Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 09:47, 20 paź 2015

lindsay80 napisał(a)
Iza, cudownie wyszła Ci ta rabata - ja już jestwm zachwycona, a co dopiero będzie za rok.

Szmaragdy też bardzo dorodne.

I dołączam się do pytania co to będzie z cegieł?
W każdym razie już wygląda ciekawie.

Mam nadzieję,że za rok rośliny się zadomowią i różne mankamenty nie będą widoczne

Cieszę się ,że obsadziłam to miejsce ale zostało mi 7 miskantów ML , 9 Ice Danców ,7 róż the fairy i nie mam pojęcia co z tym zrobić ,gdzie wsadzić......

Jak by się Wam jaki pomysł nasunął to mówcie !!

Na pytanie odpowiedziałam nieco szerzej Iwce ale tworzy sie murek oporowy.

Zielona 09:54, 20 paź 2015

Iza - fairy i miskanty fajnie by wyglądały razem! Oczywiście ML jako tło dla róż. Może pomyśl o takim jednolitym szpalerze w słonecznym miejscu?

Ice dance lepiej sadzić jako plamę, a nie obwódkę, bo rozchodzą się rozłogami. Według mnie świetnie i szybko zadarniają. Warto pozwolić im na zajęcie większej powierzchni, bo usuwanie rozłogów może być pracochłonne i niestety żmudne... Zawsze przecież będą się rozrastać. A Tobie akurat takiej pracy trzeba oszczędzać...
Olili 10:11, 20 paź 2015

Zielona napisał(a)
Iza - fairy i miskanty fajnie by wyglądały razem! Oczywiście ML jako tło dla róż. Może pomyśl o takim jednolitym szpalerze w słonecznym miejscu?

Ice dance lepiej sadzić jako plamę, a nie obwódkę, bo rozchodzą się rozłogami. Według mnie świetnie i szybko zadarniają. Warto pozwolić im na zajęcie większej powierzchni, bo usuwanie rozłogów może być pracochłonne i niestety żmudne... Zawsze przecież będą się rozrastać. A Tobie akurat takiej pracy trzeba oszczędzać...

Dziękuję za pomysł ,bo ja myślałam ,ze miskanty ML za wysokie dla róż The Fairy jako tło ale jeśli mówisz,zenie to Ci wierzę A słoeczne puste miejsce jeszcze spokojnie się u mnie znajdzie
Zielona 10:15, 20 paź 2015

ML są wysokie, ale jeśli pomiędzy róże dodasz np werbenę /mogę Ci wysłać nasionka/ i dorzucisz tam kiedyś czosnki główkowate, to wszystko stworzy fajną całość.

Wiesz... kiedy patrzę na moje miskanty za hortensjami, to mam takie poczucie, że one jednak za nimi znikają... Widać tylko górną część, a większość jest schowana.

ML ma fajny, chłodny kolor. Fairy /jaki kolor masz? tradycyjne różowe?/ będą rosły do jakiegoś 1m, a więc nie zasłonią miskantów. Musisz jedynie zadbać o to, by nie posadzić ich za blisko. Fairy wykłada się takimi długimi pędami, więc trzeba jej dać miejsce i zadbać, by miskanty też miały gdzie się rozrastać.
siakowa 11:14, 20 paź 2015

Witam się i ja ofijalnie
Olili 15:13, 20 paź 2015

Zielona napisał(a)
ML są wysokie, ale jeśli pomiędzy róże dodasz np werbenę /mogę Ci wysłać nasionka/ i dorzucisz tam kiedyś czosnki główkowate, to wszystko stworzy fajną całość.

Wiesz... kiedy patrzę na moje miskanty za hortensjami, to mam takie poczucie, że one jednak za nimi znikają... Widać tylko górną część, a większość jest schowana.

ML ma fajny, chłodny kolor. Fairy /jaki kolor masz? tradycyjne różowe?/ będą rosły do jakiegoś 1m, a więc nie zasłonią miskantów. Musisz jedynie zadbać o to, by nie posadzić ich za blisko. Fairy wykłada się takimi długimi pędami, więc trzeba jej dać miejsce i zadbać, by miskanty też miały gdzie się rozrastać.

Sporo mi się wyjaśniło
Jakoś nie uwzględniłam,że The Fairy rośnie też w górę
Kolor mam różowy.Werbenę dostałam wiosną od Małej Mi i porosły potwory ,będą więc i nasionka.
Widzisz kolejna myśl od Ciebie
Olili 15:14, 20 paź 2015

siakowa napisał(a)
Witam się i ja ofijalnie

Witaj Kasia
Zielona 15:40, 20 paź 2015

Niby jest to okrywowa róża, ale to nie znaczy, że płożąca
Spójrz:

https://www.google.pl/search?q=r%C3%B3%C5%BCa+the+fairy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI27SS7ZXRyAIV5INyCh3xfQBd&biw=1366&bih=657#imgrc=a2h3d1u0LbNrGM%3A

Skoro masz w poczekalni ML i róże, to posadź ten zestaw. W przyszłym roku zdecydujesz, czy Ci się podoba.
Sadź "na mijankę". Miskanty z tyłu, ale róże pomiędzy nimi, wysunięte do przodu.
Olili 19:26, 20 paź 2015

Marta - masz rację tak posadzę a w przyszłym roku ocenię .

Zastanowię się tylko nad miejscem. Zrobię jutro parę zdjęć dalszej części rabaty,to będzie łatwiej
Iwk4 19:35, 20 paź 2015

Iza, jak ty masz ślicznie w ogrodzie.
Kawał roboty zrobiłaś. Gratuluję ci pięknych rabat.