm szerokości, a na zdjęciach widać, że perowskia jest szeroka, stąd pytanie czy uda mi się tam wszystko upchnąć

I jeszcze pytanko czy ona urośnie z nasion? Próbowałaś może?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:04, 20 paź 2015

Do góry
Platany Alphen's Globe wcale wielkie nie rosną, a kiedyś korony im się będą stykać.
Moja codzienność - ogród Oli 11:28, 20 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Olu, podziwiam Was za tą pracę, którą wykonaliście, ogrodzenie fantastyczne i te pięknie dopracowane szczegóły jak nr domu z cortenu- kapitalny pomysł!
A patrząc na zdjęcie to widać jak długi ten Wasz płot, pracy zatem musiało być przy nim sporo.

Dzięki
Ogrodzenia od frontu mamy 72 mb a wiosną lecimy z resztą czasu zajmuje sporo bo wszystko sami robimy
Ogród wyrozumiały 09:47, 20 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iza, cudownie wyszła Ci ta rabata - ja już jestwm zachwycona, a co dopiero będzie za rok.

Szmaragdy też bardzo dorodne.

I dołączam się do pytania co to będzie z cegieł?
W każdym razie już wygląda ciekawie.

Mam nadzieję,że za rok rośliny się zadomowią i różne mankamenty nie będą widoczne

Cieszę się ,że obsadziłam to miejsce ale zostało mi 7 miskantów ML , 9 Ice Danców ,7 róż the fairy i nie mam pojęcia co z tym zrobić ,gdzie wsadzić......

Jak by się Wam jaki pomysł nasunął to mówcie !!

Na pytanie odpowiedziałam nieco szerzej Iwce ale tworzy sie murek oporowy.

Moja codzienność - ogród Oli 23:52, 19 paź 2015

Do góry
Olu, podziwiam Was za tą pracę, którą wykonaliście, ogrodzenie fantastyczne i te pięknie dopracowane szczegóły jak nr domu z cortenu- kapitalny pomysł!
A patrząc na zdjęcie to widać jak długi ten Wasz płot, pracy zatem musiało być przy nim sporo.
Ogród wyrozumiały 23:47, 19 paź 2015

Do góry
Iza, cudownie wyszła Ci ta rabata - ja już jestwm zachwycona, a co dopiero będzie za rok.

Szmaragdy też bardzo dorodne.

I dołączam się do pytania co to będzie z cegieł?
W każdym razie już wygląda ciekawie.
Typografia ogrodu 13:47, 19 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
spóźniona wpadam, ale jeszcze z gratkami na 500 lecę do Ciebie
Też czekam na kolejne strony, bo nudy to u Ciebie nie będzie na pewno, nawet zimą.

poprzeczka wysoko postawiona postaram się nie zawieść. za gratki dziękuję
Tu ma być ogród :) 13:39, 19 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Moim skromnym zdaniem:
- pod ścianą coś wysokiego powinno być- albo trawy( wg mnie niekoniecznie variegatusy- masz ich już sporo z przodu), albo np.ze 3 cisy kolumnowe. A przynajmniej jeden wyższy pionowy element- np. stożek, jeśli lubisz
- róże- jeśli, to takie żeby nie zahaczały przechodzącego
- Fajny jest pomysł: erecta+ lawenda+ bym perowskie dodała. Ale to jest wersja bez akcentu pionowego. No i w zimie trochę kiepsko może wyglądać
- nie pamiętam co jest na trawiastej dalej, pionowego, ale chyba coś na pniu, prawda? Bo myślałam o róży na pniu szczepionej, ale tylko jeśli dalej nie ma nic takiego podobnego
- więcej nie radzę, bo się nie znam

Zgadzam się, że powinno być coś wyższego - najbardziej przemawia do mnie jakiś stożek bukszpanowy bądź cisowy i tak pewnie się to skończy.
Pomysł z różami w tym miejscu już zarzuciłam.
Intensywna zieleń między lawendami rzeczywiście zrobiłaby tam dobrą robotę.

Tam gdzie stipa na ten moment jest wiąz Geisha, ale będzie zmiana i na pewno pojawią się 3 trzmieliny na pniu i więcej kul bukszpanowych.

Dziękuję za fajne propozycje, będę miała nad czym myśleć przez zimę i mam nadzieję, że ze względu na fakt, że będę mieć dużo czasu na podjęcie decyzji to ostatecznie będzie ona dobra

Tu ma być ogród :) 13:22, 19 paź 2015

Do góry
Moim skromnym zdaniem:
- pod ścianą coś wysokiego powinno być- albo trawy( wg mnie niekoniecznie variegatusy- masz ich już sporo z przodu), albo np.ze 3 cisy kolumnowe. A przynajmniej jeden wyższy pionowy element- np. stożek, jeśli lubisz
- róże- jeśli, to takie żeby nie zahaczały przechodzącego
- Fajny jest pomysł: erecta+ lawenda+ bym perowskie dodała. Ale to jest wersja bez akcentu pionowego. No i w zimie trochę kiepsko może wyglądać
- nie pamiętam co jest na trawiastej dalej, pionowego, ale chyba coś na pniu, prawda? Bo myślałam o róży na pniu szczepionej, ale tylko jeśli dalej nie ma nic takiego podobnego
- więcej nie radzę, bo się nie znam

lindsay80 napisał(a)
Posłużę się starym zdjęciem, na którym najlepiej widać całą rabatę.

A tutaj stan obecny - pierwsze miejsce w narożniku domu, tam gdzie kończą się nasadzenia od rabaty frontowej i dochodzić będzie obwódka lawendowa - jest tam sporo pustego miejsca i nie wiem jak zrobić to przejście.
Pomysł na stożka stąd, że obok jest kulkowisko, z którym by się komponował.
Druga opcja róże - bo chcę gdzieś te odmiany wcisnąć, a nie ma gdzie
Drugie miejsce - narożnik przy wykuszu - za krzaczkiem lawendy zostaje dużo pustego miejsca i możnaby coś tam dosadzić... chyba, że nic tam już nie dawać?

Trawy, nie myślałam, ale może to dobra myśl - tylko jakie - przy ścianie domu są Variegatusy i jeśli już to chyba musiałby być właśnie Variegatus

Tu ma być ogród :) 13:16, 19 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
ciekawa jestem jak z tym dzieleniem ) ja tez wiosna planuje )

Ja już pierwsze próby zakończone sukcesem mam za sobą - udaje się!
Bardziej mnie martwi czy te małe krzaczki nie wygniją przez zimę, albo nie zostaną zjedzone przez ślimaki wiosną.
Tu ma być ogród :) 13:13, 19 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)

Co się naszukałam w swoim wątku! Toć ja prawie zdjęć temu ogrodowi nie robię

tutaj jest wczesnym latem, jak było jeszcze małe wszystko.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4510-maly-ogrod-kasi?page=144

Ale u mnie jest tam tylko wąziutki paseczek a u Ciebie kawał rabaty. Perowskia musiałaby być tylko dodatkiem. Ona ma jak lawenda, lubi sucho i piasek.

tutaj jeszcze zbliżenia

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4510-maly-ogrod-kasi?page=155

Super - dzięki za zaangażowanie

Widziałam kiedyś obmianę Litlle Spire i planowałam kupić, tylko z myślą o innym miejscu - ale rozważę to zestawienie, tym bardziej, że w pierwszym roku lawenda będzie mała i nie da zbytniego efektu.
Długość ściany na której chcę ją posadzić ma 3,9 m, lawenda będzie co 50 cm, a jeśli bym się zdecydowała na Perovską to sadziłabym w wolnych miejscach między lawendą tylko bliżej ściany. Na pewno muszę na żywo sobie zobaczyć jak się te rośliny ze sobą komponują, bo ja jednak lubię kontrasty i jeśli kolorystycznie one będą bardzo podobne no to nie wiem...
Tu ma być ogród :) 13:00, 19 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A masz gdzieś taką fotkę, albo napisz, na której stronie u Ciebie mam szukać?

Lawendę właśnie tam przewidziałam, a o wymaganiach Perovskiej niewiele wiem, ale jeśli się sprawdza w suchych miejscach to muszę się coś więcej o niej podszkolić.

Co się naszukałam w swoim wątku! Toć ja prawie zdjęć temu ogrodowi nie robię

tutaj jest wczesnym latem, jak było jeszcze małe wszystko.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4510-maly-ogrod-kasi?page=144

Ale u mnie jest tam tylko wąziutki paseczek a u Ciebie kawał rabaty. Perowskia musiałaby być tylko dodatkiem. Ona ma jak lawenda, lubi sucho i piasek.

tutaj jeszcze zbliżenia

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4510-maly-ogrod-kasi?page=155
Tu ma być ogród :) 12:53, 19 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Wracam jeszcze do miejsca poodkapowego. ja posadziłam pod okapem perowskie i lawendy. Świetnie sobie radzą, nie podlewam praktycznie. Ale to nie są "porządne' reprezentacyjne rośliny, nie wiem, czy by Ci odpowiadały. Ja zamierzam mieć ich więcej, bo tworzą ładny, malownizcy busz.

A masz gdzieś taką fotkę, albo napisz, na której stronie u Ciebie mam szukać?

Lawendę właśnie tam przewidziałam, a o wymaganiach Perovskiej niewiele wiem, ale jeśli się sprawdza w suchych miejscach to muszę się coś więcej o niej podszkolić.

Tu ma być ogród :) 12:49, 19 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Miłorząb był u mnie żółty cały listopad poprzedniego roku

Liczę na to - byle, tylko duży przymrozek nie przyszedł.
Tu ma być ogród :) 12:47, 19 paź 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies