I zobacz, jak długo te kwiatki trzymają Lubię niezapominajki, ale przy brunerach to mogą się schować
A wiesz, że u mnie każda odmiana ma inny odcień błękitu?!
MoDo
Moje liście na brzozie teraz tak wyglądają. Zmiana koloru postępuje. Wygląda to na chorobę grzybową, ale 100% pewności nie mam.
Nadzieja że MAZAN pomoże w tej kwestii...
Na szybko pokażę wam nad czym pracowaliśmy od soboty. Donice przy wejściu. Jeszcze mam do wsadzenia tu oczara na pniu - udało mi się dokupić drugą sztukę
Pierwsza część pergoli na leżankę. Miała być zwykła huśtawka ale będzie finalnie kanapa wisząca z poduchami do byczenia się
Cała pergola będzie obita listewkami tak jak mam na tarasie. Nie mogę się doczekać jak skończymy.
Zakochałam się w jej drewnie. Jest z dębu i jest absolutnie piękna.
1. Najpierw bym posadziła 3 szt.bordowej pęcherznicy, później rząd hortensji Vanille Fraise (5) z miskantem Variegatus.
2. Przebarwiająca się hortensja nawiązałaby kolorem do pęcherznicy. Przed tym nie wiem co. Po prostu jakiś rodzaj trzmieliny, np. Sunspot lub bordowa żurawka, lub rozchodniki różowe z jakimś brązowym carexem.
3. Przed pęcherznicą pociągnąć trzmielinę lub wsadzić rozplenicę z jasnymi kotkami. Na zakończenie rabaty z hortensjami dałabym 3x kolumnowo rosnącego cisa w kolorze żółtym, chyba Dawid idzie w żółte, ale to już najmniejszy problem wybrać odmianę.
Cześć.
Czy wiecie jaka to odmiana?
W tamtym roku rozmnożyłem tego przetacznika poprzez podział, po kwitnieniu.
Na chwilę obecną z ok 25 sadzonek tylko 4 ruszyły. Inne nie ale widzę że sadzonka się ukorzenia ponieważ rosną w doniczkach p9
Czy jeszcze coś z nich będzie?
W tym wielkim garze zioła maja się znakomicie i choć są w nim pewnie dopiero ze 2 tygodnie, to mam wrażenie, że troszkę się już rozrosły
w donicy balkonowej truskawki zwisające
herbata ze świeżej mięty i melisy. Smak nie do podrobienia .
W skrzynki też więcej ziół i niski pomidor. Na przedzie w środku werbena cytrynowa super do drinków
w niebieskiej donicy posadziłam groszek cukrowy dla Igi, bo lubi bardzo.
w tym starym wiadrze tez jest (jeszcze nie wylazł) groszek cukrowy i groszki pachnące.
a tu ukorzeniony bez koralowy.\Wsadziłam go do donicy, bo na rabacie zjadały go byliny i chłopina taki wciąż lichutki.
To prawda Gosiaczku, warzywnik cieszy nas ogromnie. Dziś gdybym zakładała ogród od nowa to i warzywnik byłby większy. To nadal jest dla mnie niesamowite, że mogę iść do niego i przynieść produkty na zupę, słatkę, herbatę, czy choćby drinka . A i w tym roku zadbałam o więcej kwiatów, bo oprócz kosmosów, nasturcji i aksamitek będą też nagietki .
Fasolka szparagowa już wzeszła, ale mam ją jeszcze w innej skrzyni i za garażem. Wysiewałam w odstępach, żeby dłużej się nią cieszyć
warzywa będą też we wiadrach i w donicach. To wiadro czeka na miniaturową cukinię, która jeszcze dorasta na parapecie .
tu niski pomidorek. Postawiłam tam pieniek, bo jak ulica pies przechodził, to Nuka latała przy bramie jak poparzona i wszystko tratowała. Tego nie staranuje.
szczypiorek kwitnie. Dziś trochę wylądowało w jajecznicy. Iga sama zrywała. Wie już gdzie co rośnie i wie co jest co
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.
Agata, dziękuję
Dziś udało mi się podjechać na działkę, z ciekawości zabrałam łopatkę, żeby bliżej się przyjrzeć jaki rodzaj gleby u mnie występuje. No ale momo że z wykształcenia jestem biologiem, nie umiem ocenić (na usprawiedliwienie powiem tylko że specjalizowałam się w zwierzętach )
Czy ktoś pokusił by się, żeby z grubsza powiedzieć co to, albo pokierować mnie gdzie to mogę ustalić?
Parę zdjęć, i zdjęcie u sąsiada ziemia z wykopu pod fundament
Zawsze myślałam że to glina, ale pewności nie mam.
No i zielsko znów wybujało, drzewka też rosną
Wstyd mi wstawiać takie zdjęcia, jak się naoglądam Waszych ogrodów
Przymrozki to teraz katastrofa dla ogrodu.
Adirondack cała obsypaną kwieciem. Ta to nigdy nie zawodzi. A Genia jak zwykle parę kwiatków i to jeszcze pewnie je zmrozi.