Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 12:42, 10 maj 2020

Do góry
Lata temu wsadziłam jedną małą sadzonkę, w zasadzie upchnęłam. Rośnie tuż obok chodnika, sikające psy jej nie straszne. Kwitnąca wygląda cudnie... nawet nei pamiętam jak się nazywa. Floxy tej mini skarpy nie wytrzymały i już zupełnie wyginęły. Stanowisko bardzo suche po woda wyciągnięta przez żywopłot sąsiada.

W koncu kawka jest zatem lecę na kominki
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 12:35, 10 maj 2020

Do góry
Czy to tatarak przypuścił szturm na mój ogród?
System automatycznego nawadniania 12:33, 10 maj 2020

Do góry
tom5151 napisał(a)
Cześć !

Podjąłem się zadania założenia podlewania trawnika u mojej teściowej, nigdy wcześniej tego nie robiłem ale o dziwo zainteresowałem się tym i chciałbym temu sprostać. Na ogrodzie moich rodziców jest system podlewania firmy Hunter więc coś tam zdążyłem się dowiedzieć na ten temat.
Trawnik jest mały, 100m2 w ogródku 4-mieszkaniowego budynku.
Kształt jest nieco problematyczny ale zrobiłem plan rozmieszczenia zraszaczy tak aby maksymalnie się pokrywały (jeden lał na drugi).

Zrobiłem także pomiar ciśnienia w układzie (5bar) oraz zmierzyłem przepływ łopatologicznie nalewając wodę do naczynia z podziałką litrów i mierzyłem czas - wyszło chyba słabo, 17 l/min. Z tego co mówił mi ojciec, najlepiej jeśli układ podlewania jest podpięty zaraz przy wejściu rury z wodą do domu, tak żeby ominąć całą instalację wodną domu/mieszkania.
U teściowej wygląda to tak, że jest kran na ogrodzie ale jest to tylko przedłużenie instalacji domowej, więc woda leci przez wodomierz, potem wszystkie odbiorniki w mieszkaniu i dopiero trafia na dwór. Podejrzewam że dlatego jest tak słaby przepływ.
Najlepiej jak się spodziewam, byłoby zrobić drugi wodomierz zaraz przy wejściu rury wodnej do domu, tak żeby to wszystko ominąć. Problem w tym, że wtedy musiałbym zerwać kostkę przed budynkiem (5m długości) i nie wiem co na to sąsiedzi
Moje pytanie brzmi, czy jeśli łączne zapotrzebowanie na wodę przez zraszacze przy tak małym trawniku wynosi 14 l/min a przepływ z kranu który korzysta z wody w mieszkaniu jest 17 l/min to czy to będzie działało tak jak trzeba? I czy przepływ wody przez całe mieszkanie nie jest tutaj problemem?
Na zdjęciu mam także wybrane konkretne zraszacze MP Rotator z obudową PRO-Spray. Zasięg każdego z nich jest narysowany na średniej wartości ciśnienia (2.75bar) podawanej w tabelach.

Pozdrawiam

Słabo widać wymiary trawnika: od góry 6m, potem 6,7m i poziomy najszerszy 12,3m.

Przepływ przez całe mieszkanie to problem, ja mam od licznika do ogrodu pociągniętą osobną rurę (bez żadnego odejścia po drodze) 1/2" i mam 4.6 bar a przepływ 32l/min przez co muszę dzielić niewielki trawnik (300m) na aż 6 sekcji.

Pominąłeś spadek ciśnienia na zraszaczach i instalacji, dlatego zrobiłbym minimum dwie sekcje i wtedy głowa spokojna, zarówno w kwestii ciśnienia jak i przepływu, który w każdej chwili może zmniejszyć ktoś pobierając wodę w mieszkaniu (niby to niewiele ale jednak...).

Tymi niepodlewanymi fragmentami się nie przejmuj, to bardzo małe fragmenty, nie wydaje mi się żeby to miało jakiekolwiek znaczenia.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:32, 10 maj 2020

Do góry

Dzień dobry,
Przez ostatni czas mój "trawnik" zaatakowało takie coś. Czy ktoś to rozpoznaje i wie jak z tym walczyć?

Pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:28, 10 maj 2020

Do góry
Akcja "karton"
Problemy z tujami 12:27, 10 maj 2020

Do góry
Witam
tuje posadziłem ok 2015. w zeszłym roku już wymieniłem 3 i 4 tuje od prawej

w tym roku powtórka. 3 i 4 znowu do wymiany i jeszcze w dodatku pierwsza, która na fotkach jest jeszcze zdrowa

3dni wcześniej na ich miejsce posadziłem tuje kolumny. Natomiast 5 zostawiłem i wygląda teraz tak

i teraz pytanie co się mogło stać że tylko połowa drzewka była uschnięta i co mam z tym zrobić. ma sobie rosnąć? Nie wygląda to zbyt ładnie ale szkoda mi roślinki bo jest zdrowa.i następny "kwiatek" w środku szpleru. nie wiem co się stało jak to nazwać i co z tym robić

i następna tuja w innym szpalerze posadzona ok 10 lat temu

Poprosze o jakieś sugestię. i jeszcze jedno pytanko. Niestety zgodnie z sugestią pracownika sklepu ogrodniczego podsypałem nawóz pod świeżo posadzone tuje 3 dni temu. co teraz mogę zrobić?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:26, 10 maj 2020

Do góry
Pierwsze rodki już kwitną

Czekam na spektakl... W tym roku kwitnienie ok. tydzień pozniej niż w zeszłym.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:25, 10 maj 2020

Do góry
To puste pomiędzy rabatami to ścieżka

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:23, 10 maj 2020

Do góry
Mam, rodkowo-hortkowa na rabacie wjazdowej, pusto mi tu, choć może jk hortki zaczną kwitnąć będzie pełniej i ladniej. Myślicie, że coś dosadzić?

Anulajda w raju 12:12, 10 maj 2020

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:06, 10 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Fajnie, że nie odcięłaś się ogrodowo i masz swój kawałek gruntu
Dobrze, jak wszystko układa się szczególnie, że czas ucieka i szkoda na smuty i nerwy.
Piękne pelargonie.

Pozdrawiam

Witaj Grzesiu tak całkiem to nie mój ,to ogród córki.Mlodzi w pracy a ja mam swobodę,dobre i to

Na razie taras prowizoryczny to i skrzynki też..

Rozpoznawanie bylin 12:05, 10 maj 2020

Do góry
Co mogło mi się wysiać? Zna ktoś taką roślinę
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:59, 10 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Basiu, bardzo się cieszę, że mogłam troszkę pomóc Dobrze, że możesz się dalej udzielać ogrodowo i dobrze, że jesteś tutaj

Ewo To ja się cieszę i bardzo Ci dziękuję
Teraz zdaję sobie sprawę,że wspólpraca ze mną była bardzo trudna.Mam nadzieję,że cię nie zniechęciłam i mogę liczyć na twoje porady
Zobaczę jak to będzie wyglądać i koło jesieni będę już nadawać ostateczny wygląd .Bez przeróbek pewnie się nie obędzie
Osiedlowy ogródek 11:54, 10 maj 2020

Do góry
Z sadzeniem czekam do środy, jak będzie po przymrozkach, już się nie mieszczę na parapetach, wszędzie jakieś sadzonki

Pomidorki koktajlowe i bazylia

Buraki liściowe i kosmos Cupcakes od Helen przepikowałam go i przycięłam, żeby się ładnie rozkrzewił

Szałwia farinecea, jednak kupiłam bo moje po kolei padają...

Szałwia błyszcząca ciemny fiolet, jestem jej ciekawa bo nasionka zebrałam na wakacjach, papryka i białe petunie bardzo wolno rosną...chyba się nie doczekam

Agapanty

Na moim balkonie każda powierzchnia wykorzystana na maxa pod leżakiem

Świeży nabytek

Dalie, szczawiki, ismeny, mieczyki, calie, nerinie jeszcze w piwnicy...
Anulajda w raju 11:47, 10 maj 2020

Do góry

uwielbiam te młode listki na buku
Gunnera - parzeplin 11:41, 10 maj 2020

Do góry
tomek_loziak napisał(a)
Zjadają mi liście

Jedyny sposób to oprysk, nie jesteś w stanie upilnować i wyłapać wszystkich gąsienic, tym bardziej ,że one żerują przeważnie nocą, też tak miałam w ubiegłym roku.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:41, 10 maj 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Hakonki się zbierają ale bez szaleństwa.
Tawuła jeszcze biała a grujecznik jest bardzo fotogeniczny .
Wszystkie azalie już prawie, prawie...

ślicznie.
Na hakonki nie narzekaj, są dobrej formie, z dnia na dzień będą większe, a w czerwcu już wielkie kępy.
Anulajda w raju 11:27, 10 maj 2020

Do góry
Ogród
chwasty w trawniku jeszcze są to proszę nie patrzcie eM pryskał już go ale trzeba powtórzyć zabieg

po prawej stronie wspomniany jeszcze żywopłocik do cięcia.
Osiedlowy ogródek 11:22, 10 maj 2020

Do góry
Czy ktoś wie, co się stało z agrestem, wsztstkie listki suche...

Porzeczka też jakaś dziwna, owocki widać, liści niet...

Trzecia porzeczka ok

Mój ogrodowy pamiętnik 11:22, 10 maj 2020

Do góry
Takie poidełko mam. Tylko nie wiem gdzie je postawić? Są jakieś zasady?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies