Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 19:04, 10 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Mnie też brunera zaskoczyła tym bardziej z ew zeszłym roku kupowałem już po przekwitnieniu i nie spodziewałem się takiej obfitości kwiecia w tym roku a do tego takiego zgrabnego
I zobacz, jak długo te kwiatki trzymają Lubię niezapominajki, ale przy brunerach to mogą się schować
A wiesz, że u mnie każda odmiana ma inny odcień błękitu?!

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 18:51, 10 maj 2020

Do góry
MoDo
Moje liście na brzozie teraz tak wyglądają. Zmiana koloru postępuje. Wygląda to na chorobę grzybową, ale 100% pewności nie mam.
Nadzieja że MAZAN pomoże w tej kwestii...
Przerwa na kawę... 18:50, 10 maj 2020

Do góry
Na szybko pokażę wam nad czym pracowaliśmy od soboty. Donice przy wejściu. Jeszcze mam do wsadzenia tu oczara na pniu - udało mi się dokupić drugą sztukę

Pierwsza część pergoli na leżankę. Miała być zwykła huśtawka ale będzie finalnie kanapa wisząca z poduchami do byczenia się
Cała pergola będzie obita listewkami tak jak mam na tarasie. Nie mogę się doczekać jak skończymy.

Zakochałam się w jej drewnie. Jest z dębu i jest absolutnie piękna.

Wracam do obsadzania donic
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 18:48, 10 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)
Rabata1

Widzę dwa warianty podstawowe:

Wariant1
1. Zabieram pęcherznice - choć serce ściska bo mają 5 lat..
2. Dokupuję Limelight i na tej grządce (szarej) sadzę co 1 metr
3. Pomiędzy nimi Miskant'Gracillimus'
4. Z przodu np. Turzysta włosista Carex comans Frosted Curls
5. I ławeczka pomiędzy hortensjami

Wariant2
1. Zostają pęcherznice a zabieram hortensje
2a. Daję Pięciornik ‘Goldfinger’ oraz Liliowiec Stella D'oro (Hemerocallis)
albo
2b. tawuła japońską Goldmound lub Golden princess, i też żurawka jakaś żółta albo żółte trzmieliny

Tak wygląda teraz:

Co radzicie?
Który wariant? Czy coś w nich zmienić?
A może uda się pogodzić pęcherznicę i hortensje?

1. Najpierw bym posadziła 3 szt.bordowej pęcherznicy, później rząd hortensji Vanille Fraise (5) z miskantem Variegatus.

2. Przebarwiająca się hortensja nawiązałaby kolorem do pęcherznicy. Przed tym nie wiem co. Po prostu jakiś rodzaj trzmieliny, np. Sunspot lub bordowa żurawka, lub rozchodniki różowe z jakimś brązowym carexem.

3. Przed pęcherznicą pociągnąć trzmielinę lub wsadzić rozplenicę z jasnymi kotkami.
Na zakończenie rabaty z hortensjami dałabym 3x kolumnowo rosnącego cisa w kolorze żółtym, chyba Dawid idzie w żółte, ale to już najmniejszy problem wybrać odmianę.

Chyba sadzę co innego niż chciałaś.
Ogród do odnowy 18:42, 10 maj 2020

Do góry

Gosiu co to za piękność?
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 18:42, 10 maj 2020

Do góry
Cześć.
Czy wiecie jaka to odmiana?
W tamtym roku rozmnożyłem tego przetacznika poprzez podział, po kwitnieniu.
Na chwilę obecną z ok 25 sadzonek tylko 4 ruszyły. Inne nie ale widzę że sadzonka się ukorzenia ponieważ rosną w doniczkach p9
Czy jeszcze coś z nich będzie?

Moja bajka 18:40, 10 maj 2020

Do góry
i tu też
Moja bajka 18:39, 10 maj 2020

Do góry

W tym wielkim garze zioła maja się znakomicie i choć są w nim pewnie dopiero ze 2 tygodnie, to mam wrażenie, że troszkę się już rozrosły

w donicy balkonowej truskawki zwisające
Moja bajka 18:35, 10 maj 2020

Do góry
herbata ze świeżej mięty i melisy. Smak nie do podrobienia .

W skrzynki też więcej ziół i niski pomidor. Na przedzie w środku werbena cytrynowa super do drinków

w niebieskiej donicy posadziłam groszek cukrowy dla Igi, bo lubi bardzo.

w tym starym wiadrze tez jest (jeszcze nie wylazł) groszek cukrowy i groszki pachnące.

a tu ukorzeniony bez koralowy.\Wsadziłam go do donicy, bo na rabacie zjadały go byliny i chłopina taki wciąż lichutki.
Słoneczny Ogród 18:32, 10 maj 2020

Do góry

A na brzozie nad brunerami wisi stara koneweczka, niby to taka budka dla ptaszków

Moja bajka 18:29, 10 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasia warzywnik jak widać bardzo Was cieszy. Ja już nawet z bratankiem Krzysia gadałam o zaanektowaniu u niego kawałka na warzywa. On jest za ale nie wiem czy spółka si opłaci

To prawda Gosiaczku, warzywnik cieszy nas ogromnie. Dziś gdybym zakładała ogród od nowa to i warzywnik byłby większy. To nadal jest dla mnie niesamowite, że mogę iść do niego i przynieść produkty na zupę, słatkę, herbatę, czy choćby drinka . A i w tym roku zadbałam o więcej kwiatów, bo oprócz kosmosów, nasturcji i aksamitek będą też nagietki .
Fasolka szparagowa już wzeszła, ale mam ją jeszcze w innej skrzyni i za garażem. Wysiewałam w odstępach, żeby dłużej się nią cieszyć

warzywa będą też we wiadrach i w donicach. To wiadro czeka na miniaturową cukinię, która jeszcze dorasta na parapecie .

tu niski pomidorek. Postawiłam tam pieniek, bo jak ulica pies przechodził, to Nuka latała przy bramie jak poparzona i wszystko tratowała. Tego nie staranuje.

szczypiorek kwitnie. Dziś trochę wylądowało w jajecznicy. Iga sama zrywała. Wie już gdzie co rośnie i wie co jest co

Słoneczny Ogród 18:27, 10 maj 2020

Do góry
Brunery posną w cieniu brzóz, muszą mieć cień, słońce niszczy listki
To jest prawa strona działki za domem, bo lewa to skalniak.

Słoneczny Ogród 18:23, 10 maj 2020

Do góry
Przedstawię też moje brunery
Silwer heart

Kings Ransom

Jack Frost

Aleksanders Greats
Słoneczny Ogród 18:16, 10 maj 2020

Do góry
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.

Słoneczny Ogród 18:00, 10 maj 2020

Do góry
Tło zapożyczone od dzikiej natury

Słoneczny Ogród 17:57, 10 maj 2020

Do góry
Maj na skalniaku w Słonecznym

Kiedyś będzie tu ogród... 17:54, 10 maj 2020

Do góry
Agata, dziękuję
Dziś udało mi się podjechać na działkę, z ciekawości zabrałam łopatkę, żeby bliżej się przyjrzeć jaki rodzaj gleby u mnie występuje. No ale momo że z wykształcenia jestem biologiem, nie umiem ocenić (na usprawiedliwienie powiem tylko że specjalizowałam się w zwierzętach )
Czy ktoś pokusił by się, żeby z grubsza powiedzieć co to, albo pokierować mnie gdzie to mogę ustalić?
Parę zdjęć, i zdjęcie u sąsiada ziemia z wykopu pod fundament
Zawsze myślałam że to glina, ale pewności nie mam.

No i zielsko znów wybujało, drzewka też rosną

Wstyd mi wstawiać takie zdjęcia, jak się naoglądam Waszych ogrodów
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:52, 10 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Jeszcze przymrozki zapowiadaja na 12-13
Codziennie sprawdzam czy nic się nie zmieniło i kurcze nie chce...,

Przymrozki to teraz katastrofa dla ogrodu.
Adirondack cała obsypaną kwieciem. Ta to nigdy nie zawodzi. A Genia jak zwykle parę kwiatków i to jeszcze pewnie je zmrozi.
Słoneczny Ogród 17:52, 10 maj 2020

Do góry
I laki też kwitną, a prędzej nad górze skarpy za skalniakiem kwitł barwinek

Słoneczny Ogród 17:46, 10 maj 2020

Do góry

Patrzę na zdjęcia i lista roślin się wydłuża,bo dochodzi jeszcze sasanka i 3lawendy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies